iPon Hírek

Vércsoport-meghatározás Harry Potter módra

Dátum | 2012. 05. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Harry Potter és a Titkok Kamrája című könyvben szereplő önmagát író napló mintájára az ausztrál Monash University kutatói létrehoztak egy olyan papír alapú szenzort, amely szöveges formában jelzi ki a rácseppentett vér típusát. Az újfajta tesztpapír segítségével a hozzá nem értők is könnyen megállapíthatják egy-egy személy vércsoportját, amelyre nagy szükség lehet például katasztrófahelyzetekben. Az kutatás részleteiről az Angewandte Chemie oldalain számolnak be a tudósok.

Az AB0 vércsoportrendszerben az A és B betűk azt az antigént jelzik, amely kimutatható a páciens vérében, AB-s típus esetén mindkettő, 0-s vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken. Az Rh rendszer esetében szintén egy antigén jelenlétét (Rh+) vagy hiányát (Rh-) mutatják ki.


A vércsoport meghatározását mind a páciensen, mind pedig a donorvéren elvégzik minden olyan esetben, amikor valaki vért kap, függetlenül attól, hogy az adandó egység feliratozva van-e vagy sem. Az AB0 vércsoport meghatározását általában úgy végzik, hogy a vizsgálandó vérminta vörösvértestjeit reagáltatják anti-A és anti-B antitestekkel, illetve ilyen antitesteket tartalmazó reagensekkel. Erre különféle diagnosztikai módszerek vannak, többek közt tesztpapíros megoldások is léteznek, de az eredmények értelmezése a laikusok vagy a fejlődő országok kevésbé képzett egészségügyi személyzete számára gyakran gondot okoz, még a használati utasítás elolvasása után is. Katasztrófahelyzetben pedig nagyon könnyű hibát elkövetni, és a nem csoportazonos vér beadása könnyen halálos immunreakcióhoz vezethet.

Ilyen hiba nem fordulhat elő, ha tesztpapír szöveges formában kiírja a pontos vércsoportot, hiszen nincs szükség az eredmények értelmezésére. A módszer a hozzáértők számára is gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb vércsoport meghatározási módot biztosít.


A tesztpapír felületét víztaszító réteggel vonták be négy kis „ablak” kivételével, melyek képesek elnyelni a rájuk cseppentett folyadékot. Az ablakocskák betűket és jeleket formálnak (A, B, X, I), és értelemszerűen az általuk reprezentált antitestekkel vannak átitatva. Ha A vércsoportú vércsepp kerül a papírra, a neki megfelelő antitestekkel fog színváltás kíséretében elreagálni, vagyis vörösre festi az A ablakot. A betű a papír leöblítése után is látható marad. Az AB-típus mind az A, mind a B ablakot megfesti. A nullás vércsoport nem tartalmaz antigéneket, így nem reagál az antitestekre. A harmadik ablak köré vörös, vízálló tintával 0-t formáltak, az ablak maga pedig X alakú és anti-A és anti-B antitestekkel van kitöltve. A, B és AB vércsoport esetén az X megfestődik, vagyis kihúzza a 0-t, nullás vércsoportnál ellenben csak az előre odanyomtatott 0 marad látható a papír leöblítése után. Hasonló módon történik az Rh rendszer szerinti meghatározás is, az előre a papírra nyomott mínusz jel „áthúzódik”, ha Rh+ vér éri, mivel a függőleges vonás alakú ablakocska anti-D antitestekkel van kitöltve.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Szerzetes
2012.05.08. 17:37
Ha a teszt elvégzésére a "társaság" legképzettebb embere nem ért, akkor ki fogja a transzplantációt végezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zack( ro)
2012.05.08. 18:31
Szep munka. Nekem tetszik a dolog. Ennek ertelme is van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sturmtiger
2012.05.08. 19:16
Nem csak katasztrófánál lehet ez jó, de egy sima kórházban is, mert nem kell annyit szenvedni az elemzéssel. Gyors eljárás, jó nekünk. Csak legyen pontos is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!