iPon Hírek

Véletlenszám generálás lézerrel

Dátum | 2011. 12. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nagy áttörést jelenthet a rejtjelezésben egy új, a lézerfény szóródásán alapuló technológia, amely gyors és hatékony módon képes valóban véletlen számokat generálni, és ezzel feltörhetetlen kódokat létrehozni. A kanadai tudósok által létrehozott új módszer a kvantum-határozatlanság jellegzetességein alapul.

Vákuum, mint olyan, nem létezik. Tele van részecskékkel és antirészecskékkel, amelyek spontán módon bukkannak fel és tűnnek el benne, a tér folyamatosan fluktuál. Folyadékokban és kristályokban figyelték meg a Raman-szóródásnak nevezett jelenséget, amikor a beeső fény megfelelő frekvenciájú fotonjai a szóró részecskékkel kölcsönhatásba lépnek, megváltoztatva ezzel energiájukat. Ezen az elven alapul Ben Sussman módszere, aki pár trilliomod másodpercre lézert irányított egy hárommilliméteres gyémántra, és a szórt fény fotonjainak véletlenszerű fáziseltolódását binárisan kódolva generált sorozatokat. 


Eddig is csináltak már véletlenszám generátorokat kvantumfizikai alapokon, azonban ezek a módszerek általában túl lassúak. Eddig egy kínai tudóscsoport érte el a legjobb eredményt 300 megabit random adattal másodpercenként. Ők a lézerfény frekvenciaingadozásait használták a generáláshoz. Sussman technikája gigabit per másodperces gyorsaságot ígér, ami jelentős növekedést jelent.

A véletlenszám generálás sok területen jelen van életünkben: a katonai kódolástól kezdve a lottószámokig. Igazi véletlen kiválasztást azonban nagyon nehéz elérni. Az algoritmusok a logika szabályain alapulnak, a dobókocka eredményét pedig befolyásolják az annak apró tökéletlenségeire ható fizikai hatások. A kvantumfluktuáció ilyetén felhasználása viszont ideális megoldás lenne.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. lorddiablo
2011.12.01. 18:24
Érdekes cikk, egyre jobb ez az új kategória. Viszont itt már a második mondatnál elakad a sok kocka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. polarx
2011.12.01. 18:29
pont a lottót kellett példának megmelíteni.. ígyse vagyok benne biztos hogy "véletlen" vannak e lottó számok "Igazi véletlen kiválasztást azonban nagyon nehéz elérni. " ergó ha használják lottószámoknál akkor szinte hétről hétre akár 1 ember is megnyerheti mindig a lottót ha elég penge matekból és rájön az algoritmusra -.-" pont mint a black jack..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cukrosbacs...
2011.12.01. 19:04
"és ezzel feltörhetetlen kódokat létrehozni"
Mint tudjuk nincs olyan hogy "feltörhetetlen" amit az ember létrehoz azt le lehet utánozni. De ettől független, érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Shelby
2011.12.01. 20:18
polarx: Hogy manipulálod, hogy pont azokat a golyókat szívja be a gép, ami neked kell?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. polarx
2011.12.01. 21:57
Shelby: kurva egyszer. ahogy tudták a 90-es évekbe manipulálni úgy hogy 5 golyót lefagyasztottak és azt kellet kihúzni.. mint utólag vagy éppen akkoriban kiderült.. úgy most ist megtudják csinálni.. 5 legkönyebb labda többibe súly vagy.. vagy ha kézi sorsolás van (ha van még.. 1 éve nem néztem tv-t) akkor meg pl a fagyasztós megoldás.. de biztos van már új módszer is erre..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2011.12.01. 22:05
Cukrosbacsi:
Van feltörhetetlen titkosítás, egyszer használatos, véletlenszerűen generált bitmintával tényleg lehetetlen kitalálni a bitminta ismerete nélkül, hogy mi volt az eredeti üzenet. A gond ezzel, hogy az egyszer használatos bitmintát valamely módon el kell juttatni az adónak a vevőhöz. Erre kínál megoldást a kvantuminformatika, csak még eléggé gyerekcipőben jár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2011.12.01. 22:07
polarx:
Az a baj ezzel, hogy ez senkinek sem áll érdekében. A lottónak kellenek a nyertesek(reklám értéke van), az alkalmazottak a Szerencsejáték Zrt-nél pedig más módját választják a korrupciónak, lehetne róla mesélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx Zabal...
2011.12.01. 22:31
személyes véleményem az hogy SZERINTEM most se egy pl házaspár vagy egy egyetemista nyerte meg az 5-öst hanem olyan akinek már amúgy is több milliárdja van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2011.12.02. 12:11
polarx: el ne mond senkinek, de én tudom az algoritmust.
Amíg felfelé mennek az eladások: olyan számok kihúzása, amit senki nem tett meg.
Amint érezhető a csökkenés, mert eluralkodik a gondolat az emberekben, hogy "ááááh biztos bundázzák, nem lehet nyerni", akkor v. kihúznak egy szerencsést vagy egy ismerős számait...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tapir_606
2011.12.02. 17:09
1 kérdés, ha igazi véletlenszerű kódokat hoznak létre azt hogyan akarják dekódolni akkor?
most bitminta küldésével nem jutunk előbbre, mert ugyanúgy elcsíphető és kódolni sem lehet ugyanezzel a módszerrel mert megint ott vagyunk ahol elkezdtük nem?
nem tudtam kevésbé érthetően írni sry^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2011.12.02. 17:47
Mégis miért lennének ezek "valóban véletlen számok"? Max bonyolultabb az "algoritmus". Még ha elfogadjuk is, hogy "Vákuum, mint olyan, nem létezik. Tele van részecskékkel és antirészecskékkel", ezek akkor sem "spontán módon bukkannak fel és tűnnek el benne", hanem mindenképpen valami törvényszerűség alapján, amit legfeljebb még nem ismerünk / jelenleg nem visszafejthető, de semmiképp sem "valóban véletlen".

