iPon Hírek

Veszélyesek a smart gridek

Dátum | 2009. 03. 22.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Biztonsági szakértők szerint a smart gridek (intelligens villamoshálózatok) elterjedését le kellene lassítani a különféle biztonsági sérülékenységek miatt.

A smart gridek elektromos áramot szállítanak a szolgáltatótól a fogyasztóig digitális technológia segítségével, így energiát, költséget lehet megspórolni és növelni lehet a rendszer megbízhatóságát. A rendszer alkalmazásával a fogyasztó figyelemmel tudja kísérni a pillanatnyi fogyasztását és a költséget (akár háztartási eszközönként), így serkentve a megtakarításra. A felhasznált energia csökkentésének másik eleme pedig a felhasználó fogyasztási szokásának a megváltoztatása: a csúcsidőben minél kevesebb áramot használjon és inkább "csúcsidőn kívül", sokkal olcsóbban működtesse az időponttól független háztartási eszközöket (például a mosógépet)


A hálózat emellett rengeteg plusz szolgáltatást is nyújt, többek között képes felkutatni saját rendszerének sérüléseit, automatikusan képes válaszolni a problémákra, növelve a megbízhatóságot. Lehetőség nyílik saját generátorunk villamos hálózatra csatlakoztatására, a fölös energiát pedig eladhatjuk a szolgáltatónak. Ezt mind-mind automatikusan elvégzi a rendszer. Probléma még, ha mondjuk egy országban egyszerre kapcsolja be mindenki a televízióját ugyanis egy népszerű műsor kezdődik. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a fogyasztás, amire a szolgáltató csak úgy tud felkészülni, hogyha generátorait készenlíti állapotban működteti. Ezzel azonban plusz energiát fogyasztanak ezek a berendezések. A smart gridek ezt a problémát úgy szüntetik meg, hogy figyelmeztetik a felhasználót, hogy átmenetileg csökkentse felhasznált energiamennyiségét, így van idő hogy a szolgáltató teljesen kikapcsolt generátorai beinduljanak.

Ha valamilyen ember által okozott vagy természetes zavar keletkezik a hálózatban, akkor a valós-idejű információknak köszönhetően a rendszer automatikusan képes izolálni a problémás területet, így megmentve a maradék hálózatot a sérüléstől. A gond azonban az, hogy 100 százalékosan nem lehet garantálni egy hálózat biztonságát, ha pedig valakinek sikerül bejutni az elektromos hálózatba, akkor az katasztrófális következményekkel járhat.


Az IOActive biztonsági szakértőinek szerint csupán 500 dollárba kerülő felszereléssel és megfelelő háttértudással könnyen átveheti az irányítást, így manipulálva az otthoni és üzleti villamoshálózatokat. Ha pedig egyszer bejutott, akkor akár több millió eszközt tudnak vezérelni, akár kikapcsolni. Ráadásul hatalmas mértékben tudják növelni vagy csökkenteni a hálózat terhelését, amit pedig ha nem bír el a hálózat, akkor akár áramszünetet is eredményezhet. Ez pedig megbéníthat több megyét, vagy akár egy egész országot.

A másik oldal véleménye szerint "az ipar folyamatosan dolgozik hogy biztonságosabbá tegye a rendszert, sikerrel." Mégis, egyesek óvatosságra intenek minket, és lelassítanák a technológia bevezetését amíg a sérülékenységeket fel nem fedezik. Ha pedig egy meglévő hálózaton találnak hibát, akkor az egészet ki kell cserélni. "Mielőtt fejjel belerohannánk a smart grid koncepcióba, meg kell bizonyosodnunk a biztonságáról." - vallják a biztonsági elemzők.


Az Egyesült Államok kormánya a gazdaság-serkentő csomag értelmében 4,5 milliárd dollárt áldoz a smart grid technológia fejlesztésére, képítésére. Az Xcel Energy nevű vállalat már elkezdte átalakítani a Colorado-i Blouder városát Smart Grid City-vé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. tuner
2009.03.22. 16:33
tiszta Die Hard. (lesz itt majd)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Siraly
2009.03.22. 17:13
Szia!

