iPon Hírek

Végéhez ért a Firefox OS pályafutása

Dátum | 2015. 12. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Mozilla hivatalos közleményben számolt be arról, hogy feladja az okostelefonok forgalmazását és az operációs rendszer fejlesztését. Ezzel a bejelentéssel hivatalosan is megerősítést nyert az, amit egy ideje sajnos már sejteni lehetett: a Firefox OS halott. A Mozilla kettő évvel ezelőtt, 2013-ban kezdett bele a mobilos rendszer fejlesztésébe, és egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a projekt teljes kudarcba fulladt volna, de a hozzá fűzött reményeket nem tudta beváltani. Mikor a Firefox OS-t bejelentette a Mozilla, szinte mindenki szkeptikusan fogadta, és végül ugyan a kételkedőknek lett igaza, de nem lehet azt kijelenteni, hogy lyukra futott a vállalat. A Mozilla büszke lehet arra, amit elért. A Firefox OS az erős konkurencia mellett két évig folyamatosan fejlődött, az operációs rendszer megért két főverziót is, és tucatnyi okostelefon került vele piacra, sőt mi több, még táblagép és okostelevízió is fűződik a nevéhez.
Sok oka lehet annak, hogy a Firefox OS végül nem tudta elérni a BlackBerry, a Windows Phone vagy akár a korábban egyáltalán nem acélosan szereplő Tizen szintjét sem (a Tizen mostanra a BB OS elé keveredett), és kár is lenne már ezeket boncolgatni, de azért a két fő problémára mindenképpen érdemes kitérni. Nem lett elég a webes alap, és nem volt elég szinte kizárólag az olcsó mobilok körében mozogni. A Mozilla mindig is a webben gondolkodott, azonban ezzel nagyon komoly falakba ütköztek a fejlesztőpartnerek, és nem tudtak olyan minőségű alkalmazásokat összerakni, amik megütötték – vagy egyáltalán megközelítették – volna a jobb színvonalú Androidon vagy az iOS-en futó programok szintjét. Kezdetben a web elegendő lett volna, de valamerre el kellett volna mozdulnia a Firefox OS-nek azért, hogy előrelépést lehessen felmutatni. A Mozilla nem talált kellő támogatást, és szinte kizárólag olyan mobiltelefonok születtek a pártfogásában, amelyek a legfapadosabb képességek birtokában voltak. Akadt ugyan néhány próbálkozó középkategóriás hardverrel is, ám azok árban nem is próbálták tartani a lépést az androidos riválisokkal.
Egészen különös mobilok is köthetőek a Firefox OS-hez. Ez a példány Japánból származik.
Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, egy ideje már gondolhatták az érdeklődők, hogy nincs minden rendben a Firefox OS háza táján. A rendszer például legutóbb nyáron kapott komolyabb frissítést. Pillanatnyilag a 2.2-es verziónál tart az operációs rendszer, és ez jelen állás szerint már nem is fog megváltozni. A szakemberek a Firefox OS 2.5 fejlesztését valószínűleg nem fogják befejezni, ami egyébként az eredeti tervek szerint valamikor 2016-ban debütált volna. A legutolsó „eredmény” a Firefox OS neve mellett, hogy az Android felé nyitott egy olyan applikációval, amiben hellyel-közzel ki lehet próbálni a rendszert. Azt nehéz most megmondani, hogy mi lesz azokkal a vásárlókkal, akik olyan eszközt vettek a múltban, amin Firefox OS fut. A Mozilla ugyan lezárta ezt a fejlesztést, de ha mást nem is, remélhetőleg a biztonságot azért mindenképpen garantálják a felhasználóknak, és az esetlegesen felfedezett sebezhetőségekkel a jövőben is foglalkozni fognak egy-egy javítás erejéig.
Érdekességképpen egyébként el lehet játszani a gondolattal, hogy akár a szűkös, de lelkes rajongótábor is tovább fejlesztheti a Firefox OS-t, hiszen egy nyílt kódbázissal rendelkező operációs rendszerről van szó, ami mindenki számára elérhető. Főleg olyanok dolgozhatnának tovább a Firefox OS-en a Mozilla támogatása nélkül is, akik rengeteg időt és energiát fektettek például alkalmazásfejlesztésbe, és nevelőbölcsőként tekintenek a rendszerre. A Mozilla a Firefox OS készítőit a jövőben más feladatokkal fogja ellátni, minden jel szerint nem kell leépítésektől tartani. A vállalat sokat tanulhatott az okostelefonos „kitérőből”, a szerzett tapasztalatokat pedig minden bizonnyal igyekeznek majd kamatoztatni a jövőben egyéb területeken.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Supra
2015.12.10. 10:56
Az átlátszó telefon király (pláne ha a belső anyagok is azok lennének), de én már eleve sem értettem, mi az értelme ennek a koncepciónak (beleértve a chrome OS-t és társait is).

