iPon Hírek

Végre beérett az Intel pendrive PC koncepciója

Dátum | 2016. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az első generációs Intel Compute Stick egy igazi úttörő volt, amivel az Intel egy teljesen új kategóriát teremtett a gyengélkedő PC piacon. Persze, ahogy az lenni szokott, az új koncepció technikai megvalósítása első körben nem lett teljesen tökéletes: picit kevés volt az apróság teljesítménye ahhoz, hogy alkalmas legyen a PC kiváltására, még ha csak alkalmi felhasználásban gondolkodunk, akkor is; a WiFi vezérlő pedig sajnos nem tudott felnőni a feladathoz. Ennél nagyobb baj volt, hogy csak egyetlen USB portot kapott a termék, ami alaposan behatárolta a lehetőségeket – USB hub ide vagy oda.
Fotó: Devindra Hardawar/AOL
Úgy tűnik, az Intel szakemberei másodjára mindent beleadtak annak érdekében, hogy a pendrive méretű PC végre beválthassa a hozzá fűzött reményeket. A munkának meg is lett az eredménye, hisz a második generációs Intel Compute Stick PC-k tulajdonságait látva már a próba előtt is elégedetten csettinthetünk: ez igen! Hogy miért? Mindjárt kifejtjük!
Fotó: Devindra Hardawar/AOL
A CES alkalmával bemutatott második generációs Intel Compute Stick 159 dolláros alapmodellje, amely mellett két sokkal erősebb példány is érkezik, már papíron is vonzóbbnak tűnik, mint első generációs társa. Az apróság a megszokott formátum köré épül, formavilága alapján pedig akár első generációs modellnek is nézhetnénk. Fedélzetén Atom x5-z8400-as SoC egység dübörög, amihez 2 GB-nyi rendszermemóriát, 32 GB-nyi eMMC alapú tárhelyet és Windows 10-es operációs rendszert társítottak. Egy-egy USB 2.0-s és USB 3.0-s port várja, hogy használatba vegyük, a WiFi vezérlőt pedig 802.11ac támogatást nyújtó példányra cserélték, amely 2T2R antenna konfigurációval gazdálkodik. Ez a hardver már elég lehet arra, hogy általános mindennapi feladatok elvégzésére ne egy asztali PC-t, hanem a monitor vagy a TV HDMI portjában lógó Compute Sticket használjuk.
Fotó: Devindra Hardawar/AOL
De a lényeg még csak most jön! Az Atom x5-z8400 alapú modellen felül két darab Skylake alapú Compute Stick is készül, amelyek Core M3-as, illetve Core M5-ös SoC egységet kapnak. Ezek a példányok már 4 GB-nyi rendszermemóriával és 64 GB-nyi tárhellyel gazdálkodhatnak, USB portból azonban csak egy lesz rajtuk – a tápadapteren viszont lesz további két USB port is. Az Intel szerint a Core M3 alapú példány már 4K-s kijelzőkhöz is kapcsolódhat, de ekkor csak maximum 30 Hz-es képfrissítési ráta mellett működhet. A Core M5-ös példány ezen felül Intel vPro támogatással is fel lesz vértezve, ami főként üzleti környezetben jöhet jól. Az újdonságok elődjükhöz hasonlóan apró ventilátorral biztosítják a ház szellőzését és a SoC hűtését, ugyanis az Intel szerint a passzív hűtés nem életképes, és ezt már a rivális megoldások gyártói is kezdik belátni.
Fotó: Devindra Hardawar/AOL
A sok jó hír után jöjjön a feketeleves: a Core M3-as példány előtelepített Windows 10-es operációs rendszerrel 399 dollárba kerül, míg a Core M5-ös kiadásért 499 dollárt kérnek el, operációs rendszer viszont nem jár hozzá. Hogy reális-e ez az árazás? A tesztek során szerzett tapasztalatokból majd mindenképpen kiderül, addig azonban teljesen felesleges ítélkezni. Az Atom alapú második generációs Compute Stick gyártása már zajlik, így hamarosan kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk vele. A Core M3-as és a Core M5-ös modellek gyártását majd csak februárban kezdik meg, így ezekre a termékekre még egy picit várni kell.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. rfj1989
2016.01.07. 09:43
Kicsit elszálltak az erősebb testvérek áraival....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2016.01.07. 10:22
Most néztem meg az ark.intel.com-on:
- x5-8500-at találtam csak (8400 nincs) atom alapú SPD: 2Watt, így a TDP-je 1 watt körüli lehet és 27dollár, 1,44GHz --> 2,24GHz, 4magos
- Intel Core m5-6Y54 és Intel Core m3-6Y30: ilyeneket találtam 1,1GHz --> 2,7GHz és 900MHz --> 2,2GHz; 2mag + HT; TDP: 4,5Watt 280 Dollár

ott az árkülönbség!!
Mondjuk egy tesztre valóban kíváncsi lennék, hogy mennyivel tud többet egy skylakes soc ezektől az atom-októl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kisza25
2016.01.07. 12:54
Mondjuk 400dodoért van x5-8500 4gb 128gb 10" win10 tablet, azt is kapcsolhatjuk monitorhoz, TV-hez, de az önállóan is használható és bill. dokkoló is van hozzá, lehetne ez olcsóbb is,
Ja most nézem az alap model 159dodo, az már elgondolkodtató, tabletben az 300dodo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.07. 17:47
Az SDP a kisebb, nem a TDP.

A sebesség meg nagyon attól függ hogy mire használod. Természetesen gyorsabb a skylake, de ez csomó helyzetben nem jön ki: levelezni mindkettővel lehet, modern gamet egyik sem bír el.

A H.265 videó mondjuk egy elég erős pont a skylake mellett, a cpu+gpu hibrid helyett már full hw dekóder van (8biten, 10b maradt hibrid).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!