iPon Hírek

Vége az Intel Tick-Tock stratégiájának

Dátum | 2016. 03. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel hosszú évek óta alkalmazza a processzorfejlesztésben és gyártásban az úgynevezett „Tick-Tock” stratégiát, amelynek lényege, hogy „Tick” fázisban új gyártástechnológia, vagyis csíkszélesség bevezetésére kerül sor, míg „Tock” fázisban az gyártástechnológia változatlan marad, de új processzor-architektúra érkezik.
Ez a gyakorlat nagyon régóta működik, ám egy ideje már tudható, hogy kifulladóban van a lendület, ugyanis a csíkszélesség-váltás egyre nehézkesebb és költségesebb móka, mivel a fejlesztések egyre komplexebbek, az új litográfia bevezetése pedig szintén egyre nagyobb kihívást jelent. A fokozódó kihívások közvetlen következménye, hogy egy-egy adott csíkszélességen a jövőben nem kettő, hanem három processzorcsalád fog osztozni. Az új stratégia annyit jelent, hogy friss csíkszélesség alkalmazásával megjelenik egy új processzor-generáció, majd ezután architektúra-váltás történik, a harmadik processzor-generáció pedig architektúra-optimalizációval érkezik – de mindannyian ugyanazt a gyártástechnológiát használják, esetleg némi időszakos optimalizációval, ha szükséges. A „Tick-Tock” stratégia helyét gyakorlatilag a PAO, azaz a Performance-Architecture-Optimization megoldás veszi át. Ez a jelenlegi környezetben azt jelenti, hogy a 14 nm-es gyártástechnológiát használó ötödik generációs Broadwell, illetve az új CPU architektúrát alkalmazó hatodik generációs a Skylake processzorok után a hetedik generációs Kaby Lake sorozat tagjai is 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, de a Skylake modellekhez képest némi architektúra-optimalizációval érkeznek, így összességében jobb teljesítményt nyújtanak.
Moore-törvénye, pontosabban „önbeteljesítő jóslata” azonban továbbra is meghatározó szerepet tölt be, így 2-3 évente továbbra is gyártástechnológia-váltás következik be, de a korábbi tempó a jelek szerint azért egy picit lassulni fog. Beszédes adat, hogy az Intel 2015 folyamán mintegy 12,1 milliárd dollárt költött kutatásra és fejlesztésre, ami a 2014-es 11,5 milliárd dolláros, illetve a 2013-as 10,6 milliárd dolláros kiadásokhoz képest látványosan magasabb érték.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. tibaimp
2016.03.24. 10:20
10-12 milliárd dolláros kutatás fejlesztés per év, ezt esélye nincs a tsmc-nek, vagy egyéb bérgyártónak megelőzni, nem semmi.

Mondjuk ez várható volt, meg lassíthatnak is, nem kell annyira rohanni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. rfj1989
2016.03.24. 10:46
Az úttörőknek sosem könnyű, viszont itt mozognak a nagy bevételek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CyberPunk6... tibai...
2016.03.24. 11:29
De igen, minden oka megvan az intelnek a rohanásra.

Nem az amd szorongatja, hanem a mobil piac, ami egyre több igényt képes kiszolgálni a pc helyett és ott bizony az intelnek elemi érdeke, hogy tudjon akkora számítási előnyt felmutatni és még vállalható fogyasztási mutatókkal, hogy megérje az embereknek PC-t venni. Vagy lenyomni a fogyasztást annyira, hogy bejusson a mobil eszközökbe.
Nem véletlenül fejleszti ezt a vonalat ennyire keményen az intel, hogy mindig próbál fogyasztást optimalizálni.

Most itt lehetne persze sorolni egy csomó olyat, amihez ma még PC kell, de nem véletlenül csökkennek minden évben drasztikusan a szállítási mutatók.
Már egy mobiltelefon is képes kiszolgálni például a netezési igényeket, és terjed a mobil képének kirakása monitorra...

Nem most vagyunk még ott, hogy már lecserélte az inteles gépeket, de a folyamat ezerrel elindult és zajlik.

A PC piac ezerrel csökken, az arm alapó tabletek terjednek, kiszolgálják a legtöbb ember igényeit (film, zene, internet).


Ez pedig csak egyre jobban így lesz. Elég csak megnézni az apple új prociját a mobil cuccokba.


Évek kérdése, nem most van itt ez a pillanat, de tartunk felé, ez egyértelmű.

