iPon Hírek

Ventilátor és szivattyú nélküli Raijintek folyadékhűtő

Dátum | 2016. 06. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Raijintek a Computexen bemutatott egy különleges folyadékhűtő szettet, amelynek legnagyobb előnye, hogy abszolút nincs szüksége szivattyúra, mert a folyadék nélküle is kering, sőt, a hőleadó radiátor sem feltétlenül igényel ventilátort, így teljesen passzívan hűthető az adott konfiguráció. Azért a jól szellőző számítógépházról alighanem így is érdemes gondoskodni.
Az új, legtöbb országban már szabadalmi oltalom alatt álló szett zárt rendszert alkot, a csövekben és a tágulási tartállyal egybeépített hőleadó radiátorban pedig speciális folyadék kering. Ez a folyadék a hőcsövekhez hasonlóan a melegedő komponens hőjétől folyadékból gáz halmazállapotúvá alakul, majd a hőtermelő egységtől eltávolodva ismét lehűl, így a cső falára lecsapódva megint cseppfolyóssá válik.
A keringés a fázisváltás és a felmelegedés okozta feláramlás következtében jön létre. A cseppfolyós hűtőközeg a hőleadó radiátornál lehűlve visszafolyik a processzorra szerelt blokkba, ahol a folyamat újra elkezdődik, így kialakul a körforgás.
A gyakorlatban is működő technológia mögött rengeteg kutatással és fejlesztéssel eltöltött munkaóra húzódik, de a projekt már célegyenesben van, így hamarosan kereskedelmi forgalomban kapható termék formájában is elérhetővé válhat. Arról sajnos nincs hír, hogy a passzív hűtés milyen hatásfokkal üzemel, valamint az is rejtély, hogy milyen üzemi hőfokon tart egy teljesen átlagos, tuningtól mentes középkategóriás processzort. Reméljük, rövidesen ez is kiderül. A teljes kép érdekében azért feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy két éve a SilverStone is bemutatott már egy hasonló, szivattyú nélkül működő folyadékhűtő rendszert, amely a TD04 típusjelzést viselte, ám az még ma sem kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Steven86
2016.06.01. 15:00
Wapor Chamber hellyeah VADIÚJ TECHNOLÓGIAAAAA.... -_-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Buky87
2016.06.01. 15:40
OFF.
Van valami közös pontunk Raijintekkel. Ugyan olyan vízforralónk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vorosokt
2016.06.01. 22:04
remélhetőleg ez nem egy végleges forma mert eléggé ócska hatást kelt, de ha mondjuk egy 100 W TDP-t elbír akkor szerintem nagyon jó ötlet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.02. 13:07
Szerintem a 100W ki van zárva. szerintem 20-30W-ot tudhat, de ennek az előnye a teljesen hangtalan kivitel. Én SSD-vel és külsö, passzív táppal tudnám elképzelni egy mini-itx rendszerben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dobko Supra
2016.06.02. 14:56
Ekkora radiátorral szerintem 100W fölött lesz az. Majd meglátjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2016.06.02. 15:22
Páleszfőzős hűtés? szép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!