iPon Hírek

Verhetetlen pókerszoftvert hoztak létre

Dátum | 2015. 01. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Verhetetlen pókerszoftvert fejlesztettek ki az Albertai Egyetem kutatói: az új programot megalkotói állítása szerint nem lehet legyőzni a játék Texas Hold’em nevű változatában. Bár más játékok esetében már korábban is írtak olyan szoftvereket, amelyek ellen nincs esélye az emberi ellenfélnek, ez az első alkalom, hogy egy olyan játékkal oldották meg ugyanezt a kutatók, ahol a résztvevők menet közben nincsenek tisztában az összes fontos információval, például az ellenfél kártyáival. A fejlesztés a programozási bravúron túl egyrészt segíthet a pókerjátékosoknak abban, hogy még jobbakká váljanak, másrészt másfajta, összetett döntési folyamatok során is használható lehet. A szoftver olyan szempontból persze nem verhetetlen, hogy nem minden osztást képes megnyerni, mondja Michael Bowling, a kutatás vezetője. Ha rossz lapokat kap, az emberi játékosokhoz hasonlóan veszít, viszont ilyen esetekben is képes arra, hogy a lehető legjobban minimalizálja veszteségeit. Vagyis mivel vesztes helyzetben is majdnem mindig tökéletes döntéseket hoz, előbb-utóbb megszabadítja emberi ellenfeleit zsetonjaitól, és még 60 millió osztás után sem lehet előnybe kerülni vele szemben, így az emberi játékosoknak korlátozott élettartamuk alatt nincs esélyük a győzelemre.
A póker nagyon összetett játék, rengeteg benne a bizonytalanság, a véletlenszerűség, és sok múlik a szerencsén, illetve a játékosok blöffölési hajlandóságán is. A szakértők egy korábbi algoritmust fejlesztettek tovább, amely program gyakorlatilag a korábbi döntések kimenetelének mérlegelése után határozza el, hogy egy adott helyzetben a tét emelése, tartása vagy a lapok eldobása tűnik kedvezőbbnek. A program minden döntés után kiszámolja, hogy mennyit veszített az adott döntésen, és mi lett volna, ha másképp határoz, és amikor legközelebb hasonló helyzetbe kerül, már ezen információkat is felhasználja döntése során. A kutatók a kísérletek során önmaga ellen játszatták a számítógépet, amely ahogy egyre többet játszott, egyre kevesebbszer hozott rossz döntést. Kellő idő elteltével a nem tökéletes döntések száma annyira minimálissá vált, hogy a program gyakorlatilag verhetetlenné vált az emberi ellenfelekkel szemben. A gép minden lépése előtt egyre óriási információhalmazt tekintett át, és ennek ismeretében haladt tovább, egyre jobb stratégiákat dolgozva ki. A program továbbra sem hoz mindig tökéletes döntést, de annyira közel áll ehhez, hogy gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség, mondják a fejlesztők. Mindez nem azt jelenti, hogy azonos lapok esetén a gép mindig ugyanazt a döntést hozza, ehelyett az esetek bizonyos százalékában emelni fogja a tétet, máskor pedig eldobja lapjait. A program még blöffölni is képes, ha rossz lapokat kap, bizonyos esetekben nem száll ki a körből, hanem licitálni kezd. A blöffölés ugyanis, mint a vizsgálatokból kiderült, szintén matematikai alapokon nyugszik, és mint ilyen, ugyanúgy optimalizálható, mint bármely más döntés.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

56. gabesz9920
2015.01.13. 17:21
Ugyan már... 1 üveg finom Bor (esetleg fröccs) vagy 2, vagy 3 üveg....helyzettől függően, és már nyertem is ellene.

Naaa persze nem pókerban, hanem fedett pályás távolba nézésben.


Egyébként gratula a fejlesztőknek, szép munka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Renhoek
2015.01.13. 17:46
Aki online pókerezett az érzi ennek a brutális súlyát.
Ez nagyon para...

Megkérdőjeleződik az online póker sorsa is ilyen botok esetén. Ugyanis számtalan kispénzű ember jár fel és próbál pozitív mérleget elérni. Ez lehetséges is kisebb téteknél, viszont rettentő monoton favágó munka. Ha bot képes lenne ezt kiváltani, mondjuk 5-10-20 stb accounton keresztül, az folyamatos pénzforrás lenne.

Mivel az online pókerben milliárd dollárok forognak, így simán el tudom képzelni, hogy akár lemerénylik a programozókat ilyenért, vagy feketepiacra kikerül a szoftver nagyon sok pénzért. Ebben a maffia is benne van bőven, mert online pókerben lehet pénzt mosni. Szóval nekik is lesz egy-két szavuk ehhez.

Botok eddig is voltak, de jó eredményt nem tudtak elérni, vagy titkolták őket.

Az a probléma, hogy az egészet a mezei átlag user fogja megszívni, aki felmegy eljátszani a fizetése egy részét vagy szórakozásból, vagy függőségből, és ilyeneket fog megkopasztani a bot. A nagytétes, 100-1000 dolláros régióba soha nem eresztettek botokat, és ezesetben is kockázatos lenne.
Meglátjuk mi lesz ebből, de garantálom, ez a történet nem fog itt befejeződni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Terror Renho...
2015.01.13. 18:22
A szerencsejátéknak pont az a lényege, hogy elveszítsd a pénzedet. Olyan mindegy, hogy egy másik személy nyeri el a pénzedet, vagy egy robot. A pókerautomatákban is egy vagyont otthagynak az emberek, pedig alapból adott, hogy az egy gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. MR_47 Terro...
2015.01.13. 18:28
A póker nem egészen szerencsejáték, hanem hiányos információkon alapuló, tudás alapú játék. Rövid távon a szerencse fontosabb, de hosszú távon már kijön a tudáskülönbség, aki jó, az nyer és megél belőle.

