iPon Hírek

Vége a Lumia 520 uralmának

Dátum | 2016. 05. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az AdDuplex minden hónapban részletes statisztikát készít a Windows mobilplatform helyzetéről, és természetesen áprilisban sem maradhatott ez el. Igazából az utóbbi fél évben nem volt túl izgalmas a statisztika, de most valami megváltozott.
Microsoft Lumia 535
Eddig a világ legnépszerűbb Windows operációs rendszert futtató okostelefonja a Lumia 520 volt, ami még bőven a Nokia irányítása alatt született meg (2013. február). Évekig bírta tartani a pozícióját, ami egy ilyen gyorsan fejlődő piacon nem semmi, de most egy másik modell lépett a helyére, a Lumia 535-ös. Ez azért igazán fontos a Microsoftnak, mert ezen már nem a finnek márkajelzése szerepel, szóval végre egy olyan mobil a legnépszerűbb a Microsoft platformján, amin a Microsoft márkajelzése díszeleg. Elnézve az első tíz kiemelt mobilt, továbbra is egyértelműen az olcsóbb modelleket keresik azok a vásárlók, akik Windowsban gondolkodnak. Az egyetlen magasabb árkategóriás készülék az AdDuplex jelentésében a Lumia 920, ami bizony nem egy mai darab már, és vélhetően nem sokáig fog már a Top 10-ben maradni, mert az utolsó helyet foglalja el. Árban ezt leszámítva a Lumia 640 XL a „csúcs”, alulról pedig a kétmagos központi chipre épülő Lumia 435 zárja a sort.
Az elemzésben továbbra is látszik, hogy a Lumiák rettenetesen egybeforrtak már a Windows nevével, és a vásárlók alig keresik azokat a mobilokat, amik más gyártóktól, OEM-ektől származnak, pedig ezek között egyre több jó vételt lehet találni. A Microsoft (illetve a Nokia) számlájára írható a Windows 10-et vagy Windows Phone-t futtató okostelefonok 97,03 százaléka. Ennek ellenére például legutóbb egy Acer mobil érkezéséről számolhattunk be, szóval a vállalatok nem akarják bedobni a törölközőt, sőt mi több, új fejlesztésekkel is szolgálnak az érdeklődőknek. A HTC bírja még a legjobban tartani magát 1,01%-os piaccal, mögötte a Samsung már csak feleekkora résszel bír (0,58%), a Huawei és a BLU pedig 0,32 és 0,26 százalékkal szerénykedik. Az AdDuplex az Acert már ki sem emelte, olyan apró réteget tud megfogni.
Az AdDuplex rámutat arra, hogy bár már akad a piacon néhány Windows 10 Mobile-lal útnak indított okostelefon is, sajnos egyelőre egyetlen ilyen modell sem tudott beférkőzni a top 10-be. A Lumia 950 vagy a 950 XL esetében ez persze igazából nem is elvárás, de a Lumia 550-től az volna, és az árkategóriáját tekintve még a Lumia 650 is jó eséllyel indulhat a vásárlók kegyeiért. Az egyetlen jele a Windows 10 előmenetelének az Egyesült Királyságban látszódik. A briteknél a Lumia 550 tudott felállni a népszerűségi rangsor hetedik helyére olyan modelleket maga mögé utasítva, mint a Lumia 930, a Lumia 735 és az azonos vérvonalból származó Lumia 530. Idővel a Lumia 550 biztosan beverekedheti magát a legnépszerűbbek közé, de a mostani eredmények fényében ehhez még el kell telnie néhány hónapnak.
És ha már Windows 10-nél tartunk, az AdDuplex egy olyan grafikonnal is szolgált, ami a szegmentációt mutatja be a teljes platformon belül. A Windows 10 frissítés már több olyan mobilra is elérhető, ami korábban a Windows Phone 8 vagy annak újabb verziójával került a boltokba korábban, így ezek is hozzájárulnak már a 9,2 százalékos részhez, amit a Windows 10 Mobile a magáénak tudhat. A Windows Phone 8.1-nek fut a mobilok 79,1 százalékán, tehát jó sok idő lesz, míg letaszítják a trónról. Az ennél régebbi Windows Phone kiadások is viszonylag jól tartják még magukat (11,7%), és vélhetően ez a rész már nem is fog gyorsan elolvadni, csak ha a megmaradt felhasználók idővel valamilyen új mobilt vásárolnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. j.panzer
2016.05.05. 21:01
YES! Number One a hotspotom. Van egy 535-m, de annyira **r telefon, hogy csak és kizárólag hotspotnak használom, másra nem jó.
Lassú, laggol, stb.
Ilyen volt már a Win 8-al is, szerencsére a Win10-el már nem romlott tovább a helyzet.
A Win 10 egyébiránt egész jó lett, nagy előrelépés a 8-hoz képest, bár ettől még sajnos mindig használhatatlan a konkurenciához képest. Viszont elég sok app van már. Sok alap viszont még mindig nagy hiányzó.
Kb. annyira jó a a WP, amennyi a piaci részesedése. 1-2%.
Ennyi tényleg van benne, reális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. noherczeg
2016.05.05. 21:04
640-em van, es tokeletesen mukodik. Kb. 40k-ert vettem meg az elozo evben fuggetlenul. Nem laggol, nem fagy, nem errorozik, gyors.

a Win10 OS-nek lehet jot tenne, ha a userekenek nem kene kezzel appot leszedni, amivel el tudjak inditani a telepitest...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Reinkz
2016.05.05. 21:16
Acélos a piaci részesdés, még acélosabb a w10m már látom magam előtt az uwp-s appok tömkelegét, de hát "hey developers" ugye, ezt már meg tanultuk a sajtótájékoztatóikon ..

