iPon Hírek

Vezeték nélkül tölthető vízálló táblagép Toshiba módra

Dátum | 2012. 01. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Persze egyelőre csak prototípusként, de élőben is megcsodálhattuk a Toshiba standján a vezeték nélküli töltésben rejlő lehetőségeket, bár egyelőre nem beszélhetünk új távlatokról, mert hosszú még az út mire a technológia az elvárásnak megfelelő szintre fejlődik.

A készülék vízállósága nem különösebb meglepetés, hiszen a Toshiba fő piaca Japán, ahol szinte elvárás az ilyen okoseszközök vízhatlansága. Az igazi meglepetést a töltési mechanizmus nyújtotta, ami a mágneses rezonancián alapul. Az elképzelés nem új, a töltőállomásba épített tekercs egy mágneses teret, rezonanciát hoz létre, míg a táblagépbe épített kisebb tekercsek képesek felvenni a rezgéseket, ezzel elektromosságot állítva elő. Korábban a Qualcomm már bemutatott egy hasonló elven működő terméket, ami eZone néven érkezett volna, de sosem került forgalomba, reméljük a történelem nem ismétli önmagát.


A vállalat a bemutató alatt elmondta, hogy nagyobb távolságból is képes tölteni az eszközt, de a kiállított 10,1 hüvelykes képátlóval rendelkező Ice Cream Sandwich-csel operáló tábla csak néhány centiméterről kapta az energiát. Egyes információk szerint, akár akkumulátor nélkül is üzemeltetni tudják már a készüléket, vagyis a töltés hatásfoka már nem a komoly hátrányok listáján szerepel.


Sajnos arról nem beszéltek, hogy milyen célt szeretnének teljesíteni, vagy hogy mikorra kerülhet bevetésre kész állapotba az egyelőre csak Regza néven említett eszköz utódja, de az irány jó, és potenciál is bőven van benne, így szinte biztos, hogy hallunk még a mágneses rezonancián alapuló töltőkről.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Marcell77
2012.01.23. 16:20
mindig is a Toshibát tartottam az egyik legjobb számítástechnikai márkának valami nem változik... indukciós töltés zseniális...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szerzetes
2012.01.23. 20:40
Így oldalról sokkal jobb a kép. Láttam más oldalon és nem tudtam eldönteni mire van az a kábel, és miért írják h anélküli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2012.01.23. 20:54
nem egy új dolog, csak megfelelőre lett csiszolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Marcell77
2012.01.23. 21:35
van itt is mint a trafóknál egy primer és seconder tekercs valamelyiket el kell látni árammal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2012.01.23. 23:32
Az a kabel egyebbkent lelegezteto az android robotnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balikabo
2012.01.24. 08:42
Ez jó! Remélem kiforr a dolog. Gondold el, hazamész minden este és sosem lesz gondod a telefonod töltésével. Csak leteszed ez meg végzi a dolgát. A legjobb az volna ha rálehetne hangolni több készülékre. Pl távirányítók, vezeték nélküli egerek, billentyűzetek stb. Lenne benne egy érzékelő ami figyeli a betáplált készülékek töltöttségi szintjét és ha valamelyik egy adott érték alá csökken akkor rácsatlakozik és tölti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Coyote05
2012.01.24. 09:10
Persze arra sokan nem gondolnak, ha ez egy indukciós tekercs, márpedig nagyon úgy tűnik, hogy az, akkor a töltéshez a primer áramkört el kell látni árammal, valamint ha szerinted az lenne a legjobb, ha töltené, bármikor, amikor lerakod az asztalra, akkor folyamatosan be kell dugva legyen. Ez a környezetvédelmi irányelvekkel (lehetőleg minden nem szükséges fogyaszót húzzunk ki) ellentétes és felesleges áramfogyasztást generál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Trolltaxi
2012.01.24. 09:50
Hát nekem a konyhába kéne egy tablet (beépíteném egy szekrényajtóba online szakácskövnyvnek). Az elvárásaim a technikai paraméterekkel szemben minimálisak + bírja a gőzt és ne legyen drága.

Azt hiszem, a háromból kettőt választhatok... Vagy van valakinek ötlete?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... Coyot...
2012.01.24. 11:03
Igen, nem csak úgy tűnik, de az is.
A töltést meg lehetne úgy oldani, hogy érzékelné, hogy mikor van az asztalon, és egyébként nem látná el árammal a tekercset. Ezt annyi energiából is meg lehetne valósítani, mint a tv-nél standby üzemmódot.

Amúgy érdekelne, hogy milyen hatásfokkal dolgozik a töltő, mert ezek a rendszerek hajlamosak rengeteg energiát elpazarolni hő formájában. Mint a cikk is írja eddig is az volt a gond, hogy ezek a szerkezetek nem adtak elegendő áramot, pedig a konnektorból eddig is ennyi állt rendelkezésre, mint most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!