Egyszerűen elképesztő, hogy az utóbbi időben mennyire elszaporodott a értelmetlen, minden alapot nélkülöző projektek száma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ThePoweR Supra
2015.12.10. 12:58
A hozzáérteni nem akarás és a beleszarás igénye szaporodott el az embereknél.
A mai átlag ember megelégszik a facebook, youtube, 9gag kombóval. Szóval felesleges egy windows a sok funkcióval ha úgyis csak ezt a pár dolgot akarja használni. Ezeket is a lehető legegyszerűbben, mert egy böngésző installálása is feladja a leckét pár embernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kihaennem
2015.12.10. 13:50
eleve halálra volt ítélve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Baly13 ThePo...
2015.12.10. 15:09
Elég szomorú, hogy itt tartunk a 21. században...
Az, hogy egy IT-vel teletűzdelt környezetben felnövekvő gyereknek sincs fogalma arról, hogy hogyan kell kezelni alap szinten egy rendszert, mindent elmond az oktatásról és annak minőségéről és itt nem csak Magyarországról beszélek. Az meg, hogy mindenki új, saját rendszert fejlesztget csak ront a helyzeten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Phantomstr... Baly1...
2015.12.10. 16:34
A legtöbb ember sosem értett hozzá, csak a múltban ez ezzel együtt azt jelentette, nem is tudta használni. A legtöbb embernek nem is szükséges komolyabb mértékben ismerni a dolgok működését. Ez nem hiba és nem minősítője a társadalomnak. Egyszerűen nem kell mindenkinek minden téren szakértőnek lennie. A mindennapokban nem praktikus, ha fejlesztőmérnöknek kell lenni egy kenyérpirító üzemeltetéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim Phant...
2015.12.10. 18:48
"A mindennapokban nem praktikus, ha fejlesztőmérnöknek kell lenni egy kenyérpirító üzemeltetéséhez."

Tény, hogy a műszaki leírást nem kötelező betéve tudni, a kapcsolási rajzzal együtt, de azért legyünk már vele tisztában, hogy fűtőszál működik az eszközben, ami elektromosság hatására hevül fel.

Sokan úgy viselkednek egy-egy ilyen eszköz használatakor TÖBB ÉV elteltével, mint egy hat hónapos csecsemő. Nem bírják felfogni, hogy a tartalmak egymásra rétegződnek, és nem szűnik meg létezni az, amit nem látnak. Kedves édesanyám minimum öt éve használ számítógépet, meg most már okostelefont is napi szinten, de nem bírja felfogni az ablak koncepcióját. Vagy mindig újat nyit, vagy nem tudja előtérbe hozni, ha egyszer eltüntette ... és sajnos mivel az ilyen "felhasználók" vannak többen, a hozzáértő szemszögéből egyre absztraktabb koncepciókkal állnak elő grafikus felület néven, és lassan már ott tartok, hogy talán annyi idősnek sem kell lennem mint édesanyámnak ma, hogy ne értsek az új eszközökhöz.

Komolyan lassan már ott tartunk, hogy a fájlkezelés is megszűnik ezeken a tapogatós szarokon, és kizárólag a fájltípust megnyitni szánt programon (elnézést, appon) keresztül éred el a kívánt tartalmat, ahol mappák helyett címkékkel rendezed a tartalmat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. punchman Asagr...
2015.12.10. 23:10
A fájlkezelő is egy app, és sok embert ismerek, akik most is címkének használják az asztalon tárolt mappáikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim punch...
2015.12.11. 00:55
És mikor használtál utoljára fájlkezelőt egy fájl megnyitásához androidon? Dísznek oda van rakva, egyébiránt minden programnak megvan a saját zene/kép/videó/stb tára, fájlműveletek nuku, egyes appokból meg művészet előkeresni az elérési útvonalat, ha mondjuk át akarnám rakni másik eszközre, mert virtuálist vagy relatívot használnak, ha rájöttél a teljesre az is kész memóriajáték, mert nem lehet másolni/beilleszteni.

