iPon Hírek

Végre tényleg privát céggé válik a Dell

Dátum | 2013. 09. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Korábban a Dell már megpróbált privát vállalattá alakulni, ám akkoriban a részvényesek nem igazán díjazták az üzleti ajánlatot, így a terv egy időre kútba esett. A korábbi tervek alapján már a jelenlegi pénzügyi év második negyedévének végétől kezdve privát cégként kellett volna üzemelnie a vállalatnak, ám a nehézségek miatt csúszott a megállapodás. A friss hírek szerint a napokban tartott előzetes részvényesi szavazás alkalmával a vállalat részvényesei végre rábólintottak a tervezetre, így a Dell egy 24,9 milliárd dolláros tranzakció keretén belül a részvényesek tulajdonából kikerülve Michael Dell és a Silver Lake Partners befektető társaság közös tulajdonába kerül.

A felek korábban törzsrészvényenként 13,65 dollárt kínáltak fel a részvényeseknek, ám ez az ár nem bizonyult megfelelő tárgyalási alapnak, hiszen többen kevesellték - köztük volt a milliárdos befektető, Carl Icahn is. Az új ajánlat keretén belül a részvényesek minden egyes Dell törzsrészvényért 13,75 dollárnyi készpénzt, valamint 0,13 dollárnyi osztalékot kapnak, így részvényenként összesen 13,88 dollár üti a markukat. A megállapodás keretén belül természetesen a szokásos negyedéves osztalék is jár a tranzakció lezárását megelőző időszakra, ami részvényenként 0,08 dolláros összeget jelent A tranzakciót várhatóan még a 2014-es pénzügyi év harmadik pénzügyi negyedéve előtt nyélbe ütik a felek, így a vállalat idén november elejétől kezdve újra privát cégként működhet. Ezzel a Dell gyorsabb tempóban növekedhet és hatékonyabban reagálhat a piac különböző eseményeire, illetve trendjeire, hiszen a részvényesek véleményét így már nem kell majd kikérni egy-egy döntés meghozatala előtt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Avisto
2013.09.15. 10:19
Miért kéne mielőbb visszatermelni? Valszeg eddig sem készpénz formában pihent egy számlán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. maxpapa
2013.09.15. 10:34
Lehet ,hogy a fagyi visszanyal. Majd a jövő eldönti mennyire volt jó a függetlenség. Arra gondolok lehet egy két nagyobb üzleti baklövéstől a céget a részvényesek mentették.

Imádom a Dell monitoromat, csak így tovább. Jöhetnek az innovatív, de még megfizethető termékek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zephyrus
2013.09.15. 10:36
hun: nem értek egyet, hogy hú micsoda profitorientált lett volna akit más nem érdekel. NBD (next business day on-site service) szervízüknél jobbat még nem láttam, ráadásul worldwide. továbbá mikor magyarként a dell.de-ről vettem laptopot, akkor telefonon kellett ezt megtennem, mert honlapon keresztül csak németországi kártyával lehet megoldani, hogy kevesebb legyen a visszaélés. és akkor első telefonálás után küldtek egy árajánlatot pedig egy preset gépet akartam megvenni a honlapról azzal a különbséggel hogy angol bill + windows, erre egy 350 euróval jobb ajánlatot kaptam mint ami a honlapon volt kint. szerintem remek kis cég és minőségi cuccot is árulnak, business szegmensben biztosan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ZeeroCool1...
2013.09.15. 13:01
Üzleti szegmensben de amugy is eleg jo motyokat csinalnak.
Es meg lehet nezni hany creative studio es kozintezmeny vagy eppen allami megrendelo hasznal DELL termekeket.
Nagyon franki kis ceg persze minden cegben lehet hibat talalni en azert orulok annak hogy egy ilyem mamut ceg onallo lesz.
Remelhetoleg sok jo termek jon ki toluk az elkovetkezo evekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beleutomaz...
2013.09.15. 20:05
Dell monitorokkal nekem nincs tapasztalatom de Dell gepekkel mar igen. Nehany igen hamar megfott a Core2duo-s szeriabol. Szinte garancia idore pontosan. Amugy megvettek az Alienware-t es ezzel az Alienware markanev mellett a Dell XPS-t is kihereltek.
(Igen, ha valaki kerdezi, utanna lehet nezni, hogy "nulla" innovacios tucat termek lett mindkettobol jo dragan).

Meglatjuk mit hoz a jovo szamukra/szamunkra. Innovaciora meg szukseg lenne sok mas helyen is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2013.09.15. 20:11
Hosszú és nehéz csatározást nyert meg az alapító család. Gratula nekik ,kirakták a szűrét a karvalyoknak cégükből, és a károgó mindent jobban tudó jósokkal se kell tovább foglalkozni.
Ezzel mi csak nyerünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. budspencer
2013.09.15. 21:31
"...Michael Dell és a Silver Lake Partners befektető társaság..."

Befektetési társaság:

"Befektetési társaságnak nevezzük azokat a befektetési vállalkozásokat, amelyek a következő tevékenységek végzésére engedélyt kaptak:

jegyzési garanciavállalás,
befektetési hitel nyújtása.

Emellett kizárólag befektetési társaság kaphat engedélyt a következő tevékenységek teljes körének végzésére: ügynöki-, bizományosi-, kereskedelmi- tevékenység, portfolió kezelés, értékpapír-letétkezelés és -őrzés, befektetési tanácsadás, értékpapírok forgalomba hozatalának szervezése, értékpapír- és ügyfélszámla vezetés." forrás: http://ecopedia.hu/befektetesi-tarsasag

vagyis a társaság ezentúl nem részvényeseké, hanem részvénykezelőké (brókerek). Óriási változás, mit ne mondjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto
2013.09.16. 05:00
Szerintem rossz a hasonlatod. Ha én 0 forintból csinálok egy céget Magyarországon jó magas kamatra akkor persze hogy mínuszban leszek ahonnan mielőbb érdemes visszajönni legalább nullára mielőtt még a lakásomból is kitesznek, de ha van 25mrd befektetni való dollárom (nyilván eleve nem kpban hanem egyéb papírokban) amit átcsoportosítok egy adott részvénybe azzal nem költöm el a pénzt (nevezzük inkább anyagi javaknak) ezért eleve a visszaszerzése értelmezhetetlen, hiszen továbbra is ott van nekem csak akkor épp Dell részvényként amit ha a sors úgy hozza később akármi másra válthatok.
Ez nem jelenti azt persze hogy a profit nem szempont vagy hogy jótékonysági alapítvány lenne akármelyik hasonló cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm budsp...
2013.09.16. 07:24
Viszont a kovetkezo lepese Dell-nek a ceg tozsderol torteno kivezetese!
A tranzakcio utan a brokerek eddigi lebetosegei megszunnek. A tobbsegi tulajdonos akarata szabadon ervenyesul.
Ha az alapito celja kizarolag a profit lett volna akkor a sajat reszt is hagyva belemehetett volna a konkurens veteli ajanlat elfogadasaba, mely joval kedvezobb reszvenyenkenti arat taeralmazott. Dellnek viszont fontosabb volt a tulajdonjog es az iranyitas mevtartasa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!