iPon Hírek

Veszélyben a Skype?

Dátum | 2009. 07. 31.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Ravasz céges sakkjátszma vette kezdetét, ami akár a Skype végét is jelentheti, bár valószínűbb, hogy "egyszerűen csak" egy áron aluli visszavásárlást akar kikényszeríteni a Skype eredeti gazdája, a Joltid.

Annak idején, 2005-ben ugyanis az eBay csak magáért a Skype-ért csengetett ki nem kevesebb, mint 2,6 milliárd dollárt, ám ebben nem volt benne a Skype alapját képező Global Index P2P szoftver, így az továbbra is a Joltid tulajdona maradt. Most ezt kihasználva próbálják érvényteleníteni a Skype licenszét a Global Index-re, ami pedig ténylegesen a Skype végét jelentheti, ha nem ütnek nyélbe időközben valamiféle megállapodást.

Mindezt pedig a Joltid arra hivatkozva teszi, hogy a Skype bizonyos cselekedetei révén érvénytelenítette a Joltid P2P kódjára vonatkozó licenszét (állítólag a forráskóddal machináltak valamit, amit nem lett volna szabad; ez nem derült ki pontosabban). Természetesen a Skype most igyekszik kifejleszteni egy alternatív szoftvert a feladat ellátására, ám meglehetősen kérdéses, hogy ehhez lesz-e elég idejük, és hogy még ha lesz is, nem lesz-e valamiféle kifogása a Joltidnek az új megoldás ellen is.

Nem is szólva arról, hogy a Skype jelenleg is rengeteg pénzét viszi el az eBay-nek, kérdés, hogy még mennyit hajlandóak áldozni ilyen extra fejlesztgetésekre és új modellekre, főleg, hogy azóta nem tudtak igazán mit kezdeni vele, amióta megvették. Mindig is igyekeztek valahogy kiszervezni, de eleddig ez az elképzelés sem valósult meg.

A Skype-nak konkrétan jövő júniusig van rá ideje, hogy vagy kifejlesszen valamit saját maga, vagy pedig magánúton egyezkedjen a Joltiddel, mivel ekkor kerül majd sor a végső bírósági leszámolásra, ahol a jelek szerint nincs túl sok esélyük a győzelemre. Ez esetben a Joltid kiváló helyzetben lesz ahhoz, hogy potom pénzért visszavásárolja a Skype-ot, és magáénak tudhassa annak a 2011-re előrevetített, várhatóan 1 milliárd dollárra rúgó bevételét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. axe
2009.07.31. 22:54
VISSZA A HIRHEZ

majd megoldják valahogy, bár ez a forráskód sosem értettem mi tulajdonképpen... ÉLJEN az MSN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szabtam
2009.07.31. 23:13
szerinted hiába éljen az msn, ha az én barátaim skype-on vannak....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Bxkleg
2009.07.31. 23:35
úristen mi lesz így velünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. cizoe
2009.07.31. 23:51
"A skyposok meg majd letöltik az msn-t...vagy a yahoo messengert vagy mit bánom én mit. "

ÉS ezzel bukják a zsír tarifákat, a remek hangminőséget? Na nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. axe
2009.08.01. 00:34
speciel én sosem használtam még mikrofont, senkivel nem beszéltem rajta, de valahogy úgyérzem hogy a hangminőség jobb élőben mint skype-n akárhogy is dícséritek, 1 ismerősöm van amerikában akivel szoktam beszélgetni skype-n úúúúristen milessz ha megszűnik.. jaaa letölti az msn-t és ugyanúgy beszélünk tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. downhill
2009.08.01. 05:43
sztem buta egy program ez. nem kár érte!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Mar.le.Ton
2009.08.01. 08:18
Mindkét programnak megvannak az előnyei. Nem értem, miért bontják egyesek két csoportra a Skype-ot meg MSN-t: én mindkettőt gyakran használom.
Az tény, hogy a Skype elsősorban hívások lebonyolításánál, míg az MSN gyors chatnél vált be nálam.

És csakugyan élvezetesebb, szebb, egyszerűbb Skype-on beszélni, mint MSN-en. Persze konferenciákra ott a Teamspeak... :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. littleguy
2009.08.01. 08:21
Szerintem meg mutassatok egy másik programot, amiben lehet konferenciahívást csinálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Banzin
2009.08.01. 09:16
Előbb utóbb mindenki csak egy programot fog használni. Legalábbis ez lenne a jó. Ahány baráti kör, annyi programot kell feltelepíteni. MSN, Skype, Teamspek majdnem az összes ugyanazt tudja, mégis a "divat" határozza meg.
-Te mithasználsz?
-Ezt meg azt!
-Jó akkor én is!
Anno még ICQ és IRC is elég felkapott volt, mostanában valahogy ritkán hallani róluk. Egyre szűkül a piac és ez csak nekünk jó. Remélem a Skype bukik, mert annyira nem jó, mint azt sokan állítják.

Amúgy MSN-ben is van konferencia beszélgetés. Már túl sok is van benne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dj Macis 2...
2009.08.01. 10:46
A világon minden fel több száz millióan használják a skype-ot többek közt az MSN mellett én is, a szüleimmel igy tartom a kapcsolatot, na meg freecall-al, bár ami a hang minőséget illeti, két számitógép közt jó, de ha skype-vel hivsz telefont, mobilt akkor már nagyon az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Caine
2009.08.01. 11:55
az ICQ elég elterjedt ausztriában o.O
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. littleguy
2009.08.01. 12:26
És msn-ben hogyan kell akkor audiokonferenciát csinálni??? Vagy hanyas verziótól jelent meg? (mert az enyémben marhára nem találom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Peterku
2009.08.01. 13:15
Otthon nem használom a Skype-ot, de irodában pótolhatatlan - egyszerűen és fillérekért lehet vele vonalas számokat hívni. Édesanyám már mindenkit Skype-on hív, ez kb. tizedére csökkenti a telefonszámláját. Mondja valaki, hogy ez nem hasznos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Adamis
2009.08.01. 16:32
Én is használom az MSN-t, de ha webkamerás kapcsolat kell, akkor mégis a Skype a megfelelő, főleg az én 56k-s kapcsolatomnál, mert azon az MSN webkamerás kapcsolata szaggat, a Skype pedig nem. Sokkal használhatóbb, főleg ilyen kis kapcsolatsebességnél. Tudom, hogy sokaknak már ennél nagyobb sávszélje van, de nekem nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Banzin
2009.08.01. 23:57
Ha jól emlékszem az MSN-ben a beszélgetés ablakban hozzá tudsz adni más embereket is. "partner hozzáadása a beszélgetéshez" vagy valami hasonló. Ezt beszélgetéssel is el lehet játszani. kamera képet meg soha nem használok.
Jó lesz az MSN csak idő kérdése. Még az Ms lop pár trükköt és verhetetlen lesz. A skype pénzéhes reklámai nekem elég idegesítőek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jukijaiba
2009.08.03. 10:43
Üdv!

Nem akarom elrontani a remek vitát de tévedés lesz itt. A Skype-nak mint olyan esze ágában sincs megszűnni. Lévén kimondottan jól profitál "2011-re előrevetített, várhatóan 1 milliárd dollárra rúgó bevétel" . Itt az egyetlen kérdés az, hogy az eBay vagy a Joltid fogja bekaszálni a nagy lét a következő években. A Skype pedig max rövid leállással fog tovább működni 1-2 nap/hét de erre is igen kicsi az esély mert az senkinek sem érdeke, hogy akár egy percre is szüneteljen a szolgáltatás. Tehát a Skype marad nem megy sehová, nem szűnik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!