iPon Hírek

Valve: nem leszel beteg egy jó VR-os játéktól

Dátum | 2015. 09. 28.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A VR-ral kapcsolatban sokaknak továbbra is az egyik legnagyobb félelme, hogy tengeribetegek lesznek tőle, és hogy rosszullétet okozhat. A Valve egyik vezetője, Chet Faliszek elmondta, ő is rendszeresen szembesül hasonló véleményekkel és gondolatokkal, azonban szerinte ezek a félelmek részben alaptalanok, és nem lehet általánosítani. A helyzet ugyanis az, hogy a modern VR-os headsetek, mint például a Valve és a HTC által közösen készített Vive, tulajdonképpen már olyan fejlettségi szinten vannak, hogy attól senki nem lehet beteg. Faliszek szerint arról van szó, hogy egyszerűen a játéktervezők hoznak olyan döntéseket a termékeikben, amik viszont igenis okozhatnak rosszullétet - éppen ezért a VR-os játékok esetében ezekre külön oda kell figyelni, és az alapoktól úgy kell felépíteni őket, hogy ezt elkerüljék. "Ha émelyegni kezdtek valamitől, az nem a hardver hibája. A fejlesztőket kell felelősségre vonni, és tudatni kell velük, hogy nem akartok rosszul lenni" - nyilatkozta. Akad azonban egy másik probléma is (és ezt saját tapasztalatokból mi is meg tudjuk erősíteni), ami nem más, mint az irányítás. A hagyományos beviteli megoldások, így például egy analóg kar mozgatása, vagy egyszerűen csak a "W" megnyomása a billentyűzeten, bizonyos esetekben nagyon könnyen okozhat rosszullétet - és ez még akkor is előfordulhat, ha egyébként a fejlesztők kifejezetten a VR-os szükségleteket szem előtt tartva készítették el a játékaikat. Éppen ezért dolgozik mind a Valve, mind pedig az Oculus egy saját, mozgáskövetésre épülő irányítási rendszeren. A Valve által készített Lighthouse ugyebár lehetőséget ad arra, hogy egy ötször ötméteres területen belül mozoghassunk, és használhassuk a mozgáskövetéses kontrollereket. Az ilyen jellegű bevitel pedig közelebb áll a valós mozgáshoz, ami azt jelenti, hogy kevesebb eséllyel leszünk rosszul. "Amikor oda tudsz nyúlni valamihez, és interakcióba tudsz lépni vele, az agyad is könnyebben hiszi el a körülötted létező világot" - mondta Faliszek. Mindez csak azért probléma, mert többek között az Oculus Rift is egy hagyományos Xbox-kontrollerrel érkezik, és a Valve is külön árulja a saját rendszerét, de ugyanez a helyzet a PlayStation esetében is. A vásárlók jelentős része tehát valószínűleg a hagyományos kontrollerrel fogja először megtapasztalni a VR-t. Mindez persze részben érthető is a gyártók szempontjából, hiszen így tudják megszólítani a leghamarabb a legszélesebb réteget - a felhasználói bázis gyors kialakulásának szempontjából így is elég nehéz lesz leküzdeni a VR-headsetek vélhetően magas kiskereskedelmi árát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Meteoreso
2015.09.28. 18:56
AHA nem leszel beteg aha )))
Nemrég még egy videókártyára mondták hogy VR kompatibilis, a Fury VR-re, mára a 970 esek 290 esek PS4 és már a Samsung mobilokon is fog futni VR.
Hát megnézem én azt hogy másfél óra után ezeken a gyenge eszközökön hogyan fog valaki a szemüveget leszedve elindulni sétálni.
Azért találták ki a 2160x1200 felbontást a kötelező 90 fps el hogy túlpörögjön a valós érzékelésen.
Ennek legyengítése a technikára nézve kész öngyilkosság.
Több mint 5 éve vannak VR rendszerek, csak azért nem jöttek ki mert nem érték el ezt a szintet, amit most egy huszárvágással 2-3 évvel ezelőttire kurtítottak vissza.
Hát GRATULÁLOK ! Oculus ássa magának a sírt csak aztán ne sírjon hogy jönnek a 3D tévéken ismert fejfájásos reklamációk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Rimagras Meteo...
2015.09.28. 19:27
Majd ha TE beteg leszel a VR-től, gyere vissza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Rimagras
2015.09.28. 19:29
PS4 VR esetében: a DS4-et eleve VR-hez tervezték, azért nem lehet az elején lekapcsolni a fényt, mert a VR vezérléshez tartozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp
2015.09.28. 20:21
A hardver gyártó természetesen a szoftver írójára szeretné a felelősséget átpasszolni, egy így könnyebb ez igaz sőt még pénzbe sem kerül...