Érdekelnének a cikk forrási, kérlek írd meg!

Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pjszilard
2009.03.22. 17:20
"Ráadásul hatalmas mértékben tudják növelni vagy csökkenteni a hálózat terhelését, amit pedig ha nem bír el a hálózat, akkor akár áramszünetet is eredményezhet. Ez pedig megbéníthat több megyét, vagy akár egy egész országot."

A nagy halozatokban is van olyan hogy BIZTOSITEK sot meg tulterhelesvedelem es automatikus visszakapcslo automatika ...
Ha a halozat jol van meretezve ezekkel az inteligens rendszertol fuggetlen eszkozokkel kivedheto a NAGY OSSZEOMLAS.

(Egy jol meretezett otthoni halozaton, ha a gonosz, inteligens kenyerpitio tulterheli magat, lemegy 1 azaz 1 biztositek es jathatsz tovabb a szamitogepeddel anelkul hogy eszrevenned. A nagy halozat kicsit osszetetteb, de tobb a vedelem is. Ha egy egesz orszag aram nelkul marad az nem az idojaras vagy a tamadok hibaja, csak arra fogjak.)

/Jo megetezes pl.: telen hideg van jeges lesz a vezetek, de nem szakad le. Fuj a szel, mert fuj, de ejeg eros a vezetek es nem szakad el vagy lehet, hogy eleve kabelt hasznaltak a szeles helyen... Ha a tervezo inteligensen tervez.../

Villamosenergiaipari Technikus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csatarij
2009.03.22. 20:22
Siraly:

A news.com-on volt.

pjszilard:

Nem akarok, sőt nem is tudok veled vitatkozni szakmai szempontból, viszont a leírást (a smart grid-ét) az angol wikipédiáról vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gebana
2009.03.22. 20:37
"Az Egyesült Államok kormánya a gazdaság-serkentő csomag értelmében 4,5 milliárd dollárt áldoz a smart grid technológia fejlesztésére"

fogadni mernék, hogy nem hátsó szándék nélkül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fix
2009.03.22. 22:22
kezdődik a szép új világ.
pjszilard ha villamos energiaipari technikus akkor tisztában vagy azzal, hogy ezek a visszakapcsolási rendszerek párszor próbálkoznak aztán magyarán elküld keresd meg a hibát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Proda
2009.03.22. 22:34
Szerintem a támadásoktól neméppen a háztartásoknak kell félnie,hanem sokkal inkább az iparnak,ahol mondjuk 10 perc leállás dollármilliós kiesés.Amúgy akármilyen biztonságosra is építenek egy ilyen rendszert,az ilyenek maguk után fogják vonni az informatikai terrort,mert nincs feltörhetetlen rendszer.

Egyébként elképzelem,hogy Magyarországon a Maunika-show műsoridejében megugrik a terhelés.A sok értelmes meg csak ütögeti a dobozt,hogy "dikkmivanmá".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. raiden
2009.03.22. 23:41
"a fölös energiát pedig eladhatjuk a szolgáltatónak." hehe... Ez bűzlik.... meg ez a 4.5 milliárd $ is vérzik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2009.03.22. 23:48
A jol megtervezett halozatnal nem lehet ilyen problema.
Megegyszer a JOL MEGTERVEZETT HALOZATNAL.
Az USA halozata sem ilyen, osszeomlik tamadas nelkol is ha tulterhelik.
A jo halozat nem.