Béke poraira
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer Reink...
2016.05.05. 22:31
Appból egyébkén egyre több van, és lokális tartalom is van már, OTP, Taxi rendelő appok, stb.
Ellenben valami használható böngésző (az Edge nagyon messze van tőle), Youtube, meg valami normális E-könyv olvasó sokat dobna a használhatóságon.

Meg igazából a rendszer hülyeségein kéne még sokat reszelni. Már így is jobb, mint volt, pl a Microsoft feltalálta az ABC sorrendet, immáron az appok aszerint rendeződnek, máris sokkal átláthatóbb minden.

A beállítások menü is jobb lett, bár még mindig nagyon el tudnak keverni dolgokat, nem logikus mindig.

Az értesítési központ nem minden alkalmazásnál jelez, ha van újdonság, emiatt továbbra is le lehet maradni dolgokról. Sok a trágya mód megírt app, stb.

A felhasználók szivatása továbbra is magas fokon megy, a saját MP3 beállítása csengőhabként továbbra is fél órás művelet...

Ha ezen a sok-sok-sok baromságon javítanának, plusz a kinézeten is reszelnének, aztán még normálisan árazott normális telókat is csinálnának alája, akkor talán pár év alatt az 5%-ot is elérhetnék.

Szerk: amúgy jelenleg pont egy fordított tendencia zajlik, nagyjából ahány ismerősömnek volt WP-s telója, mindenki menekül előle. Sokkal macerásabb, mint egy android vagy egy IOS (pedig ezek sem hibátlan rendszerek). Szóval szerintem jövő ilyenkorra bőven csak tized százalékokban lesz mérhető a részesedésük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sutyko_hop...
2016.05.05. 23:47
Rendben pancelos lealhatsz.
Eleg hulyeseget irkaltal ossze.
Kb. Azokat irod amiket a hater oldalakon kibogataszol.
Max budos labad van neked nem windowsos telod...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bpeter91
2016.05.06. 00:22
Nekem a 640XL win10el kiválóan üzemel. Nagyritkán meghülyül az edge... Ennyi az össz negatívum meg a kevés app... Asszony is inkább Lumia 550et használja win10el, mint az androidos LG G3S-t. Samsungokkal hasonloan járt. Gyári beállítások, sd remove stb. És nyersen is lassu és fagy... Android 2 vwl nagyon jól elvoltam főleg hogy rendesen tudtam sdre telepiteni... 4 az elfogadható volt. Az 5 mr elszomorító volt. Próbálva LG-n, Samsungokon, Asus-on. Szóval, remélem MS rákapcsol és tolja majd a mobilokat W10el! Kár lenne ha nem lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. benczeb90
2016.05.06. 07:59
635 tökéletes. 1x fagyott le 1 évben a zsebemben és elmondtam róla minden negatívumot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. david99999...
2016.05.06. 09:47
Nekem 640-m van. Aláírom hogy a 8.1-nem tökéletes, de aki az életét nem a telefonján éli annak megfelel. Viszont a windows 10 mobil verziója egy katasztrófa, és ezzel nagyon visszafogott voltam. Jól néz ki sok funkció belekerült ami máshol már rég, végre éreztem egyfajta felzárkózást, viszont a stabilitást még a szótári szinten nem ismeri. Volt két nap amikor nem tudtam a telefonommal telefonálni, ez elég nonszensz... kifagy a telefon applikáció ha telefonkönyvet nyitok, a térkép ha útvonalat akarok tervezni, a facebook és a massanger ha elindítom, ha elindult akkor kifagy ha írok, a böngésző ugyanez, beírok valamit a keresőbe, enter és kilép. Mióta létezik a windows-os okos telefon fogalma nekem azóta olyanom van, de a következő biztosan nem az lesz, nem vagyok finnyás sőt szeretem az ilyenfajta kihívások, de ez már több a soknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. damaniac82
2016.05.06. 10:07
Most vettem egy 650-et, nagyon pöpec, imádom. Egyetlen bajom az Edge, ami kicsit gyengécske, tumblr-en meg hasonló content-heavy oldalakon képes gyakorlatilag szétesni néha. Jah, meg az SD-kártya támogatást javíthatnák, mert 3 microSDHC kártyámból 1-et hajlandó normálisan kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2016.05.07. 02:01
Csak ránéztem a képekre, és ez jutott rögtön eszembe: Fúj windows os telefon... Ótvar kinézet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!