iPon Hírek

Veszélyben a használt játék piac?

Dátum | 2010. 09. 14.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Érdekes eset fordult meg egy amerikai szövetségi bíróságon, melyre ugyancsak érdekes ítélet született. Egy Autodesk nevű szoftverfejlesztő cég úgy döntött, hogy jogi akciót indít Timothy Vernor ellen, aki felvásárolta AutoCAD szoftvereiket egy kiárusításon, majd jóval magasabb áron elkezdte árulni azokat az Ebay-en.

A cég azt hozta fel, hogy a termék licenc nyilatkozatában az szerepel, hogy a fejlesztő csak arra jogosította fel a vásárlót, hogy feltelepítse a programot, arra nem, hogy nagyban terjessze azt. A bíróság ennek fényében felülbírálta 2008-as döntését, amikor még az volt az ítélet, hogy a szerzői jog birtokosának nem áll módjában megakadályozni a felhasználót, hogy továbbadja a terméket.

Ez a döntés könnyedén indíthat szökőárt, ugyanis számos játék kiadó cég is ugyanezt a szövegezést használja a licenc elfogadási nyilatkozataiban. Egy átlagos EA játék dobozán is ezt olvashatjuk: "This Software is licensed to you, not sold.", magyarul "Ez a szoftver önnek licencelve van (felhatalmazás a használatra), nem eladva."

Példának okáért a GameStop cég (a világ legnagyobb kiskereskedő hálózata) eladásainak 31,4%-a használt játékok forgalmazásából szerzi. Ez az utolsó pénzügyi negyedévben 565 millió dollárt jelentett... Ha a kiadók - akik már egyébként is küzdenek a másodkézből való eladások ellen - kapnak az alkalmon, akkor ez alaposan felforgathatja a piacot.

Vernor ügyvédje, Gregory Beck azt nyilatkozta, hogy mindenképpen fellebbezni fognak és gondolkodnak azon is, hogy az Amerikai Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak ügyfelével.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. asimov007
2010.09.14. 20:07
"Ez a szoftver önnek licencelve van (felhatalmazás a használatra), nem eladva."
Na, gúgli ferdít?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zambee
2010.09.14. 20:26
Először én is furának találtam a mondatot, de teljesen értelmes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Azrael
2010.09.14. 20:39
Lehetett volna szebben írni, de helyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Merwenus
2010.09.14. 20:50
Nekik nem mind1? Eladták a programot XY-nak onnantól az övé, azt csinál vele amit akar, ha akarja felgyújtja, ha akarja bedarálja, ha akarja kidobálja az ablakon, vagy oda adja másnak ingyen.

Milyen lenne már, ha a BMW és az AUDI nem engedné, hogy eladd az autót, amit tőlük vettél....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pjszilard
2010.09.14. 20:53
Legkozelebb nem eladja, csak kolcsonzi 99evre, es felszamol 0.0000000000000000000000000001$ betet dijat amit visszakap a kolcsonzo amint visszavozta es bebizonyitotta, hogy letorolte minden maradekat a rendszererol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. horvathimr...
2010.09.14. 21:13
ez valóban így van. könyvelésileg sem mindegy. ugyanis a szoftvervásárlással csak egy licenszet veszel meg, nem pedig magát a szoftvert. tehát nincs felette szabad rendelkezési jogod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MuldR
2010.09.14. 21:14
es a hasznalati jogot miert ne lehetne eladni?
a berleti jog gyakorlatilag vagyontargy, es tovabbadhato.
hujje amerikaiak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Smith166
2010.09.14. 21:27
Kölcsönözni sem szabad. Mint ahogy magyarországon sem kölcsönözhetsz játékprogramot pl. Bérbe sem adhatja. A szoftverbérlet elég komplikált konstrukció pl. a Microsoftnál is. Nem egyszerű.

Az eljárás jogszerű hiszen nem viszonteladóként vásárolta meg az autocad-eket, hanem VÉGFELHASZNÁLÓKÉNT !!!!!

