iPon Hírek

Vége a pletykáknak: bemutatkozott a Windows 10!

Dátum | 2014. 10. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft a korábbi információknak megfelelően megtartotta sajtóeseményét, amely több szempontból is érdekes volt. Egyrészt pont került a végeláthatatlan pletykák áradatára, amelyek rendre azt próbálták kitalálni, vajon milyen nevet kap az új Windows. Egyesek szimpla Windows elnevezésről beszéltek, míg mások a Windows 9 nevet hajtogatták, ám ennek most vége, mert immár hivatalos: az új Windows a Windows 10 nevet viseli.
A rendszer első publikus próbaváltozatát mától lehet majd letölteni a Windows Insider Program keretén belül. Ez a kiadás tulajdonképpen egy technikai bemutató, ami a végső verziótól több ponton is eltérhet majd. A Microsoft komolyan fogja venni a tesztelők véleményét, illetve javaslatait, hogy a lehető legtökéletesebbre csiszolja az új operációs rendszert, ami elég sok érdekességet tartogat számunkra. Fussunk át néhányon!
Először is, megmutatták az új Start menüt, ami a Windows 7 után most újra visszatér, de egy kicsit átszabva: a régi elemek mellett az élő csempék is belekerülnek, azaz a Windows 7 és a Windows 8 "látványvilágát" ötvözi.
Megcsodálhatták a résztvevők az ablakban futó Modern UI alkalmazásokat is, amelyek minden olyan funkciót tartalmaznak, amikről korábban szó volt.
Feltűnt a Task View is, amellyel a virtuális asztalok és a megnyitott alkalmazások között lehet egyszerűen váltani. A Snap Assist felhasználói kezelőfelület segítségével arra is lehetőség van, hogy az adott alkalmazás ablakát a rendszer a rendelkezésre álló területnek megfelelően automatikusan méretezze. Ezzel a módszerrel egyszerre akár négy alkalmazás is hatékonyan megoszthatja a rendelkezésre álló asztalterületet. Elkészült a Command Prompt (Parancssor) ráncfelvarrott kiadása, ami végre a CTRL+V billentyűzet-kombinációval történő szövegbeillesztést is lehetővé teszi. A Charms Bar is megjelent a repertoárban, pedig korábban arról volt szó, hogy ezt száműzik az új Windowsból. Persze a bemutató folyamán elhangzott, hogy ez az összetevő végleges kiadás érkezéséig még egészen biztosan változni fog. Szó volt a Continuumról is. Ez a funkció a kettő az egyben noteszgépeknél, azaz a konvertibilis notebookoknál lesz hasznos: segítségével könnyedén válthatunk majd az érintőkijelzős és a billentyűzetes mód között, így a felhasználói kezelőfelület mindig az adott módnak legmegfelelőbben üzemel. A Microsoft az újítások egy részéről egy rövid bemutató videót is készített, ami az alábbiakban tekinthető meg.
Érdekesség, hogy a Microsoft az új Windows esetében azt a kijelentést tette, 4 hüvelyktől 80 hüvelykes képátlóig minden eszközön jelen lesz. Az új Windows segítségével az asztali számítógépeket, a noteszgépeket, a táblákat és az okostelefonokat egyaránt közelebb szeretnék hozni egymáshoz. A Windows 10 minden esetben azonos alapokra épül majd, ami a fejlesztők munkáját jelentősen megkönnyíti. Természetesen az ARM alapú Surface táblák, illetve alkalmazásaik támogatása is megoldott lesz, azaz a Windows 10 a legtöbb Windows 8-as eszközhöz frissítés formájában elérhető lesz, akár ARM, akár x86 alapú megoldásról van szó. Szó esett az üzleti felhasználókról is. A vállalat számukra lehetőséget biztosít majd arra, hogy az üzleti és a személyes tartalmakat minden eszközükön hatékonyan elkülöníthessék egymástól. A Microsoft szerint a Windows 10 a legjobb üzleti platform lesz, ami valaha készült. Sajnos az üzleti felhasználóknak szánt újításokat nem mutatták be, de az azért egyértelműen látszik, hogy a vállalat mindent megtesz, hogy rávegye a Windows 7 felhasználókat, hogy a következő Windows érkezésével váltsanak. Aki kíváncsi a teljes előadás tartalmára, az alábbi videón tekintheti meg:
A megjelenéssel kapcsolatban egyelőre annyi biztos, hogy a következő év közepén esedékes, de még mielőtt piacra dobnák a Windows 10-et, az áprilisi BUILD konferencián további részleteket is elárulnak vele kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

101. Pandamoniu...
2014.10.01. 08:19
Szóval visszakerült a Win7-ből ismert start menü, lehet egyszerre 4 ablakot snappelni és ablakba rakni a Metro alkalmazásokat? Forradalmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. Shinjiii
2014.10.01. 08:27
Eddig meg az volt a bajotok, hogy nem voltak benne. Mi jó a felhasználónak? Semmi.