ja a hardver dobozára meg tuti rá lesz írva valami szöveg: émelygést, rosszullétet okozhat, nagyot röhögnék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. predike07
2015.09.28. 20:57
Ez is olyan mint a 3D.Van aki nem bírja sokáig,van akinek nem tetszik és van aki már csak 3D-be néz filmet.
Megfogja osztani a közönséget a VR is.
Személy szerint biztos kifogom próbálni.Ha lesz lehetőségem egy konfigot köré épiteni be is szerzek egyet, de majd csak akkor ha már egy pár generáció eltelt.
Addig had teszteljék azok akik türelmetlenek.Kell ide még pár év míg kialakul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mikej95
2015.09.28. 21:53
High End PC kell hozzá, konzolon 16 bites point&click játékok lesznek csak támogatva és még így is lagolhat a 300$ fejes, ha tehetségtelen vagy lusta a játék készítője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gabesz7630
2015.09.28. 23:06
Nem leszel beteg.
Mar eleve az vagy ha ilyenert kiadsz penzt.
De ha nem beteg, akkor is minimum sikhulye....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabesz7630 predi...
2015.09.28. 23:10
Nekem volt alkalmam kiprobalni
az ujabbik occulust.
Kizart, hogy epeszu ember ezzekkel a szarokkal a fejen redszeresen jatszon.
Arra meg kicsit draga, hogy az uj stufokkat kiprobald fel ora erejeig.
Mert tuti, hogy az emberek 95% ugyanugy minitoron fogja tolni.
Ez egy parasztvakitas.
Az osszes vr gyarto az emberi hulyeseg vamszedoje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. korgabor96 gabes...
2015.09.28. 23:37
"Mert ha én csak fél órát akarom használni, akkor tuti szar"
Amúgy miért csak fél óráig? Elfekszi a sérót?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2015.09.29. 00:11
Én még egy VR játékot sem toltam, de már beteg vagyok tőle, mert már a csapból is ez folyik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. macman507
2015.09.29. 11:56
XY: A dohányzás nem károsítja a te és környezeted egészségét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim 5hR3k...
2015.09.29. 12:13
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek gabes...
2015.09.29. 13:21
Nem értem miért kell temetni előre ilyen magabiztosan.Illetve milyen érvek támasztják alá? Az hogy neked nem jön be 5 perces próbálgatás után?

Érdekes mások nem ezt támasztják alá, főleg az AMD Fury-s VR-es gépével, ahol nincs probléma a timeframe kiesésből. (AMD-s géppel próbáltad? Gondolom nem) Én azt mondom várjuk ki a végét, nem kell véresszájjal keresztet vetni rá, hogy ördögtől való. Volt már sok ilyen technológia, amit manapság mindenki használ. Nekem sem egyértelmű még az egész, mert eltér a két szemem leképezése, ezért lehet sikítva hánynék 1 óra után de azt kifejezetten hülye érvnek tartom, hogy "épeszű ember nem játszik a fején dolgokkal"
Épeszű ember böhöm nagy fejhallgatóval játszik naphosszat simán Vagy neked esetleg olyan modern ecsetfrizurád van, ezért nem adja?

Engem amúgy a virtual cinema sokkal jobban érdekel. Azért egy hordozható óriás FHD-s OLED TV gyönyörű feketékkel, és kb heted áron, nekem eléggé vonzó cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dbelam gabes...
2015.09.29. 16:19
Én is kipróbáltam.
Nekem nagyon tetszett az, amit élményben hozzáadott.
Más kérdés, hogy havi egyszeri játék miatt nem fogok ilyet venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2015.09.29. 16:36
Látok némi igazságot ebben a szövegben. Nekem anno a turok 1-2 alig negyed óra alatt hányást okozott, míg más fps játékok nem hatnak így. Vannak amiben csak szédülök fél óra után, vannak amikben 10 perc is pokoli fejfájást okoz.

Ezek a vr headsetek már rég nem a nintendo virtualboy szörnyetegek.

mindamellett én is unom a beharangozókat.. jelenjen meg, a játékokkal és véleményt mondok, addig dolgozzanak.. úgy néz ki mintha csak a marketingesek güriznének
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek Szefm...
2015.09.29. 16:49
Ja ez igaz. Lehet nagyobb lesz a füstje mint a lángja.

