iPon Hírek

Vándorló fekete lyukak?

Dátum | 2012. 06. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A csillagászok egy olyan fekete lyuk létezésére találtak bizonyítékot, amely éppen kilökődik az eddig otthonául szolgáló galaxisból. Chandra űrtávcső röntgenfelvételeinek elemzése alapján a fekete lyuk egy másik szingularitással ütközött, majd összeolvadt ezzel, és az eközben fellépő gravitációs hullám vetette ki az égitestet a korábbi helyéről.

„Nehéz elhinni, hogy egy több millió naptömegű szupermasszív fekete lyuk egyáltalán megmozdítható valamilyen külső hatásra, és az még nehezebben képzelhető el, hogy több millió kilométer per órás sebességgel kilökődjön galaxisából” ‒ mondja Francesca Civano, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója. „A mostani eredmények azonban azt sugallják, hogy a gravitációs hullámok rendkívüli erőket képesek kifejteni.” A téridő görbületének ezen hullámszerűen terjedő megváltozásai bármiféle gyorsuló tömeg hatására jelentkezhetnek. Létezésüket elsőként Albert Einstein jósolta meg az általános relativitáselméletben, közvetlenül érzékelni azonban mindeddig nem sikerült sem a gravitációs hullámokat, sem a hullámok által továbbított energiát, a gravitációs sugárzást.

Az ilyen tömegű fekete lyukak kilökődése a szakértők szerint is ritka jelenségnek számíthat, hiszen a fellépő gravitációs sugárzás jelentős aszimmetriája szükséges ahhoz, hogy a galaxisból kifelé mutató erőhatás létrejöjjön. Ennek ellenére csaknem bizonyos, hogy a galaxisok közti térben jó néhány hasonló monstrum vándorolhat tápláló anyag hiányában teljesen észrevétlenül. Ezek a fekete lyukak ugyanis előbb-utóbb felélik az anyagalaxisukból magukkal hurcolt gázokat, így idővel ismét láthatatlanságba burkolóznak, mondja Laura Blecha, az Astrophysical Journal oldalain ebben a hónapban megjelenő tanulmány egyik szerzője.


Civano és kollégái a CID-42 jelű rendszert tanulmányozták, amely egy 4 milliárd fényévnyire található galaxis közepén helyezkedik el. A Hubble űrteleszkóp korábban két, nagy sűrűségű optikai fényforrást észlelt a térségben. A további spektrumvizsgálatok eredményei alapján a két objektum 4,8 millió kilométer per órás sebességgel távolodik egymástól. A Chandra régebbi mérései jelentős röntgensugárzást észleltek az egyik objektum körül, ami valószínűsítette, hogy egy szuperforró anyaggal körülvett fekete lyukról van szó.

A mostani mérések megerősítették, hogy a röntgensugárzás egy forrásból érkezik, így a kutatók szerint az történhetett, hogy a két galaxis ütközésekor központi fekete lyukaik is ütköztek, majd egyetlen szingularitássá olvadtak össze. Az ütközés során keltett gravitációs hullámok pedig gyakorlatilag „kirúgták” a csillagrendszerből az újonnan létrejött objektumot. Az észlelt másik optikai forrás az egykori galaxisok központi régióiból keletkezett, és a fekete lyuk által hátrahagyott csillaghalmaz. A kutatók által felvázolt elképzelést a számítógépes szimulációk is megerősítették: valóban elképzelhető egy hasonló történéssorozat két fekete lyuk találkozása nyomán.

Két másik lehetőséget is felvázoltak a kutatók arra vonatkozóan, hogy mi történhet a CID-42-ben. Az egyik teória szerint három fekete lyuk ütközött, és a legkönnyebb kilökődött a gravitációs hatásoknak köszönhetően, a másik feltevés szerint pedig két fekete lyukról van szó, amelyek azonban nem távolodnak, hanem nagy sebességgel közelednek egymás felé. Mindkét elmélet feltételezi egy vagy több egyelőre észleletlen fekete lyuk jelenlétét, amelyek a röntgenfelvételeken is rejtve maradtak. Ebből kiindulva az első felvetés tűnik a legvalószínűbbnek, vagyis hogy egy galaxisok ütközése során összeolvadt fekete lyuk a fellépő gravitációs hullámok hatására kilökődött korábbi helyéről. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. atti2010
2012.06.06. 18:27
Hát nem lenne jó találkozni velük, félőn hogy Bruce Willis sem lenne elég a katasztrófa elkerülésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csaber
2012.06.06. 18:43
Én inkább a fekete lyukakat féltem Chuck Norristól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2012.06.06. 19:34
Nem hiszem hogy az impulzus-megmaradást nehéz lenne megérteni, ez alapján pedig evidens a jelenség ill. magyarázat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. princeps
2012.06.06. 19:46
Triviális, hogy nem impulzus-megmaradás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kivagyoken
2012.06.06. 21:12
A galaxis interfész határhajlandóság függvény deriváltjának az inflexiós pontja egybeesik és ütközik a másik galaxis ottmegnemmaradhatatlansági függvény integráltjának a stacionárius pontjával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wintercoun...
2012.06.06. 23:46
Nem felénk jön esetleg? Szívesen összefutnék vele egy sörre. Meg szeretném azt is tudni, hogy mi van benne?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2012.06.07. 08:44
lassan annyi a csillagászati hír, hogy tartok tőle az iponon már teleszkópot is árulni fognak

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2012.06.07. 10:58
Nyerek01 Te egy igazi nyeretlen vagy..hogyan formalsz impulzus megmaradasi alapot a gravitacios hullamra amit elsosorban csak matematika modell segitsegevel tudunk egyenlore helyel kozzel lekepezni, es mivel ter ido gorbuletet jelent magaban kerlek azonositsd a sebessegvektort 3d ben ha nem problema szmodra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.06.11. 17:56
A feketelyukra mint objektumra érvényesen állítottam a lendületmegmaradást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!