iPon Hírek

Valódi nyolcmagos chipen dolgozik a Samsung

Dátum | 2013. 08. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Economic Daily hasábjain megjelent információk szerint a Samsung már dolgozik az első igazi nyolcmagos chipjén. Bármilyen furcsán hangzik is, így a Samsung a MediaTek nyomába eredhet a csúcslapkák piacán. A MediaTek ugyanis már néhány napja hivatalosan is leleplezte az első olyan megoldását, ami nyolc, akár szimultán is tevékenykedő processzormagot sorakoztat fel, így ez az egyik leggyorsabb SoC a piacon. A Samsung nemrégiben rántotta le a leplet a legújabb Exynos 5 Octáról, ami ezen a termékvonalon már a második generáció képében tetszeleg, de ez az aktív magok számát figyelembe véve nem jelentett előrelépést. Az Exynos 5410 után az 5420 a grafikus processzort tekintve hoz komoly előrelépés, ugyanis a PowerVR SGX544 MP3-at itt már egy Mali-T628 MP6 váltotta. Némi órajel emelést is csempésztek a SoC-ba, hogy minden téren jobb legyen, ám a nyolc ARM egység továbbra is csak 4-4 fős csoportokban dolgozhat. Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor Cortex-A15-ös csokoré a főszerep, ha pedig csak pihenget a hardver, akkor a Cortex-A7-eseken a sor, ahogy azt a big.LITTLE-nél már több alkalommal láthattuk.

A Samsungnak lényegében két út közül lehet választania, amennyiben nyolcmagos lapkával szeretnének előállni. Vagy követik a MediaTeket, és egyforma egységek (Cortex-A7, az A15 nem reális) nyolcasát csoportosítják, vagy licencelik az ARM-tól a jelenleg is használt big.LITTLE továbbfejlesztett változatát, a big.LITTLE MP-t. Mind a kettő járható út, de a MediaTek megoldása inkább csak a jobb energiahatékonysággal tűnik ki a tömegből, a teljesítményt figyelembe véve nem jelentene komolyabb előrelépést az Exynos 5420 után. A Samsungtól ezért inkább a big.LITTLE MP kölcsönzését várnánk el, ez sok valódi előnnyel járna a big.LITTLE után. Ebben az esetben a most még egymástól elszeparáltan tevékenykedő Cortex-A7 és Cortex-A15 magok négyese össze tudna dolgozni, így a maximális sebességet figyelembe véve 20-30 százalékos gyorsulást tudnának elérni változatlan órajelekkel és magszámmal, ráadásul még az akkumulátorral is jobban bánna az újdonság. Arról nem szól a fáma az Economic Daily beszámolójában, hogy a Samsung mikorra készülhet el a nyolcmagos újdonságával. Az interneten terjengő pletykák szerint erre csak 2014 elején kerülhet sor, de remélhetőleg azért ennél korábban kapunk majd némi infót a Samsungtól is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. szabyka95
2013.08.04. 14:24
Melleje egy 1500 mAh-s akku, 6" colos 4k-s Extra super amoled+ kijelzo es megvan az uj csucstelo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. chapwees
2013.08.04. 16:09
@szabyka95
Off:
Mármint 15.000mAh, amivel kibírná estig, ha minden ki van kapcsolva+energiatakarékos mód+csak óránként egyszer nyitod meg az AnTutu-t, hogy meggyőződj róla, tényleg 8 magos a procid valamint, hogy legalább két hétig biztosan ez termeli-e majd a legtöbb pontszámot. De ezen kívül a telefon használata szigorúan tilos, mert ha megnyitod a Névjegyzéket, 10%-ot romlik az akksi szintje másodpercenként. A játékokat baromi gyorsan tölti majd be, így az első töltőképernyőnek talán a végéig is elér majd, mielőtt kikapcsol a készülék.
On:
Nem értem még mindig, hogy minek ekkora hardver még mindig, mikor az aksi huzamosabb használat mellett 10 órát bírja. A Droid egyáltalán kezeli ezeket rendesen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUFEUR
2013.08.04. 17:54
chapwees:

Igazából lényegtelen, hogy kezeli-e a 8 magot rendesen (úgy rémlik 4.3-ban javítottak azon, hogy az UI rendesen kihasználjon 4 magot, szóval eddig még a 4 mag is mondhatni sok volt), hisz két mag is elég lenne arra, hogy minden szépen fusson. Egyébként alkalmazásfejlesztőknek könnyebb 2 magra fejleszteni, mint mondjuk 4-re, 8-ról nem is beszélve, szóval ennek az egész mag-versenynek tényleg semmi értelme. Értem én, hogy fejlődni kell, de millió más (fontosabb) téren is lehetne fejlődni, és ez miatt rengetegen panaszkodnak, lassan ideje lenne a gyártóknak ezt észrevenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2013.08.04. 23:23
Mobileszközökön aztán marha nagy szükség van a 8 magra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KisDre
2013.08.05. 00:23
Szóval akkor Renderelhetek majd a mobilomon Csak aztán közben valaki felhív és akadozós lesz a telefonálás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. punchman
2013.08.05. 00:55
HUFEUR, chapwees

+2

Lassan már egy laptop tovább bírja akkumulátorról, mint egy telefon. 2014-re szerintem már elértünk oda, hogy elég gyorsak a processzorok. Ideje lenne az alacsony fogyasztásra és a hőleadásra több figyelmet fordítani. Talán az Intel processzorokkal akarnak versenyezni? Mi az amihez androidon nem elég 4 A12-es mag? Amihez több erő kell, azt eleve felhőből kéne kiszolgálni, vagy laptopon futtatni. Egy kis érintős kütyünek nem az a funkciója, hogy zsebszuperszámítógép legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chapwees
2013.08.05. 06:28
Apropó, hőleadás. Nekem jelenleg csak egy SGS Advance-om van, de egy kis Asphalt 7 után, ami néha hajlamos beszaggatni is, olyan szinten fel tud forrósodni a cucc, hogy az hihetetlen. A mostani programok még biztos nem támogatnak 4-8 magot, pláne, hogy csak most lett berakva a 4 mag rendes kezelése, szóval ez csak parasztvakítás lesz a köbön. A végére ott tartunk, hogy telefonba is aktív hűtés kell, de emiatt akksi már nem fér bele, tehát visszamegyünk "vezetékesbe". Csak otthonról/munkahelyről lehet majd telefonálni. De a telefonokban lesz ultrasok mag, és 8 colos kijelző is! Ja meg 10 giga ram, mert ugye azt is bővíteni kell, hála az optimalizáltságnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jaszy.peti
2013.08.06. 13:03
Ezért szeretek ide jár. Jókat lehet nevetni a hozzászólásokon Persze ez mind igaz.

Tesómnak Sony Xperia V mobilja van, de még semmivel nem lehetett megakasztani. És "csak" 2 magos proci, meg 1GB Ram van benne.

Szerintem elég lenne 2 magos 1,5 GHz CPU, meg 1-2GB ram, meg kb 3000mAh akksi a telókba. GPU-nak mehet Andreno 220, vagy 305-ös.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!