iPon Hírek

Végre elérhető a Cedar Trail platform

Dátum | 2011. 12. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cedar Trail platform asztali változatának rajtjáról már szeptemberben érkeztek hírek, ám a mobil változat, a Cedar Trail-M platform esetében a gyártó úgy döntött, hogy azt majd csak decemberben mutatja be. Asztali Cedar Trail platform köré épülő konfigurációkból eddig nem sok jelent meg - leszámítva néhány Cedar Trail alapú alaplapot - , szinte csak a Cedar Trail-M alapú netbookokról érkeztek hírek. Ez a nem is oly távoli jövőben megváltozhat, ugyanis a Cedar Trail-M platform bemutatásával végre elérhetővé vált a komplett Cedar Trail platform.


A harmadik generációs Atom processzorok a hírek szerint kétszer akkora grafikus teljesítményt kínálnak, mint elődeik, azaz a Pine Trail alapú megoldások. Ez annak köszönhető, hogy az újdonságok egy friss GPU-t alkalmaznak, amely az Imagination Technologies PowerVR sorozatába tartozik. A PowerVR SGX 545-ös GPU a korábbi hírek szerint DirectX 10.1-es támogatással kéne, hogy rendelkezzen, de a hivatalos sajtóközlemény csak DirectX 9-es támogatást említ. Ennek ellenére pozitívum, hogy a GPU, pontosabban a média motor képes az 1080p-s tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszására – ez a lehetőség az előző generációs Atom processzorok esetében nagyon hiányzott. A repertoárból természetesen a Blu-ray támogatás sem hiányzik. Az IGP szerepét egyébként – processzormodelltől függően – Intel GMA 3600-as és Intel GMA 3650-es megoldások töltik be.

Az alábbi táblázat a Cedar Trail asztali- és mobil processzorok specifikációit foglalja össze.


Az új Atom processzorok az NM10 Express lapkakészlethez kapcsolódnak, ami a Pine Trail alapú megoldásokból már ismerős lehet. A Cedar Trail központi egységek 32 nm-es csíkszélességgel készülnek, amellyel lehetőség nyílt a magórajel emelésére és a fogyasztás csökkentésére is: a teljes platform akár 20%-kal fogyaszt kevesebbet, mint Pine Trail alapú társai. A gyártó állítása szerint a Cedar Trail platform esetében az átlagfogyasztás 0,5 wattal alacsonyabban alakul, mint egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező Pine Trail konfiguráció esetében.


A Cedar Trail processzorok esetében tapasztalható, fentebb már említett grafikai teljesítmény-növekedés többnyire a nagyobb memória sávszélességnek köszönhető, ugyanis az új központi egységek már az 1066 MHz-es DDR3-as memóriamodulokkal is könnyedén megbirkóznak.


Az újítások között megtaláljuk az Intel Wireless Display technológiájának támogatását, de rajta kívül a Rapid Start technológia és a Smart Connect technológia is a kínálat részét képezi. Előbbi abban segít, hogy a rendszer hamar „magához térjen” készenléti állapotból, a másik pedig a háttérben, akár alvó állapotban is gondoskodik az e-mail-ek fogadásáról, valamint beszerzi a legfrissebb online tartalmakat, legyen szó Twitter vagy akár RSS csatornáról.


A Cedar Trail platform köré épülő termékek tehát a következő év elején érkeznek és többek között az ASUS, a Samsung, a Lenovo, a HP , az Acer és a Toshiba kínálatában tűnnek majd fel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. prohlep
2011.12.29. 15:10
Mobilban max 2GB, asztalin max 4GB, ... picit keves, es akkor finom voltam.

Ugy konnyu keveset fogyasztani, hogy harmat gyenge a memoria szekcio, es meg mindig nem DirectX 11-es a grafikus szekcio.

Brazos az 8GB es persze DirectX 11.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.12.29. 15:26
Ahova ezek a procik készültek oda bőven elég a 2-4gb is. Persze a gpu sajnálatos, hogy épkézláb driver hiányában csak dx9-re képes. Később talán lesz dx10.1-es és 64 bites driver is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2011.12.29. 16:03
Ez az Atom csak addig ért valamit is, amíg nem volt az AMD-nek Brazos platformja. Nagyon nem vágja Intel bácsi mi kell egy jó tablet-be vagy netbook-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csicsoblad...
2011.12.29. 16:31
Azért lesz akinek megfelel ez is, és eladnak belőle pár darabot.
Talán nem lesz gáz a 4GB-val netezés közben, ha csak nem akad ki a plugin-container.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!