iPon Hírek

Veszélyesek a patch nélküli programok

Dátum | 2008. 01. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A dán Secunia felmérése alapján kiderült, hogy a felhasználók által futtatott Windows-os alkalmazások 20%-a mentes minden patch-től, ezek a programok így biztonsági kockázatot jelentenek, hiszen az ismert hibákat kihasználva a hackerek könnyedén betörhetnek a felhasználó gépére.

"A felhasználók által alkalmazott programok több, mint 20%-a tartalmaz valamilyen biztonsági rést, ennek ellenére a felhasználók nem telepítik a termék gyártója által kiadott frissítéseket." - mondta Jackob Balle, a Secunia vezető fejlesztője.


A Secunia a felmérést egy Personal Software Inspector (a továbbiakban PSI) névre hallgató alkalmazással készítette, amely a felhasználók számára ingyenesen letölthető és futtatható. A felmérés a beküldött eredmények segítségével készült el, ennek fényében elmondható, hogy a vizsgált konfigurációkon a programok 20%-a jelentett biztonsági kockázatot, mivel ezek az alkalmazások nem tartalmazták a legfrissebb patch-eket. Az elemzés során összesen több, mint 14,5 millió telepített alkalmazást vizsgált meg a PSI segédprogram, így alakult ki a 20%-os végeredmény, azaz 5 alkalmazásból 1 tartalmazott biztonsági rést.

A Secunia tavalyi év májusában elkészített felméréséhez képest valamelyest javult a helyzet: akkoriban az alkalmazások 28%-a jelentett biztonsági kockázatot a vizsgált konfigurációkon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. J.o.k.e.r
2008.01.02. 18:44
Az operációsrendszert nem vették bele a körbe, kizárólag alkalmazásokat vizsgáltak. Szerintem a rendszer frissítése sem árt, sok biztonsági résről lehet olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2008.01.03. 00:06
(Vendég_hjan_* @ 2008 Jan 2, 20:37) [snapback]15710[/snapback]
Köszönöm.
A frissítések ellenzői szerint a frissítések helyett elegendő lehet egy jól beállított tűzfal és egy rendszeresen frissített, korszerű víruskereső.
Ez mennyire állja meg a helyét ?

Van, aki így érzi magát biztonságban, van aki úgy. Egy jó tűzfallal és vírusírtóval is el lehet lenni, de én személy szerint azért a biztonsági frissítéseket is felteszem a rendszerre, emiatt még soha nem volt gondom. Természetesen a tűzfal, a vírusirtó, az adware és spyware eltávolítók is dolgoznak a háttérben, így sem teljes a biztonság, de legalább jobbak az esélyek, mint védelem nélkül...

Ezzel senkit nem akarok rábeszélni semmire, mindössze ez a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!