iPon Hírek

Vegyi fegyver ellen védő festék

Dátum | 2012. 07. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Újfajta festéket fejlesztett ki a brit Védelmi Minisztérium védelmi fejlesztésekkel és technológiákkal foglalkozó laboratóriuma és az AkzoNobel nemzetközi festékgyártó cég. Az újdonság képes magába szívni a veszélyes vegyi anyagokat, például az ideggázt, így harci járművekre festve megóvhatja a katonákat a kémiai támadásoktól. A festék felső rétegét egy szilíciumdioxid tartalmú gél alkotja, ez szívja magába a vegyszereket, az alsó réteget pedig egy olyan „ragasztó”, amelynek segítségével a gélréteg megmarad a felületen, de ha szennyeződött, akkor könnyen és gyorsan le is kaparható.


Előbb-utóbb az AkzoNobel szeretne egy olyan festéket létrehozni, amely rögtön semlegesíti is a vegyi fegyvert. Valami hasonlón dolgozik Stephanie Livingston és Christopher Landry is a Vermonti Egyetemen, ők a szilíciumdioxidot vanádium katalizátorral keverték. A végeredményül kapott keverék elviekben képes semlegesíteni a mustárgázt.

Szintén fejlesztési fázisban van a festék azon változata, amely színe megváltoztatásával hívja fel a figyelmet a veszélyes vegyi anyag jelenlétére. Ez esetben persze kérdéses, hogy milyen következményekkel jár harci helyzetben, ha a korábban terepszínű tank hirtelen színt vált, de nyilván majd erre is találnak valamilyen megoldást a kutatók. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. jozsefm
2012.07.30. 21:15
Ezt pont egy T80-on kellett modellezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gezu1025
2012.07.30. 21:25
Érdekes, hogy ilyen orbitális baromságokra rohadtsok pénz van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Turai
2012.07.31. 04:11
"korábban terepszínű tank hirtelen színt vált"

A végén még azért fogja az ellenség bevetni ezeket az anyagokat, hogy az erdőben lévő tankokat vörösre fesse...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010
2012.07.31. 07:14
Nekem ez hatalmas baromságnak tűnik, mi van akkor ha a vegyi anyag nagyobb adagban érkezik és nem bírja elnyelni a festék, ha kidugod a fejed a tankból ugyanúgy beszívod a vegyi anyagot vagy éri a bőrödet,viszont a modernebb tankokba így se úgyse tud bejutni. Gondolom a festékréteget mivel gél formájába van állandóan ápolgatni kell a tankon amire egy háborúban nem nagyon van idő lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CPU_King
2012.07.31. 12:34
Turai:

Az jogos, bár ha van egy kis eszük akkor mondjuk csak egy olyan helyre tesznek ilyet, ahova a "vezető" kilát. Bár lehet írok nekik egy levelet ez ügyben, hátha nem jut eszükbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!