Renhoek

Nekem is hasonló jutott az eszembe, a történet folytatódik, kérdés, hogy az a szuperszoftver, ami az egész online pókert működteti, ki tudja-e szűrni az ilyeneket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. asdsa Terro...
2015.01.13. 18:28
Nem látom a logikád. Egyrészt a póker egy játék, amit a csalók elrontanak. Másrészt meg aki időt öl bele, az képes belőle kis hasznot húzni, nem törvényszerű a vesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. bp123
2015.01.13. 18:57
1, A program headsup limit holdemet tud játszani, namost aki azért ül be egy ilyen asztalra hogy nyerjen egy kicsit az eleve nem normális, megérdemli hogy elszedjék a pénzét.
2, Vegyük csak elő Occam borotváját! Hiperszupercsillivilli botok szedik el az emberek pénzét, vagy a Jóska, a Béla meg az Ottó, akik beülnek együtt egy asztalra és mondják skypon egymásnak hogy mi van náluk, így tudják hogy kinek van nagyobb esélye elszedni az asztalnál ülő lúzerek pénzét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Gabor1113
2015.01.13. 19:02
Póker sokkal több és össze tetteb mint ami ennek elsőre látszik,már évek óta játszom online játék pénzzel,csak úgy szórakozásból szoktam indulni ingyenes versenyeken is általában 200-an szoktunk lenni és ha komolyan veszem a játékot akkor mindig benne vagyok az első 10-ben vagy a legjobb 3 -ban,szóval a szerencséhez semmi köze,mindig a dörzsöltebb játékos nyer,ha eléggé oda figyelek akkor tudni szoktam azt is milyen lapjaik vannak mikor blöffölnek stb a legjobb érzés az amikor ki blöffölöm azt aki blöfföl Szerintem könnyebben ellehetne verni a gépet mint gondolnák,póker titka az hogy te legyél a ravaszabb egy játékos sem gondol a vereségre mikor azt hiszi hogy nyerésben van úgy hogy el kell velük hitetni hogy ők fognak nyerni,kíváncsi vagyok hogy vajon le ülnek e ellene játszani nagy pókerbajnokok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Gresident MR_47
2015.01.13. 19:04
Mind addig igaz a tudás alap, amíg manuálisan kártyával játszod, miást digitálisan gépen/gép ellen a tudás hátrányba szorul, mivel a gép azt ad amit akar!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. MR_47 Gresi...
2015.01.13. 19:12
Gép ellen igen. De gépen, azaz online nem, mert ott is véletlenszerűen oszt, mint élőben egy osztó. Persze akkor, ha feltételezzük, hogy az online póker tiszta és a véletlenszámgenerátor is tisztán működik. Persze egyesek szerint az online póker csalás, akkor tényleg hátrányban vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Akker
2015.01.13. 19:14
A cikkből kimaradt, h csak LIMIT HOLD'EM HU-ról(1v1) van szó.
Amit kb senki nem játszik mivel nem túl érdekes, kicsi a "játéktér". Kutatás szempontjából biztos érdekes, de "aránylag könnyű" is egyben. Hiszen ha 4+ játékossal no limit holde'em-nél már olyan széles és mély döntési fa lenne, h kb lehetetlen lenne nyerőre megcsinálni hosszútávra. Meg elég számítás igényes lenne real time-ban.
Ebben a botban csak annyi a nagy szám, h nem csak a lapjait használja, hanem az ellenfélről gyűjtöt statisztikákat, de ha nem játszol ellene csak kevés leosztást és váltogatod a játékstílusod akkor rövid távon nyerhetsz ellene.

Renhoek

Én már kaptam oylan üzenetet pokerstarson, h üssem be a képen látható 8 karaktert, h tudják, h ott vagyok. (mivel gamepadről játszottam és nem mozgott az egér )
Meg a hibák számából (mellékattintás azért mindig van ha ember játszik), a játszott órákból, játék/leosztás számokból stb., azért tudják kinél van erre gyanú.

Terror

A pókerben pont az a jó, h ha tudod, h jobban játszol mint az ellenfeleid akkor ha eleget játszol velük tuti, h nyerni fogsz. Mivel hosszútávon úgymond kiesik a szerencse az egyenletből. Persze a hosszútáv fogalma is relatív, mert sok asztalos turbo versenyeknél az lehet több év, 6fős nem tubo SNGknél meg lehet csak 1-2 hónap ha sokat játszol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. MR_47 bp123
2015.01.13. 19:17
1. Miért nem lenne normális, aki HU-ot játszik, legyen az limit/no limit játék, akár omaha is. vannak, akik direkt erre specializálódnak és ez a fő játékuk.
2. Hát nem ők, ezt igen hamar kiszúrja a szoftver és már le is buktak, a nagyobb termeknél mindenképp. Ennél trükkösebb csalásokat is kiszúrtak már, multiaccountolásokat stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Akker
2015.01.13. 19:23
Gresident

Teljesen mindegy, h online vagy live poker, valszeg több durva leosztást fogsz látni online, hiszen nem óránként 20 leosztás megy le hanem lehet, h akár 100 is egy asztalon. De hidd el, a közepes és nagyobb oldalak, nagyrészt rendelkeznek EUs liscence-el, tehát leelenőrizték,h működik az RNG. Ráadásul mivel nem a pokeroldal ellen játszol neki teljesen mindegy ki nyer, ő levette a jutalékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Zabalint
2015.01.13. 19:23
Már hogy ne lenne a póker szerencsejáték? Nyilván nem csak a szerencse számít, főleg hosszútávon, hiszen vannak jobb játékosok és rosszabbak, de végig komoly szerepe van a szerencsének. Elmondom, még bridzsben sem teljesen kizárt a szerencsefaktor, pedig ott ugye azt veszik figyelembe, hogy ugyanabból a leosztásból kik mit tudtak kihozni, nem azt hogy ki "nyert" egy-egy menetet, és a gondolkodás faktor egyébként is nagyságrendekkel nagyobb, mint a pókerben.

