iPon Hírek

Vérvétel helyett leheletminta?

Dátum | 2013. 04. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Leheletünk kémiai összetétele ugyanolyan egyedi, csak ránk jellemző tulajdonságokat hordoz, mint ujjlenyomatunk. Egyes kutatók szerint még hatásosabb módja is lehet az azonosításnak, mint ujjbegyeink bőrredői, arról nem is beszélve, hogy egyetlen lélegzetünk vegyi analízise milyen elképesztő diagnosztikai lehetőségeket rejt magában. Az elmúlt évtizedek orvostudománya vér-, vizelet- és szövetminták alapján igyekezett meghatározni a páciens aktuális egészségi állapotát. A mintákban található metabolitok - a szervezet biokémiai folyamatainak végtermékei - mennyisége és minősége révén a szakértők pontos képet tudtak alkotni arról, hogy milyen események játszódnak le a vizsgált egyén testében. Egy adott pillanatban megállapított metabolitprofil egy sor faktortól függ az étrendtől kezdve, az életmódon át, az elszenvedett és aktuális betegségekig. A metabolitok aktuális mennyisége azonban nemcsak a jól bevált mintákból mutatható ki, hanem a leheletből is. Kilégzés közben ugyanis nemcsak nitrogén, oxigén, argon és szén-dioxid hagyja el a szervezetet, hanem a sejtszintű folyamatok bomlástermékeiből is bőven akad a „légmintában”. A következő releváns kérdés az lehet, hogy a lélegzetben megtalálható metabolitok alkalmasak-e arra, hogy a diagnosztikában használhatók legyenek. Mennyiben tükrözik ezek hűen a szervezet tényleges állapotát?

Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy nagyon jól használhatók ilyen célokra. Egy 2011-ben lefolytatott kutatás igazolta, hogy a kutyák képesek megérezni a páciens leheletén, hogy tüdőrákban szenved-e. Nemrég egy olyan módszert mutattak be, amellyel a lélegzetmintából kilencven százalékos pontossággal megállapítható, ha gyomordaganata van a betegnek. A napokban pedig megjelent egy tanulmány PLOS oldalain, amelyben szakértők egy csoportja megerősíti, hogy a páciensek leheletének vizsgálata egy sor betegség esetében egyszerű, de annál hatékonyabb szűrőmódszer lehet. Renato Zenobi és kollégái a kutatás ideje alatt tizenegy alany leheletét vizsgálták meg naponta négyszer, minden esetben tömegspektrometriás mérésekkel állapítva meg annak pontos összetételét. Eredményeikből úgy tűnik, hogy a lehelet hasonlóan viselkedik, mint a vizelet, vagyis akadnak egyénenként eltérő jellegzetességei, és kórképenként változó vonásai is, így teljes mértékben alkalmas arra, hogy elemzése bekerüljön a diagnosztikai célú laborvizsgálatok körébe. A leheletminta vételezése ráadásul egyáltalán nem invazív, még a vizelet begyűjtésénél is egyszerűbb, és rendkívül gyorsan megvan az eredmény. A vizsgálat alapján az egyének „lehelet-lenyomata” ugyan mutat bizonyos kilengéseket attól függően is, hogy a nap melyik órájában gyűjtik be azt, de minden minta erősen személyspecifikus, azaz van egy olyan része, amely nem változik, és csak az adott alanyra jellemző vonásokat hordoz. A módszer egészségügyben történő használatának bevezetése előtt természetesen még további vizsgálatokra lesz szükség. Fel kell tárni például, hogy a lehelet összetételének egyes változásai milyen betegségeket tükröznek, illetve hogyan lehet ezeket a változásokat elválasztani például egy étrendbeli váltás miatt bekövetkezett eltérésektől. Az már most bizonyos, hogy leheletünk rengeteg mindent elárul rólunk, de azt még nem tudjuk, hogy pontosan mit is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. mikej95
2013.04.07. 12:46
Ennek még a bűnüldözésben is lesz haszna, könnyen kiszúrhatják a kannibálokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dilofekete
2013.04.08. 09:41
nem hiszem hogy két bűzös pofájú csövest össze tudna hasonlítani, az egyik cefre a másik meg penész tenyész, pf és ki kicsoda?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. morceus
2013.04.08. 13:39
Biztos szeretik az Alien 4-et (lehelet azonosito az ajton).

Egy jo kis fokhagymas palpusztais fustolt kolbaszos piritos + hazi torkoly + sör kombo utan vajon mit allapitanak meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!