iPon Hírek

Véres bandaháború dúl a YouTube-on

Dátum | 2007. 02. 14.
Szerző | aruboczki
Csoport | HÁLÓZAT

Az észak-kelet mexikói Golf Kartell, melynek privát hadseregét, a Los Zetas-t Osiel Cardenas vezeti, valamint Joaquin 'El Chapo' Guzman által vezetett nyugat Sinaola állambeli drogbanda között dúló háború tavaly több mint 2000 áldozatot követelt. Válaszul a mexikói elnök, Felipe Calderon számos csapatot vezényelt a szóban forgó területekre a rend visszaállításának érdekében. Ennek ellenére az öldöklés tovább folytatódik – már ha hinni lehet a felvételeknek.

A Reuters szerint az egyik YouTube-on közzétett felvételen egy férfi kivégzése látható, akit fejbe lőnek, továbbá több gyomorforgató kép is egy másik kivégzést örökít meg. Ezeken az áldozat arca a felismerhetetlenségig meg volt csonkítva.


A hírügynökség jelentéséből az is kiderül, hogy a YouTube-on egy ismeretlen személy 4500 dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki be tudja bizonyítani, hogy megölt legalább egy Zeta tagot – akár videóval, képpel, vagy magával a holttesttel.

A legtöbb felvételen található valamiféle utalás egy ismert narco corrido dalra, Valentin Elizade „To My Enemies” slágerére. Az énekest egyébként tavaly gyilkolták meg, miután a Golf kartell territóriumán adott koncertjén elénekelte ezt a dalt. Kiváló példája a mexikói bandaéletnek az a videó, melynek címe „To my Enemies – I killed them”, azaz: Ellenségeimnek üzenem – Megöllek. A felvételeken szintén egy kivégzés látható, de az elkövetők ezúttal üzenetet is hagytak: „Ez a figyelmeztetés neked szól Chapo Guzman”. Feltehetőleg partizánok segítségével üzennek ily módon egymásnak a szembenálló bandatagok.


Jose Luis Manjarrez, a mexikói ügyészségi hivatal szóvivője a Reuters-nak elmondta, hogy „azok, akik a YouTube-on üzengetnek egymásnak valószínűleg jól ismerik a drogkartellek belső titkait." Aztán hozzátette, hogy „az üzenetből arra következtethetünk, néhány szervezett bűnözésben is jártas elkövetőnek is köze van az ügyhöz. Nem tudjuk sem cáfolni, sem teljesen megerősíteni azt, hogy az üzengetés a szervezett bűnözés egyféle kommunikációja lehet.”

A YouTube azóta kijelentette, hogy ezentúl nem engedélyezi az erőszakos, vagy törvénybe ütköző tetteket megörökítő videók elhelyezését az oldalon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.02.14. 09:21
Két mexikói drogkartell véres háborúja beszivárgott a YouTube-ra is. A két banda az internetes videóportálon is verseng egymással: itt osztják meg véresebbnél véresebb videóikat és ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!