iPon Hírek

Valentin-napi férgek

Dátum | 2008. 01. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A Panda Security jelentése szerint két új, a Valentin-nappal visszaélő féreg bukkant fel a világhálón: a Nuwar.OL és a Valentin.E - mindkettő e-mail útján terjed.

A Nuwar.OL olyan klasszikus téma-címkék alatt kering, mint az "I Love You So Much", az "Inside My Heart" vagy a "You ... In My Dreams". A levelekben található egy weboldalra mutató link is, amit ha megnyitunk, úgy máris meghívjuk a férget a gépünkre (maga a weboldal nagyon egyszerű kialakítású, úgy néz ki, mint egy romantikus képeslap egy hatalmas rózsaszín szívvel). Miután megfertőzte a gépet, a féreg elkezdi e-mailekkel bombázni a sikeresen rászedett felhasználó ismerőseit, jelentősen leterhelve a hálózatokat és lelassítva magát a gépet is.

Hasonlóan a Nuwar.OL-hez, a Valentin.E is megfelelően giccses címszavak mögé bújik ("Searching for True Love", "True Love"), link helyett azonban csatolt fájlt használ; ez esetben értelemszerűen ezen fájl megnyitásával "hívjuk le" a férget a gépünkre, amely aztán .scr kiterjesztésű fájlként telepíti magát. A felhasználó megtévesztése érdekében fel is kínál egy új háttérképet, miközben számos másolatot készít a gépen önmagáról, amivel ha végzett, úgy nekilát "ő" is a mail-küldési fázisnak, hogy még több óvatlan áldozatot cserkésszen be.

A hasonló beugratások elkerülése érdekében a Panda Security a már klasszikusnak mondható, de elégszer mégsem hangsúlyozható (elvégre mindig vannak, akik nem figyelnek) intelmeket hangoztatta újra: ne nyissunk meg olyan e-maileket, amelyeknek nem ismerjük a feladóját; ne kattintsunk e-mailekben található linkekre még akkor sem, ha ismerjük a feladót; ne nyissunk meg ismeretlen csatolt fájlokat; különösen óvakodjunk a "Valentin-napi üdvözlőlapoktól", "romantikus videóktól" és hasonlóktól. Védjük a gépünket megfelelő és friss vírusirtókkal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. jadam92
2009.05.26. 19:53
VISSZA A HIRHEZ

Athlon X2 7750 BE 65nm es változatát nem akarják 45nm essé tenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. menzi
2009.05.26. 20:09
nem mert jön a 45nanos x2... ami erősebb lesz nála
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2009.05.26. 20:24
Pont E2200-unk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber
2009.05.27. 09:18
De jó nekünk...a 64 dolcsis/~13K/ végfelhasználói árú procit mi 16-18K-ért megvehetjük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!