A facebook hirdetési bevételeinek nagyobbik része már a mobil piacról jön, és valami egészen elképesztő statisztikát közöltek arról, hogy mennyien vannak, akik kizárólag mobilról látogatják az fb-t. Ami elég nagy piaci szereplő ahhoz, hogy komolyan vegyük a statisztikáikat.


Az MS sem véletlenül erőlteti az univerzális cuccokat és tesz meg mindent évek óta dollármilliáros mínuszokkal, hogy bekerüljön a mobil szegmensbe. (a dollármilliárdos mínusz csak a mobil és azzal kapcsolatos dolgokra értendő, a többi üzletág szárnyal)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp rfj19...
2016.03.24. 11:37
Teljesen igazad van.

CyberPunk666: részben neked is igazad van, de a pc szerintem soha nem fog elhalni, mert az viszi előre az egész számítástechnikát. Az otthonokban a jövőben is lesznek pc-k, akár több is (nekem 2 is van, igaz a második csak egy jó öreg c2d), meg lesz minden családtagnak okostelefonja és kész.
Abban tök igazad van, hogy az Intel jelenleg igen kis részét adja csak a telefonos soc beszállításoknak, viszont a mobil piac 98% az övé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6... tibai...
2016.03.24. 11:48
Ez erősen függ attól, hogy mit tekintünk elhalásnak.

Nem arra gondoltam, hogy megszűnik és nem kell majd senkinek, de nagyságrendekkel kisebb lesz. Ma a modern országokban jószerivel minden családban van legalább egy PC.

A jövőben ez megváltozik.
A hobbistáknak meg azoknak, akiknek dolgozni kell, azoknak lesz PC-je is, de egy csomó csak tartalomfogyasztó helyen teljesen nélkülözhető lesz.


Egyébként milyen mobil piacnak a 98%-a az övé? Desktop és szerverpiacot akartál írni oda?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kiskoller
2016.03.24. 13:35
Jó dolog ez a sok fejlesztés, rohanunk padlógázzal a technológiai szingularitás felé, csak éppen a társadalom nincs egyáltalán felkészülve rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.24. 13:56
Bár alapvetően igazad van, mégis inkább nem.

Az ugye kijelenthető, hogy a konzumer réteg meghatározó hányada csak és kizárólag tartalomfogyasztásra használja a számítógépet. Viszont itt nagyon fontos meghatározni, hogy a tartalomfogyasztás az lényegét tekintve ebben az esetben internetezést és esetenként videozgatást jelent.
Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én pl. rohadtul nem élvezem a filmeket/sorozatokat telefonon nézni (pedig 5,5"-on már van hely) és tableten sem az igazi. Netet böngészni sem kifejezetten ideális a telefon, mivel hosszú távon kicsi a képernyő és megerőlteti a szemet, valamint sokkal többet kell matatni rajta, ha ezt el akarom kerülni nagyítgatással, stb. Egy 10"-os tablet erre már jobb, azt elismerem.
Akkor ott van a másik lényeges dolog, az irodai szoftverek használata. Én remekül meg vagyok az androidos Word-del és még a Docs is elmegy, de egy hosszabb dokumentumot, ne adj' isten egy excel táblát összerakni mobilon és/vagy tableten minden csak nem kellemes.

Szóval mielőtt temetnénk a PC-t és az okostelefonok/tabletek általi kiszorításáról beszélnénk mindenképpen figyelembe kell venni, hogy bár esetenként helyettesíthetik, a szerepüket nem fogják soha átvenni.

A mai trendek sokkal inkább abba az irányba mutatnak, hogy az ultrakönnyű laptopok fogják az otthoni desktop PC-k helyét átvenni, mert ezek a jól megszokott interface-szel és megfelelő méretekkel rendelkeznek, valamint ami nagyon nem elhanyagolható, teljes funkcionalitású szoftverekkel.

Szóval igazad van, a PC-k tényleg kiszorulóban vannak a piacról, de nem a telefon/tablet szorítja majd ki, hanem a hibrid/ultrakönnyű laptopok. Ezekben a szektorokban viszont az intel jó és ha így haladnak a dolgok, jó is lesz. Valamint tibiampnak is igaza van -bár túlzott a számokkal- mert a mobil piac (mobil PC->laptop) döntő hányadát uralja (a desktop és szerver piac mellett ofc).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rfj1989 FaL
2016.03.24. 14:34
Én arra voksolok, hogy marad a hagyományos PC a gamer és egyébb nagy számítást igénylő területekre, de a nagy többség át fog állni a NUC/mini PC re vagy notebook + monitorra. De ha elterjedne a "kössük a mobilunkat monitorra" dolog mint pl a win10 mobilok esetében is, az nagyban megváltoztatná a piacot. Sokaknak tényleg elég egy mobil a net/film/zene/dokumentumszerkesztésre, itt csak annyi kell, hogy a tartalmakat könnyedén monitorra + perifériákhoz lehessen kapcsolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Phantomstr... FaL
2016.03.24. 14:36
Itt két dolgot mulasztasz el észre venni. Egy mobil vagy tablet képét simán ki lehet tenni TV-re, és akkor nem 5-7"-on, hanem 32-n nézheted a tartalmat.

