iPon Hírek

Vékony Mini-ITX alaplapot mutatott be az ECS

Dátum | 2014. 03. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ECS egy új, Thin Mini-ITX szabvány köré épülő alaplappal rukkolt elő, amely ezúttal Socket FM2+-os processzorfoglalattal érkezik. A Socket FM2+-os processzorfoglalat körül nem a szokásos műanyag processzorhűtő-rögzítő keret foglal helyet, hanem négy furat, amelyek Intel LGA-115x típusú processzorokhoz készített hűtőrendszereket fogadnak. Hogy mi indokolja ezt a rendhagyó kivitelt? Az, hogy a Thin Mini-ITX platform az Intel "találmánya", így a platformot Intel processzorokat alkalmazó rendszerekhez alakították ki.
A Thin Mini-ITX platform
Ebből kifolyólag AMD processzorral rendelkező alaplap alkalmazásakor olyan megoldásra van szükség, amely passzol a speciális hűtőrendszer igényeihez – az ECS mérnökei pont ennek a szempontnak megfelelve alakították ki az újdonságot.
A 3+1 fázisú tápellátást alkalmazó A78F2-TI modell Socket FM2+-os processzorfoglalattal rendelkezik, így a Trinity mellett a Richland és a Kaveri APU egységeket is gond nélkül fogadja. A Thin Mini-ITX formátum miatt a bővítőhelyek között ezúttal So-DIMM típusú DDR3-as memóriafoglalatok állnak rendelkezésre, amelyekben akár DDR3-1866 MHz-es memóriamodulok is elhelyezhetőek – maximum 16 GB-nyi teljes kapacitásban. A helytakarékos felépítés miatt PCI Express x16-os slot nincs, cserébe viszont kapunk két darab Mini PCIe 2.0 x1-es slotot, amelyekben nem csak WiFi vezérlőt tartalmazó bővítőkártya, hanem akár mSATA SSD meghajtó is helyet kaphat.
SATA 6 Gbps-os portokból kettő jár, de az alaplapon egy SATA tápcsatlakozó is lapul. Az audiovezérlő szerepét egy hatcsatornás Realtek ALC662-es megoldás tölti be, Gigabites Ethernet vezérlőből pedig egy Realtek 8111G típusú példány jár, amely Wake-On-LAN támogatással is rendelkezik. USB 3.0-s portokból két hátlapi, illetve egy kivezetés áll rendelkezésre, csak úgy, mint USB 2.0-s portokból. A videó kimenetek között két HDMI és egy DisplayPort csatlakozó sorakozik, de az alaplapon LVDS csatlakozó is helyet kapott.
A rendszer tápellátását külső DC tápadapterről lehet megoldani, a BIOS szerepét pedig egy UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkező megoldás tölti be. A mindössze 25 milliméter magas alaplap rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. Az sem kizárt, hogy a termékkel több AMD-s egybegépben is találkozhatunk majd a nem is oly távoli jövőben. Ezek között talán Kaveri alapú megoldások is lesznek. Az egyelőre nem derült ki, hogy az új alaplap pontosan mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. KisDre
2014.03.25. 22:55
Nem hiszem hogy a vastagság lett volna probléma eddig egy alaplapnál :?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim KisDr...
2014.03.26. 00:33
Úgy van, egy termék hírnél köss bele a szabványba, amire épül ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain
2014.03.26. 03:43
Hihetetlen a meg nem letezo Steam masinak, hogy megmozgattak a miniPC-s ITX businesst.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabest
2014.03.26. 04:32
Hiába vékony, a cpu hűtő miatt kell a hely a házban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gyubalazs
2014.03.26. 08:59
Na látom szövegértésből többen megbuktak.
A szabvány az a lapos, kis gép építését szolgálja. Nem gyári amd hűtő megy rá, hanem egy a laptopok hűtéséhez hasonló megoldás.
Ha megnézed a nagy kék képet ott van rajta a platform összes eleme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arn
2014.03.26. 11:20
Sok thin atx haz passziv... Ezt kerestem korabban, de mostmar megvan a kombo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!