Van rajta sapka, nincs rajta sapka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. Sr4c
2014.10.01. 08:30
és 8 ról ingyen frissíthető lesz tényleg, vagy csak az is egy pletyka?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. atti2010 Sr4c
2014.10.01. 08:38
A másik kérdés hogy milyen verziókról ingyenes ha az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. ThePoweR
2014.10.01. 09:00
Az a starmenü nagyon tetszik. Miért is ne akarnám látni a híreket vagy az időjárást mikor megnyitom a startmenüt. Ugye mi másért nyitnám meg. A bazi nagy twitter meg store ikon is fontos, mert még véletlenül nem találnám meg a statmenüben keresve vagy lehet mellékattintanék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. atti2010
2014.10.01. 09:00
Gondolom az mellékes hogy mindenre fel lehet rakni az okos telefontól a tablet, PC és bármilyen kompatibilis eszközre, és egyelőre nincs egyetlen jobb alternatíva sem a Windowsnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. Szefmester
2014.10.01. 09:23
Ebben a videóban két 3 dolog volt feltűnő. A fickó elcseszett haja, hogy mennyire "hülyének nézem az embereket" túlzott lelkesedéssel adja elő a mondókáját, és hogy egyedül a 4 ablakos szneppelés ami valódi újdonság, a többinek már eddig is benne kellett volna lennie a 8ban hogy ne lehessen jogosan hulladéknak titulálni.

Végül egy kérdés: Miért pont 10? A sorszámozás túl egyszerű volt?

"...a vállalat mindent megtesz, hogy rávegye a Windows 7 felhasználókat, hogy a következő Windows érkezésével váltsanak."
Azaz megtesznek mindent hogy az új alkalmazásaik amiket az emberek véletlen használnak már ne legyen hajlandó elindulni a korábbi rendszereken...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. EgoPista
2014.10.01. 09:36
Tavasszal még Windows 8.1 Update 2-nek hívták, nyáron Windows 9-nek, most már 10.
Jövőre kijön "Windows: The Ultimate One" néven, és ezzel karöltve bejelentik hogy minden korábbi windows támogatását megszüntetik.

A váltást Office módra tudnák megoldani, gondolok itt a doc - docx cserére, csak pl az exe és msi kiterjesztésekkel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. peti198706...
2014.10.01. 09:43
Szefmester
+1!
Mivel Windows telepítés és update-elés után mi a teendő?
-VezérlőpultMinden vezérlőpultelemFelügyeleti eszközökSzolgáltatások:
-ban jobb klikk tulajdonságok a Windows Update & WinDefender wégleg leállítására Biztonsági Központtal együtt.. Win7 cseszd meg! -Így szeretünk.
s két és fél éve böfögve de stabil
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. tookmindeg...
2014.10.01. 09:43
Félreértettétek, ez nem windows 10, hanem 1.0
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. hEngi peti1...
2014.10.01. 09:50
Nekem otthoni gépen van egy 5 éves win 7 em Semmi baja ^^.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. NTibor77
2014.10.01. 09:53
Windows 10 ... Windows X ... OS X!

Ha már jó néhány funkciót majdhogynem egy az egyben sikerült belőle átvenni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. tonyrulez NTibo...
2014.10.01. 09:59
Az OSX az oprendszer neve, Windows X már egyben a verziót jelenti. Egyébként sem Windows X, hanem Windows 10...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. Galdech
2014.10.01. 10:09
Érdekes, de marad Win7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. dobko
2014.10.01. 10:18
A fájlrendszer még 2200-ban is ntfs lesz, mikor már micro organizmusokból , meg a franc tudja miből fog állni egy háttértároló. Húztak egy grafikai blőnyét a 2000-res évek körül befutott NT alapokra, oszt jóvan.

Az egész Windowst meg kéne reformálni alapjaitól kezdve ez agyonfoltozott izé csak szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. SnowCat
2014.10.01. 10:18
Na most gondban vagyok.
Eddig az volt a tendencia hogy minden 2. windows használható.
A legutolsó használható a 7 volt, 8 hát tudjuk, és a 9 jött volna mint használható. Most akkor ezt átugorjuk, és jön egyből a 10 ami megint nem lesz jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.01. 10:22
Tévedés! Az OS X azaz leánykori nevén Mac OS X (aka Ten) 10.0 - 10.10. ! Persze az már más kérdés és lehetséges, hogy az X-től már nem szabadulnak meg és OS X 11.0 lesz a következő, de alapban nem OSX az oprendszer neve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. vash_hu SnowC...
2014.10.01. 10:25
Nekem is ez jutott eszembe Lehet, hogy öngól, hogy átugorják a használható verziót...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. djgeg
2014.10.01. 10:27
Troll on
Windows 8
Windows 8.1=8+1="9"
Windows 10=8+2="8.2"
Troll off

Használható Startmenü appokkal, Skálázható az UI végre normális nagy felbontásra. Teljesen reszponzív. Virtuál. asztal! Javított érintés funkciók.
Nekem kezdetben elég.
Amúgy ez egy előzetes volt. Valószínű egyébként nem ennyi lesz a végleges funkcióbeli változás.
Apple is évekig ezt csinálta az OSX el... Érdembeli változásokat szinte alig hajtott végre csak csiszolt.
Végre bele kerülnek a kívánt funkciók. Windows 8-8.1 ről updatelhető ingyen, hogy ne nyavalyogjanak az emberek....
Még se elég semmi pár embernek.
Eddig is ez, volt hogy a legutóbbi frissítést tartalmazó OS-t árulták ez sem más, csak oda dobták neki a 10 nevet. (Kreatív Nvidia féle számolni nem tudunk, de majd ezzel jelezzók, hogy mennyivel jobb még 2 őt ugrott.) Nem mintha "jobb" lenne ha ugyan úgy 8.2 néven árulnák, pedig gyakorlatilag az (8+2=10 )
Azonban érthető, hogy dobták a 8 nevet. Túl nagy volt az ellenszenv, és ha még nem is hajtanak végre annyi javítást mint Vista és 7 között akkor is ezzel jelzik, hogy ez már nem nyolc hanem egy használható verzió.

