iPon Hírek

Vékony mini-ITX alaplapokkal jelentkezik a Gigabyte

Dátum | 2013. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Thin Mini-ITX platformja már elég régen bemutatkozott, sőt, azóta több olyan alaplappal is találkozhattunk, amely vékony felépítést alkalmaz, de ezekből még így is elég szűkös a választék.

A legfrissebb újdonságokat a Gigabyte szállítja: a gyártó ebben a hónapban nem kevesebb, mint kétféle vékony mini-ITX alaplapot dob piacra. A két friss deszka sorrendben a GA-H77TN, illetve a GA-B75TN típusjelzést kapta, szolgáltatások tekintetében pedig szinte alig van különbség köztük.

GA-H77TN
Mindkét újdonság LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkezik, amelyben Sandy Bridge, illetve Ivy Bridge sorozatú processzorok kaphatnak helyet. A processzorfoglalathoz mindkét esetben DDR3-as So-DIMM memóriafoglalatok kapcsolódnak - szám szerint kettő. A kínálatban találunk még négy USB 3.0-s portot, négy SATA portot, egy nyílt végű PCI Express x4-es bővítőhelyet, valamint két darab mini-PCI Express slotot is, amelyek SATA meghajtót, illetve WiFi modult fogadhatnak. MIndkét alaplapon jelen van egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenetet is, sőt, a kínálatból a Gigabites Ethernet port és a HD audió vezérlő sem hiányzik.

Az új deszkák kiválóan alkalmasak egybegépek építésére, igaz, ekkor nem a hátlapi videó kimeneteken, hanem az alaplapon elhelyezett tüskesoron keresztül kapcsolódik a megjelenítő a rendszerhez. Persze a termékek nem csak egybegépek, hanem ultrakompakt számítógépek építéséhez is tökéletes választásnak bizonyulhatnak.

GA-B75TN
A GA-H77TN modell négy darab SATA 6 Gbps-os porttal rendelkezik, ezzel szemben a GA-B75TN esetében két SATA 6 Gbps-os és két SATA 3 Gbps-os port áll rendelkezésre. Ez nem a PCH-k közötti különbségből adódik, hiszen a B75-ös lapkakészletnél is lehetőség lenne legalább 4 darab SATA 6 Gbps-os port biztosítására.

A Gigabyte újdonságai egyebek mellett a beágyazott konfigurációk szegmensében is feltűnnek majd, ahol információs központokban, automatizálást végző számítógépekben, illetve egyéb kompakt konfigurációkban is használhatják őket. A termékek a gyártó állítása szerint COM portokat is kínálhatnak és 12V-os, illetve 19V-os DC tápegységekkel egyaránt képesek lesznek üzemelni.

További jó hír, hogy a termékek ugyanazt az UEFI alapú Gigabyte 3D BIOS-t alkalmazzák, mint ami a gyártó többi alapapján is jelen van. Arról egyelőre nincs hír, hogy az újdonságok pontosan mennyibe kerülnek majd, egyelőre csak az tudható, hogy még ebben a hónapban feltűnnek kereskedelmi forgalomban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. _DiEGO_
2013.01.08. 12:35
Belenyomni egy alacsony fogyasztású INTEL Celeron G460 1.80GHz procit rá egy passzív hűtőt , azt majd valami kiforr hogy mire elég....

az alaplap 1/4 -ét a processzor és hűtője foglalja el ... ez szerintem ilyen esetben pazarlás , nem képesek arányában kisebb felületen elférni , erre valami megoldás kellene , mert ez így gáz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. uristen
2013.01.08. 12:38
EVGA Stinger kene nekem nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KaiotEch
2013.01.08. 12:46
Stinger az egy túlárazott átlagos lap. Persze jól néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2013.01.08. 12:48
Jol nez ki az EVGA markanev is rajta. Es jo vele dicsekedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!