iPon Hírek

Ventilátor rögzítése csavarok nélkül, mágneses elven

Dátum | 2012. 09. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A nemes egyszerűséggel csak Magnetic Pin, azaz mágneses tüske névre keresztelt kiegészítő remek megoldás lehet mindazoknak, akik nem szeretnek a csavarokkal bíbelődni a rendszerhűtő ventilátorok rögzítésekor. Persze a légkeverő rögzítésekor a rögzítés módja mellett sokszor fontos szempont a rezgéscsillapítás is, vagyis az, hogy a motor által keltett rezgések ne terjedjenek át a számítógépház egyes részeire.


A Prolimatech megoldása rögtön két legyet is üt egy csapásra: egyrészt megszabadítja a felhasználókat a csavar alapú ventilátor rögzítéssel kapcsolatos „kényelmetlenségektől”, másrészt viszont azt is eléri, hogy az adott légkeverő motorja által keltett rezgések túlnyomó többsége ne tudjon átterjedni a számítógépházra.


Hogy ez hogyan lehetséges? Egy speciális kialakítású tüske segítségével, amelynek egyik végén szilikon gyűrűbe ágyazott mágnes, másik végén pedig műanyag rögzítő tüske található. Első lépésben a műanyag tüske segítségével a ventilátorhoz kell rögzíteni a négy újdonságot, így a ventilátort rögtön a számára kialakított helyre „tapaszthatjuk”, ahol az stabilan, biztonságosan megmarad. Itt persze figyelni kell rá, hogy az alumínium vázzal és alumínium oldallapokkal ellátott termékeknél ez a módszer nem működik, csak azoknál a számítógépházaknál, amelyek acélvázra alapoznak és esetleg acélból készült oldallapokkal is rendelkeznek. Ilyen formában a Lian Li termékei ki is esnek a listáról, ugyanis a vállalat zömében alumíniumból készült PC kuckókat gyárt.


A megoldás előnye, hogy segítségével pillanatok alatt be lehet szerelni az adott számítógépházba a rendszerhűtő ventilátorokat, sőt, egy-egy esetleges takarítás alkalmával sem kell sokat vesződnünk a kiszerelésükkel, hiszen az csak egy laza mozdulat. Persze a mágneses rögzítő tüske nem csak a rendszerhűtő ventilátorok esetében vethető be, hanem egyéb területeken is.


A Prolimatech Magnetic Pin tehát egy ötletes megoldás, ám az egyelőre rejtély, hogy mikor találkozhatunk vele kereskedelmi forgalomban, valamint az is, hogy a négy darab mágneses rögzítőtüskét tartalmazó szetteket mennyiért adja majd a gyártó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. ThompsoN
2012.09.07. 15:31
Nem is rossz ötlet. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy mondjuk egy 20 centis CM ventilátort felül is megtartanak-e, mert ugye egy ilyen ventilátor igen nehéz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. bzoli73
2012.09.07. 15:33
Jó erős lehet az a mágnes. Lesz nagy sírás, ha ráesik a HDD-re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sniperjoce...
2012.09.07. 15:35
Érdekes ötlet
Én inkább maradok a régi megoldásnál. Másrészt a beszívott levegő egy részét elfuja a ház és a venti közötti résen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nyerek01
2012.09.07. 15:37
Még jobb lenne ha a hordozhatóságát a kábel sem korlátozná. Azért az hogy csak felrakod, csak leveszed nem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. srmark
2012.09.07. 16:21
Biztosan nem elég erős ahhoz hogy a vinyóban kárt tehessen kívülről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ThompsoN srmar...
2012.09.07. 16:33
Ha neodímium mágnest használnak, akkor az szépen elintézi a merevlemezt, ha rápottyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lorddiablo
2012.09.07. 18:56
sniperjocek véleményét osztom, nekem is ez jutott elsőre eszembe róla. Bármilyen jó is ez, azért felmerül a légáramlás problémája. Ha befelé szívja a venti a levegőt, vagy épp kifelé fújja, egyáltalán nem lesz hatékony a megoldás. Ugyanis a mágnes magasságú résen a levegő a kilépő oldalról a belépő felé visszajut, vagyis recirkuláció jön létre, ami nagyon rontja a hatásfokot. Magyarul a légszállítás a padlót fogja súrolni, túlmelegszik a géped. Nem véletlen, hogy a ventilátor lapátok olyan közel vannak a cső szerű foglalathoz. A rés csökkentése több légáramot eredményez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mThom
2012.09.07. 19:08
Alpenföhn venti rögzítő kb 400 ft, és mondenféle háznál alkalmazható. Ez sem tud sokkal többet, kíváncsi vagyok, mennyibe fog kerülni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zord01
2012.09.07. 19:12
Ez NAGYON KIRÁLY cucc. PONT EZ KELL NEKEM. Húúúúú, ha 2k alatt lesz, akkor biztos veszek egy ilyen készletet.

Az egy dolog, hogy könnyű leszedni a ventit, de ne felejtsük el, hogy nem teszi tönkre a menetet a fel-le csavarozgatás, ami mondjuk egy 5000 hufos Noctuanál nem mindegy. Nem mellesleg pont hogy NEM ÉRTEK EGYET sniperjocek és lorddiablo véleményével.