@Gabor1113:
Ha 200 fős versenyen mindig első 10-ban vagy akár 3-ban vagy, akkor az azt jelenti, hogy ott a többség sokkal alacsonyabb szinten van nálad, ha 200 hasonló kaliberű játékos játszana, akkor a szerencse döntene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Akker MR_47
2015.01.13. 19:27
Limit holdem HU-t most starson keményen 20an játszanak NL holdemre meg omahára azért nehézebb jó botot írni, bár a pokersnowie 6maxig állítólag elég jó. De ha 9-10ős asztalokon játszol no limiten akkor biztos nem találkozol botokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. R3LaX123
2015.01.13. 19:48
Aki azt mondja a pókerre, hogy szerencsejáték, az vagy amatőr vagy hülye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. MR_47 Zabal...
2015.01.13. 20:06
Nem szerencsejáték! Nem említhető egy lapon pl a rulettel sem. Ott matematikailag igazolható, hogy hosszútávon a ház nyer, de pókerben a jobb játékos hosszú távon.
Több szerencse kell hozzá, mint leadni az Árpád-kort magyar történelemből egy tanárnak, de mondjuk több tudás is. Általában a prok úgy tartják, hogy hosszútávon 75% tudás, 25% szerencse.
A póker matematikailag szépen leírható, a matek pedig nem szerencse kérdése.

"ha 200 hasonló kaliberű játékos játszana, akkor a szerencse döntene."
Ez igaz, de aki egy kicsit is jobb (mert nincs 2 egyforma player), többször nyerne, és ez a lényeg! Ezért nem szerencsejáték.

Pl játszunk - egyszerű példa - dobókockával. Ha 1-5 dobok, nyersz 10 dollárt, de ha 6-ot, akkor te adsz nekem 50 dollár 1 centet. Ha csak 10-et dobunk (rövid táv) bármi lehet, talán egy hatos sem lesz, és nyersz tőlem 100 dollárt. De 2 hatos is lehet akár, akkor én járok jól. Azaz itt a szerencse dönt. Nade az tuti, hogy hosszútávon (több ezer dobás) én leszek a nyerő!!!! Ez biztos! Miért? Mert én jó, te hibás fogadást kötöttél!! Miért? Mert 6 véletlenszerű dobásból, egyenlő esélyből (kocka 6 oldala, ugyanolyan 16,67% esély van 1-2-3-4-5-6-ra is) te 5-ször nyersz 10 dollárt, ami 50 dollár, én egyszer 50 dollár 1 centet, és ezért a pici, egy cent miatt hosszútávon! az én döntésem bizonyul pozitív várható értéknek. Döntés, azaz én döntöttem jobban, mert jobb számításon, azaz TUDÁSON alapult, ezért nyerek hosszú távon. Pókerben is "hasonló" számolgatások és döntések vannak, csak még összetettebb és sokrétűbb, sok laikus nem is gondolná, mi minden van ebben a játékban, csak sajna rossz a megítélése, mert a sima kaszinójátékokhoz, a szerencsejátékokhoz sorolják sokan, miközben fogalmuk sincs a játék rejtelmeiről. Van, ahol az iskolákban már választható tárgyként is!
Szóval aki/akik a 200 fő közül kicsit is ,(1 cent) jobb a többinél, ő lesz a nyerő hosszú távon, ami élő pókerben évek, online, aki sok asztalon sokat játszik, hónapok kérdése. (Meg még más is, de ilyen részletekbe már nem mennék bele).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. MR_47 R3LaX...
2015.01.13. 20:09
.... vagy úgy mond véleményt valamiről, hogy nem is ismeri, nem is játszik, könyveket, cikkeket sem olvasott róla soha, csak néha látja a tévében, hogy kártyáznak és dobálják a zsetonokat "össze-vissza".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Renhoek Akker
2015.01.13. 20:52
Az emberi viselkedés ilyen szintű szimulálása nem is olyan bonyolult (félrekattintások, egérmozgás, véletlen események)
Szerintem ezt a legkönnyebb kijátszani. Captcha és egyéb dolgok persze még ott vannak.
Ha valaki készít egy igazán jól működő hasznot hozó botot, akkor feltehetőleg ez lesz a legkevesebb gondja...

...de a lényeg, hogy ahogy fejlődik az MI, szerintem nem kizárt, hogy előbb utóbb többjátékos Hold'em-re is megcsinálják. Netán még a kvantumszámítógépek is bejönnek, csinálnak valami működő algoritmust rá, akkor vége...

Régen amúgy én is sokat játszottam online, főleg versenyeken, azokat szerettem is. Amikor viszont elkezdtem valós pénzben játszani, akkor képtelen voltam menedzselni a vesztes szériáimat... és düh-allineket nyomtam a billentyűzetet terrorizálva. Na akkor fogadtam meg, hogy ez nem nekem való játék

Érthetően, amikor keres 700 ezer Ft-nyi eurót egy átlag német, akkor nyugodtan elpöcsölhet belőle szórakozva pár eurószázast, és nem kell aggódnia a vesztes szériákon (mert olyan a profiknál is előfordul, csak az igazi profi tudja fejben menedzselni a kőidegeivel)

Szóval ez sem való mindenkinek, én örültem hogy teljesen leszoktam róla, mert kicsit kezdett emlékeztetni a cigire majdnem rászokásra. Vagy alkoholizmusra... Azért a csilingelő euró és dollár ábrák elvehetik az ember agyát

A lottónál mindenesetre több értelmét látom... Nagybátyámmal kb-ra kiszámoltuk, már kb ~1-2 milkát ellottóztak a nyugdíjakból az évtizedek alatt. Na ez szerencsejáték... t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. isx
2015.01.13. 23:13
Szolgáltatás évekkel ezelőttről:
Indiában ül a gép előtt. Jönnek a képek, ő meg beírj amit lát.

Egyébként már a gépek jobbak az emberekből:
http://www.ted.com/talks/jeremy_howard_the_wonderful_and_terrifying_implications_of_computers_that_can_learn

Baromarcú iponosok vajon most milyen színt látnak???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Akker Renho...
2015.01.14. 01:38
Vágom, h ezeket nem túl bonyolult szimulálni amiket említettem, azért írtam az stb-t mert pl. van olyanis, h felhívnak mert gyanús vagy és el kell mondanod adott leosztásban mit miért csinált (azért a kulcs partikra szokás emlékezni ugye), meg még száz másik dolog ami alapján szűrik ezeket. 100millárd hand után azért a pokerstarsnál biztos tudják mi a normális.

