iPon Hírek

Vampire Legends: The True Story of Kisilova

Dátum | 2016. 02. 04.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A casual fejtörők egyik fajtája a hidden object típusú játék, amelyben részletesen kidolgozott, szépen megrajzolt helyszíneken kell megkeresnünk olyan tárgyakat, melyek a hozzá tartozó szavakból álló listán szerepelnek. Időnként még az is előfordul, hogy a képen látható dolgok variálásával kell létrehozzuk ezeket a tárgyakat. Nem egy bonyolult dolog, de simán előfordulhat, hogy hosszú percekig fixáljuk a képernyőt, lassan könnybe lábadó szemekkel, mire rájövünk, hogy a keresett darab a nyúlon túl van. Ilyenkor az öröm persze nem marad el, jóleső elégedettséggel sóhajtunk, és folytatjuk a keresést. Jó szórakozás, amellett, hogy a megfigyelőképességet fejleszti, még nyelvgyakorlásnak sem rossz. A Vampire Legends: The True Story of Kisilova a világ egyik első, rendkívül jól dokumentált és nagy szenzációt keltett vámpírtörténetén alapul. 1725-öt írunk, egy a Duna partján található kis faluban, Kisilovában (a mai Kisiljevoban, Szerbiában) rejtélyes halálesetek borzolják a helybéliek idegeit: egy különös betegség következtében egy hét alatt többen is meghalnak. 50 évvel a nagy pestisjárvány után sokan attól tartanak, hogy újra felütheti fejét a fekete halál a Habsburg birodalom területén, ezért Württemberg hercege két nyomozót küld a helyszínre Bécsből, hogy kiderítsék, mi az igazság. Az Organic 2 DS által fejlesztett, az Artifex Mundi kiadásában megjelent játék olyan, mint egy jó kis Zs-kategóriás film, nyomozásunk során sok akadályt kell leküzdenünk, miközben a csuklyás főgonosz többször is feltűnik, hogy aztán gonoszul kacarászva, sötét köpönyegét meglibbentve távozzon a helyszínről, hogy követhessük őt a következőig. Komoly horrorra, és összetett sztorira ne számítsunk, helyette egy laza, pár óra alatt végigjátszható, kellemes szórakozást nyújtó darabot kapunk. A gyűjtői kiadás egy, az elsőhöz kapcsolódó külön kalandot is tartalmaz, amely a fő sztori eseményei után játszódik, főszereplője pedig az események után elhagyatottá vált falu egyik lakója. Az alapjáték végigjátszása nekem 3 órát vett igénybe, a mellé járó bónusz tartalom ezen felül még 1 óra szórakozást nyújtott.
A játékban a fejtörők is csak lazán kötődnek a történethez, legtöbbször otthagyott tárgyak halmait kell átkutassuk, hogy végül megtaláljunk egy elrejtett kulcsot, vagy mást, ami közelebb visz minket megoldáshoz. Ehhez néha meg kell etessünk egy egérrel egy almát, vagy kékre kell festenünk egy fakacsát, vagy hasonló értelmetlen, de mókás dolgot kell véghezvinnünk. A kedvencem az a rész volt, amikor nagyban üldöztük a főgonoszt, aki bezárt maga mögött egy kaput, és jött a falu legmókásabb lakója, aki hajlandó volt odaadni a kulcsot, de csak miután legyőztük őt egy kártyajátékban a helyi kocsmában. A hidden object típusú rejtvények mellett többféle logikai minijátékkal is találkozhatunk, ezek is a casual nehézségi fokozatba sorolhatóak, nem nehéz megfejteni őket, de élvezetesek. Az alapjátékban az előbbi típusból találunk többet, míg a bónusz tartalom inkább minijátékokból és kalandjátékos elemekből áll: eszközöket kell készítenünk az adott feladatok megoldásához, melyek segítségével aztán újabb tárgyakra tehetünk szert. A játék kezelőfelülete egyszerű, és kényelmesen használható, alul találjuk a tárgylistát, ahonnan minden kacatot elérhetünk, amit utazásaink során begyűjtöttünk. A térkép segítségével pár mozdulattal eljuthatunk azokra a helyszínekre, ahol korábban már jártunk, nem kell végigmásznunk újra mindenen. Jól látszik, hogy éppen hol vagyunk, és piros nyilak mutatják azokat a helyeket, ahol még akad valami tennivalónk. Három nehézségi fokozat közül választhatunk, a játék ennek függvényében ad segítséget, ha elakadnánk. A könnyebb fokozatokon megmutatja, hová kell mennünk, illetve ha nem találnák egy rejtett tárgyat, annak a helyét is felfedi. A minijátékokat elindításuk után, ha letelt egy kis idő akár át is tudjuk ugrani, ha valami miatt nem menne nekünk az adott feladvány. Naplónk segítségével áttekinthetjük eddigi eredményeinket, és megnézhetjük, milyen feladatok állnak még előttünk. Több felhasználót is létrehozhatunk, így ha a család egy gépen játszik, egy Steam fiókkal, akkor sincs belőle gond. A grafika igényesen elkészített, és részletesen kidolgozott, az egyetlen dolog, amit kicsit zavarónak találtam, hogy a háttérrajzok eredetileg nem 16:9-es arányban készültek, és látszik, hogy utólag húzták ki őket ekkorára. A kísérőzene kellemesen meglapul a háttérben, szinkronszínészből viszont nincs sok, ezért a hangok több karakternél is visszaköszönnek, de ez nem zavaró, és mindannyian jól hozzák a Zs-hangulatot. A sztori és annak fordulatai megmosolyogtatóak, ugyanakkor szórakoztatóak is. Aki szereti a hangulatos casual játékokat, és egyestés (a bónusz tartalommal együtt akár már kétestés), laza kis kikapcsolódásra vágyik, annak bátran tudom ajánlani ezt a kellemes kis darabot, kidolgozottságát tekintve a 7,99 Eurós ár szerintem teljesen korrekt érte.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. KatonaKM
2016.02.05. 08:11
Vegyes érzéseim vannak a HOG játékokkal kapcsolatban. A grafika gyönyörű, néha több történetet tartalmaz mint egy amerikai mozifilm, de mintha idióták írták volna idiótáknak. Össze vissza küldözgetnek a 2-3 típusfeladat végrehajtását elhúzandó és mikor végre felnyitsz egy ősi sírt, mit találsz benne? Egy vadonatúj seprűt!
Ami kulcsmozzanat, hiszen még egy Indiana Jones is meghátrálna a kihívás előtt, hogy kézzel söpörje el a sírfeliratot borító faleveleket....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shinjiii Katon...
2016.02.08. 08:54
Ez melyik játékban volt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KatonaKM Shinj...
2016.02.10. 18:19
Mindegyikben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!