SnowCat

A Logikád rossz barátom... Minden (kb.) második volt használható nem minden "számban második" A Windows 10 lesz a 7 után a "második" (különálló)úgyhogy a "minden második volt használható" pont, hogy érvényes .rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Meteorhead
2014.10.01. 10:35
"Elkészült a command prompt ráncfelvarrott változata..."

Ctrl+V működik, rendben van. Nem is ez volt a legnagyobb hibája, hanem hogy nem támogatja az átméretezést, meg egy halom linuxos terminál parancsot, ami fényévekkel a cmd.exe előtt jár. Ha sikerülne azt a rühes terminált végre megcsinálni, talán lehetne natív ssh klienst is értelmeset csinálni Windows alá. SSH-Connect az eddigi legjobb, ami ráadásul full natív is. A fél kezemet odaadnám, ha SSH-Connect-ben lenne rendes interaktív ssh prompt, de a fejlesztője is azt írta, hogy gyakorlatilag oda lyukadt ki, hogy egy teljes terminál emulátort írnia kéne, mindezt azért, mert a cmd.exe egy őskövület.

Én a Start Menüs hype helyett szívesebben látnék ehhez hasonló igazi feature-öket. (Persze mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogy mi is az "igazi" feature.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. Meteorhead
2014.10.01. 10:41
Ugyanígy nagyon örülnék, ha végre egységes arculatot mutatna az OP-rendszer, és a TELJES Control Panelt megírnák XAML-ben és eltűnne a régi. Ha a Hálózati és Megosztás Központ is eltűnne és lenne helyette egy XAML felület.

Amennyire az egységességet hangsúlyozzák minden méret faktorra és minden felhasználási területre, én őszintén remélem hogy ez alatt azt is értik, hogy egy skálázható GUI nyelvre teszik le a voksukat, és nem a Win8 átmeneti érzése lesz az embernek, hanem hogy végre elkészültek azzal az OP-rendszerrel, amivel másfél évvel ezelőttre akartak igazán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. Cannapeace
2014.10.01. 10:51
Csodás remélem a win95-ös kinézet és átszabhatóság is vissza kerül. Nekem ez az egyik legfontosabb és kiadhattak volna egy startmenü és egy DX12 frissítést 7-hez és kész, kell ennél több?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. Feris
2014.10.01. 11:03
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Morph76 Canna...
2014.10.01. 11:06
Az nekik ,miért lenne üzlet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. istvankiss...
2014.10.01. 11:09
Szerintem meg estére mindenki töltse le, tegye fel második oprendszernek, lagalább lesz mivel buherálkodnia unalmas destruktív pillanataiban. A MS-nak egyébként elemi érdeke, hogy mindenki upgradeljen, mert akkor meg lehet szüntetni a korábbiak támogatását, ez ugye kevesebb költség és nekem erős a gyanúm, hogy ezt már nem lesz olyan egyszerű kicselezni aktiváláskor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. homeware
2014.10.01. 11:16
Meteorhead: Arra ott a MinGW/CygWin és a bash windowsos változata. Én is használtam mikor még windowsos voltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. sede
2014.10.01. 11:20
Sehol sincs egy KDE-hez képest, de látványra még a windows7-től is messze elmarad. Az viszont pozitívum hogy megjelentek végre a virtuális asztalok. Valami régi Linuxos ablakkezelőhöz hasonlít aminek a fejlesztését 10 éve abbahagyták, de talán a tapi érzékelős, lassú gépeken ez lesz a jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. zolik1 Feris
2014.10.01. 11:47
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. kajla_hun sede
2014.10.01. 11:55
Pont erre gondoltam én is virtuális asztalok már mióta vannak Linux alatt, itt meg újdonság... oké
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. zolik1 kajla...
2014.10.01. 11:57
Hihetetlen hogy nektek semmi se, eddig az volt a baj, hogy nincs, most az a baj, hogy oké oké megcsinálják, de hát ez már so last year...
Meg lehet nézni, hogy pl a linux mennyit "windowsosodott" az elmúlt évtizedben. Szóval hagyjuk ezt.
Akinek nem tetszik nem telepíti fel, az majd használ mást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. gab78
2014.10.01. 12:12
Na a marketingesek, megint dolgoztak! Teljesen mindegy hogy hívják gyere ide, vagy 10, ha jó lesz kajálni fogják, ha nem akkor anyázás lesz a vége. Én egyébként úgy érzem, hogy ez még mindig nem az aminek lennie kellene. Továbbra is erőltetik az egységességet, feleslegesen! Meg kellene érteni, hogy a különféle eszközöket máshol és máshogy használunk, ezért más működési mechanizmust is igényel.

Semmi szégyellni való nincs abban, hogy vannak hasonlóságok a Linuxokkal, a jó dolgokat nem szégyen átvenni. De a hibákból nem tanulni, már az!

SnowCat: Ott a pont!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Meteorhead homew...
2014.10.01. 12:12
Ezzel én is így voltam, egészen addig, amíg nem láttam, hogy azért ott sem fenékig tejfel az élet. Ha az MS nem hagyta volna abba a SUA fejlesztését, mindenki tök jól járt volna. Azon a vonalon hamarabb rájöttek volna, hogy a cmd.exe ráncfelvarrásra vár.