Ha valóban csinálnak olyan MI-t ami nyer a high stakes 9max NL holdem deepstack cashgamen hosszútávon, akkor már nem a poker miatt kell majd aggódni, hanem, h valóraválik vmeik MIvel kapcsoaltos katasztrófafilm

Az tény, h a hobbijátékosok szolgáltatják a pokerecoszitémájához szükséges pénzt, de bármikor bárki megtanulhat jobban játszani, h nyerő játékos legyen. (azért ezt a sorsjegy kapargatásra nehéz elmondani )
Am pont tegnap nyert egy orosz arc egy 5$os spin and go-n 1millio $-t . (spin and go-ról mondjuk nem vagyok túl jó véleménnyel)
Ahogy te is említetted vannak akik tényleg csak szimplán szórakozásból játszák és nem sok nekik a pénz amit buknak, hiszen van aki egy online MMOra vagy FPSre többet költ. (pl CS-goban ha kinyitsz egy ládát az jobban szerencsejáték )

Pokeroldalakon nem jellemző,h szokott csilingelni ha nyersz, bár az Ipokernél vagy a 888nál lehet. A vesztő szériák menedzselését nehéz megtanulni az biztos, sokan küzdenek vele, de ha olyan játékot játszol amin relatíve alacsony a variancia, akkor nem olyan vészes.

A rászokással kapcsolatban, én jó pár éve játszom, de nem nevezném magam függőnek. Amúgy aki addiktív típus, az szerintem bármire rátud szokni.

Lottóból én sem tudom minek rakok 1-2 szelvényt ha nagyobb a nyeremény. Mindig azzal vígasztalom magam, h akkor kisebb bukó, de már persze kiszámoltam, h akkor is bőven minuszos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Akker isx
2015.01.14. 01:42
Az aztán izgi meló lehet

A linked alapján kezdhetünk aggódni a terminátor miatt
Am elég érdekes....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Lazahunter asdsa
2015.01.14. 09:28
Nem törvényszerű a vesztés, de azért ne felejtsük e, hogy ott az emberek pénzei vándorolnak egyik zsebből a másikba. És ha valaki pozitív mérleget zár, akkor az valahol 100%, hogy negatívba csap át ... ebből adódóan minél több hasznot húznak belőle egyesek, annál több vagy nagyobb vesztes lesz.

Hogy most a keveset játszó emberek pénze vándorol az egész nap ott ülők zsebébe, vagy más, az már szinte részletkérdés. Akik havi 70-80+ ezer Ft-ot vesznek ki (mint volt egy ismerősöm, aki minden este 4 asztalon nyomta egyszerre és ebből fizette az albérletet), azt a többiek zsebéből veszik ki, nem a bankból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Terror
2015.01.14. 09:40
Ha nem lenne törvényszerű veszíteni, akkor nem épülne rá egy egész üzletág.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint MR_47
2015.01.14. 10:26
A pókernek a szabályrendszere bonyolultabb, és nyilván zéró összegű játék. Ez azt jelenti, hogy kell a tudás, de hasonló tudású ellenfeleknél a szerencsefaktor hatalmas, nem csak 25%. 25% az akkor van, ha nálad sokkal bénábbakkal játszol.

Gondolj csak a blackjackre, az tisztán szerencsejáték, mégis van pár egyszerű valószínűség, amit aki nem ismer, az rosszabbul fog kijönni hosszútávon. A pókerben ennél sokkal több kell, de ettől még szerencsejáték az is.

Ami miatt nem teljesen szerencsejáték, az meg a lélektani része, ami főleg csak élőben jön ki.

"Pl játszunk - egyszerű példa - dobókockával. Ha 1-5 dobok, nyersz 10 dollárt, de ha 6-ot, akkor te adsz nekem 50 dollár 1 centet. Ha csak 10-et dobunk (rövid táv) bármi lehet, talán egy hatos sem lesz, és nyersz tőlem 100 dollárt. De 2 hatos is lehet akár, akkor én járok jól. Azaz itt a szerencse dönt. Nade az tuti, hogy hosszútávon (több ezer dobás) én leszek a nyerő!!!"

Ez pont arra jó példa, amiről én beszélek. Egy bizonyos tudásszint kell, hogy valaki megértse, hogy ebbe nem megy bele, mert ez a szabályrendszer neked nyerő. De ha már ismeri, akkor olyan szabályrendszerben fogtok megegyezni, ahol pont ugyanakkora az esélyetek, és akkor a szerencse fog dönteni.

Az, hogy a pókernek sokkal bonyolultabb a szabályrendszere, csak azt jelenti, hogy sokkal komolyabb felkészültség kell hozzá, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne szerencsejáték. A snapszer is szerencsejáték, mégis hosszútávon elveri a felkészült játékos a felkészületleneket, ettől még hasonló felkészültség esetén a szerencse fog dönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Zabalint
2015.01.14. 10:29
Az online pénzes pókerben amúgy sokan dicsekedtek anno, hogy több százezer Ft-ot zsebre tettek havonta, aztán idővel fogyni kezdtek azok a balekok, akiktől el lehetett nyerni a pénzt, és egyre inkább csak hasonló emberekkel kezdtek játszani, akkor ez a jövedelem elkezdett 0-hoz konvergálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Zabalint
2015.01.14. 10:37
Hozzáteszem, a pókernél bonyolultabb kártyajátékokat, mint pl. tarokk, bridzs is szerencsejátéknak tartom, ez nyilván nem zárja ki azt, hogy van mindkettőből verseny is, mivel ezek bonyolultsága miatt nem lehet őket tökéletesre fejleszteni. De a sakk sem attól nem szerencsejáték, mert összetett és nincs ismert tökéletes stratégia, hanem mert ott mindig ugyanaz a leosztás (a bridzsnél mint már írtam, ugyanazt a leosztás végigjár az asztalokon és ahhoz viszonyítanak, ott a szerencsefaktor az, hogy ott is vannak bizonytalan, csak valószínűséggel becsülhető döntési helyzetek, mivel a lapok ekkor még ismeretlenek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. MR_47 Zabal...
2015.01.14. 10:52
"De ha már ismeri, akkor olyan szabályrendszerben fogtok megegyezni, ahol pont ugyanakkora az esélyetek, és akkor a szerencse fog dönteni."