Parancsikon meg címke között is van egy "enyhe" különbség, parancsikonnak van egy fájlneve és csókolom, címkéd meg annyi lehet, amennyit csak akarsz, több is mutathat ugyanarra a tartalomra, de az egyik programon belül megadott címkéidet nem kezeli a másik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Timer
2015.12.11. 13:44
Nem csak ezen a területen jelent meg a korcsosodás, ha fogalmazhatok így. Nem tudom, láttam-e az utóbbi két-három évben olyan önéletrajzot, amiben nem volt megemlítve a kompetenciák között a "számítógépes ismeretek." Van olyan is, ahol megfejelik valamilyen ECDL vizsgával. Ehhez képest mit látok? 10-ből 12 felhasználó segg hülye, de olyan alapvető dolgokhoz, mint például a Sajátgép kezelése, mit kezelése, megtalálása az Asztalon. Ha arrébb húzol egy ikont, netán megváltozik a külleme egy frissítés miatt, nem ismeri fel. Egy Outlook alapszintű használatához oktatás kell! Az írott anyag nem elég, még fel is hív, mert lusta elolvasni.

Napjainkra elértünk arra szintre, hogy már nem csak irodai munkavégzéshez kell az alapszintű szoftver ismeret, ennek ellenére az emberek zöme a FB használat gyakoriságához méri a saját tudásszintjét. A munkahelyen meg jön a felismerés, hogy a nagy lófaszt ért Ő a géphez.

Én sem értek például a főzéshez, éppen ezért nem is vállalok ilyen munkát. Ugyanezt várom el mindenkitől, de a jelek szerint teljesen feleslegesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. punchman Asagr...
2015.12.11. 15:02
Én mondjuk elég sokat használok fájlkezelőt, ha nem csak megnyitni akarok egy filmet gyorsan, pl. Nagyjából tudom mi hol van. Symbianon is hasonló volt a helyzet. De szerintem nem is az a baj, hogy az élet számos területén egyszerűsítenek és okosítanak. Több évtizedes probléma ez a szoftvereknél is. Nem baj, ha egy gyengébb képességű is elboldogul a kenyérpirítóval. Legyen egyszerű és bolondálló, csak hagyják meg a manuális opciókat, és a stop gombot, meg amiket szeretek. Nem lenne bajom a Windows Metroval és az Ubuntus Unityvel sem, csak ne kelljen már alapból ezeket használnom nekem is. De én inkább a fejlesztők lustaságát hibáztatom, nem az egyszeri usert, akinek tényleg erre van igénye. Arról nem is beszélve, mennyire elegem van már a trendi, letisztult, enagyolt, modern weboldalakból. Oké, jelenjen meg tableten, mobilon így, de ha nem arról netezek, akkor miért???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. punchman Timer
2015.12.11. 15:11
Sajnos tapasztalatból úgy látom, elég sok a gyenge képességű HR-es. Néha annyira sötétek, hogy én ki is rúgatnám őket szívem szerint. Gyakran megérdemlik egymást. Miért kell felvenni gyenge képességű embereket, mikor sokszor azt látom, hogy aki használható és nem becsüli túl a képességeit, még tesztet íratni sem hívják be. Van értelme a szerencsétlen felvételizőt hibáztatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror Timer
2015.12.11. 16:33
Annak a főiskolai diáknak mit mondanál, aki államvizsga előtt arról panaszkodik, hogy nem tud számítógépet használni, és megkérdezi a témavezető tanárt, hogy mégis hogyan írhatná meg akkor a dolgozatát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Elektrans punch...
2015.12.11. 19:45
Így van ez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.11. 19:48
Nem HR-es vagyok, hanem egy egyszerű informatikus-rendszergazda, aki napi szinten szív az idótákkal. Amikor valaki már nagyon kiakaszt, veszem a fáradtságot, és előkerítem az önéletrajzát, hogy ugyan benne van-e a "számítógépes ismeretek", mint kompetencia. Eddig még nem futottam bele olyanba, amiben nem lett volna...

Egyébként a HR-ről én is szanálnám a népet, ha tehetném. Ritka közöttük az emberséges, valóban rátermett típus. Nagyképű tápos csibéből viszont annál több akad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.11. 19:49
Volt egy csoporttársam, pontosan ezt adta elő. Megkérdezte, hogy írhatja-e kézzel, vagy esetleg írógéppel a dolgozatát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. punchman Timer
2015.12.11. 20:25
Nem személyeskedésnek szántam, csak szerintem, ha a céghez felvesznek egy digitális analfabétát, egy olyan munkakörbe amihez szükséges számítógép, akkor nem a szerencsétlenre, hanem arra kell mutogatni, aki felvette. Ahogy látom, a HR munkáját hasonlóan látjuk. Nem csak empátia, hanem mindenféle tehetség hiányzik gyakran. De a legnagyobb probléma talán mégis a hozzáállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!