iPon Hírek

Végleges Firefox 7.0 PC-re és Androidra

Dátum | 2011. 09. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Firefox 6.0-s kiadása nem olyan régen jelent meg, ám a Mozilla szoftvermérnökei már el is készültek a népszerű webböngésző 7.0-s kiadásával, amelynek végleges változata már elérhető mind PC-re, mind pedig Android alapú mobil eszközökre.

Firefox 7.0 PC-re

Az új Firefox PC-s változata ezúttal dizájnban nem változott elődjéhez képest, ám szolgáltatások, illetve támogatások tekintetében már annál több előrelépés történt, hogy a teljesítménynövekedésről ne is beszéljünk. A friss Firefox Windows-os kiadásánál egy új renderelő motort kapunk, amely a Canvas műveletek felgyorsításáról gondoskodik, de ezzel együtt a szinkronizációs szolgáltatás is okosabb lett, amely a könyvjelzőket és a jelszavakat most már instant módon szinkronizálja, ha használjuk a Firefox Sync funkciót. Az egyetlen változás, ami a felhasználói kezelőfelületet illeti az az, hogy a http:// előtag alapértelmezett módon immáron elrejtésre kerül a címsorból. Az újítások között megtaláljuk még a Web Timing technológia és a text-overflow: ellipsis CSS opció támogatását, de ezzel együtt a MathML támogatás is továbbfejlődött, a WebSocket protokollból pedig a 7-es verzió helyett immár a 8-as kiadást használja a friss webböngésző.


A PC-s kiadás esetében további pozitívum, hogy a webböngésző memória lábnyoma kisebb lett, hála a hatékonyabb memóriakezelésnek, így a Firefox kevesebb rendszermemóriát foglal futás közben. A korábbi stabilitással és biztonsággal kapcsolatos kisebb hibák is kijavításra kerültek, sőt, egy olyan szolgáltatással is bővült a Firefox, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljesítményadatokat küldjenek be, amelyek segítenek majd a Firefox fejlesztőmérnökeinek, hogy a Firefox következő kiadásai még jobbak, még gyorsabbak lehessenek.

A Firefox 7.0 már Androidra is elérhető

Az Androidos kiadás inkább funkcionalitás tekintetében fejlődött. A szoftver esetében rendelkezésre áll egy egyszerű másolás-beillesztés funkció, amely az adott weboldalrész érintésével az Androidnál már megszokott kijelölő módszer használatával teszi lehetővé a tartalom kimásolását és beillesztését. Az Android menü egy „Quit – Kilépés” opcióval bővült, így egyetlen érintéssel kiléphetünk a Firefox-ból. Ahogy a böngészőt ismét elindítjuk, a szoftverrel onnan folytathatjuk a böngészést, ahol azt abbahagytuk: a megnyitott weboldalak tabjaia (fülei) automatikusan helyreállítódnak.

Ezzel együtt az automatikus nyelvválasztó funkció is elérhető, amely a Firefox első indulásakor az adott Android készülék nyelvi beállításai alapján állítja be a Firefox nyelvezetét, ha az adott nyelv a mobil webböngészőben elérhető. Természetesen nyelvet mi is válthatunk. Végül, de cseppet sem utolsó sorban, ezentúl az Androidos kiadásban is elérhető a WebSocket API.

A Firefox mobil kiadását az Android marketről, míg a Windows-ra, Linux-ra és Mac OS-re készített Firefox 7.0-s webböngészőt a Mozilla hivatalos weboldaláról, azaz innen lehet beszerezni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. CopySystem
2011.09.28. 11:32
Nálam a memóriahasználat a felére csökkent, sokkal gyorsabban indul, és több, mint 20 lap megnyitása esetén is gyorsan reagál az előző verziókhoz képest. Volt pár beépülő, ami inkompatibilis volt és frissítés se volt hozzájuk, de a teljesítményjavulás miatt megéri a 7-es rókát használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2011.09.28. 11:37
Valahogy az új font rendering nem jön be, szerintem semmivel sem olvashatóbb könnyebben mint az eddigi, de ezt leszámítva tényleg javult minden szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. redoxi
2011.09.28. 11:44
Nekem mióta ez a új kinézetű firefox van azóta rohadt lassú mind1ik ezért váltottam is Chromera
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szaszyka
2011.09.28. 11:56
Hát nem tudom, nekem ugyanúgy 300megát eszik a memóriából, mint a korábbiak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. expander
2011.09.28. 12:17
Operát próbáljátok ki, rengeteg jó szolgáltatása van. Nekem az vált be legjobban. A FF-al nekem is csak a gondjaim voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2011.09.28. 12:37
én is ezt tettem, a nagy böngészőháborúban az Opera a fű alatt tök jó lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zaiko
2011.09.28. 12:54
Ha esetleg hozzám hasonlóan valakinek szüksége lenne a http előtagra, az az about:config oldalon a "browser.urlbar.trimURLs" értéket rakja át false-ra

Én amúgy semillyen gyorsulást nem éreztem, memóriából is hasonlóképpen zabál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pipi
2011.09.28. 14:02
Még mindig csak azért is Opera
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Axekiller
2011.09.28. 14:14
Tűzróka csak 4.3.6 a többi ratyi...az 5-6 tetű lassú és rengeteget fagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TiElite
2011.09.28. 15:24
fel kell rakni FF-hez a vaccum places improved-ot azzal sokkal gyorsabb a firefox mert töredezettségmentesíti az FF állományait. nekem még nem voltak gondjaim az uj FF-ekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2011.09.28. 17:12
Mar kijott a hordozhato verzio is.
Bovebben itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2011.09.29. 08:21
Haha mire rá veszem magam, hogy megint letöltsek egyet, addigra kijön a 20.0is??

Komolyan, megvan a 6.0ás és a flash tartalmak még szarabbak mint valaha...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!