iPon Hírek

Végre megtalálták a Philaet

Dátum | 2016. 09. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Kevesebb mint egy hónappal a Rosetta űrszonda küldetésének vége előtt az űreszköz nagyfelbontású kamerája rátalált a Philae leszállóegységre, amely 2014 novemberében landolt a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön. A felvételeket, amelyeken látszik, hogy az egység egy sötét hasadékba ékelődött, szeptember 2-án készítette az OSIRIS nevű kamera, amikor az üstökös körül keringő egység 2,7 kilométerre közelítette meg az égitest felszínét. A képeken tisztán látszik a Philae szögletes teste és a háromból két lába is. A felvételek alapján az is világos, hogy miért nem sikerült stabil kapcsolatot kiépíteni a leszállóegységgel a landolást követően. A Philae a leszállás során többször is megpattant az üstökös felszínén, és bár az eredetileg kiszemelt landolóhelyen még látták, további két órába telt, mire végleg megállapodott, és ennek során szem elől tévesztették a szakértők. Az egység végül az Agilkia nevű terület helyett az Abüdosz nevűn kötött ki, ahogy azt kezdettől sejtették a kutatók. A sejtést megerősíteni azonban csak most, majdnem két évvel a landolást követően sikerült. A Philae végül olyan helyen és pozícióban állapodott meg, hogy napelemei nem tudtak elég energiát felvenni, így amikor elsődleges akkumulátora a leszállás után három nappal lemerült, a landolóegység hibernációs módba lépett. Ebből igazoltan csak a napközelség előtt, 2015 júniusában és júliusában ébredt fel, amikor rövid időszakokra kommunikált is a Rosettával.
A szakértők különböző mérések révén egy nagyon pici, néhányszor tíz méteres területre szűkítették a Philae lehetséges tartózkodási helyét, de ezen a részen is látszott több olyan objektum is, amelyek az alacsony felbontású képeken gyanúsnak tűntek. A kérdéses helyeket csak az utóbbi hetekben tudta részletesebben megvizsgálni a Rosetta, amely a szeptember végi landolás előkészítéseként egyre közelebb merészkedik az üstökösmaghoz. 2,7 kilométeres távolságból az OSIRIS képein egy-egy pixel egy 5 centiméter oldalhosszúságú területet ábrázol, ami már elég ahhoz, hogy az 1 méteres testtel rendelkező Philae felismerhetővé váljon a képeken. A landolóegység megtalálása a kíváncsiság kielégítésén túl azért is nagyon nagy hír a kutatók számára, mert így kontextusba helyezhetők, vagyis egy pontos helyhez köthetők a Philae által a landolást követően begyűjtött adatok, magyarázza Matt Taylor, a Rosetta projektvezető kutatója. „Most, hogy a landolóegység megvan, készen állunk a Rosetta leszállására, így a következőkben ennek leszállóhelyéről igyekszünk minél részletesebb fotókat készíteni” – teszi hozzá Holger Sierks, az OSIRIS kamera felvételeit elemző csapat vezetője. A Rosetta a tervek szerint szeptember 30-án ereszkedik le az üstökösmag felszínére. Előtte még egy utolsó, közeli pillantást vet az égitest legérdekesebb régióira, köztük a Maat nevű terület nyílt mélyedéseire, amelyek tanulmányozása révén a kutatók bepillantást remélnek nyerni az üstökös belső szerkezetébe is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. noPublicFG
2016.09.07. 00:28
Ez nagyon csálén "landolt".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2016.09.07. 13:16
ha az lett volna a cél, hogy a legeldugottabb legsötétebb helyre rakják... hát sikerült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sternp axe
2016.09.07. 15:20
Golfban ez a tipikus Hole in one
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balrogh
2016.09.07. 15:35
Javítsatok ki ha nem tévedek.

De úgy olvastam korábban, hogy "megállapították, hogy 3 talpból csak 2-őt sikerült rögzíteni." Most ez rohadtul úgy néz ki hogy az oldalára van borulva
Az is lehet, hogy totális kudarc volt az egész leszállás, és inkább csak becsapódás volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba balro...
2016.09.07. 16:07
Azért a becsapódástól messze volt, mert működött egy ideig. Illetve most is működne, ha valaki bedugná a konnektorba
Kudarcnak inkább lehetne nevezni, de azért szolgált némi eredménnyel, szóval ahogy nézzük.
A láb rögzítés meg lehet sikeres eredmény, azt ugyanis nem mondták, hogy a vízszintes talajhoz sikerült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!