Nem csak vezetekbol es vedelembol all a halozat, hanem megfeleloen telepitett eromuvekbol is (ami lehet kics pl.: otthoni napelem a teton...).
Ha a halozatot ilyen modon szervezik akkor olyan nehezen omlik ossze, mint amilyen ritkan all le mindenhol egyszerre az internet.
Hogy a halozatok miert nem ilyenek ?????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2009.03.23. 01:02
pjszilard:

Nem akartam hozzászólni az előző hozzászólásaidhoz, mert esetleg kötekedésnek vélted volna őket. De ha már te is elismered, hogy egyetlen ország villamos hálózata sem "jól megtervezett" hálózat, akkor talán mégis csak fennáll az a veszély, amelyről a cikkben szó van.

"Nem csak vezetekbol es vedelembol all a halozat, hanem megfeleloen telepitett eromuvekbol is [...]. Ha a halozatot ilyen modon szervezik akkor olyan nehezen omlik ossze, mint amilyen ritkan all le mindenhol egyszerre az internet. Hogy a halozatok miert nem ilyenek ????? "

Amúgy nem is lehet jól szervezett egyetlen hálózat sem, hiszen a hálózat hosszú idő alatt, szervesen és kompromisszumok során át alakult ki, nem volt előzetes globális terv és a tervezés szempontjai fejlődtek az idő során. Arról nem is beszélve, hogy maguk a települések is gyakran előre nem látható módon és irányban bővülnek, így óhatatlanul előfordul, hogy a kellő tartalékkal kiépített regionális vagy helyi hálózatok is idővel túlterhelődnek, a bővítés meg utólag irreálisan sokba kerülne.

Erőművet sem mindig oda lehet telepíteni, ahol szükség van rá, hiszen közrejátszanak környezetvédelmi, politikai és biztonsági szempontok is, pl. a lakosság ellenállása, atomerőműnél a tektonikai viszonyok, szénerőműnél az uralkodó szélirány és a szállítási lehetőségek, vízierőműnél meg az sem elhanyagolható szempont, hol van megfelelő folyó...

Nem Villamosenergiaipari Technikus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pjszilard
2009.03.23. 13:15
Amúgy nem is lehet jól szervezett egyetlen hálózat sem, hiszen a hálózat hosszú idő alatt, szervesen és kompromisszumok során át alakult ki, nem volt előzetes globális terv és a tervezés szempontjai fejlődtek az idő során. Arról nem is beszélve, hogy maguk a települések is gyakran előre nem látható módon és irányban bővülnek, így óhatatlanul előfordul, hogy a kellő tartalékkal kiépített regionális vagy helyi hálózatok is idővel túlterhelődnek, a bővítés meg utólag irreálisan sokba kerülne.

Ha rossz a halozat es a varos tervezese ez lessz belole amit leirtal.
De ehhed nem kell egy 500$-os tamadas annelkul is osszeomlik.

Jol kell a rendszert atalakitani.

Sokba kerul az eromu: internetrol ingyen letoltheto a tuzeloagyagcella barkagy valtozata (otthon elkeszitheto) gazbol aram es ho. Napkollektor, biogazeromu, hordozhato utanfutomeretu szemetbol kozvetlenul a helyszinen hot es aramot termelo kis egomu ... Nem sok JOL KELL MEGTERVEZI a rendszert.

Sok ember azert penzt kap (onkormagyzat,polgarmesterek,kepviselok, miniszterek...), hogy ezzel foglalkozzon , ha ennek ellenere a varos es a halozatfejlesztes veletlenszeru, akkor jo par emberre nincs szukseg. Egy auto sem veletlenszeruen lesz a gyarban osszerakva, van terv. A rossz tervet nem lehet a elore nem lathato korulmenyekre fogni.

A smart grid-et kicsiben fuggetlenul hazankent mar regota meg lehet csinalni es akar ossze is lehet oket kapcsolni mar letezo technologiaval, csak programozas kerdese InstaBus rendszer.

A gazvezetek elzarasa is elorelathato volt, ugyanez igaz az olajtol valo fuggeske ami nincs eleg az orszagon belul, a gazdasagi valsagrol folyamatosan jelentek meg konyvek hogyan keszuljunk fel.