De ekkor én újabb stratégiával állok elő, hogy megtévesszem és félre vezessem, hogy edge-m legyen rajta, és újra én leszek a nyerő.
De ebben egyetértünk, hogy a pókerhez szerencse kell!!!! Azért írtam a töritanáros példát. De nem is egy rulett, a 2 között van valahol. Az meg úgy látom definíció kérdése, hogy ettől minek nevezzük. Én ezért, (mert skillgame), nem nevezném szerencsejátéknak, mert az a rulett meg a lottó. Te ezt kicsit máshogy definiálod úgy látom, mármint a szerencsejáték fogalmát. Én egyszerűen azt mondom, a pókerhez több tudás kell, mint szerencse, ezért nem szerencsejáték, mint ahogy a profik is vallják. Nagyon komoly matematikája van, több könyvet/cikket is olvastam már róla, és még egyéb tudás is kell hozzá, hogy sikeres légy.

Anno könnyebb volt nyerni, mert kevés cikk/könyv/videó/oktatóanyag volt, de ma már ezek miatt több a jó/jobb játékos, sokkal nehezebb nyerni, mint egykoron. De akik régen nyertek és fejlesztik játékukat, ma is fognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. MR_47 Terro...
2015.01.14. 10:58
A pókerben rengeteg pénz van, hatalmas biznisz az üzemeltetőinek, és ebben a bankvilág is nagy szerepet játszik. Valóban üzletág, de ha elég jó játékos vagy, többször fogsz nyerni, mint veszteni és profitod lesz.
A szerencsefaktor, vagy pókeres nyelven a variancia miatt bármilyen jó vagy, időnként veszteni fogsz, ilyen szempontból törvényszerű veszteni, de a gyengébben hosszú távon is vesztők maradnak, míg akik elég jók, profitot tudnak felmutatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zabalint MR_47
2015.01.14. 11:14
"De ekkor én újabb stratégiával állok elő, hogy megtévesszem és félre vezessem, hogy edge-m legyen rajta, és újra én leszek a nyerő. "

Ezt addig tudod megtenni, amíg eléred a játék korlátait. De még előtte eljuttok oda, hogy olyan minimális lesz a különbség az esélyekben, hogy a biztos nyerésedhez egy életen át kéne játszanotok. Minél bonyolultabb egy játék, annál később juttok el oda. Persze az sem biztos, mert az nincs is.

Az, hogy hol húzzuk meg a határt szerencsejáték és nem szerencsejáték között nem is pusztán a játék szabályaitól függ, hanem az abban résztvevők tudásától is. Ha hasonló szintű, akkor többet számít a szerencse, mint a tudásbeli különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. MR_47 Zabal...
2015.01.14. 13:00
" játék korlátait"

Nincsenek korlátok (emberi van), végtelen lehetőségek és kimenetek vannak, mert rengeteg a változó, nincs két egyforma leosztás, szokták is mondani, ráadásul nem mindig ketten, mármint ugyanazzal az ellenféllel, mert tízmilliók játszanak, de ezt csak az érti meg, aki tényleg tudja mi a póker és legalább erős kezdő/közép szinten áll.

" az abban résztvevők tudásától is."

Méghozzá elég erősen, pont ezért skillgame.
Másrészt ez nem teljesen igaz, mert ha egy velem hasonló tudású ellennel játszanék, akkor nyilván tudnám, amit ő, és ezért eltérnék a megszokott stratégiámtól, erről is szól a póker, így totál félre lehet vezetni a másikat, mert rengeteg stratégia van, és én bármelyiket elővehetem a hozzám hasonló ellennel szemben, illetve játék közben is változtathatom. Aki pókerezik, pontosan érti miről beszélek.

"Ha hasonló szintű, akkor többet számít a szerencse, mint a tudásbeli különbség."

De a hasonló nem ugyanolyan, mert olyan nem létezik, max elméletben, de gyakorlatilag ilyen nincs. És az a kis tudáselőny hosszú távon nagyobb profitot fog eredményezni, ezt magyaráztam már fenn is, 1 cent.
Másrészt gyakorlatilag ez nem jellemző, mert egy versenyen több százan és ezren indulnak, Cash Game-t is rengetegen játszanak, vegyes a mezőny és a jobbak fognak többet nyerni és nem azért, mert szerencsésebbek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Akker Terro...
2015.01.14. 16:06
Nem azért épül rá üzletág mert törvényszerű veszteni, azért mert a játék szervezéséért megéri. Bár ha ezt úgy értetted, h a befizetett összes pénzből leveszi az oldal a %-át és kevesebb marad a nyerteseknek akkor igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Akker Zabal...
2015.01.14. 16:15
Abban igazad van, h amikor kezd kiegyenlítődni a tudás akkor már egymás ellen nehezen nyernek (de lehet akkor is kitalálni vmit, pl elkezdesz többet blöffölni mint eddig aztán egy hét múlva sokkal kevesebbet blöffölsz, vagy direkt rálimpelgetsz, stb.), de az ritka, h mindenki kb egy szinten van az asztalon, csak a legmagasabb téteken, de ott ezért minimális(akár 1% alatti) a rake, mert 5% rake-el nehéz lenne profitot termelni bárkinek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zabalint MR_47
2015.01.14. 16:19
Nincs végtelen leosztás, tehát bizony van két egyforma leosztás is, csak nagyon ritka, ráadásul a játék korlátai nem csak a leosztások számától függenek.

De remélem tudod, hogy az az érvelésed, hogy csak az értheti, aki pókerezik, nagyon gáz, mert nyilván aki pókerezik, az erősen elfogult is. Érdekes, azzal senki sem dicsekszik, hogy hosszútávon veszíteni szokott, pedig az ilyen érvelések támasztanák alá legjobban a véleményedet.

"De a hasonló nem ugyanolyan, mert olyan nem létezik, max elméletben, de gyakorlatilag ilyen nincs."

"De a hasonló nem ugyanolyan, mert olyan nem létezik, max elméletben, de gyakorlatilag ilyen nincs. És az a kis tudáselőny hosszú távon nagyobb profitot fog eredményezni, ezt magyaráztam már fenn is, 1 cent."

