iPon Hírek

Változik a játékok cenzúrája Kínában

Dátum | 2014. 04. 23.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Kína megszüntette a külföldi konzolok tilalmát, amely 14 éve lépett életbe az országban, utat nyitva ezzel többek között az Xbox One-nak, amely idén júniustól lesz kapható az országban. A PlayStation 4 érkezésének dátuma még nem ismert, de az biztos, hogy már a Sony is értékes piacnak tekinti Kínát. Ezzel párhuzamosan a játékok cenzúrázásának folyamata is megváltozik, a Kínai kormány már közzé is tette az ezzel kapcsolatos új szabályokat, melyek azonban elég szigorúnak tűnnek. Tiltott lesz pl. minden, ami bátorítja az obszcenitást, drogokat vagy az erőszakot, így kérdéses, hogy az olyan címek, mint a Grand Theft Auto 5, vagy a Sleeping Dogs egyáltalán megjelenhetnek-e hivatalosan az országban. Tiltott lesz minden, ami mások jogait sérti, támadja vagy korlátozza, és nemkívánatos lesz minden szerencsejátékkal kapcsolatos téma is. Számos extra záradék szól arról, hogy azok a tartalmak sem megengedettek, amelyek Kína érdekeit sértik, így nincs helye semminek, ami az ország hírnevét, nemzeti és területi egységét vagy szuverenitását kérdőjelezi meg. Nincs helye kultuszoknak, babonáknak sem, vagy bárminek, ami az ország vallással kapcsolatos nézeteivel ellentétes. Kérdés, mi lesz akkor a mostanában divatos zombis játékokkal, vagy azokkal a darabokkal, amelyek természetfeletti elemeket tartalmaznak?
Vajon megjelenhet-e a Kínában a Hong Kongban játszódó Sleeping Dogs?
A szabályozás magukra a játékokra és a DLC-kre is egyaránt vonatkozik. A cenzúrázás folyamata felgyorsul, ezentúl nem fog 20 napnál tovább tartani egyetlen játéknál sem, és jól érthető indoklást is fognak fűzni a visszautasított címekhez. Kína kulturális minisztere, Cai Wu a következőket mondta a cenzúrázással kapcsolatban: "A Kína-ellenes, vagy az ország kormányának nézeteivel ellentétes dolgok nem lesznek megengedettek. Ablakot akarunk nyitni, hogy beengedjünk egy kis friss levegőt, de még mindig szükségünk van szúnyoghálóra, hogy ne jöhessenek be a legyek és a szúnyogok." Költői. Kapcsolódó híreink: Megszűnt a konzoltilalom Kínában Júniusban jelenik meg az Xbox One Kínában
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sr4c
2014.04.23. 14:42
nem kell sírni, szerintem a cenzúrán is lazítottak, pl. WoW anno UD-k nélkül jelenhetett csak meg
ettől független kíváncsi leszek mik nem jelenhetnek majd meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Forcecaste...
2014.04.23. 14:44
Az új konzolok kaphatóak lesznek, csak a játék felhozatal lesz rá egy kicsit szűkös.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Force...
2014.04.23. 15:34
Ja, konzol már van, játék még függőben!

Wii-nek lesz itt nagy sikere, arra jönnek _játékok_ is, PS4 meg Xbone interaktív mozikkal meg multiplayer henteldékkel mehet a búsba ezen a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Avisto
2014.04.23. 15:53
Hát így a felsorolás alapján kb a tetris az egyetlen ami át megy majd a rostán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YellowFlas...
2014.04.23. 17:09
"Ablakot akarunk nyitni, hogy beengedjünk egy kis friss levegőt, de még mindig szükségünk van szúnyoghálóra, hogy ne jöhessenek be a legyek és a szúnyogok."

Szép kifejezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2014.04.23. 20:33
Kína lesz az új warez fellegvár, tekintve, hogy mennyi játékot nem kaphatnak meg hivatalosan. A konzolgyártók általában a hasznot a játékokból húzzák nem a dobozból, de így is százmilliós vevőközönségről beszélünk. Ha ezen a piacon nem tud előnyt szerezni az M$, akkor elmehetnek szemetet szedni, ott nincs nagy konkurencia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim mikej...
2014.04.24. 09:00
Azért nem ilyen egyszerű a téma, mert egy sima program kalózverziója, meg egy a Kulturális Minisztérium által illegálisnak itélt program másolatának birtoklása között azért van különbség.

Utóbbiért több börtönt kapsz, ha börtönt kapsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!