iPon Hírek

Vérvizsgálat szúrás nélkül

Dátum | 2012. 06. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az izraeli Technion kutatói kifejlesztettek egy készüléket, amelynek segítségével a bőrön keresztül, tehát „kívülről” is megfigyelhető a vérsejtek áramlása, és a diagnózis is rögtön felállítható. Az újfajta mikroszkóp segítségével rögtön észlelhetők például az olyan figyelmeztető jelek, mint a fehérvérsejtek számának megugrása a páciens vérében, de egy nagyobb populációból is gyorsan kiszűrhetők a módszerrel a vérben észlelhető leggyakoribb rendellenességek.

A tesztelés során egy önkéntes alsó ajkának egyik véredényét vizsgálták meg a kutatók, és képesek voltak megállapítani a vörös- és fehérvérsejtek átlagos átmérőjét, illetve a különböző sejtek aktuális arányát a vérben, amely adatok kulcsfontosságú alapot képeznek a legtöbb diagnózis felállításához.


A műszer maga egy speciális konfokális mikroszkóp, amely a megvilágító fényt spektrumszíneire bontja. Az így kapott „szivárványt” a vizsgálandó érre irányítják, és az ebben folyó vér alkotóelemeit a sokszínű fény szórása alapján elemzik. A különböző színek a vizsgálandó terület különböző részeit fedik, így minden szín más-más részről szolgáltat információkat. A számítógép ezek segítségével egy kétdimenziós, nagyfelbontású képet tud összeállítani a véredény aktuális tartalmáról. A felbontás kellő nagyságú ahhoz, hogy az egyes vérsejtek elkülöníthetők, sőt: lemérhetők legyenek.

A hasonló felbontású képalkotásra képes létező vérszkennerek nem igazán praktikusak, mivel általában nagyon nagyméretűek, tehát nem könnyen szállíthatók, és többnyire valamilyen fluoreszcens kontrasztanyagot kell befecskendezni a véráramba ahhoz, hogy kellő minőségű adatokat szolgáltassanak.


Az új műszer nagyjából akkora, mint egy cipősdoboz, és működéséhez semmiféle jelzőanyagot nem igényel, így sokkal alkalmasabb arra, hogy fájdalommentes „terepi” vérvizsgálatokat végezzenek vele. És persze mindez szúrás nélkül valósulhat meg, így nincs szükség annyi felszerelésre, és gyakorlatilag nullára csökken a fertőzés veszélye mindenféle komolyabb fertőtlenítés nélkül is.

A mikroszkóp egyelőre csak olyan vékony fedőszöveteken képes „átlátni”, mint amilyen az ajkak belső oldalának hámja, de a kutatók már dolgoznak az újabb verzión, amely a test más részein található, mélyebben fekvő ereken is alkalmazható lesz. A második generációs prototípus a fejlesztők ígéretei szerint mindössze hüvelykujjnyi méretű lesz, így ez már valóban bármilyen elsősegélykészletben könnyedén el fog férni.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. freyr
2012.06.11. 11:40
Ideje volt már. Na meg ezzel nemsokára távolról monitorozhatóvá válik egy páciens vére is, nemcsak a szívverése és vérnyomása. Ha a koleszterin-, a triglicerid- és a cukorszintet is tudják majd mérni vele, az létfontosságú lehet adott betegeknél, de főleg cukorbetegeknél. A kényelmi faktorról nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. krisztian9...
2012.06.11. 12:01
Ezzel lassan már elérünk oda mint a sci-fi sorozatokban, hogy egy vezeték nélküli kis kütyüt csak végig mozgatnak a páciens teste felett és máris mindent tud az orvos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sensejke freyr
2012.06.11. 12:18
Arra ott vannak a POCT készülékek és nem mai találmány. Aki meg nem bír ki egy szúnyogcsípést az ujjbegyén az bújjon el....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010
2012.06.11. 12:26
Inkább a cukorbetegség gyógyítására kellene törekedni mert sokkal fontosabb volna, emberek 100 -ainak vágják le naponta a lábát a cukorbetegség okozta neuropátia miatt azok magasról sz@rják le hogy holnaptól nem kell megszúrja egy hajszálvékony alig erezhető tűcske.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sYs
2012.06.11. 12:32
sensejke:
Ha elolvastad volna a cikket, akkor nem írtál volna ekkora böszmeséget! Nem arról van szó, hogy nem bírja ki a tűszúrást, hanem arról, hogy elkerüljék az esetleges fertőzéseket: "És persze mindez szúrás nélkül valósulhat meg, így nincs szükség annyi felszerelésre, és gyakorlatilag nullára csökken a fertőzés veszélye mindenféle komolyabb fertőtlenítés nélkül is."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CyberPunk6...
2012.06.11. 12:35
sensejke - nem egy szúnyogcsípésről van szó, hanem a rendszeres vizsgálatnál a szétszurkálásról. Elég kellemetlen amikor a 4738932. napja vesznek minden nap vért valamihez, akár naponta kétszer is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sensejke
2012.06.11. 12:50
sYs: képzeld elolvastam, de egy ujjbegy tűszúrásánál igen csekély a fertőzésveszély, ha csak nem vagy immunszuppresszált.