Egyfelől Windowson fejleszteni állati jó és kényelmes, nincs még egy olyan IDE, mint VS. Másfelől amióta barátkozom Powershellel egyre jobban tetszik. 100X jobb, mint az összes linuxos "everything is a stream of bytes" terminál. SSH-Connect pedig egy halál elegáns módja annak, hogy egy Windowson natív SSH implementációt (SSH.NET) hogyan lehessen scriptelni. A teljes linux klaszteren kényelmesen lehet parancsokat kiadni vele, és megnézni az eredményeit. Ha valami elhasal, akkor pedig nyitnék egy interaktív shellt vele, hogy megnézzem mi a baj, de ezt egyelőre nem lehet. Arra ott van a PoshGit által behúzott ssh.exe, amiről az öreg ördög sem tudja, hogy az OpenSSH melyik Windowshoz ferdített változata is igazából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. vighdavid
2014.10.01. 12:23
Mindig van valami baja az embereknek mindennel. Pl én win 8as vagyok. Nem szerrtem a csempéket viszont szerintem gyorsabb mint a 7. A feladatkezelőn sokkal jobb lett. Start menü nem hiányzik hisz van gyorskereső ami ssdvel kb 1mp alatt megtalálja azt amit keresünk. Szidhatjátok ezt is most visszarakják a start menüt az a baj...eddig az volt hogy nincs. Azt kell megérteni hogy nem az emberek 1%nak csinálja hanem mindenkinek szánja... Nincs olyan ami mindenki számára tökéletes lenne....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Mano692
2014.10.01. 12:45
Használok Win 8.1-et, de a paraszt vakítós metro funkciókat kerülöm benne, mert igazi előnyét nem tapasztaltam. Gyorsasága rendben van, a stabilitására sincs okom panaszkodni. Otthoni lapin OSX Mavericks fut, gyors, stabil, tökéletes. Annyi biztos, hogy ezen rendszerek alá már elengedhetetlen az SSD alkalmazása, mert lehet bármilyen bika processzor csillió memóriával, de a hagyományos hdd úgy vissza fogja az os-t, hogy sírva tudnék fakadni.
Linux-ot asztali rendszerként nem tudtam megszokni, viszont kiszolgálónak GUI nélkül verhetetlen. Minden rendszernek megvan a maga előnye és az adott területen az a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. sola
2014.10.01. 12:46
Nekem is az az érzésem, hogy egy 5-10 évvel ezelőtti Linux desktop szinvonalára ereszkedett vissza a Windows design (meg most már az OSX is az új "flat" kinézettel). Egy újabb Cinnamon, megspékelve egy Cairo dokkal sokkal pofásabban néz ki, de szerintem még egy stock KDE is leveri most már kinézetben.

Legalább az Aero-t benne hagyták volna a desktop verzióban és ne kellene azokat a rusnya csempéket bámulni a Start menüben. Most komolyan, minek kell az oda? Nem lehetett volna valami opcionális desktop widgetekként megoldani? Remélem legalább kikapcsolható lesz a Start menüből (lehet, hogy újra bekapok egy olyan munkahelyet, ahol nem lehet Linuxon dolgozni, jól jönne a kikapcsolhatóság).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Taranisz
2014.10.01. 12:58
Nekem ez az "új" verzió tetszik amíg a 8 nem tetszett és 7-et használok jelenleg és már jó pár éve folyamatosan, laptop-on viszont Ubuntu-t használok, mert munkához/tanuláshoz tökéletes és jóval kisebb a rendszerigénye, mint bármelyik windows-nak!

Amit viszont nagyon szeretnék már látni, hogy az NTFS fájlrendszert elhagyják és beújítanak valami olyan megoldást, mint a Linux alatt, mert ez a fregmentálódási arány botrányos... tönkrevág minden létező adathordozót... és az elérési sebességet is korlátozza. Plusz nagyon szivesen látnám, hogy a rendszerkövetelményeket is lefaragják, mert az, hogy egy munkahelyi vagy átlag otthoni asztali gép erejének a negyedét/harmadát elveszi az OS az botrányos megint csak...

Szóval én örülök az új verziónak, mert pofásnak néz ki és szeretek esélyt adni az új dolgoknak (ahogy tettem a 8 esetében, de nem jött be), de végre le kéne akaszkodni a ráncfelvarrásról és ténylegesen neki esni egy új alapokon nyugvó és tényleg korhű OS-nek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Zabalint zolik...
2014.10.01. 13:15
OFF:
Az Ubuntu például Macesedett, azért dobtam ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Mano692 Taran...
2014.10.01. 13:26
Bizony az NTFS-t illő lenne leváltani. 1993 óta az megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Resike
2014.10.01. 13:42
Debian copycat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. LGx
2014.10.01. 13:56
legyen rajta kikapcsolható minden UI feature, és legyen elérhető egy retro XP style felület, hogy Marika az iktatóból ne érezze kényelmetlenül magát. bár még mindig nem tudta megszokni, hogy DOSBox-ból fut az iktatóprogramja win7 alatt...

viccet félretéve, remélem azért elolvasnak majd pár feedbacket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Raditz LGx
2014.10.01. 14:18
Hihetetlen hogy még ennyire nem tudjátok elfelejteni ezt az XP dolgot.... Túlkéne már esni rajta és felnőni az új rendszerekhez,az hogy mi volt 2001be az XPvel az már a múlt a jelen a csempés megjelenítésre ad,ami nagyon sok embernek tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Krityu Taran...
2014.10.01. 14:24
A Win8-nak és az Ubuntunak 11.04-től felfele ugyan annyi a rendszerigénye. (Proci, ram, vga)

A Win7-hez viszonyítva a Win8-nak kisebb mivel a mindenki által szidott egységesítés miatt, jobban optimalizálták.