Az 1 centes különbségedet kiszámoltad hány játéknál jelenti azt, hogy 95%-al te jártál jól? Mert a kutya itt van elásva, minél közelebb van a tudása a játékosoknak, annál többet kell játszani, hogy ez 95%-os eséllyel a jobb játékos nyerjen többet/többször.

"Másrészt gyakorlatilag ez nem jellemző, mert egy versenyen több százan és ezren indulnak, Cash Game-t is rengetegen játszanak, vegyes a mezőny és a jobbak fognak többet nyerni és nem azért, mert szerencsésebbek."

De ha nagyon eltérő tudású játékosok vannak, akkor persze hogy sokkal nagyobb eséllyel győz a jobb játékos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zabalint MR_47
2015.01.14. 16:26
"Másrészt ez nem teljesen igaz, mert ha egy velem hasonló tudású ellennel játszanék, akkor nyilván tudnám, amit ő, és ezért eltérnék a megszokott stratégiámtól, erről is szól a póker, így totál félre lehet vezetni a másikat, mert rengeteg stratégia van, és én bármelyiket elővehetem a hozzám hasonló ellennel szemben, illetve játék közben is változtathatom"

És itt elő fog jönni a szerencsefaktor, mivel te sem tudod ő milyen stratégiát alkalmaz, meg ő sem, hogy te milyet, amíg ki nem ismeritek, de addigra mindketten váltani is fogtok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zabalint
2015.01.14. 16:30
Hozzáteszem még, hogy az is növeli a szerencsefaktort, hogy nincsen ismert tökéletes stratégia, mert az a leosztás mellett egy plusz bizonytalansági tényező.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Akker Zabal...
2015.01.14. 17:02
Tökéletes stratégi azért nincs mert, mindig az ellenféltől függ, h neked mi a legjobb. De ha egy átlag ellenfél stratégiát veszed és arra építed a tiéd, akkor ismeretlen játékosok ellen valszeg nem fogsz nagyot hibázni. Aztán ahogy kiismered őket változtatsz rajta.
Pl.: Te vagy kisvakban van mondjuk 10 nagyvakod, mindenki dobott, csak a nagyvak van mögötted, ha ő óvatos játékos és csak a lapok 10%ával adja meg az allined. Akkor bármilyen lappal ha allin mész plusszt termelsz. ( [0,9x1,5bb+0,1x0,32x20bb]-[0,1x0,68x20bb]= +0,63bb) /mondjuk ilyen ellenfél ellen valszeg még jobb csak emelni 2bb-t/
De egy idő után mondjuk elkezd többel megadni, ezért te már kevesebbel tudsz allin menni, aztán addig változtatgatjátok a stratégiátok amíg kb kialakul egy egyensúly., ami kb 50%al tolhatod ő meg 35%al adhat meg,ha csak zsetonért játszotok azaz nincs közel a fizető hely.
Ez persze egy egyszerűsített példa volt, de azért gyakran előordul ha turbo versenyt játszol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Akker Zabal...
2015.01.14. 17:12
A végtelen leosztásos dologgal kapcsoaltban, én pl turbo SNG-ket játszok ahol elég sok a hasonló szituáció, így jó eséllyel tudja az ember mi a jó megoldás az adott szitura, ezt a típust mondjuk ezért is könnyű megtanulni. De persze még mindig van olyan ahol hibázok akár hány millió leosztást is játszottam már. De azért valszeg a hiba %-om csökkenő tendenciát mutat
De mondjuk 9-10fős deep cashgame-ben már kevesebb a hasonló szituáció. Valszeg nagy téten simán elvernének ott engem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. MR_47 Zabal...
2015.01.14. 17:45
"De remélem tudod, hogy az az érvelésed, hogy csak az értheti, aki pókerezik, nagyon gáz, mert nyilván aki pókerezik, az erősen elfogult is. Érdekes, azzal senki sem dicsekszik, hogy hosszútávon veszíteni szokott, pedig az ilyen érvelések támasztanák alá legjobban a véleményedet."

Ugyan mi felé lenne elfogult, egyszerűen érti a póker matekját, logikáját stb. nem úgy, mint te.
Most komolyan, ki dicsekedne, ha lúúúzer, loool.

A többi no comment, mert már fárasztó.

Te hány éve pókerezel és hány cikken/könyvön/vidin/önálló elemzésen stb. vagy túl amúgy, hogy ilyen markáns a véleményed? Mert ha a válasz 0, akkor nem is értheted, de azért megmagyarázod.
Egyszerűen nem érted az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint MR_47
2015.01.14. 17:58
"Ugyan mi felé lenne elfogult, egyszerűen érti a póker matekját, logikáját stb. nem úgy, mint te."

Mert talán ez a hobbija, és szereti más dolgok fölé helyezni.

"Most komolyan, ki dicsekedne, ha lúúúzer, loool."

Pontosan erről beszélek, én eddig csak olyan pókerjátékossal dumáltam, aki azt állítja, többször nyer, mint veszít...

De itt abba is hagyom a vitát, mert ezt már lejátszottam más magát tévedhetetlennek és felsőbbrendűnek hívővel. További jó öntömjénezést!

Szerk.:
Ha értetted volna mit írok, akkor nem érvelnél azzal, hogy biztos nem pókerezek, mert a mondanivalóm abszolút nem póker specifikus volt, más kártyajátékokra, és más szerencsefaktorral is rendelkező játékokra is vonatkozik. Nyilván pl. tarokkos példákat tudnék inkább rá hozni, mert azt gyakran játszom, és az is egy rendkívül bonyolult játék, és mégis sok benne a szerencsefaktor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. bp123 MR_47
2015.01.14. 18:32
1, Az óránkénti haszon HU-on a legkisebb, mert nem tudsz annyit párhuzamosan figyelni mintha legalább 6-7en vannak egy asztalon.
2, Ha csak minden N-ik ziccert húzzák be + időnként szándékosan rosszul játsszák meg a helyzetet nomeg azért egymás ellen is izmoznak rendesen még akkor is marad annyi hogy hosszútávon előnyben vannak. Ezért kell azt a játékot játszani (ami a PL Omaha Hi-Lo) ahol az általad nem befolyásolható tényezők (lapjárás, csalók) hatása a legkisebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MR_47 Zabal...
2015.01.14. 18:33
Hát nem hobbipókeresekkel kell beszélni, hanem prókkal.

