iPon Hírek

VEGA GPU köré épülhet az AMD legújabb gyorsítókártyája

Dátum | 2016. 12. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VideoCardz csapata egy érdekes dokumentumra tett szert, amelynek egyes oldalait meg is osztották. A diákon az AMD új gyorsítókártya sorozata látható, ami előreláthatólag háromféle tagból áll MI6-tól egészen MI25-ig.
A MI6-os modell, ami 150 watt alatti TDP kerettel gazdálkodik, memória-sávszélessége 224 GB/s, és 5,7 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményre képes – jó eséllyel Polaris 10 alapokon nyugszik. A MI8 ezzel szemben már 175 watt körüli TDP kerettel gazdálkodik, 512 GB/s-os memória-sávszélességgel rendelkezik és 8,2 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményt nyújt. Utóbbi modell a memória-sávszélesség alapján Fiji alapú, HBM memória köré épülő megoldás lehet, de ez csak pusztán tipp.
A legérdekesebb példány az MI25 VEGA, ami a mélytanulással kapcsolatos folyamatok gyorsításában segédkezhet. Ez a gyorsítókártya – ahogy az neve alapján is valószínűsíthető – VEGA GPU-ra támaszkodik, óriási számítási teljesítménye pedig új távlatokat nyit. A szóban forgó gyorsítókártya FP16-os, azaz félpontosságú műveletek során 25 TFLOP/s-os számítási teljesítmény elérésére képes, FP32-es, azaz egyszeres pontosságú feladatok során így 12,5 TFLOP/s körüli számítási teljesítményt nyújthat.
Ezek az adatok mintegy 50%-kal jobbak, mint amire a Fiji architektúra köré épülő megoldások képesek. Az MI25 teljesítményével kapcsolatban további beszédes adat, hogy a Maxwell alapú TitanX-hez képest közel kétszer gyorsabb DeepBench GEMM teszt alatt, ami jól hangzik, de jobb lenne, ha a Tesla sorozat tagjaihoz hasonlítanák, hisz mégis csak a Tesla gyorsítókártyák ellen száll harcba.
Az INSTINCT sorozatú AMD gyorsítókártyák passzív hűtéssel, videó kimenetek nélkül érkeznek és kiválóan együttműködnek a ZEN architektúrát használó Naples szerverplatformmal. Ez a platform az új gyorsítókártyákkal karöltve több szempontból is vonzó lehet az üzleti felhasználók számára.
A platform egyrészt olcsóbb, mint a rivális megoldások, másrészt alacsonyabb késleltetésű architektúrát alkalmaz, harmadrészt pedig P2P rendszerű kommunikációra támaszkodik. További előny, hogy az új platform segítségével nagysűrűségű szerverek építhetőek: egy 39U formátumú rackben összesen 120 VEGA MI25 INSTINCT gyorsítókártya fér el, így az FP16-os számítási teljesítmény 3 PFLOP/s magasságában helyezkedhet el. Ez meglehetősen komoly mértékben hozzájárul a mélytanulással kapcsolatos folyamatok gyorsításához.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Kikikirly1...
2016.12.12. 14:15
,,hogy a Maxwell alapú TitanX-hez képest közel kétszer gyorsabb DeepBench GEMM teszt alatt, ami jól hangzik, de jobb lenne, ha a Tesla sorozat tagjaihoz hasonlítanák, hisz mégis csak a Tesla gyorsítókártyák ellen száll harcba."

Cikk szerzője összetörte volna magát ha leírja a Tesla kártyák adatait mellé/alá/Bárhová...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TheEnginee...
2016.12.13. 09:21
A melom altalam legkevesbe kedvelt resze az hogy publikalnom kell. Szerintem Kikikirly igenye jogos. Egy cikket pont az altala emlitett dolgok teszik tobbe, mint egy hivatalos PR bejegyzest.
Mar ha igenyunkben all egy cikket informativnak megirni.

PLUR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!