A csempék eddig is kikapcsolhatóak voltak. Viszont a parancsikonokat csoportba szedve el lehet helyezni a kezdőképernyőn ami sokkal használhatóbbá teszi mint a hagyományos startmenü. Illetve a proci, óra, árfolyam, naptár stb figyelő kütyüket csempeként használva nem terheli annyira a gépet. Jobban használható munkára. Az Aero pedig nem egyenlő az átlátszó ablak kerettel.
SSD-n nem lényeg hogy töredezik e vagy sem a fájlrendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Taranisz Krity...
2014.10.01. 15:14
A WIN8-nak és az Ubuntu 14.04-nek közel sem azonosak a rendszerigényeik. Közel fele akkora a Linux alapú rendszereknek,mint a WIN-eké.
A WIN8-nak a hivatalos leírás szerint:
"CPU: 1 gigahertzes (GHz) vagy gyorsabb, PAE-, NX és SSE2-támogatással
RAM: 1 gigabájt (GB) (32 bites) vagy 2 GB (64 bites)
HDD: 16 GB (32 bites rendszerhez) vagy 20 GB (64 bites rendszerhez)
VGA: a Microsoft DirectX 9-es verzióját támogató grafikus eszköz WDDM-illesztőprogrammal"

Amíg az Ubuntu 14.04-nek pedig ez.:
"CPU: 700 MHz processor (about Intel Celeron or better)
RAM: 512 MiB RAM (system memory)
HDD: 5 GB of hard-drive space"

Tény, sokat javult, de közel sincs egy Ubuntu-hoz képest és a fregmentálódás pedig nem elhanyagolható mivel nem mindenki használ SSD-t és az SSD-nek sem jó a fregmentálódás, tény, hogy sokkal-sokkal kevésbé érzi meg annak hatásait. A Linux alatt pedig a fregmentálódás nagyon alacsony szinten megáll, elhanyagolható igazából, annyira az, hogy normális defrag. progi nincs is linuxra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. beholdthel...
2014.10.01. 15:34
"A Win7-hez viszonyítva a Win8-nak kisebb mivel a mindenki által szidott egységesítés miatt, jobban optimalizálták."

HELYETT

Nincs Aero. You are welcome.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. atti2010 vighd...
2014.10.01. 15:46
Valójában a legtöbb felhasználó a változástól fél ezért a legkönnyebb azt mondani hogy a Windows a hibás pedig a csempék sokkal kényelmesebben használhatók mint a régi startmenü, még szerencse hogy a Win 10 az is megmarad mint opció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Krityu Taran...
2014.10.01. 16:03
Olvasd kicsit tovább. Desktop rendszer Unityvel(11.04) 1GHz, 1 de ajánlott 2 GB ram, 256MB-os vga.

beholdthelight:
Aero van, viszont te se olvastad el hogy mit jelent.
A CPU helyet a GPU-t használja a felhasználói felület megjelenítéséhez. Ezt nem vették ki, csak kikapcsolták az átlátszó ablakkeretet. "You are welcome."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. bmm810
2014.10.01. 16:18
OFF:

Egy ilyen laptopnak ( http://www.asus.com/hu/Notebooks_Ultrabooks/X201E/specifications/ ) melyik op. rendszer lenne a legjobb? Windows 10 vagy bármelyik linux?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. pongracz6
2014.10.01. 16:20
XP alatt hogy tudok csempéket használni? SP1 fenn van de utána semmi, nem akarok NSA backdoort a gépre. De csempe az kellene mert a konyhában főzés közben is használom a gépet és azt könnyebb tisztán tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. atti2010 pongr...
2014.10.01. 16:23
Fogod jól bekened a gépet csemperagasztóval és utána csak rányomod a lapokat, nagyon baba lesz akár csak az XP.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Krityu bmm81...
2014.10.01. 16:26
Win8.1 vagy Ubuntu. Win10 még csak teszt lehet tele hibákkal. UEFI miatt elképzelhető hogy korábbi Win-t vagy egyes linux verziókat nem tudsz rá telepíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. I.Jozsef83 vighd...
2014.10.01. 16:57
Azt kell megérteni hogy nem az emberek 1%nak csinálja hanem mindenkinek szánja... Nincs olyan ami mindenki számára tökéletes lenne....

De , csak akkor nem kell az ebet a karóhöz kötni . Minden személyre szabható legyen - ennyi . Van a kész kemény-mag és ebből ellehet venni hozzálehet adni , engedni ami kell Tiltani ami nem tetszik . Máris mindenki a saját szája íze szerint használja - mindenki azt kapja átszabás után amit szeret és ahogy ... Sőt ezt már a telepítés menetébe kellene beintegrálni , akkor nem utánna kell szórakozni vele . Minden user boldog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. KatonaKM
2014.10.01. 17:33
"ami végre a CTRL+V billentyűzet-kombinációval történő szövegbeillesztést is lehetővé teszi."
Megérte kivárni azt a 30 évet, jó munkához idő kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Asagrim I.Joz...
2014.10.01. 17:39
Erről van szó, nem úgy kell egy rohadt fícsört belerakni a rendszerbe hogy onnantól kötelező használni, hanem fel kell kínálni a felhasználónak mint lehetőséget.

Rühellem hogy egyre több szart raknak ebbe az operációs rendszerbe, közben nem a Windowst használom, hanem programokat amik Windowson futnak!

KatonaKMNem tudom, nekem eddig sem okozott túl nagy kellemetlenséget a jobb katt - paste.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. gab78
2014.10.01. 18:47
Ha valaki töltené: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Asagrim gab78
2014.10.01. 19:14
Én már az alól írok!

