iPon Hírek

Veszélyben a Mac-esek: két új kártevő

Dátum | 2009. 06. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Sophos biztonságtechnikai szakértőinek legfrissebb jelentése szerint az Apple Mac OS X operációsrendszerét használók mostantól két új kártevővel kell, hogy szembenézzenek, így a növekvő veszély miatt a biztonság érdekében mindenképpen indokolt vírusirtóról gondoskodniuk már a Mac-eseknek is.

Ahogy a Mac konfigurációk egyre szélesebb körben terjednek el, az Apple operációsrendszerét használók tábora is jelentősen növekszik, így a kártékony kódok készítői már az eddig jobbára érintetlenül hagyott operációsrendszerhez is készítenek vírusokat, illetve egyéb kártékony kódokat.

„Van egy elméletem, amely szerint az emberek többsége ugyan azért vásárol Apple konfigurációkat, mert azok szépek, jó minőségűek és jó hírnévvel rendelkeznek, ám kétségtelenül van néhány olyan felhasználó is a váltók táborában, akik megelégelték a Windows-t a sok vírus és spyware, valamint a rengeteg popup ablak miatt.” – mondta Graham Cluley, a Sophos rangidős technológiai tanácsadója. „Ugyanazok a felhasználók látogatják meg nap, mint nap az interneten található kockázatos és veszélyes oldalakat. Ők ekkor érzik a váltás előnyeit, ugyanis már nem kell aggódniuk a fent említett kockázatok miatt, mialatt „felnőtt” oldalakat nézegetnek.” Ez azonban változni látszik.

A fenti okfejtés érdekes, no de foglalkozzunk inkább a két új, nem kívánatos kártékony kóddal. Az első a Tored-Fam nevet viseli: ez a „féreg” elektronikus levelek csatolmányaként terjed és gyakorlatilag a nagyjából egy évvel ezelőtt megjelent Tored család egyik variánsának tekinthető. A vírus összegyűjti az e-mail címeket és aztán továbbítja magát a gyanútlan címzettekhez. Az elemzők szerint – akik a féreg felépítését már ismerik – a kártékony kód Tunéziában készült és célja egy Mac-es zombi hálózat (botnet) kiépítése, amely a Raedbot névre hallgat.

A második veszélyt egy trójai jelenti, amely a Jahlav-C nevet viseli. A féreg egy pornóoldal segítségével fertőz: a weblap a videók megjelenítéséhez egy kodeket igényel, amelynek letöltése után a kártevő is a gépre kerül. Ez elég hatékony módszer, rengetegen beleesnek a csapdába az oldal tartalma miatt.

Így vagy úgy, most már érdemes a Mac-eseknek védelem után nézniük, ugyanis egyre inkább kezdenek a kártékony kódok íróinak célpontjaivá válni.

Hasznos linkek:

ClamXav: Nyílt forráskódú, ingyenes vírusirtó.
McAfee VirusScan for Mac: 30 napos próbaverzió
avast! Mac Edition: 60 napos próbaverzió

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. prohlep
2009.06.11. 14:15
VISSZA A HIRHEZ

Legalább a Mac-világot hagynák békén. Lelki szemétségnek érzem a vírus írást, pontosabban a vírus szabadon eresztést.

Sajnos azt a szemétséget sem tudom kizárni, hogy mivel "Ahogy a Mac konfigurációk egyre szélesebb körben terjednek el, az Apple operációsrendszerét használók tábora is jelentősen növekszik, " ...

... úgy a vírusírtó üzletnek is egyre kívánatosabb falat a Mac-világ.

Tehát megéri foglalkozni azzal, hogy a Mac tulajdonosok megijedjenek, féljenek, veszélyeztetve érezzék magukat, stb.

Egyes vírusok és hírszerzés esetleges összefüggése is jó téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jadam92
2009.06.11. 15:25
hát oda fog süjjedni hogy a Mac-ken se Mac lesz ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!