Más kérdés, hogy egy adott felhasználás szempontjából mit tekinthetünk "elégségesen véletlennek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. petXYZW
2011.12.02. 18:52
"Mégis miért lennének ezek "valóban véletlen számok"? Max bonyolultabb az "algoritmus". Még ha elfogadjuk is, hogy "Vákuum, mint olyan, nem létezik. Tele van részecskékkel és antirészecskékkel", ezek akkor sem "spontán módon bukkannak fel és tűnnek el benne", hanem mindenképpen valami törvényszerűség alapján, amit legfeljebb még nem ismerünk / jelenleg nem visszafejthető, de semmiképp sem "valóban véletlen"."

Ilyen alapon semmi sem véletlen. De látogass már el egy valószínűségszámítás kurzusra, kb. az első negyedórában túljutnak az általad felvetett problémán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. feher.agos...
2011.12.03. 12:53
@Tapir_606
a megfelelő véletlen számok generálása fontos a nyílt kulcsú titkosításoknál is, amit manapság szinte mindenhol használnak. a megfelelő alatt pedig azt kell érteni, hogy mások által nem lehet megbecsülni. a valóban véletlent nem lehet megbecsülni.

azt kell elképzelni, hogy ha például az egyszerűség kedvéért generálunk egy egy számjegyű véletlen számot a titkos kulcs előállításához, akkor nekünk az a jó, ha ugyanannyi eséllyel lesz 0, 1, 2 ... 9, így a támadónak mind a tizet végig kell próbálnia. ha a támadó sejtené, hogy 99% eséllyel 2 vagy 7 lesz (mert nem jó a véletlenszám generátorunk), akkor sok kódnál elég csak azt a kettőt kipróbálnia (vagy azokkal kezdi), és ezzel máris ~5x olyan gyorsan feltöri a kódunkat. a nyílt kulcsú titkosításoknál ez kulcskérdés, mert azokat elméletben fel lehet törni, de a gyakorlatban csak 100-1000... év alatt. Ha viszont nem generáltunk megfelelő véletlen számokat, ez az idő nagyon le tud csökkenni, akár pár órára/napra is.

Ahogy Zabalint írta, az egyszer használatos, véletlen bitminta pedig tényleg feltörhetetlen, csak ilyenkor a bitmintát előre el kell juttatni a célba, és biztonságosan kell tárolni. én ilyenkor mindig katonai helikoptert képzelek el, amiben fekete öltönyös napszemüveges csávó a kezéhez bilincselt bőröndben visz egy CD lemezt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!