Komolyan ez ... áh, majd összefoglalom aztán kipostolom a weboldalamra, hozzászólásnak eléggé vaskos lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. gab78 Asagr...
2014.10.01. 19:42
Ne vágj fel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. DogTheDog I.Joz...
2014.10.01. 19:56
Ez a gyerekes idealizmusod idonkent fizikai fajdalmat okoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. DogTheDog Taran...
2014.10.01. 20:06
Tény, sokat javult, de közel sincs egy Ubuntu-hoz képest

Ezt legyszi uzend meg Christian Ude-nek is,lehet alkalmazna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. djbundy
2014.10.01. 20:57
Meddig lehet használni a technical preview-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. noherczeg Taran...
2014.10.01. 21:06
Futtattal mar Ubuntut egyebkent? Gyanitom nem, mert akkor tudnad, hogy amint megnyitsz egy bongeszot, pontosan annyit fog enni az Ubi is, mint a Win, ha nem tobbet a csodas Compiz miatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. noherczeg I.Joz...
2014.10.01. 21:07
A 98-ig ez igy is volt. Utana meg a vLite tudott segiteni, mostanra nem maradt semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Asagrim gab78
2014.10.01. 21:08
Az első reinstall már meg is volt .... szegényem pöppet instabil!

Mellesleg már lassan 2 éve megírtam rainmeterben, hogy start menüből is lehessen látni az olvasatlan maileket meg a faszbúk értesítéseket, örülök neki, hogy a Windows magától is tart már itt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. istvankiss... bmm81...
2014.10.01. 21:15
W10 semmiképp, de ha van kedved kísérletezni, telepítesz egy W10-et, aztán másodiknak mondjuk egy linuxot. A linux fel fogja ismerni hogy van egy másik oprendszer, és szépen mellételepül. Ha fontos a stabilitás akkor használod a linuxot, ha kísérletezni akarsz, akkor indításkor a W10-et választod. Valahogy így lesz nálam is. .-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. gabesz7630 kajla...
2014.10.01. 21:16
Ebben ki is merul nagyjabol.
Bamulhatod a virtualis asztalodat meg a dx9 szintet olyan hw igeny mellett mint ami dx11 nek es lathatod azta az 5 szoftvert osszeborulni mert az osszes hw driver beta szinten mozog rajta evek ota...
A fene nem hasznal linuxot mert lofasz sincs ra ...
A steambox is a fos linux miatt megy a szemetdombra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. thedevelop...
2014.10.01. 21:22
30 perce van fent, nekem eddig nagyon tetszik.
Az a nemsemmi, hogy már van hozzá egy update is.

Egy kicsit még finomítanak rajta és tényleg tetszetős lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. gabesz7630 bmm81...
2014.10.01. 21:27
Ha bootolas utan hasznalni akarod a geped barmire is, win haterkedesen kivul a neten akkor win.
De ha akarsz egy jo draga levelnehezeket akkor pingvin.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. gab78 Asagr...
2014.10.01. 22:06
Az első reinstall? Hehehe! Én most végeztem az első installal! Kiírtam, elindítom, erre nem ismeri fel a merevlemezt, drivert kért. Drivert persze nem találtam sehol hozzá, úgyhogy előbb feltelepítettem egy win7-et és rá a 10-et... És jelentem most én is onnan vagyok... Csak hogy én is felvágjak kicsit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. I.Jozsef83
2014.10.01. 22:20
Frissítés ? szánalmas...Win 10 ?DELETE - nagy nulla ez . Kapásból benne van ez az AMD-s driver:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. gab78
2014.10.01. 22:41
I.Jozsef83: Hát ehhez képest nekem a Samsung SP1614C-s HDD-t nem ismerte fel.

A 14.9-es WHQL-es Catalyst simán felment rá. Viszont érdekes, hogy hardveres támogatásra csak DX11.1-et ír.

Nem tudom csak nekem felejti el a tálca beállításokat minden egyes újraindítás után? Kicsit kiborító!

23GB? Mi a fene 23GB ezen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Cheatman97
2014.10.01. 23:03
egész jó cucc, bár anno kezdhettek volna egyenesen ezzel, windows 8 néven szerintem ha kiadják hivatalosan, nem hagyom ki a frissítést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Taranisz noher...
2014.10.01. 23:07
Képzeld el napi szinten használok Ubuntut...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Cannapeace
2014.10.01. 23:42
Mért nem lehet feketében is csinálni egy UI-t undorító fehér rongálja a szemet egy sötét szobában. (kapcsoljak fényt + enegia = plusz fogyasztás) és ez a szín összeállítás tisztára nokia ovi suite.
23GB??? Win7 sp1 csupaszon 17GB
Amugy lehet benne váltotatni az ablakok színét mint pl: win98-ban?
Az új windows9 8-al kevesebb a windows98-nál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. siriq gab78
2014.10.02. 00:34
Itt tobb fele elerheto: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=393428
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. atti2010 gab78
2014.10.02. 06:34
Egy 9 GB partícióra ment fel, mielőtt mindenki leírja hogy milyen sz@r ez egy pre alfa verzió és a kinézet nem is hasonlít a véglegeshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. coolpet
2014.10.02. 08:11
Elkészült a Command Prompt (Parancssor) ráncfelvarrott kiadása, ami végre a CTRL+V billentyűzet-kombinációval történő szövegbeillesztést is lehetővé teszi.

LOOOOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gab78
2014.10.02. 09:24
siriq: Köszi, tudom hogy van többféle verzió, de gondoltam a legtöbb érdeklődőt a 64 bites angol érdekel.

atti2010: Én is szoktam sz@rul kinézni, de rajtam egy kiadós alvás azért segít! Ha a Win8-ból indulunk ki, akkor sok változásra nem lehet számítani pedig lenne rajta mit változtatni. Kezdve a telepítéssel, és most nem a méretre gondolok, valszeg azért lett 23GB a dologból mert előtte egy Win7-et is telepítenem kellett, mert ez a sz@r nem ismerte fel a vinyót, de ezt már leírtam.