Viszont az nem is kérdés, hogy valamikor biztosan elterjedt és jó szórakozás lesz. Ez azért nem a 3D, ami alig ad hozzá valamit a filmekhez. Ez sokkal több annál, mert egy teljesen új dimenziót nyit meg.
Ha ehhez még hozzávesszük a VR futópadokat és mászkálós "ketreceket"... szerintem egy nagyon izgalmas területre tévedünk.

Gondoljatok bele, végre nem egy lefingott kanapén tespednek majd a gyerekeid, hanem futkároznak FPS játék alatt... Ha így fedezhető a napi mozgás és endorfin+egyéb faktorok termelődése, akkor sok civilizációs megbetegedés előzhető meg napi 1-2 óra VR "sporttal".
Muszáj visszahoznunk a társadalomba a rendszeres testmozgást, akár milyen formában is, különben katasztrófa felé sodródik ez a generáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabesz7630 korga...
2015.09.30. 21:43
Elnyomni tudja maximum, elfekudni nem.
Amugy az agyadat fexi el.
De nallad nincs mit szal. hasznald batran.

A lenyeg az volt a fel oraval hogy nem fogsz a fejeden ezzel a szarral orakat jatszani, max kiprobalaod az stuffjaidat aztan fel ora utan visszatersz a monitorhoz, tv-hez.
Lerajzolni nem fogom igy vagy erted vagy leszarom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630 Renho...
2015.09.30. 21:44
Ez mind szep csak ebredj mar fel mert hugyos a kezed ....
A mozgast nem kell visszahozni.
Most is van lehetoseg ra es nem egy szaros szobaban kell rothadni egy ilyen fostalicskaval a fejeden.
Aki most nem mozog azert teszi mert nem akar, nem azert mert nincs lehetosege ra.
A masik az, hogy igy meg jobban be lesznek kenyszeritve az emberek a 4 fal koze.
A legdurvabb civilizacios betegseg az agyhalottsag.
Csak ezt nem celszeru feszegetni mert mind az uzleti koroknek, mind a politakai elitnek jol jon.
Igy az ervelesed szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester gabes...
2015.10.01. 22:18
Neked pedig csodálatos a fogalmazási képességed. E mellé csak az érvelési rendszered bámulatra méltóbb!

Vannak dolgok amiket bár szeretnél megtenni, nincs rá lehetőséged. Persze sok akarattal, és idő ráfordításával elérhető... de ez így ebben a formában egyszerűbb.

Persze ha megmutatod miként tudok túlélőhorrort játszani és futni, netán egyedül -egy olyan városban aminek a közelében nincs csapat- amerikai focizni, netán egyéb sportjátékkal játszani, szerepjátékozni ahol ténylegesen azt látom amit a karakterem. Olyan filmeket és alkotásokat nézhetek meg amiket tucatszor nézhetek meg újra mert épp lemaradtam egy mozdulatról, mert épp nem arra néztem.

Az agyhalottságot ne itt keresd, hanem azokon a helyeken amit oly sokan előszeretettel keresnek fel, ahol úgy lehetsz társaságban hogy közben magányosabb vagy mint egy hajótörött a lakatlan szigetén. Dicsőítsd a fészbúkot, és a bölcs felhasználóit, kik közösséget építenek, lájkolnak, és az onlájn parasztjaik köpködik az onlájn szotyi héjját.

Most sincs senki bekényszerítve a 4 fal közé, pusztán sokaknak elegük van abból hogy apróért rabszolgák valami cégnél ahol egy tehetségtelen de barna nyelvű fickó ugat velük, mert otthon az asszonynak már megint "fájt a feje". Az ilyen stresszelt emberek szépen hazamennek, felveszik a sisakot, és belemerülnek kicsit egy másik világba, ahol bizony nem egy potrohos kis kopasz nyomorék osztja az áldást, hanem ők a hősök. Ahol ők a jövő Sennái, vagy csak végignéznek egy szórakoztató alkotást.

Biztos lesznek hátulütői, de szerintem ha a példáimra azt mernéd felhozni hogy már már függők szavait olvasod, akkor szólok. Egy random "alkalmi" drogostól is ezt kapnád, ami fura lehetne, mert ők a magadfajta menő, mindentmegmondó és leszarozó emberek szemében menő...

úgy hogy.. az érvelésed... találd ki mire gondolok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!