iPon Hírek

Végre beindulhat az e-könyv piac

Dátum | 2010. 05. 07.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Google keddi bejelentése, miszerint az idén nyáron végre beindítja régóta várt e-könyv kereskedési platformját, a Google Editions-t hasonlóan jelentős előrelépés a digitális könyvpiacon, mint az Amazon négy évvel korábbi színrelépése volt. A tény, hogy az Amazon és az Apple mellett júniustól a Google is foglalkozik majd e-könyvekkel csak jót tesz a piacnak - vélte az eKönyv Magyarország Kft. ügyvezetője. Weiler Péter szerint az újabb nagy játékos megjelenése arra készteti majd a kicsiket, hogy újraértelmezzék a piacot, s a megváltozott viszonyokhoz igazítsák saját stratégiájukat. Hasonlóan azonban a Google hirdetési piacon történt megjelenése, illetve az AdSense és az AdWords hazai elterjedése során tapasztaltakhoz, attól nem kell félni, hogy az átrendeződés miatt a kisebb szereplők munka nélkül maradnak.

Weiler szerint az eKönyv.hu is sokat tesz azért, hogy a jelenleg a digitális könyvekben elsősorban technikai újdonságot látó, főként science fiction és fantasy irodalmat olvasó férfiakból álló közönség bővüljön; a cég a Paulo Coelho új könyvének, a Bridának megjelenésével egy időben dobja piacra annak elektronikus változatát is, s a könyvhétre is több újdonsággal készül. A szakember reális esélyt lát arra, hogy egy-két éven belül a magyar könyvpiac akár 10 százalékát is a digitális kiadványok foglalják el, ám azokat a széles körben hangoztatott víziókat, amelyek szerint a következő évtizedre a könyvek zöme csak digitálisan jelenik majd meg túlzónak találja. Addig is az ekönyvek inkább plusz piacot jelentenek a kiadóknak, amit nemzetközi példák is igazolni látszanak.

A szakember kérdésünkre elmondta, amint az internetes cég tervei körvonalazódnak, mérlegelik majd, hogy milyen mértékben vállalnak részt abban; szerinte az is elképzelhető lehet, hogy a Google Editions által forgalmazott könyveket akár közvetlenül az ekonyv.hu oldalán is meg lehet rendelni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. szaga
2010.05.09. 21:07
Ja USA es a tobbi angol nyelvu orszagokban....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!