Szóval telepítés, mondjuk jó lenne ha ki lehetne választani mit is szeretnénk feltelepíteni, pl akarjuk-e a Skype-ot, a media playert stb... egyébként nagy vásárt csinált az M$ a Skype-pal, nekem az ismerőseim közül már senki sem használja! Na mindegy. A másik a start menü csempéi, olyan dolgokat mint hogy control panel vagy sajátgép, alapból kihelyezhettek volna legalább egy pici csempén, de megoldható, nem probléma. Ami viszont igen azok a színek. 3 és fél óra használat után, (közben volt pár újraindítás is) majd kifojt a szemem. Értem én hogy szép színes és az hú de vonzó, de ez egy mindennapos használatra szánt valami, szóval törődni kellett volna azzal hogy a színek sokkal kellemesebbek felhasználó/szem barátabbak legyenek. Az asztali ikonok rendeződése valami botrányos, bal felül igazodik az asztalhoz, de onnantól vége a dalnak, jobb oldalon és alul kijön, ahogy kijön. A mérete még legkisebben is túl nagy. A menüsor nagyfokú méretbeli változását sem sikerült megértenem, mintha a fejlesztők egyik fele ezt, a másik fele azt akarná, de a megfelelőt egyiknek sem sikerült eltalálniuk. Az izlésficam, továbbra is jellemzi az OS-t, és a használhatóság is a dizájn mögött kullog a sorban, ami sajnálatos. Azt már elmondhatjuk, hogy el lehet egerészni a felületen és néhány perces keresgéléssel meg is találhatók a különféle funkciók. Az hogy nem kész nyilvánvaló, a neve is mutatja. De azt gondolom, ezt hiba Win10-nek hívni, mert nem lép annyit előre, mint kellene, ez egy 8.5-ös verzió előszelének tekinthető. Szerintem kell még 3 ekkora lépés (3 OS verzió microsoftéknál), hogy elérjenek oda, ahová a Win8-al kellett volna, hogy legyen értelme leváltani a Win7-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Kerty Canna...
2014.10.02. 11:35
a win8-ban is lehet ,jóreggelt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. atti2010 gab78
2014.10.02. 11:35
Az XP így nézett ki ebben a stádiumban: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Steadywarp
2014.10.02. 12:18
Nem tudom fel telepíteni! Semmelyik meghajtóm nem ismeri fel sehogy sem! Drivert követel tud valaki valami meg oldást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010 Stead...
2014.10.02. 12:23
Ne USB3 portról próbáld ha netalán úgy csináltad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Steadywarp
2014.10.02. 12:32
OCZ Vertex 3 se ahci se sata sehogy sem megy! Söt még a Seagate hdd-m sem ismeri fel... Jól kezdi a pálya futását..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. I.Jozsef83
2014.10.02. 13:09
Én egy régebbi Sata II WD Caviar WD800JD 80GB-os HDD-re nyomtam fel ... minden zokszó nélkül felment elsőre . Telepítéssel nem is volt gondom . És utána felnyomtam AUDIO majd a végén a legújabb AMD VGA drivert .
telepítési gondokkal soha nem volt gondom semmivel

De minek a GURU3D amikor : http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/preview-download?ocid=tp_site_downloadpage oldalon mindaz elérhető jó letöltési sebességgel ha már beregisztráltunk


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gab78 Stead...
2014.10.02. 13:12
Én ezt úgy oldottam meg, miután drivert sehol sem találtam, hogy feltelepítettem egy win7-et és arra tettem fel a 10-et.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6...
2014.10.02. 16:41
Akik beírogatnak olyan adatokat, amik nem valósak, azok miért teszik ezt?
Mi a jó abban, hogy látatlanul baromságokat hordunk össze róla?

Amúgy 12.5 GB a lemezfoglalás a friss telepítés + updatelt valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. korbin666
2014.10.02. 17:13
Én kiírtam az ISO-t lemezre,és arról 15 percen belül,minden piszkálgatás nélkül feltelepült.Egy 4 éves,de még hibátlan 250GB-os HDD-re került.Hogy milyen a 10?Nem esett le az állam,de bajom sincs vele.Reggel 6 óta próbálgatom,semmi hiba nem jött még elő.Nekem a 8 és 8.1-es verziók(szándékosan)kimaradtak,így új az egész a 7 után+ugye angol(mert pocsék a kínaim).Most már felpakoltam ugyanazokat a programjaimat,amik a win7 Ultimate-en is futnak,és egyetlen kompatibilitási problémám sem volt.A win7-es drivereket is gond nélkül elfogadta.A sokak által szidott csempék bár engem nem zavartak,és nem is erőltette rám,mégis eltüntettem őket.Asztali PC-n nem találom nagy durranásnak.Nyilvánvalóan egy tableten megvan a haszna,de semmi értelmét nem látom egy 112 cm-es TV-hez csatlakoztatva.
Tesztverzióhoz képest nálam (eddig) hibátlan,és ezért marad is a gépen.180 napos a próbaidőszak,ez valamikor április közepén jár majd le.Addig békésen megfér a win7 mellett.Közben jönnek majd folyamatosan a frissítések,így legalább a szemem előtt alakulgat a rendszer.Remélem jó irányba.Engem a ficsőrök nem nagyon érdekelnek.Legyen stabil,gyors,és ne kelljen keresgélni,ha valamit el akarok érni.Az első kettővel szerintem nem lesz gond.Utóbbihoz pedig alkalmazkodnom kell,mert elismerem,most még tökölök vele.Néhány esetben aztán kiderült,hogy nem a rendszerben volt a hiba,csak rossz helyen nyúlkáltam.Majd összeszokunk.Ha jövő nyáron kijön a végleges verzió,elbúcsúzom a 7-től,a 10 pedig megkapja tőle az SSD-t.Addig az a sorsa,amire szánták.Tesztelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010 korbi...
2014.10.02. 17:31
Áprilisig még jön egy alfa egy beta és egy RC verzió is, ezek lehet csak újratelepítéssel fognak működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gab78 Cyber...
2014.10.02. 17:40
Írtam, hogy 23GB lett, de Win7-re való telepítés után. Sajnos a Samu HDD-t nem ismerte fel, más üresem meg nincs. Egyébként az M$ a 64 bitesnek 20GB-os tárhelyigényt adott meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim gab78
2014.10.02. 17:49
Nem ismerte fel, vagy nem volt hajlandó rá települni?