Én azt hittem a pókerről beszélgettünk idáig is, én csak arról írtam végig, illetve arra reagáltam, amiket írtál. A többi kártyajáték szerencse faktorához nem értek, így nem véleményezem.
Nem értem, miért kell megsértődni, ha megkérdem, mióta játszol.
Ha egy kocsit elviszel a szerelőhöz, és elmondod, hogy jobbra húz, gondolom nem magyarázod meg neki, hogy hogyan kell szerinted megcsinálni, ha soha nem tanultál még róla/ nem csináltál még kocsit, csak láttad kétszer az Autókereskedőket. Lehet róla fogalmad, de a szerelő tudja jobban. És ha elkezded neki megmagyarázni, egy idő után húzza majd a száját.
Nem érveltem vele, ne forgasd ki a szavaimat, mert nem szép, csak kérdeztem, mert ha nem pókerezel, felesleges magyaráznom. Minek beszéljek az összeadásról annak, aki a számokat is alig ismeri. Ezt csak tudomásul kéne venni, nem felkapni a vizet. Én tök hülye vagyok az autószereléshez, és nem halok bele, elfogadom a nálam jobban értők véleményét, és ha tévedek, nem felhúzom az orrom, leminősítve a másikat, hogy öntömjénezik.
Na mindegy, én nem akartalak megsérteni, hogy nem értesz hozzá, (elnézést akkor) mert írtál jókat is, de a póker sokkal több annál, minthogy értsd úgy, ha nem vagy benne, hidd el. Mikor vagy 8 éve megismertem, kb. 1 évig hobbi volt, majd jobban belemásztam és csak úgy kerekedett a szemem, amikor megértettem a matekját, a hosszú táv fogalmát, varianciát, stratégiáját, játékelméletet stb., addig nem is gondoltam volna, hogy ilyen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. MR_47 bp123
2015.01.14. 18:41
1. Ez igaz. De attól még ne mondjuk rá, hogy nem normális, ezért írtam, hogy vannak akik direkt HU-ot nyomatnak inkább, persze a limit holdem ma már kifulladt, nem fejlődőképes, mint a NL.
2. De azt kiderítik pillanatok alatt, hogy mindig hasonló időben jelentkeznek be és egy asztalon vannak, mindig az a 3 ember stb., ez igen feltűnő, a statokat sem fogják tudni annyira manipulálni. Ha meg vizsgálat indul ellenük, és direkt figyelik őket, előbb-utóbb vmit úgyis lebuknak. Biztos volt/van rá példa erre is, én nem kockáztatnék mondjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bp123 Zabal...
2015.01.14. 18:42
"Pontosan erről beszélek, én eddig csak olyan pókerjátékossal dumáltam, aki azt állítja, többször nyer, mint veszít..."

Én többször veszítek mint nyerek. Mármint ha a partik számát nézem. 6os asztalokon, ahol ugyebár egyenletes eloszlás esetén a partik ~16%-át kellene nyerni kevesebb mint 5% nyerek, de az mind nagy kassza, 10%-ban kicsiket bukok, maradék 85%-ban meg nem fizettem semmit, így a vége pozitív az egésznek.

Röviden: számít a szerencse, mert azt hogy melyik partit nyered azt a lapjárás dönti el, de hogy ekkor mennyi pénz van a kasszában az csak rajtad múlik, a nyereségesség meg kizárólag ettől függ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. R3LaX123
2015.01.14. 20:08
Elolvastam egy pár hozzászólást, de még mindig azt mondom, hogy a póker nem szerencsejáték. Mondok egy példát:
Ha azt nézzük, a F1 is szerencsejáték, mivel bármikor lefulladhat a kocsi alattad, vagy egy másik pilóta összetörheti a te kocsidat. Ellenben mégsem ez dönti el a futamok 99%-át, hanem az, hogy milyen jó a pilóta.
A póker hasonló. Valamilyen szinten beleszól a szerencse is, de döntő többségben nem ezen múlik.
Mondom ezt 8 év pókerezéssel a hátam mögött. Nem vagyok elfogult, sőt minimálisan vagyok +ban. Ennek ellenére 80%-ban freerollokon az 1500 (vagy 3000, partypokeren ez a 2 szokott lenni általában) játékos közül top 10ben végzek. A kövi versenyen is általában azért bukok el, mert türelmetlen vagyok. Egyszerűen megunom, amikor 9 ember 1 percig gondolkozik, és inkább csak all in-ezek, hogy legyen már vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... R3LaX...
2015.01.15. 08:16
Az F1-et elsősorban a mérnöki gárda dönti el, de értem mit akartál mondani és az úgy is van.

A póker pedig egy matematikai játék, ami a nagy számok törvényére alapoz.

Én az ingyenes versenyeken az elején egy kicsit jobb lapra is betologatom, hogy vagy legyen egy jó adat zsetonom, amivel nyomást tudok gyakorolni, vagy ne húzuk az időmet feleslegesen. Így egyszerűbb a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint bp123
2015.01.15. 08:48
Nyilván nem partinként értettem. Arra gondoltam, hogy érdekes, hogy minden pókeres arról számol be, hogy hosszútávon nyer, holott nyilván ez minden pókeresre nem lehet igaz. Ez vagy azért van, mert csak azok dicsekednek, akiknek jól megy, vagy azért, mert mint az összes többi szerencsejátéknál, a győzelmek maradnak meg az emlékezetben.

"Röviden: számít a szerencse, mert azt hogy melyik partit nyered azt a lapjárás dönti el, de hogy ekkor mennyi pénz van a kasszában az csak rajtad múlik, a nyereségesség meg kizárólag ettől függ."