A másik, hogy ugyanezen az elven hozzájuk lehet csapni egy billentyűzetet és akkor már dolgozhatsz telefonról. Nem követem mostanában annyira a mobil híreket, nem tudom, mennyire működnek jól az efféle dokkolós telefonos megoldások, de azért ez ki tud váltani egy PC-t a felhasználók nagy többségénél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp Cyber...
2016.03.24. 15:02
Igen úgy akartam ahogy FaL kolléga kijavított "laptop piac" jó lehet nem 98%, akkor "csak" 90%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Busterftw
2016.03.24. 15:35
Szerintem sem az ultra könnyű laptop fogja leváltani a PC-t.
En is a Windows féle megoldást látom befutonak.
Telefonja mindenkinek van és az univerzális appokkal komolyabban dolgozhatsz monitoron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Konzi
2016.03.24. 15:51
Mobil világban élünk, és a tendencia azt mutatja, hogy minden már nagyon okos. Még a gyúrma is. Ebbe a körbe nem fér bele az, hogy helyhez vagy kötve egy asztali gép miatt. Persze kell, mert teljesítményben verhetetlenek.
Én úgy képzelem el a jövőt, hogy mindenkinek otthon van egy komoly pc-je, ami streameli a nálad lévő okos cuccra amit kell. A pc adja az erőt/tudást, míg az okos cuccokban csak max egy erős graf proci van, ami megjeleníti a küldött adatokat. Így lehet rajta dolgozni, játszani, stb...és persze a kompatibilitás. Bármikor áthúzhatod az egyik eszközről a másikra a cuccot (mobilról tv-re). Ebben a rendszerben viszont megmaradhat az a sokszínűség, ami most is van, hogy többféle méretű és kialakítású eszközről ugyanazt tudjuk csinálni (mobil-tablet-laptop-PC-bazinagy tv konzollal). Akinek több pénze van, nagyobbat vesz. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thestock
2016.03.24. 17:53
Még mielőtt nagyon elájulunk a mobil eszközöktől szólnék pár szót az asztali gépek védelmében
Nálam ami nem elhanyagolható szempont az a bővíthetőség, ami a mobil eszközöknél vagy nincs,vagy nagyon korlátozott.
3 éve vettem egy akkor nem olcsó telefont és most bizonyos programok alatt szánalmas a teljesítménye. Az eddigi programok is egyre vacakabbak minden frissítés után.. és nem játékról beszélek, csupán átlagos felhasználásról, netezés, chatelés.
Az előbb említett felhasználásra egy kb 10 éves core 2 gép is elég. Ha kevés a kraft akkor dobsz bele plusz memóriát,vagy veszel egy 4 magos procit. Ha újat veszel? celerontól egészen i7-ig tudod bővíteni..terhelyről és memóriáról nem is beszélve.
Nos ezt egyik mobil készülék sem tudja,és nem is fogja tudni.
Tapasztalatom szerint szoftveres téren is macerásabb a telefon/tablet. Érthető is,hiszen kismillió gyártó kismillió alkatrész variációját kell összehangolnia (ha androidról beszélünk)
Oké,most sokat fejlődtek,és ezek a 8 magos 3 giga memóriás készülékek talán tovább bírják erővel,de ez csak talán..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. green123
2016.03.24. 20:38
1. Szvsz mobiltelón valós munkát végezni -még- nem lehet, bár attól függ mi számít munkának. -> a közép -és csúcsmobilok meg annyiba kerülnek, hogy abból már pc-t is lehetne venni / ugye ahogy korábban említve volt, monitor azért kéne, ha ne egy péklapáttal akarjon mindenki a zsebében járkálni../
Vegyük figyelembe, hogy jelenleg mobil platformra hatékony, viszonylag biztonságos, stabil oprendszer nincsen. ( bár Meizu és az ubuntu részéről már van kezdeményezés )
+ a jelenleg ultra könnyű és nagy teljesítményű notik ára sem az átlag magyar fogyasztókat célozza, legalábbis még jópár évig

