iPon Hírek

Vetített érintőképernyő a Funai-tól

Dátum | 2009. 10. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Olyan új, apró, színes lézervetítőt fejlesztett ki Eco Projector néven közösen a Funai és a Nippon Signal, amely képes felismerni az ember ujjmozdulatait azon a felületen, amelyre éppen kivetíti a képét - gyakorlatilag hordozható, vetített érintőképernyőként funkcionálva tehát.

A CEATEC alkalmával aktívan demonstrálták is a technológia képességeit; egyszerű ujjmozdulatokkal forgattak, nagyítottak és cseréltek képeket. A prototípust a Funai a Nippon mikroelektro-mechanikus rendszerű (MEMS) szkennerének felhasználásával készítette el.


A technológia alapvetően egy kéttengelyes MEMS-tükörrel szkennelt RGB lézerfénnyel vetíti ki a képeket. Ugyanazon alapelv szerint működik, mint a hagyományos vetítők, csak épp beiktattak a rendszerbe egy új érzékelőt is, amely a vetített kép egyes részeinek fényintenzitását méri. Mivel pedig a lézer útjába kerülő ujjak ezt lecsökkentik, így máris "látja", hova mutatunk és hogyan. Mi több, ha ezt az érzékelőt nem a lencsénél, hanem valahol másutt helyezik el, úgy a levegőben is felismerheti az ujjainkat, nem csak a vetített felületen.

Jelenleg a Funai azt tervezi, hogy valamikor a jövő év folyamán készíti el a prototípus gyártáskész változatát. Meglátásuk szerint ez a technológia számos esetben kínálhat hatékonyabb és megfizethetőbb alternatívát az érintőképernyőkre, főleg olyan alkalmakkor, amikor minél nagyobb képernyőkre van szükség. (Ettől függetlenül egyelőre nem bocsátkoztak becslésekbe arra vonatkozóag, hogy végül a kész termék vajon mennyibe kerülhet majd.)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. yany
2009.10.09. 12:12
VISSZA A HIRHEZ

Hát nem tudom...
Engem ez jobban meggyőzött: http://www.youtube.com/watch?v=5s5EvhHy7eQ&hd=1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!