iPon Hírek

Ventilátormentes HTPC Tranquil-módra

Dátum | 2010. 06. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Tranquil műhelyében két új HTPC jelent meg, amelyek kis méretükkel és ventilátormentes felépítésükkel próbálnak majd hódítani a piacon. A pici szerkezetek belsejében 2,93 GHz-es Core i3-530-as vagy 3,2 GHz-es Core i5-650-es processzor kaphat helyet egy H57-es lapkakészlettel ellátott alaplap társaságában.

Tranquil iXL Power PC
A tetszetős konfigurációk 240 x 250 x 110 mm-es mérettel rendelkeznek, súlyuk pedig 6 Kg. A rendszerek maximum 4 GB memóriával, illetve egy 2,5 hüvelykes vagy egy 3,5 hüvelykes adattárolóval szerelhetőek fel. A gyártó alap esetben vékony (slim) DVD meghajtót mellékel a konfigurációhoz, de 149 fontos felárért cserébe természetesen akár Blu-ray optikai meghajtót is kérhetünk. A gép egy PCI Express slotot  is kínál, amelynek köszönhetően a pici házba alacsony profilú, két digitális tunerrel felszerelt TV kártyát is beszerelhetünk, amiből a gyártó kétféle típust is kínál: egyik földfelszíni TV adások vételére alkalmas és 79 fontos (DVB-T), míg a másik műholdas adások vételére alkalmas és 109 fontos felárért cserébe vihető haza (DVB-S). A Gigabites Ethernet porttal ellátott rendszer előlapi USB 2.0-s portokkal és egy kártyaolvasóval rendelkezik, sőt, a hátlapi csatlakozók között a szokásos portok mellett egy eSATA/USB kombó port is jelen van. Érdekesség, hogy a ház hátulján további két eSATA kivezetést is találunk, amelyek a SATA 3 Gbps-os szabványra alapoznak. Amennyiben távirányítót is szeretnénk a készülékhez, úgy további 15 fontot gombolnak le rólunk. A tápellátásáról külső adapter gondoskodik, amely 90W-os teljesítményt kínál.

Tranquil iXL Power PC
A rendszer 2 x 2 GB memóriával, Core i5-650-es processzorral, a földfelszíni adások vételére alkalmas DVB-T TV tunerrel, 2 TB-os 3,5 hüvelykes formátumú merevlemezzel, távirányítóval, Blu-ray meghajtóval és 64-bites Windows 7 Professional operációs rendszerrel 1039 fontba, azaz napi árfolyamon átszámolva majdnem nettó 350000 forintba kerül. A processzor hűtéséről egy passzív, hőcsövekből és alumínium hűtőbordákból álló rendszer gondoskodik, amely a TranCool4 Cooling System nevet viseli. A Core i3-530-as processzorral szerelt gép alapára 359 font, míg a Core i5-650-es központi egységgel ellátott rendszerért 459 fontot kell letenni az asztalra. Az alapárban nincs benne a merevlemez, a memória, az operációs rendszer, a TV-tuner és a távirányító sem.

A Tranquil iXL Power PC névre keresztelt konfigurációk az Egyesült Királyságban található Tranquil webshopjában már elérhetőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. felziusz
2010.06.21. 22:16
egész jó koncepció
tegyék könnyen cserélhetővé a PCIe cuccot és dualbootal menő lenne.
Médialejátszás(XBMC+Linux)/Gaming

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. natloz
2010.06.21. 23:14
Szerintem meg felesleges erőlködés ilyen erős proci bele. Pláne így passzív hűtéssel. Ez drágítja meg nagyon, és nem is tartom valószínűnek, hogy olyan hűvösen tudná tartani a procit ha az komoly terhelést kap.
Játszani úgyis kevés lenne még egy low-profile videókártyával is. Milyen kártyákat csinálnak ilyen kicsire? HD5450+HD5550, de 5670-ből nem hinném, hogy lenne már. Ezek sem igazán játékra vannak kitalálva.

HTPC-nek dual magos Atom+Ion. Nagyságrendekkel kevesebbet fogyaszt, és a HTPC-s feladatok ellátására tökéletesen megfelel harmad ennyi árért.

Arról nem is beszélve, hogy 350k-ért már össze lehetne hozni egy i5-750-es konfigot játékra, plusz egy akármilyen nettopot HTPC-nek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. cousin333
2010.06.21. 23:55
Ki mondta, hogy ezt HTPC-nek szánták? Jó, a cikk ezzel nyit, de ez a gyártó szerint is "power system" (amúgy HTPC-jük is van: http://www.tranquilpc-shop.co.uk/acatalog/media_centres.html), tehát kvázi asztali gép. Amúgy kétlem, hogy az atomos gép egy nagyságrenddel kevesebbet fogyasztana, pláne normál használat mellett.