2. Aki csak fogyaszt, de még ha játszik is(nem full FPSen) és 4-5 éve beruházott egy 2-4-6-8 magos gépbe, azt a mai napig tökéletesen kiszolgálja, csak a PCIe3 miatt pedig nem fog új gépet venni.
A probléma akkor lesz, ha majd kitolják az újabb játékokat, programokat dx12-vel, amit nem támogat a win7, a régi processzort meg a win10, egyébként ott is elég lett volna csak videókártyát cserélni, de így komplett gépet kell venni, újra.... vagy -> linux

3. Korunk "bootstarp fogyasztói generációja" azt sem tudja mit lehet kezdeni egy pc-vel, sőt, még mindig akad olyan, aki be sem tudja kapcsolni... (de a mobilt persze nyomkodja ezerrel) , így számukra pc-be beruházni pénzkidobás.

4. Mivel az intelnek a legnagyobb a részesedése a PC-piacon -is- ezért a vásárlás visszaesése őt érinti a legjobban, ezt próbálja most felrázni, azzal, hogy új processzor -> csak win10-el ( így aki új procit vesz, annak win10-et kell vennie, aki meg win10-et akar használni, annak új hardvert... )

+5. Az úttörésről csupán annyit, hogyha az intelen és az MS-en múlna, akkor még mindig 32 biten nyomulnánk 640K memóriával..., ez csak a felhasználók érdekét szolgálná, mert így nem kellene pae patch-et telepíteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.25. 16:16
Szerintem a PC csak nagyon későn halhat ki, mivel egy PC minidg sokkal erősebb lesz, mint akármilyen mobil telefon.- Már csak a jobb bővíthetőség, hűtés és a nagyobb fogyasztás és méretek miatt is.
Ettől függetlenül egyre sűrűbben netezek okostelón én is, meg ha nagy dolgok nem akarok csinálni be sem nyomom a PC-t vagy a laptopot. (PC, játékra, netezni, filmezni, laptop filmre, netre, teló netre zenére)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.25. 19:08
4. Az mit jelent, hogy win10-hez új hw kell? C2D-vel használom, látszólag gond nélkül. Kimaradnak nekem feature-ök?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vinnyo
2016.03.25. 22:52
Csodálkozom, hogy az olyan mobil lehetőség mint a pc stick még csak szóba sem került. A hdmi csatlakozó szinte minden tévén a minimum. Ha még egy összecsomagolható bluetooth-os bill.-et és egeret is magaddal viszel, már a munka is meg van oldva a teljes értékű filmnézés mellett. Persze nem CAD... még.
Pár év, és a PC-t már csak a játékok tartják életben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.26. 02:33
Nagyon igazad van, a PC, mint olyan eléggé háttérbe fog szorulni. Ha adunk 5-10 évet annak, hogy mobilméretű gépek képesek legyenek egy mai ultrabook teljesítményét hozni HW-SW-ben, akkor 15-20 év múlva képesek lehetnek a mainstream játékok futtatására is. A PC-nek ekkorra marad a VR, vagy amit addigra kitalálnak és igénye lesz akkora teljesítményre. A mobilt pedig nemhogy monitorra lehet kötni, de akár kivetítőket építhetnek majd beléjük, vagy szemüveget hajtanak meg vele, a zsebedből... azon fogunk dolgozni. Nem tudom elképzelni, hogy az Intel ennek nem lesz majd része.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2016.03.27. 11:20
Szerintem is az alkalmilag TV képernyővel/kivetítővel és billentyűzettel, egérrel kiegészített okostelefonok fogják uralni a felhasználói piacot. Netezésre, filmnézésre egy 8 magos ARM + 4 GB RAM bőven elég.

Szerver piacon meg a teljesítmény/fogyasztás arány, és a több szálas teljesítmény a döntő, ahol az Intel az ARM alapú megoldásokkal is versenyezni fog.

Ezért az Intel mindent megtesz azért, hogy megszerezze a mobil szegmenst.

Ami marad az x86 piacból, az az irodai gépek, játékgépek és a professzionális munkaállomások egy része. Például az MS Access esetén fontos az egyszálas teljesítmény. Sori dolgozónál, számítógép vezérelt esztergánál nem fontos a mobilitás. 8K-s VR játékot 120 fps-sel meg még egy jódarabig nem fog vinni egy telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!