Ugyanis az, hogy a gumibakok távol tartják a ház oldalától a ventit, kifejezetten jó dolog, hisz a ventilátor nem kelt szélzajt. Hogy értsétek: Noctua NF-S12B FLX ventim 900 RPM-en tökéletesen néma, de amint beszerelem a házba susogni kezd, mivel a levegő zajt kelt, ahogy ráfújja a rácsra. Pont azt találtam ki én is, hogy távtartókat kell alkalmazni, vagy ki kell vágni a rácsot, hogy ne legyen a levegő útjában. De ez a megoldás egyszerűen tökéletes.

Egyedül arra kell vigyázni hogy a HDD-re ne keüljön rá. Attól nem félek, hogy a nem képes megtartani a ventilátor súlyát, mivel ha megnézitek a szilikon tüske mindkét oldalon túlnyúlik, gondolom az tartja a sújt, ahogy a ház furataiba mélyed, a mágnes meg nem súlymegtartó szerepe van, hanem a tüskét tartja a fémhez rögzítve, úgyhogy biztos, hogy batár nehéz ventiket is elbír.

KIRÁLY.

Arról nincs hír, mikor, hol, mennyiért lehet majd kapni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hunmyke
2012.09.07. 20:42
zord01, így viszont a ventilátor levegőszállítása jelentősen romlik, akkor inkább vedd le a fordulatát 700-800 rpm-re, vannak nagyon jó fordulatszám szabályzók. Nekem is volt Scythe 12cm-es ventilátorom, 1000rpm-en lehetett hallani némi szélzajt, 800-900 között már néma volt.

Egyébként nem valami nagy húzás a dolog, szilikonos rögzítőket már eddig is lehetett kapni, Sharkoon ventilátorokhoz mindig mellékeltek 4db-ot. Most annyi, hogy könnyen leveheted, de milyen sűrűen kell leszedni egy-egy ház ventilátort?

Amúgy gyanítom nem valami gyenge mágneseket alkalmaznak, 4db szerintem még egy 38mm vastag ventilátort is simán megtartja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2012.09.07. 22:30
Sokal jobbak AC megoldásai ... csak ezt már gáz lenne újdonságként előadniErre is kíváncsi leszek mikor fognak valami hasonlót alkotni többiek :

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lestyanrob...
2012.09.08. 12:37
Ez is azoknak való, akik abszolút nem sajnálják a pénzt egy teljesen felesleges, de amúgy érdekes és szerethető cuccra. Soha nem vennék, de ajándékba szívesen kapnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lestyanrob...
2012.09.08. 12:40
A másik: kiváncsi vagyok, hányan fognak alumínium házhoz ilyet venni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2012.09.08. 13:29
lestyanrobi

Há TE nem ismered az ezerféle pillanatraggasztócsodákat ? , mdjd odaragasztja ha nem tapad
Plexi -re meg nem is gondolva ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ThompsoN
2012.09.08. 14:00
zord01: pont ugyan így vagyok a Coolink ventilátorommal. (2500 forint körül volt) A házból kivéve maximum fordulaton sincs semmi hangja, de ha beteszem a házba, akkor még motorzajt is generál a szélzaj mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. piter
2012.09.09. 06:28
Hat itt akkor van a bokkeno ha mondjuk aluminium hazad van!Ez egy teljesen folosleges cucc!
A venik ara nem veszes!Controllerek ara sem!Lazan lehet venni minden nyilasra egy ventit es szabalyozni!
Ez a magnes hulyeknek van!Vagy azoknak akiknek mit tudom en ideiglenesen kell egy ket orara!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TheRealTsL
2012.09.09. 19:15
Hű és Ha...
És ez melyik szemszögből jobb, mint amit a Zalman is ad sok éve már a ventilátorai mellé, az a sima egyszerű szilikon tüske?

Az tuti nem esik le és nem tesz kárt semmiben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.10.06. 18:06
Hogy egyszerűbb fel-le pakolászni a ventit...

Amúgy kb. 1350 forint ez a Prolimatech Magnetic Pin, ami neeeeem olcsó, de még akár bele is férhet akár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zord01
2012.11.30. 17:56
Noh én vettem ilyet. Akit érdekel: Jó.

A 4 szilikon tartópöcök 4 meglepően erős mágneshez kapcsolódik. picit nehézkes volt áthúzni a szilikon tartókat a ventilátor 4 felfogatási pontján, de csak sikerült. A mágnesek stabilan a helyén tartják a ventilátort. A kialakításuk olyan, hogy a mágnesek alján túl lóg egy kis pöcök (első képen jól látszik). Ez illeszkedik a ház csavarnyílásaiba, így lefelé nem tud elmozdulni a ventilátor, ergó nem esik le. Ha egyszer normálisan felraktuk a ventilátort, az nem fog rázkódni, imbolyogni. (Legalábbis egy Noctua biztos nem).

Immáron egy hónapja a gépemben van, és még nem halt meg a HDD-m, pedig relatíve közel van hozzá. kb 20 centivel lejjebb. De ha valami csoda folytán leesne a venti (amire nem látok esélyt) akkor is max a videokártyára tud esni, tehát a mágnes nem tud a HDD-hez érni. Főleg aki szabvány helyre szerelte be a HDD-t, azaz a ház elejébe, és nem az aljára, mint én.

Egy szó mint száz, jó cucc, ajánlom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!