CyberPunk666: ilyen vizsgálatoknál hol kell sok vért levenni? 10-30 mikroliterről van szó egy cseppről. Nem több ml-től. Ez az új eszköz nagyon kicsi lesz(remélhetőleg) és nemi gazán lesz pontos. Mindig is szükség lesz automatákra, hisz nem egy ember miatt készülnek valamint azok sokkal több információt adnak.
Szerintetek majd képzetlen embereknek fog olyan adatokat mutatni amit úgysem ért? Annyit tud majd az átlag ember, hogy mennyi a ref. tartomány és kész. A többire ott az orvos.

Valamint 3 kémcső vérből teljes vérképet lehet készíteni. A napi monitorozásnál sem kell csak napi egy kémcső vért levenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dobko
2012.06.11. 12:51
Eddig is volt ilyen találmány és kontraszt anyagot se kellett hozzá bevinni. Valami 150 féle dolgot ki tud mutatni a vérből. Budapesten így vizsgálták egyik hozzátartozóm. Aztán lehet ez az új kütyü jobb, meg kisebb, stb., de nem teljesen új dologról van szó.
Mindenféleképpen jó, hogy nem kell szurkálódni, sok előnye van, bár nem tudom a hagyományos módszerrel szemben mennyivel jobb vagy rosszabb ez a módszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010
2012.06.11. 12:57
Komolyabb vizsgálatnál úgy is jön a vérvétel, vizelet stb. Azoknak segítség aki minden nap méri a vércukorszintet és nem túl pontosan kell de ahhoz meg túl drága lesz tehát ez is egy + ketyere ami vagy elterjed vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sensejke atti2...
2012.06.11. 13:00
Pontosan erről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. agyturbini...
2012.06.11. 13:01
Nemtudom figyeltetek-e de mostanaban az izraeli kutatok aktivizaltak magukat eleg rendesen...A cukorbetegseg...hat asszonykam is abban szenved, de egy jo dieta, sok odafigyeles, es gyakorlatilag tunetmentes. lassan egy eve nem merte a cukorszintjet, csak a doki felevente amikor elkuldi laborvizsgalatra a veret(van valami ami az elmult 3 honap atlagos vercukorszintjet mutatja a veredben) es a vizsgalat szerint mar "nem" cukorbeteg. Leadott 25 kilot 2 ev alatt es folytatodik a tendencia, jol erzi magat. Pont arra gondoltam hogyha tudnak tu nelkul befecskendezni, hasonlo modon sikerulne akar kifele is de aztan rajottem mi a baj...vakum csak -1 ig van skalazva mei a nyomas inf.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010 agytu...
2012.06.11. 13:11
Viszont a cukorbetegségnek többféle formája van az egyik legrosszabb mikor ingadozik és naponta 1-2x is meg kell mérni, aztán van olyan amit beállít az orvos és csak ritkán kell ellenőrizni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sensejke agytu...
2012.06.11. 13:12
Hemoglobin-A1c
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. freyr
2012.06.11. 13:15
Namost egy konkretizálás: a cukorbetegség nem valódi betegség, hanem egy állapot. A tünetei a betegségek, amik miatt két csoportra oszlik. Az egyik életveszélyes és egy pillanat alatt megváltozhat.
Egyébként őssejtkezeléssel régóta próbálják gyógyítani. Pontosan ismert az oka és hogy mit kellene tenni a gyógyításához, tehát csak idő kérdése. Meg hogy mikorra válik a cukorbetegség kezelése nem eléggé kifizetődővé, hisz amíg valami nem gyógyulhat meg önmagától és a kezelése több pénzt visz a konyhára, mint a gyógyítása, addig nem fogják gyógyítani.
sensejke: itt kb. arról van szó egyrészt, hogy ezzel a módszerrel nemhogy naponta 1, hanem naponta 1440 vizsgálatot is el lehet végezni ugyanazon a személyen. Persze ennyire nem lenne sosem szükség, de a lényege akkor is az, hogy a 3-4. generációja egy ilyen eszköznek már emberi beavatkozás nélkül automatikusan rögzítheti az információkat és továbbíthatja az orvosoknak, kórházon kívül is, illetve riaszthatja a mentőket, ha valami hirtelen elváltozást észlel. Aki ennek a létjogosultságát megkérdőjelezi, az egy marha. De egy ilyen kombinálva a hordozható EKG/vérnyomás monitorral is hiánypótló eszköz lenne.
Másrészt amit a cikk is írt, hogy nincs fertőzésveszély. Amúgy vicces az ujjbegyes kijelentésed, akkor gondolom ha megszúrnám az ujjad HIV-es vagy MRSA-s tűvel, nem nagyon érdekelne a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sensejke freyr
2012.06.11. 13:20
A cukorbetegségnek ill. diabetesnek 4 fajtája van, különböző tünetekkel.

