iPon Hírek

Vasmeteoritba botlott a Curiosity a Marson

Dátum | 2016. 11. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Curiosity 2012-es marsi landolása óta egy sor érdekességre derített fényt bolygószomszédunkkal kapcsolatban. Igazolta, hogy egykor víz töltötte ki az általa felderített Gale-krátert, kimutatta, hogy a planéta légköre és felszíne ma is tartalmaz metánt és más szerves molekulákat, és érdekfeszítő üledéknyomokra akadt rá. Néhány nappal ezelőtt pedig egy látszatra megolvadt, majd újra megszilárdult „fémlabdát” kapott lencsevégre, amely a szakértők szerint minden bizonnyal egy nikkelből és vasból álló meteorit.
Egg Rock (Mastcam)
Az Egg Rock (Tojás-szikla) névre keresztelt képződményt október 28-án, a Curiosity 1503. marsi napján fotózta le a marjáró egyik kamerája (Mastcam), majd a rover két nappal később a vegyi elemzésekre alkalmas ChemCam-mel is megvizsgálta a furcsa alakú tárgyat. A kémiai analízis során kiderült, hogy az objektum valóban fémből áll, és vélhetően a marsi légkörbe való belépéskor olvadt meg. Amikor aztán elérte a felszínt, újra lehűlt és megszilárdult. Nem ez az első meteorit, amelyre a Curiosity ráakadt a Marson, és nem is ez a marsjáró az első, amely a világűrből származó kődarabokat azonosított a vörös bolygó felszínén. A sort az Opportunity kezdte meg, amely 2005-ben rátalált egy kosárlabda nagyságú vasmeteoritra, amely a Heat Shield Rock (Hőpajzs-szikla) nevet kapta. Az Opportunity aztán 2009-ben egy másik hasonló eredetű objektumot is azonosított: a Block Island (Tömb-sziget) 0,6 méter átmérőjű, és nagy mennyiségű vasat tartalmaz.
Egg Rock (ChemCam)
A Curiosity 2014-ben akadt rá első meteoritjára, amely azóta is a legnagyobb ismert meteorit a Marson: a Lebanon (Libanon) 2 méter széles, és túlnyomórészt vasból áll. Ami a most felfedezett Egg Rock-ot illeti, ez abban tér el a korábban azonosított meteoritoktól, hogy felszíne sokkal olvadtabb benyomást kelt azokénál. Az objektum külseje alapján úgy tűnik, hogy az a légkörben vagy a felszín elérését követően anyagot veszített, állítják a szakértők. A Mars felszínén található meteoritok vizsgálata azért különösen érdekes, mert a Naprendszer olyan darabjairól van szó, amelyek nem nagyon érik el a Földet. Mivel a Mars sokkal közelebb van a Kisbolygóövhöz, gyakrabban bombázzák olyan égitestek, amelyeket a Jupiter gravitációja billent ki pályájukról. Az uralkodó elméletek szerint a bolygó így tett szert két holdjára is. A Mars ritka légköre miatt a meteoritok sokkal nagyobb eséllyel érik el egyben a felszínt, mint a Föld százszor sűrűbb atmoszféráján áthaladva. A száraz légkörnek köszönhetően ráadásul a vörös bolygót elérő kő- és vasdarabok sokkal kevésbé vannak kitéve az eróziónak, mint földi társaik, így sok idő elteltével is szinte változatlan állapotban tanulmányozhatók.
Heat Shield Rock (Opportunity)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!