Nem veletlen, ROSSZ TERVEZES! Hosszu tavon ezek a rendszerek osszeomlanak a tamadas csak gyorsitja.

Meg a Microsoft se mentegetozik ilyen gyengen, meg ok is folyamatosan frissitik a rendszert es ha latjak hogy igeny van ra keszitenek egy teljesen ujjat. Aki mindig elszurja azt pedig kirugjak.

Ez a smart grid beta es lehet hogy jobb, mint a jelenlegi villamos rendszer vista. Es van egy csomo linux verzio is forgalomban, de mivel mindenki a vista verziohoz szokott azt mentegetik (nem teljesen korrekt a hasonlat mert a microsoft ennel sokkal inteligensebb)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Siraly
2009.03.23. 16:13
Nah... nem ez a szakterületem, de érdekel. Akinek van valami hozzáfűznivalója, másként tudja az írja meg legalább tanulok belőle!

Ez azért kell, mert mostanában úgy alakul a villamosenergia rendszer, hogy egyre több a kis erőmű(kis cég gáztubinával), a "zöld energia" (napelem, szélturbina, biofos, stb.) és ezt a sok kis vacakot össze kell hangolni. Ezekhez tervezheted a rendszert akárhogy (ésszerű költségekben gondolkodva azért....) akkor is nehezen lenne megbízható. Erre találták ki ezt, ami arra lesz jó, hogy pl. csúcsterhelésnél (vagy egy adott régióban probléma esetén) ki lehessen kapcsolni pl. klímákat, bojlereket vagy pl. azokat akik olcsóbb "díjcsomagban" lesznek. Így ezeknek a kis erőműveknek a termelését ésszerűbben lehet kihasználni stb. Ha nem lennének környezetvédők (vagy inkább csak szimplán diktatúra lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. d311c
2009.03.23. 16:30
Szerintem ha hiba vagy támadás van, akkor leginkább lebutulna hagyományos hálozattá. Akkor szerepet kapnak a biztosítékok, az erőművek kézi vezérlése, stb. És ha az is betojik, akkor pont ugyanaz lesz mint most lenne.

A szigeterőművek koncepciójában (házi erőművek) és is nagyobb fantáziát látok. Csak egyelőre túl drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2009.03.23. 17:39
Nagyon érdekes az érvelésed:

"... ha ennek ellenere a varos es a halozatfejlesztes veletlenszeru, akkor jo par emberre nincs szukseg. Egy auto sem veletlenszeruen lesz a gyarban osszerakva, van terv. A rossz tervet nem lehet a elore nem lathato korulmenyekre fogni."

Komolyan nem látod a különbséget egy autó és mondjuk a Dunántúl villamos hálózatának megtervezése ill. kiépülése között???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.03.23. 21:48
"Komolyan nem látod a különbséget egy autó és mondjuk a Dunántúl villamos hálózatának megtervezése ill. kiépülése között???"

Sajnos Latom !

Sok embert azert neveznek fejlesztomernoknek ,hogy inteligens tervezes eredmenye legyen a halozat (a veletlenszeruhoz matematikust vagy veletlenszamgeneratort hasznalnak, a penzfeldobas is mukodik, de mernok nem kell hozza).

Miert nincs ez igy?

Smart grid.

Egy inteligens otthoni halozatot (instabus...) altalaban arra programoznak hogy aramszunet vagy keves rendelkezesre allo teljesitmeny eseten mi kapcsoljon ki es nem engedik, hogy a terheles elerje a maximumot (pl.: 20A es bejovo max a villanyoran). A smart gridet se kozpontilag kell 1 szamitogeprol vezerelni hanem minden lakasban az ott levo rendszernek kell eldonteni mit kezd a bejovo informacioval. Ahany haz annyi jelszo, kulonbozo vedelmiszint, kulonbozo markaju keszulekek... Ebben az esetben csak az olcsobb dijszabasrol mukodo keszulekeket lehetne tamadni (pl.: bolyler), de ezt csak megoldjak valahogy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!