Továbbá hogy ha nem "nagyban" akarta volna csinálni, hanem mondjuk vesz 2-3 db-ot és azokat el ebayezi valószínűleg le sem szarják. De gondolom nem 1-2 darabbal vacakolt, így bebukott a mutatvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ver_Pistik...
2010.09.14. 22:06
Azért felháborítónak tartom hogy szerintük nem lehet eladni a szoftverüket.Ha már kifizet az ember egy valag pénzt a termékükért akkor kicsit felmegy a pumpa hogy ha nincs már rá szükségem akkor a hajamra kenhetem.Mert ugye minek tartogassam a Win2000 telepítőjét ha már Vistát és Win7-et használok.Öt ezresért simán túl lehet adni rajta amiből mondjuk elmegyünk az asszonnyal ebédelni.DE nem mert egyeseknek az az 5 ezer is fáj ha nem ők kapják.Érdekes módon nem szoktam viszonteladói licenszel találkozni egyik szoftver leírásában sem.Ezek szerint akkor akinek nincs külön szerződése a gyártó/programozó/kitaláló/stb-vel akkor nem is lehet viszonteladó?(Iponosok nálatok hogy működik a játékszoftverekkel és oprendszerekkel a dolog?Külön szerződésben álltok velük vagy van valami viszonteladói vagy kis-és nagykereskedői licensz?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2010.09.14. 22:24
Ezzel azt erik el, hogy aki lassan elkezdett programokat vasarolni a feltort letoltese helyett ujra elkezd letolteni. Ugyanis ez azt jelenti, hogy veszel egy barnilyen jatekkonzolt aminek ara toredeke az evek soran hozza megvett jatekokhoz kepest, es kesobb csak a konzolt adhatod el legalisan (persze operacios rendszer nelkul, mert az is program).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2010.09.14. 22:29
Szerintem erre minden zoldantiglobalisfelmelegedescsakujrafelhasznaltdolgokatvevonek azonnal az utcakra kene rohannia tuntetni. Ezzel azt mondjak, ha nem hasznalod dobd ki! A hajlektalan kerdes viszont megoldodna, mert ha valaki kiveszi a kukabol az egybol bortonbe kerulne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ver_Pistik... Ver_P...
2010.09.14. 22:35
Elolvastam pl. az EA EULA-ját a Mass Effect 2 telepítőjén: Amennyiben Ön az adatok ilyen felhasználását nem fogadja el, ne telepítse, illetőleg ne használja a szoftvert! HA TELEPÍTI a szoftvert, az EA úgy tekinti, hogy Ön elfogadta a jelen licencszerződés valamennyi feltételét. Amennyiben a licencszerződés feltételeit nem fogadja el, ne telepítse, illetve ne használja a szoftvert!. Szóval ha NEM telepítem akkor nem én vagyok a végfelhasználó. Ugyanakkor: Van olyan pont benne hogy átruházás. Akkor nem értem hol itt a probléma. Ha átruházható a termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kihaennem
2010.09.15. 00:44
amit kifizetsz az a tiéd, ezzel senki nem tud semmit sem tenni.
törvény nincs ilyen esetre, ezért elég érdekes a birosag dontése.

Amugy meg dobozokon sok minden marhaság van, ettől még nem buntetihető ha nme ugy teszek.pl Ne igyak sok alkoholt mert megöl!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nedcoleman
2010.09.15. 08:50
Ha egy újabb EA játékot, pl Mass Effect 2 vagy NFS Shift vagy akár egy Bad Company2-t ha egyszer már beregisztráltál akkor azt már nem tudod átregisztrálni.
A saját EA fiókod birtokolja már az adott produktum termékkódját. Ahogyan írtad Pacman: A legnagyonn gyártó/eladó cégek már régóta ezen lovagolnak, hogy ne tudd eladni játékaidat second hand...
Legjobb példa erre a STEAM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2010.09.15. 09:23
A Steam-nél legfeljebb eladod az egész accountodat az összes játékkal együtt.

Amúgy szánalmasnak tartom az egész húzzuk le a használt software piacot dolgot, én megszüntetném ezt a licensz dolgot, és kötelezném hogy termékként értékesítsék a programokat, mert ez a licenszelés dolog szinte egyenlő a bérléssel. Nameg kötelezném a software gyártókat arra is hogy garanciát vállaljanak a termékükre, akkor már lehet nem adnának ki ennyi hulladék programot ami tele van hibával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nedcoleman
2010.09.15. 10:27
Hát igen. Erős vergődés szaga van az egésznek. Pláne az, hogy ha eredeti játékod van sokkal többet szívsz! A legjobb példa erre a DRM vagymi a rák. Én mostanában a megúnt játékaimat próbálom/próbáltam eladni. Kénytelen voltam rájönni, hogy több, mint a fele az a polcon marad , mert vagy EA beregisztrált vagy steam idiotizmusság. Szép.

A granciavállalós játék nem rossz ötlet de indulásból halott a téma. Ha csak kicsit is belegondolunk akkor eléggé problémás a helyzet. Márcsak azért is, mert rengetegen kiabálnak az adott játékra holott saját szoftver vagy hardver vagy hozzá nem értésükből fakadó probléma van... Bár őszintén szólva van a polcon egy pár olyan játék melyet alapból vissza kellne, hogy vegyenek, mert bughalmaz és egyszerűen nem fair
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!