Nézegettem őket, nem is lenne rossz vétel, csak nem tudom, mekkora költség lenne összesen (adóval szállítással...). Szóval szerintem mindenképpen jó volna egy passzív hűtésű masina, ami azért izmosabb az Atomnál. A melegedésre mondjuk én is kíváncsi volnék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Ashtm
2010.06.22. 07:09
cousin33: Hát azért van különbség a fogyasztásban.
Atom D525 - 13W (ez eszik a legtöbbet az Atomok közül)
i3 530 - 73W
i5 650 - 73W
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. majoros.jo...
2010.06.22. 09:14
Hmmm. Tetszetős kis termék. Szerintem egy HTPC vagy valami ehhez hasonló kisméretű asztali gép nem játékra lett kitalálva, vagy nem nagy hardverigényű játékokhoz.
Szerintem ezzel olyan célközönséget céloznak meg, aki egyszerű kis otthoni házimozit és számítógépet akar magának.
Beteszed a nagy Plazma v. LCD TV alá összekötöd, hangafalakat neki, antennát neki, monitort is még mellé + vezeték nélküli egér + bill. oszt netezel, asszony meg mondjuk nézheti a TV-t mindezt egy gépen. Nem eszik sokat. És átlagos felhasználásra tökéletes, nem kell külön asztali DVD, vagy médialejátszó, settop box, vagy egy nagy asztali gép.
Az ára mondjuk kicsit borsos (még), de nem feltétlenül kell mindenkinek a csúcskonfig.
Nomeg a kényelemnek és a kicsiségnek ára van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. natloz
2010.06.22. 09:47
@majoros.jozsef

Igen, erre van kitalálva. De egy ilyen Asrock kisgép is tökéletesen elég erre a feladatra, ami mellesleg BluRay lejátszóval együtt 130k. TV tunert mondjuk nem tudom, hogy van-e benne, vagy kérhető-e hozzá, de egy DVB-T manapság már szinte alapfelszereltsége a lapos TV-knek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bigz
2010.06.22. 12:52
cousin333: nem tudom, a cikkiro honnan vette az arakat, foleg, hogy be is linkelte a gyarto honlapjat. Az alapar £389, amire rajon a 17.5% VAT, azzal egyutt 457.075
Memoriat szerintem inkabb kulon erdemes venni, mert ok 116 fontert adnak 4 gigat, mashol pedig 70-80 fontert mar tuningolhato, minosegi modulokat kapsz, ugyanigy 2x2GB kitben. Emailben tuti megirjak, hogy mennyi a szallitas, ha nem kuldenek Magyarorszagra, szolj, megoldjuk (prohardveren ugyanigy bigz neven vagyok, nem tudom, itt tudsz-e privatot kuldeni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mattilam
2010.06.22. 12:59
Szép és jó (? használat közben derül ki), de én nem bonyolítanám túl a dolgot. Szerintem szimplán nem ér annyit az egész, mint amennyibe kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. cousin333
2010.06.22. 18:37
natloz Igen, HTPC-nek jó az Asrock, de még egyszer mondom, a Tranquil NEM HTPC, hanem egy rendes PC, történetesen ventilátor nélkül! Van nekik az is, szintén Atom alapokon.

bigz Talán Angliában laksz? Egyelőre még csak elméleti szinten foglalkozok a dologgal, de tegnap megnéztem, és szállítanak Magyarországra is. A kérdés, hogy van-e valami extra kültség a VAT-on és a szállításon túl, ami felmerülhet. Arra már én is rájöttem, hogy a legjobb, ha alapkiépítésben veszem, és az alkatrészeket magam rakom bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. cousin333
2010.06.22. 18:44
Ashtm: Pár észrevétel

- Nem mondtam, hogy nincs különbség, azt mondtam, hogy nincs nagyságrendi különbség
- A hivatkozott értékek TDP értékek, ami kb. nem jelent semmit, mert...
- gondolod, hogy az i3 és az i5 ugyanannyit fogyaszt?
- a TDP maximális fogyasztást ad meg, egy teljes családon belül
- az i-s processzorokban van integrált VGA, az Atomban nincs. Nem a proci fogyasztása az érdekes, hanem a teljes rendszeré
- az i-s procik többet esznek ugyan, de jóval gyorsabbak is, mint az Atom (és mondom, itt nem HTPC felhasználásról van szó)
- az idő jó részében nincs különösebben leterhelve a gép, akkor meg az i3 (i5) sem fogyaszt sokat, az Atom előnye ilyenkor drasztikusan csökken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ver_Pistik...
2010.06.22. 19:58
Csak egy kis kötözködés:
alaplap + proci + memória + DVB + BR/DVD-ROM ez belefér a 90 Wattba?

