iPon Hírek

Változások a Qualcommnál

Dátum | 2017. 03. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm háza táján az elmúlt napokban több fontos változás is történt. A vállalat először is némileg rendet rakott a termékeinek besorolását, valamint elnevezését illetően, másodsorban pedig útnak indított egy olyan központi chipet, ami a legolcsóbb LTE képes eszközöket veszi célba.
A Qualcomm és a szaklapok is előfordult, hogy processzorként hivatkoztak az egyes Snapdragon termékekre, holott ezek a lapkák már sokkal komplexebbek egy egyszerű processzornál, és csak nagyon kis részüket teszik ki a valódi processzormagok. Éppen ezért ettől kezdve minden Qualcomm SoC-ok hivatalos megnevezése a mobil platform (Mobile Platform) lesz. A szóban forgó lapkák kapcsán elmondta a vállalat, hogy a CPU jelző még csak megközelítőleg sem írja le ezeket napjainkban (bár nem tudjuk mi a gond a System-on-Chip elnevezéssel, de valamelyik PR-osnak lehetett egy kreatív pillanata). A Qualcomm fejlesztései magukba foglalják a processzoron felül például a grafikus vezérlőt, a digitális jelfeldolgozókat, a rádiófrekvenciás egységet és az egyéb kapcsolati modulokat, hova tovább a szükséges szoftveres illesztőprogramokat, valamint chipekhez kapcsolódó szolgáltatásokat is. Szóval mindezek tükrében a Qualcomm azt szeretné, ha ettől kezdve komplett platformként hivatkoznának az emberek a termékeikre.
A másik érdekesség még az elnevezések kapcsán, hogy már a Snapdragon név használata csak a 4xx, 6xx és 8xx szériák privilégiuma lett. A korábban a Snapdragon 2xx szériába besorolt termékek esetében el kell hagyni a Snapdragon jelzőt. A Qualcomm 2xx lapkáknál a név megváltoztatását azzal indokolta a vállalat, hogy az már nem illik bele a Snapdragon mostani filozófiájába. A Snapdragon termékek modern multimédiás lehetőségeket biztosítanak, míg a 2xx-as jelölésű széria esetében jól tudjuk, hogy még napjainkban is csak 32 bites Cortex-A7 magokkal lehet számolni, és ezek a lapkák kizárólag 802.11n WLAN támogatást nyújtanak, ami a Qualcomm szerint szintén kifogásolható. Most pedig lássuk az újdonságot, ami rögtön az imént említett Qualcomm 2xx jelöléssel érkezik, egészen pontosan a Qualcomm 205 mobil platformmal ismerkedhetünk meg a továbbiakban. Az MSM8905 kettő darab ARM Cortex-A7 processzormagot foglal magában, melyek 1,1 GHz-es órajelen üzemelhetnek majd. A grafikus feladatok végrehajtásáért az Adreno 304 IGP felel majd. Ez az egység ugyan csak OpenGL ES 3.0 támogatást nyújt, de a célnak így is megfelel majd a Qualcomm szerint. A platformban foglalt memóriavezérlő LPDDR2 vagy LPDDR3 modulok használatára biztosít majd lehetőséget, de az órajel tekintetében csak 384 MHz-ről beszélhetünk, szóval a sávszélesség tekintetében egyáltalán nem lesz elengedve. A tárhely pedig eMMC 4.5 modulokból épülhet fel az MSM8905 mellett. A Qualcomm egy Linux alapokra felépített szoftveres környezetet is nyújt az eszköz mellé.
A Qualcomm 205 legfeljebb 480p felbontású megjelenítőt támogat, ami bizony erősen bekorlátozza majd a lehetőségeket a hardverfejlesztők előtt. Az előlapi kamera esetében VGA felbontás jelenti majd a maximumot, viszont a főkamera már 3 megapixeles felbontású fotók és 720p-s mozgóképfelvételek megörökítését teszi majd lehetővé. A kodekeket tekintve a H.264 és a VP8 megléte emelhető ki. Ennek a terméknek az egyik legfontosabb jellemzőjeként a 4G LTE hálózati modem megléte lett kiemelve, az X5 LTE található benne, ami VoLTE lehetőséget is nyújt és 150 Mbps-os letöltési sebességet tud biztosítani. Emellett pedig van még az MSM8905-ben például VoWIFI opciós is a 802.11 a/b/g/n WLAN révén, Bluetooth 4.1 modul ANT+ támogatással, FM rádió és A-GPS vevő is, mellyel a GLONASS és a BeiDou műholdakra is támaszkodhat a rendszer. Természetesen a Dual-SIM-es konfigurációk sem jelentenek gondot az újdonságnak, amire nagy szükség lesz a célpiacokon. A Qualcomm 205 gyártása 28 nm-es csíkszélességen történik az LP node használata mellett.
Ezt a platformot a Qualcomm nagyon olcsó 4G LTE képes mobilok készítésére ajánlja, és elsősorban okostelefonokra kell itt gondolni, hanem feature phone-okra, amelyek ennek köszönhetően egészen elfogadható multimédiás lehetőségeket is nyújthatnának a maguk nemében – elég csak a fent említett 720p-s videózása gondolni. Továbbá IoT és viselhető kiegészítőkben is felbukkanhat a Qualcomm 205, hiszen ezekre a területekre a vállalat továbbra sem kínál igazán jó terméket, így a partnerek az ilyen megoldásokat alkalmazzák sok esetben, mikor 4G LTE támogatásra van szükség. A Qualcomm 205 mobil platform még ebben a negyedévben elérhető lesz az OEM és ODM partnerek számára. Így az év második felében már az első kész termékek is a boltok polcaira kerülhetnek, így például a fenti képen látható Megafone.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!