iPon Hírek

Végre megérkezett az Android 2.3-as kiadása

Dátum | 2010. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google végre elérhetővé tette a méltán népszerű mobil operációs rendszerének, az Androidnak a legfrissebb változatát, amely immáron a 2.3-as verziószámnál tart. A friss szoftver - ahogy az várható volt - rengeteg finomhangoláson esett át és ezzel egy időben számos új funkcióval is gazdagodott, amelynek köszönhetően - ha szabad így fogalmazni -  az Android készülékek még ütőképesebbek lesznek. A Gingerbread kódnévre keresztelt kiadás a fejlesztők szerint lényegesen jobb választás lesz játékfejlesztéshez, mint elődje és ezt a különböző szoftverfejlesztő cégek valószínűleg ki is használják majd. A játékfejlesztők munkáját segíti majd a platform optimalizált eseménykezelője, valamint az is, hogy a fejlesztők a rendszer több részéhez is natív hozzáférést kapnak. A natív kódból az alkalmazások hozzáférhetnek a beviteli- és szenzor eseményekhez, de az EGL/OpenGL ES és az Open SL ES technológiákból is profitálhat majd az adott játék. A precíz mozgásérzékelés megvalósításában néhány új szenzor (pl.: giroszkóp) támogatása nyújt majd segítséget. Az új fejlesztések a játékok irányítására is kedvezően hatnak, ugyanis a platform friss verziója az érintéseket és a billentyű lenyomásokat hatékonyabban, gyorsabban érzékeli, mint elődje.


A hatékonyabb "játék támogatás" mellett az új Android kiadás beépített VoIP támogatást is magában foglal, ezzel együtt hatékonyabb cut-and-paste (kivágás és beillesztés) funkciót,  valamint továbbfejlesztett letöltés kezelőt is tartalmaz, sőt, még beépített feladatkezelővel is ellátták a fejlesztők. Amennyiben az adott okostelefon rendelkezik előlapi kamerával, akkor azt könnyedén használhatjuk videó telefonálásra is, de a repertoárból az NFC (Near-Field Communication) támogatás és - ahogy azt fentebb már említettük - a giroszkóp támogatás sem hiányzik. A platform átalakított felhasználói kezelőfelülettel és átalakított képernyő-billentyűzettel érkezik, ez utóbbi még többérintéses támogatást is kínál.

 


Az új szoftver továbbfejlesztett eseménykezelővel, valamint VP8 és WebM támogatással is kedveskedik a felhasználóknak és a fejlesztőknek és emellett a hírek szerint az AAC és az AMR kódolást is támogatja. A platform legfrissebb kiadását népszerűsítő videó fentebb tekinthető meg, a fejlesztőknek szánt Android 2.3-as SDK pedig innen tölthető le. Az Android 2.3-as változatát frissítés formájában a Nexus One tulajok már könnyedén beszerezhetik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. lajthabala...
2010.12.07. 11:32
Lehetett volna kicsit bőségesebb az ismertető a játékfejlesztésre vonatkozóan....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. iteq47
2010.12.07. 11:49
itt az eredeti leírás

vagy ha nem megy angolul, akk itt egy kissé nyers magyar fordítás

akit komolyan érdekel, az rátud szánni 5mp-et hogy megtalálja. nem itt rinyál. 15mp et. vágod...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Simba
2010.12.07. 13:27
Nekem is android-os telefonom van egy Milestone. Abszolút esélytelen hogy ez megjelenjen rá És ami szomorú hogy még egy éves sincs hogy megjelent.
De a többi is elég necces még Desire-re sem valószínű hogy hivatalos ROM formájában megjelenik és SGS is necces.
Szóval ha most kéne vennem telefont nem valószínű hogy androidost vennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Racer01
2010.12.07. 16:05
Akkor mégis mit vennél?? Iphone-t? egy csöppet drága magyarországon, nem éri meg. WinPhone 7-es telót? ne viccelj már, még zenét se lehet normálisan rárakni, csak külön progival...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Simba
2010.12.07. 17:07
Hát ez az. Nem nagyon van alternatíva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bar1984
2010.12.07. 18:49
Azért akad alternatíva Symbian>3 elég jó. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. janamo
2010.12.07. 18:53
az nem az android (google) hibája hogy a telógyártó nem készíti el rá a friss driverekel az új softvert....... samsung galaxy spicám van és hivatalos 2.1 is jó későn jött addigra már mások csinálgatták és most is ez van 2.2-vel, gyártó és nem google hiba.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hakosh2
2010.12.07. 19:36
A VoIP miatt már nagyon vártam. Családtagokkal beszélni szuper lesz.

@Simba: Na és ha nem adják ki a gyártók a frissítést? Raksz rá custom ROM-ot. Meg van oldva.

@bar1984: "Azért akad alternatíva Symbian>3 elég jó." Haha. Esetleg a WinMo 6.5, nem? (amúgy Symbian^3)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vestrum
2010.12.07. 19:47
Üdv!

