iPon Hírek

Vérsejtjeiket alakítják idegsejtekké a rákok

Dátum | 2014. 08. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A rákok kapcsán elsőre valószínűleg nem az agyuk lenyűgöző volta jut eszünkbe, pedig nagyon különleges központi idegrendszerrel rendelkeznek. Mint egy nemrégiben lefolytatott kutatásból kiderült, képesek vérsejtjeikből új neuronokat előállítani. Az emberben is keletkeznek új idegsejtek, ehhez azonban speciális őssejtekre van szükség. A rákokban viszont szükség esetén a vért alkotó sejtek is átalakulhatnak neuronokká, pótolva a sérülések miatt kiesett idegsejteket. Bár a rák fejlődéstanilag igen távol áll az embertől, a felfedezés egy napon talán minket is hozzásegíthet agyunk regenerálásához. A szaglórendszer idegsejtjei a legtöbb faj tagjaiban gyakran károsodnak, így sok állatban természetes úton is képesek lecserélődni. Így van ez a rákokban is, amelyek agyának egyik részén fiatal neuronok sora várakozik arra, hogy a sérült sejtek helyét átvegye. Nagyjából száz sejtről van szó, amelyek ha szükség van rájuk, fejlődésnek indulva két leánysejtté osztódnak, majd megkezdik vándorútjukat a szaglórendszer központjába, ahol átalakulásuk befejeződik.
Utánpótlás hiányában azonban a kis sejtcsomónak idővel el kellene fogynia, ez azonban nem történik meg, vagyis minden jel szerint valahonnan folyamatosan utánpótlást nyer. Barbara Beltz, a massachusettsi Wesley College kutatója kísérletei során rájött, hogy a rákok vérének sejtjei, a hematociták valamilyen okból vonzódnak az agy ezen területéhez. Annak megerősítése érdekében, hogy valóban a hematociták az új sejtek forrásai, egy erre használatos kémiai anyaggal átmenetileg fokozták a vérsejtek képződési ütemét. Ennek hatására rövidesen az idegi elősejtek száma is növekedésnek indult. Beltz és kollégái ezt követően címkével látta el egy rák hematoctáit, majd azokat egy másik rák szervezetébe juttatta. Három nappal a transzfúzió után a címkék felbukkantak az idegi elősejtek agyi területén, majd hét nappal később a szaglóközpontban is megjelentek. Hét hét elteltével a címkés sejtek már neurotranszmittereket is termeltek, amelyeket az érett idegsejtek az egymással való kommunikáció során használnak. Hogy a vérsejtek pontosan hogyan programozódnak át idegsejtekké, az egyelőre rejtély, de a mechanizmus részleteinek felderítése új emberi terápiák kidolgozásához is vezethet, mondja Beltz. „Rendkívül alapos munkáról van szó” – mondja Chris Mason, a University College London kutatója. Az eredmények egyértelműen igazolják, hogy két, a legtöbb szervezetben teljesen elkülönülő sejttípus a rákokban képes egymás funkcióinak átvételére.
Az idegsejtek regenerációja számos betegségre jelenthetne gyógymódot. Több kutatócsoport is dolgozik azon, hogyan lehetne az őssejtekből működő idegsejteket létrehozni. Beltz elmondása szerint a rákok idegi elősejtjei rendkívüli módon hasonlítanak az emberi őssejtekre, azzal a különbséggel, hogy az emberi sejtek esetén csak az egyik utódsejt vándorol el, a másik pedig hátramarad, és további utódsejteket hoz létre. Ennek következtében viszont, amennyiben valami történik az anyasejtekkel, véglegesen megszűnhet az utánpótlás. Egyik érett sejt másikká alakulása, szakszóval a transzdifferenciáció a regeneratív orvoslás egyik legnagyobb kihívása. A kutatók – több-kevesebb sikerrel − évek óta próbálnak különféle felnőtt testi sejteket őssejtekké, majd valamilyen másik sejtté alakítani. A rákokban a jelek szerint egy természetes körülmények között is megtörténik. Ha sikerülne kideríteni, hogyan zajlik az átprogramozódás, lehetséges, hogy az emberi sejtek esetén is könnyebbé válhatna a változás megvalósítása.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Staizens
2014.08.15. 22:04
A rákok vérsejtjeiket alakítanak idegsejtekké.
Akkor szerintem a headcrabek pont az ellenkezőjét csinálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!