De még ez sem igaz, mivel utóbbi rajtad és az ellenfeleiden múlik, és még ebben is van szerencsefaktor, hiszen induláskor nem ismert előtted az ellenfél stratégiája, tehát megérzésekre, tippekre is kell hagyatkoznod, ahogy az ellenfelek is ezt teszik. Bizony, még ebben is van szerencsefaktor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... Zabal...
2015.01.15. 08:50
A valószínűség csak rövid távon szerencse. Hosszú távon várható érték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint R3LaX...
2015.01.15. 08:56
Az az óriási különbség, hogy ha életedben 1-2-szer már vezettél F1-es autót, akkor esélyed nincsen egy autóversenyző ellen (vagy elhanyagolható 0,00001%), ezzel szemben ha koca pókeresként leülsz egy asztalhoz egy profival játszani, ha nem is sok, de matematikailag nem elhanyagolható esélyed van elnyerni a pénzét (mondjuk 1-2%, de minél közelebb van a tudási szintetek, annál jobban közelít az egyenlő esélyekhez). Ez egyébként elképzelhetetlen bármely fizikai vagy technikai sportban, vagy olyan játékokban, mint a sakk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint Cyber...
2015.01.15. 08:58
És te csak azt nevezed szerencsejátéknak, ahol a várható érték <= befektetett összeg a tudásodtól függetlenül? Mert végül is a tiszta szerencsejáték valóban ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2015.01.15. 09:01
Egyébként egyes sportágakban a pókernél sokkal kisebb szerencsefaktorral bíró szakágaknak azért nincs hivatalos világversenye, mert túlzott a szerencsefaktor, ezért 1 versenyen nem feltétlenül az akkor és ott legtöbbre képes versenyző fog nyerni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... Zabal...
2015.01.15. 09:06
Rövid távon. Hoszzú távon hasonlóak az esélyek a forma-1-es példához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint Cyber...
2015.01.15. 09:21
Igen, és? Itt arról beszélnek egyesek, hogy 75%-ban tudás és 25%-ban szerencse, holott két hasonló tudású játékos esetében rövidtávon ez az arány fordított, a szerencse kap nagyobb súlyt. Ha meg elég hosszútávon nézzük, akkor a 25%-os szerencsefaktor sem igaz, mert minél több játékot nézünk, ez annál kevesebb lesz, és tart a 0-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... Zabal...
2015.01.15. 09:28
De a pókert nincs értelme rövit távon vizsgálni. Kb olyan lenne, mint eső után a földúton versenyezni a forma-1-es autóval. Csak a szerencse dönt, hogy mikor akad el...

A póker játék maga a hosszútávú valószínűségekről szól, a nagy számok törvényéről. Ez az egész alapja. Innentől kezdve a rövidtávú vizsgálat értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint Cyber...
2015.01.15. 09:30
Hosszútávon mind meghalunk.

A szerencsejátékok is pont a hosszútávú valószínűségekről szólnak, csak nyilván a rulettnél az a kaszinónak kedvez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek
2015.01.15. 17:26
Amúgy meg nem mindegy hogyan hívjuk? A világunk egyetlen eseményéről, folyamatáról sem lehet eldönteni, hogy a szerencsén múlik, vagy tudatos teljesítményfüggő dolog.

Közelítő %-ot használhatunk, szerencse-tudatos folyamat arányt felhasználva. A sportban is van ilyen arány és kész. Ilyen alapon elnevezéseken vitázni értelmetlen.

(...és akkor még bele sem mentünk a kvantumjelenségek miatti határozatlanságba..., de egy pókernél felesleges beszélni atomi szintekről)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.15. 23:58
"Arra gondoltam, hogy érdekes, hogy minden pókeres arról számol be, hogy hosszútávon nyer, holott nyilván ez minden pókeresre nem lehet igaz. Ez vagy azért van, mert csak azok dicsekednek, akiknek jól megy, vagy azért, mert mint az összes többi szerencsejátéknál, a győzelmek maradnak meg az emlékezetben."

Vagy pedig azért mert:
pókeres = még játszik = profitot termel
nem pókeres = már nem játszik = veszteséges volt
Nem az egész halmazt vizsgálod ha csak az aktív pókereseket nézed.

Ez az elv Wald Ábrahám erdélyi születésű matematikus nevéhez kötődik: a második világháborúban a szövetségesek sok bombázót veszítettek, készítettek ezért egy felmérést a visszatért gépek sérüléseiről. Akkor aztán a tábornokok jól megtanácskozták hogy ahol likas lett a gép oda kell jó nagy páncélt rakni. Itt jött a képbe Wald azzal az ötlettel hogy csak oda kell vékony páncél ahol egyik gépen sincs sérülés, aztán majd 2-3hét múlva vastagítani ott a páncélon ahol még mindig nincs sérülés.
Azokat a sérüléseket amik a zuhanást okozzák nem a visszatért gépeken kell keresni, a tábornokok is ott rontották el hogy nem az egész halmazt vették figyelembe.

"De még ez sem igaz, mivel utóbbi rajtad és az ellenfeleiden múlik, és még ebben is van szerencsefaktor, hiszen induláskor nem ismert előtted az ellenfél stratégiája, tehát megérzésekre, tippekre is kell hagyatkoznod, ahogy az ellenfelek is ezt teszik. Bizony, még ebben is van szerencsefaktor."

Mint említettem vala én csak potlimit omaha hi/lo-t tolok, ott nem érdekes az ellenfél stratégiája, csak olyan lappal nézek flopot amiről már a flopnál nagy biztonsággal kiderül hogy mi lesz a parti végén. Ha nem jó flop jött akkor nem érdekel mekkora a kassza, ha bejött és mindenki emelget az csak nekem jó, ha senki nem adja meg az emelésemet, akkor megintcsak én mentem plusszba. Mint mondottam, azokban a partikban amik számítanak én irányítok, az ellenfélnek csak annyi mozgástere van hogy esetleg kevesebbet veszít.

Ha sorbaraknánk hogy melyik a "szerencsébb"-játék valahogy úgy nézne ki a sor hogy: sakk, omaha h/l, omaha, holdem, aztán messze, messze, nagyon messze, a távoli galaxisban a lottó. F1-et, bridzset annyira nem ismerem hogy bele tudjam a sorba rakni, nyílván közelebb vannak a sakkhoz mint a lottóhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!