iPon Hírek

Végre lesz Nvidia Optimus támogatás Linux alatt?

Dátum | 2012. 09. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Nvidia elég régóta alkalmazza az Optimus technológiát a különböző noteszgépek esetében. Az eljárás lényege abban rejlik, hogy az integrált videó vezérlővel és videokártyával egyaránt rendelkező noteszgépek esetében a rendszer hatékonyan, a pillanatnyi terhelés függvényében tud váltani az IGP és a GPU között annak érdekében, hogy az adott feladatra legalkalmasabb egységet foghassa munkára. A váltás teljesen automatikus és észrevétlen, ami a felhasználók számára könnyebbséget jelent. Az Optimus segítségével némi akkumulátoridő spórolható meg, ugyanis azoknál a feladatoknál, amelyekhez feleslegesen sok a mobil videokártya teljesítménye, a jóval alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő IGP-re támaszkodhat a rendszer, így egy akkumulátortöltéssel hosszabb üzemidő érhető el, mint Optimus technológia nélkül.


Az Optimus technológia eddig a linuxosok számára sajnos nem volt elérhető, ám ez a helyzet a jelek szerint rövidesen megváltozik. Az Nvidia egyik szoftvermérnöke, Aaron Plattner már el is készített egy drivert Linux alá, amellyel működésre bírható az Optimus technológia, igaz, ez a driver a nagyközönség számára egyelőre sajnos nem elérhető.

Az Nvidia egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mikor válik elérhetővé az Optimus támogatás Linux alatt, de remélhetőleg erre már nem kell sokat várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Zack( ro)
2012.09.06. 12:35
Ideje volt mar valamit adni a Linuxosoknak is.
En a CCC-t varom, hogy az AMD oldja meg, hogy manualisan tudjam valtoztatni a core-, memoryclock-ot es a ventilator fordulatszamjat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arin
2012.09.06. 13:21
Elég jó, hogy jönnek a cuccok linuxra is. Legyen csak minnél több dolog, ami megy alatta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vlac
2012.09.06. 13:41
Zack( ro):
Nem értem, ez mind megoldható most is.
Vagy mindenképp a CCC-vel akarod csinálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2012.09.06. 14:33
Ez nagyon jó hír. Nem olyan vicces a bbswitch-el szórakozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zack( ro)
2012.09.06. 21:37
vlac: Tudom, hogy megoldhato. De csak 1GHz-re tudom ugy levenni a memoryclock-ot. Windows alatt pedig a CCC 750MHz veszi le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. PyroMaster
2012.09.10. 12:55
Eddig is volt megoldás az Optimus rendszer használatára. koránt sem olyan kifinomult mint Windows 7 64biten. De teljesen kielégítőem nűködik.

Az egyetlen eltérés, hogy manuálisan, neked kell meghatározni, milyen program használhatja az Nvidia kártyát. Nekem egy ASUS K53 laptopm van, simán futtatom vele a Fallout New Vegast Ubuntun. (A processzorba épített kártyával meg se nyikkan)

A program neve bumblebee már fent van a hivatalos tárolókban is. Egy két klikkes telepítés és megy. Alapjáraton be se kapcsol az Nvidia kártya, nincs áram alatt. Ilyenkor a windowsnál is jóval kevesebbet eszik a gép. Ubuntuval 4,5óra Win-en 4óra üzemidő.

Ha csak szövegszerkesztőt használsz 11,8W-os a fogyasztás Ubuntuval!! Kb 43-45C fokos a gép. A hűtőventi nem kapcsol be. Ha játszani szeretnél, vagy olyan programot indítani amihez combosabb videókártya kell, beütöd a terminálba: optirun (program neve) pl playonlinux És már megy. régebben rendszergazdai jog kellet neki, de most már nem. Ha bekapcsol az Nvidia kártya akkor a fogyasztás felugrik 18W-ra. (alapjáraton)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!