Igazad van teljesen, de mire olyan szintre jutunk amit te írsz az több évtized lesz. De bonyolultabb mérésekre sosem lesz képes.

Orvosi gyakorlatban steril tűket használnak és pl. vércukorszint méréséhez használt tű nagyon rövid és azt is cserélni kell. Valamint egy kis "késszerű" vérvételi eszközt is használnak ami úgy szint steril és mind egyszer használatos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2012.06.11. 13:33
Persze ennek a hasznosságát senki sem vitatja de ha milliókba fog kerülni akkor a biztosító nem fogja támogatni az emberek meg nem fogják tudni megvenni, de vitázni meg korai róla mert semmilyen paramétert nem tudunk így azt sem lehet 100% megmondani hogy mire lesz jó, nagy tömegek olcsó szűrésére biztosan mivel hamar megtérül az ára, viszont az otthoni vagy a kórházi felhasználás még erősen bizonytalan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... sense...
2012.06.11. 15:38
Mondjuk reaktív gyógyszerezésnél sokat segít...

Nekem is jó lenne, ha mondjuk nem kellene egy alacsony molekulasúlyú heparin-warfarin átállásnál minden nap vért venni, meg ha nagyon fáj a fogam, akkor nem kéne egy vérvételt + az eredményt megvárnom, mert aznapi kell, hogy egyáltalán szóba álljon velem a fogorvos, hanem ott helyben meg tudnám neki mutatni, hogy tudja mennyi véralvasztóra van szükség, vagy egyáltalán nekikezdhet-e anélkül, hogy elvéreznék...

egy csepp kell csak, de akkor is sokkal jobb, egy ilyen foghúzásos esetben pedig lehet ott ülnék a dokinál, és várnám, hogy csökkenjen a protrombin szintem, amint jó már mehetnék is...
Ha reggel még nem volt jó, de délutánra jó lenne, akkor a reggeli papír alapján nem végzi el az orvos...

A neked nem jó != nincs értelme és másnak sem jó...

Nem tudod milyen macera az életben, ha dolgozol minden hónapban egy délelőttöt elcseszni vérvétellel... neked egy hónapban egyszer nem tűnik soknak, de el kell menni beutalóért, el kell menni vérvételre, oda kell telefonálni az eredményért... Neked nem tűnik soknak, mert nem neked kell, de amúgy egy ilyennek én nagyon tudnék örülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sensejke Cyber...
2012.06.11. 16:33
A te eseted teljesen más. Ez a műszer teljesen egyszerű kimutatásra lehet használni.

képesek voltak megállapítani a vörös- és fehérvérsejtek átlagos átmérőjét, illetve a különböző sejtek aktuális arányát a vérben

Ezek egyszerű paraméterek.

Milyen betegséged van? Faktorhiány, deficiencia?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... sense...
2012.06.11. 16:43
Leiden mutáció.

btw magára az irányra utaltam, hogy van értelme az ilyeneknek. ezekből lesz később a még többet tudó... valahol el kell kezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke Cyber...
2012.06.11. 16:52
Az kemény. Egyik csoporttársamnak is van, de neki nem vészes. Neked kitartást!

Azt én sehol sem írtam, hogy ne lenne értelme. De az nagyon sok idő mire eljutunk odáig. Ilyen eszközök már most is vannak, ahogy írta itt valaki, de tényleg csak kevés paramétert mérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... sense...
2012.06.11. 16:56
Az ujj szúrós nekem is lenne, de majdnem 300k a készülék, még meg is oldanám, egyszeri kiadás, de 30k bele a stift ^^ Ami viszont nagyon húzós...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Emberfej
2012.06.11. 21:09
Ismerek olyat akinek naponta 7-8x kell mérnie a vércukorszintjét és még éjszaka is fel kell kelnie emiatt, neki megváltás lenne ha mondjuk karórába beépítenének valami érzékelőt ami riasztana ha inzulinozni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!