MBR-el inicializált merevlemezre nem megy fel, csak GPT-s merevlemezre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gab78 Asagr...
2014.10.02. 17:50
Nem ismerte fel, drivert kért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gab78
2014.10.02. 18:10
Megnéztem most, Corsair GT-t felismeri, másik újabb Samu-kat felismer, WD-t is felismer. Azokat akkor lehúztam. Úgyhogy kifejezetten azt az ősrégi Samut nem akarta.

Ja egyébként a Corsair MBR-es, a többi GPT-s, de ez a felismerésen nem változtatott, azokat felismerte. Win7-nél ez még fordítva volt, GPT-sre nem lehetett OS-t telepíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2014.10.02. 18:33
Tessék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gab78 Asagr...
2014.10.02. 18:39
Köszöntem! Jövök egy sörrel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim gab78
2014.10.02. 19:01
Stabilabb Win10-nek hálásabb lennék!

Komolyan örülök neki, hogy HDD-re telepítettem, mert most készül neki a harmadik reinstall!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. korbin666 Asagr...
2014.10.02. 19:58
Akkor nekem csak mázlim van?Már telepakoltam programokkal,játékokkal és 57 GB helyet foglalok a 250 GB-ból.Felraktam a Steam-et,és fent van már a Football Manager 2014,a TW Shogun 2,és a Civilization V is.Mindhárom fut hiba nélkül.Még a win7-en blue screen-t produkáló Nvidia Shadowplay is hibátlanul működik.Egy vacak bugot sem láttam eddig.
Persze ez nem jelenti azt,hogy nem dől be az egész,de eddig nálam minden oké.Ha összeomlik is,időn kívül nem veszítek semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim korbi...
2014.10.02. 20:10
Nem, nem neked van mázlid, én csinálom direkt, elvégre stabilitásteszt folyik!

Több időt töltök a feedback oldalon, mint chrome-ban!

Jelen pillanatban az piszkálja a csőrömet a legjobban, hogy még mindig nem lehet a fejléc betűszínét megváltoztatni feketéről, így fekete színsémával esélytelen használni a Windowst.

Ettől eltekintve csak olyan apróságok zavarnak mint pl ez az új ablakváltás + virtuális desktop kombó, amire ha rákattintok a tálcán, akkor képes két ablakot két külön monitoron mutatni. Jobb szeretném úgy látni, hogy nem nyúl hozzá a második monitorhoz, és csak az aktív monitoron jeleníti meg a szarjait (értsd: ahol a kurzor van).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dvdtomi
2014.10.02. 22:41
Ezek a programok egyelőre nem futnak Win10 előzetesen a gépemen:

Corel VideoStudio Pro X5
Corel VideoStudio Pro X7
Speccy
Norton 360
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.03. 00:04
A Win10 stabilitási gondjain nem tudok segíteni, de talán a M$ az első javítócsomagig megoldja!

Nekem sem halt még be, pedig tettem rá ezt azt, pár játékot is, a teljesítményt megnézni. Nem lassabb, de nem is gyorsabb, szóval hozza a win7-es szintet, Mantle nem használható, pedig a 14.9 WHQL-t feltettem, de hiába. Az viszont biztos ha behal, nem telepítem arra a vinyóra újra mert ez a macera, hogy előbb Win7 aztán rá, na ez nem járja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim gab78
2014.10.03. 00:38
Hát nem értem mi a gond a telepítőddel. USB-ről telepíted, vagy lemezre írtad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cannapeace
2014.10.03. 00:43
Na feldobtam a 72GB-os hitacsira a fekete téma elmegy kategoria, bár a 7 az szebb volt, viszont a cmd az hatalmas csalódás sehogy sem tudom be állítani hogy fusson az MPXplay állandóan ki fagy ez nagy minusz de tudom használni a necromancer dos navigátort. Remélem a végső kiadásban orvosolják a problémát vagy dupla cmd-t tegyenek be! DE A Power Shell intergrálásnak jobban örülnék. Valamit sikerült eltalálniuk elsőre, a tálcába integráltam sajátgép fölecske ötletes és hiper gyors lett. A glass2k is szépen fut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.03. 10:08
Egy újraírhatóra írtam ki. A telepítő simán elindul, csak azt a régi Samut nem akarja... Pedig azt a vincsit, pont ilyen telepítősdi/kipróbálósdi miatt tartom... Mindegy, ha körülményesen is, de sikerült telepíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02
2014.10.03. 20:24
Nekem idáig tökéletesen működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!