iPon Hírek

Végre tényleg olcsó OLPC tábla készült?

Dátum | 2012. 01. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Már években mérhető az idő, ami azóta eltelt, hogy a One Laptop Per Child nevű szervezet arra tett ígéretet, hogy olcsó, és mindenki számára elérhető számítógépet fog készíteni. Ez eddig nem igazán sikerült nekik, most viszont a CES alkalmával tartott sajtótájékoztatón örömteli hírekkel szolgáltak.

Az OLPC XO-3 névre keresztelt eszköz már 100 dollár alatt hozzáférhető lesz a cég állítása szerint. Persze továbbra sem tettek le a világmegváltó újításokkal való kísérletezésről, így ezúttal sem az indiai Aakash vetélytársával készülnek, ami pusztán azért olcsó, mert egyszerű, mint egy bot, hanem érdekes extrákkal szolgálnak az eszköz mellé. A csomag része lehet egy szilikon anyagúnak tűnő kijelző védő, aminek a belső részében egy napelem bújik meg, valamint egy kurbliszerű eszköz is: ezek természetesen a töltést teszik majd lehetővé olyan területeken is, ahol amúgy nem érhető el a hálózati áram. Nicholas Negroponte nyilatkozatából azonban azt lehet leszűrni, hogy ezek nem alaptartozékok, vagyis ezekkel már valószínűleg ismét a 100 dolláros álomhatár fölé esik az XO-3. A tábla belsejében egy Marvelltől származó lapkát találunk, ami nem más, mint egy Armada PXA618. Ez egy 1GHz-en üzemelő Cortex-A8 magot és egy ismeretlen típusú grafikus processzort tartalmaz, ami 45 millió háromszög/másodperces sebességre képes. A kijelzőt a Pixel Qi szállítja, ami egy 8 hüvelykes átmérőjű energiatakarékos panel lesz. Az operációs rendszerrel kapcsolatban még nem nyilatkoztak semmit, így nem tudni, hogy valamilyen Linux, vagy egy Android teljesít majd rajta szolgálatot.


Pontosan nem tudni, hogy milyen formán lesz elérhető az XO-3, de egy siker már jól jönne az OLPC-nek, mivel eddig rengeteg pénzt emésztett fel a fejlesztésekkel, de nagy volumenű eladásokra eddig nem került sor egyik eszközük esetében sem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pjszilard
2012.01.13. 15:39
"nagy volumenű eladásokra eddig nem került sor egyik eszközük esetében sem."

OLPC

Google

Shopping

Nincs talalat, hogyan vegyen valaki, adjon fel hirdetest, hogy kell neki. A cikkben sincs hivatkozas arra hol veheto meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YuGabe
2012.01.13. 16:07
Amazonon és Ebay-en sincs, én sem értem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2012.01.13. 16:17
authorize.payments.amazon.com/pba/xo

de máshogy működik a dolog mint egy sima vásárlás, lényegében nem is az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2012.01.13. 18:00
A KIndleFire 200$, sok androidos mobil messze 100$ alatt van, meddig fejlesztik meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2012.01.15. 14:54
A KindleFire hardware-e jó lenne, de a software miatt az egész jelenség csak egy nagy piece of shit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!