Nem vagyok valami jártas ilyen téren, ezért kérem a ti véleményeteket!

Most készülök vásárolni egy Sony Ericsson X8 -at, ami ha jól tudom, még csak ezen a héten lesz frissíthető Android 2.1 -re!

Nos engem az érdekelne, hogy ezek a frissítések idővel minden eddigi androidos telefonon elérhetők lesznek? Vagy vannak hardveres alapfeltételei? Várható hogy egyszer az X8 és társain is egy 2.3 -as android fog élősködni?
Köszi előre is!

Üdv.: Vestrum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Simba
2010.12.07. 19:49
Igaz a gyártók okolhatóak elsősorban ezért. Az én esetemben a Motorola ami rútul kicseszett az XT720-as tulajokkal, és a Milestone1 esetében is csúszik a 2.2.
Custom ROM igen egy csomó hibával, nem mintha a gyári ROM-ok hibátlanok lennének.
Ráadásul a Motorola lezárta a bootloadert is ez miatt elég necces rá ROM-ot hegeszteni.

Vestrum: Szoftver frissítés ügyileg az SE a legrosszabb. A múltkor volt egy hír hogy nem kap 2.2-t. S a 2.3 sem valószínű ebből kiindulva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. polarx
2010.12.08. 23:04
Vestrum nem tudom hogy vagy elengedve anyagialg ma volt a kezembe egy x8 nem rossz teló gyors meg minden, de nem venném meg. nem jön át a 4 sarokba lévő gyors indító micsoda.. szerintem elég gagyi. meg az SE megvan lőve a saját gui-ával.. alias neadj isten gondol egyet és nem csinál meg több verziót akkor marad a mostani "legújabb" 2.1 és ezzel levagy tudva. én tuti htc-t vennék, esetleg ha nagyon elvolnék eresztve akkor google mobile bár az már kezd elavulni, esetleg amit még néztem csakis headsettel a galaxy tab a nagy kijelző fasza filmnézés miatt de annak az ára eléggé irrális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DESTINY
2010.12.09. 06:46
polarx!
Csak csendben jegyezném meg, hogy a SE Androidjai (X10 mini, Mini Pro, Xaz elérhető áras Androidok közül szarrá aláznak minden mást a sebességükkel és az egyszerű felületükkel. A leg használhatóbbak a SE és a Samsungok! LG Optimus GT540 is jó!
Amit írtál HTC meg Galaxy Tab az meg pont olyan 150e ft-os kategória. Az X8 meg kártyásan is csak 45e. Nagyon nem mindegy árban... De igaz, hogy a HTC messze rettentő jó. De sztem egy Galaxy S jó vetélytársa bármelyiknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DESTINY
2010.12.09. 06:49
A SE frissítései csúsznak, mert a saját felülettel kombinálják. (a Samsung is azt teszi egyébként) Kicsit később, de lesz rá frissítés az biztos! És aki a kezébe vesz egy x8-at meg fog döbbenni mennyire gyors és jól használható ahhoz képest, hogy ilyen olcsó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vestrum
2010.12.10. 14:11
Nagyon szépen köszönöm a válszokat!

Már meg vettem, 17 ezer forintba fájt, céges teló kénet lett véve, édesanyám főnöke "lerendezte" ... Ennyi pénzért egy ilyen telefon valóban nagyon jó választás szerintem! Ha jól tudom, az iPhone 3GS nek is 600 MHZ es a procija akárcsak ennek, szóval remélem ( meg ahogy a videókból is láttam ) nem lesz gondom a gyorsasággal...
A leg alapvetőbb szempont nálam a WiFi volt, és az, hogy ne valami "kamu" érintő képernyős, szaggatós telót vásároljak, no meg persze hogy olcsón megússzam!!
És most hogy DESTINY felvilágosított a frissitésekkel kapcsolatosan is, szerintem még egy-két évig biztos nem lesz másik telefonom ha valóban csak idő kérdése mondjuk a 2.3-as Android és a többi, és a többi.

Polarx : Ez lesz az első valamire való telefonom egyébként ( Egy W610i-t vált le, ami zenehallgatás terén teljes mértékben kielégített, meg ébreszteni tudott ), szerintem ha lesznek hibái is, azt a rengeteg újdonság teljes mértékben ellensúllyozni fogja (számomra[egy ideig <de ki tudja?>])

Mindenesetre már nagyon várom hogy kézhez kapjam

Köszi a hozzászólásokat

Minden jót!
Üdv.: Vestrum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jones0501
2010.12.29. 09:40
hello én most vettem nemrég egy HTC desire-t amin 2.2 van de nemtudom hogy erre is a gyártótól függ az op rendszer? vagy lehet e már rátenni a 2.3-at? ja amugy a pannonnál vettem 22 500 magyar forintért ez nem pénz egy ilyen telefonért : 1 gigahertz es proci...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!