Ashtm:

Intel TDP értéke átlagos programokkal meghajtott viszonylagos maximum értéket mutat.Ergo előfordulhat hogy több is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. natloz
2010.06.22. 20:44
@cousin333

Oké, értem én, hogy nem HTPC-nek hívják a marketingesek, de szerintem sokkal több mindenre nem lehet használni. Bár lehet, hogy én vagyok szűk látókörű. Játékokra nem jó a videókártya probléma miatt, komoly procit igénylő feladatokra ennyi pénzből sooookkal-sokkal ütősebb konfigot lehetne kihozni (lga-1366 is bőven belefér), igaz az nem lenne passzív hűtésű.
Bár a "klasszikus" hűtésű i3-as is kimondottan csendes, és harmad ennyibe kerül. i3 gyári hűtővel és egy Sapphire HD5750-nel simán kihallani ha kerregni kezd a merevlemez, szóval nekem tuti nem érne +250k-t az, hogy még csendesebb legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. cousin333
2010.06.22. 21:55
natloz

Én úgy gondolom, hogy a két véglet között is van élet. Én például nem igénylem az i7-es erejét, sőt legtöbbször talán az Atom is jó lenne (bár azért az necces), de azért nem baj, ha van erő is, amikor kell (pl. videokódolás).

A csend eléggé relatív fogalom, függ attól, hogy milyen a hallásod, vagy, hogy mennyire csendes környéken laksz... A mostani gépem sem nevezhető különösen hangosnak, de azért nem néma. Ahogy a Mini sem, ráadásul ami hangja van, az kissé idegesítő hangszínű. SSD-vel meg ma már elérhető volna a teljesen hangtalan gép (jó, mondjuk egy nagy külső HDD, valahova messzire eldugva még jól jöhet).

Az már valóban nagy kérdés, hogy a halkságért cserébe mennyit vagy hajlandó áldozni, én sem mondtam, hogy gyorsan kettőt is veszek, pedig nálam fontos szempont a csend.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. natloz
2010.06.22. 23:10
Persze, hogy van élet a végletek között is, én csak azt mondom, hogy ezt a gépet ennyiért szerintem nagyon nem éri meg. Fele ennyi árért lehet, hogy elgondolkodtató lenne, de ennyiből inkább 2 rendes gép minimális zajterheléssel

Amúgy a nagyon monoton ventilátor zajra én is allergiás vagyok. Ezért is húztam ki a belső rack hűtőventilátorát, mert cicergett, és ezért is lett az a konfig, ami Nem hangtalan, viszont a kutya hangosabb, amikor sétál a szobában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bigz
2010.06.23. 10:56
cousin333: ott

natloz: ne felejtsd el, hogy nem csak egy-egy funkciot kell osszehasonlitani, hanem az egesz termeket. ugyanakkor ha te tenyleg osszeraksz 2 csendes gepet ennek az arabol, ami jol is nez ki, ennel nem nagyobb, legalabb ilyen eros, teljesen passziv (a kulso tap nem feltetlenul hatrany) es ugyanigy slot-loader, akkor megkoszonom, ha megosztod velem a reszleteket - most probalok osszedobni egyet egy ismerosnek, es szeretne minel olcsobban kihozni.

friss info: tegnap bejelentettek, hogy emelkedik a VAT 20%-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. natloz
2010.06.23. 15:57
bigz: értő olvasás!
...ennyiből inkább 2 rendes gép minimális zajterheléssel... ezt írtam, és itt a ventilátorokra értettem, mivel ahogy lentebb is írtam, a gyári i3 hűtő is szinte teljesen hangtalan. Amúgy még mindig érdekelne, hogy mennyire melegszik terhelésre a passzív hűtővel. Gyanítom, hogy nagyon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aszamos
2010.06.24. 15:01
Sziasztok!

Rendeltem egyet még június elején. jún 20. ig 49 GBP kedvezményt adtak (meghosszabbították jún 30.ig valamint most ingyen lézergravírozzák bele a neved)

A szállítási költség 26,50 GBP (DPD EU ZONE 4)
VAT 64.14 GBP

A banki átutalás kicsit drága volt mert a CIB lerántott egy kalap pénzt.
Devizautalás jutaléka 1938 HUF
SWIFT költség 334 HUF
külföldi bankköltség 2443 HUF (7 GB x 349,05 HUF)

gyakorlatilag a kedvezmény elúszott a p...ába a szállítási és bankköltséggel.
Összesen HUF ban kifejezve RAM és HDD (no meg oprendszer) nélkül 150 000 be van eddig.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cousin333
2010.06.25. 00:37
aszamos

Másképpen: a szállítás most ingyenes, és a banki költséget is állják...

Melyik verziót rendelted? Megérkezett már? Mennyire melegszik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aszamos
2010.06.25. 08:44
Cousin333
az iXL3 as verziót rendeltem.
Még nem érkezett meg sajnos. A kiszállítást is jún 20. a utánra ígérték, de küldtek egy emailt, hogy nem akarok -e ingyen gravíroztatni bele valamit.
Akartam. (ingyen bármit)
Van order tracking a WEB oldalukon de ott nem tudnak a megrendelésemről
Persze ettől még megvan mert telefonon érdeklődtünk az átutalás iránt.

Ha dombornyomott VISA kártyád van akkor a bankköltség olcsóbb is lehet, de azt nem tudom hogy megy.

Ha megkaptam akkor majd megírom a tapasztalataimat, persze kell még HDD meg RAM,
és egér+bill is


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!