iPon Hírek

Vezeték nélküli HDD dokkoló az Akasa műhelyéből

Dátum | 2013. 08. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Akasa újdonságával régi SATA merevlemezünket felhasználva otthoni WiFi-s adatközpontot hozhatunk létre, ami fájlmegosztásra és különböző multimédiás tartalmak hatékony és kényelmes megosztására egyaránt alkalmas
A DuoDock X WiFi névre keresztelt kis kiegészítő 140 x 72 x 94,5 milliméteres mérettel bír és kétféle színben kerül az üzletek polcaira: feketében, illetve fehérben. A 802.11 b/g/n típusú WiFi adapterrel ellátott újdonság 3 GB-os adattároló kapacitásig fogadja a SATA 3 Gbps-os, illetve SATA 6 Gbps-os merevlemezeket vagy SSD meghajtókat.

Jó hír, hogy nem csak a 3,5 colos asztali-, hanem a 2,5 colos mobil adattárolók számára is van bővítőhely, de egyidejűleg persze csak egyféle adattárolót lehet bevetni.

A támogatott fájlrendszerek között az NTFS és a FAT mellett az exFAT is jelen van. Maga a 802.11 b/g/n típusú WiFi vezérlő egyszerre maximum három felhasználót, vagy ha úgy tetszik, három konfigurációt képes kiszolgálni - asztali számítógépeket, noteszgépeket, táblákat és okostelefonokat egyaránt -, hatótávolsága pedig az adott "terepviszonyoktól" függően maximum 30 méter. Ez a hatótávolság persze csak akkor érhető el, ha nem kell több falon is átküldeni a jelet. A WiFi kapcsolatot WEP, WPA-PSK (TKIP/AES) vagy WPA2-PSK (TKIP/AES) típusú adattitkosítással egyaránt védhetjük.

A dokkoló hátulján egy USB 3.0-s portot is találunk, amellyel közvetlenül számítógéphez kapcsolhatjuk az egységet, ha szükséges. Ez a funkció azért jó, mert USB 3.0-s csatolófelületen keresztül jóval nagyobb adatátviteli sebesség áll rendelkezésre, mint 802.11n WiFi-n, ráadásul betonstabilan, így nagyobb adatmennyiség mozgatásakor érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Érdekesség, hogy mind a fekete, mind pedig a fehér kiadás rendelkezik kék LED-es világítással, ami igény esetén ki is kapcsolható - ahogy maga az eszköz is.

Az ötletes újdonság UPnP médiaszerver támogatással, Xbox 360 támogatással, valamint Open In és AirPlay támogatással egyaránt rendelkezik. Az iOS, illetve Android mobil operációs rendszert futtató táblákra és okostelefonokra natív alkalmazás is jár, amellyel maximálisan kiaknázhatóak a DuoDock X WiFi-ben rejlő lehetőségek. A termék Android 2.1-es és iOS 4.0-s mobil operációs rendszertől felfelé használható, de emellett a Windows XP, Vita, 7 és 8, valamint a Mac OS X 10.3-asnál újabb asztali operációs rendszerekkel is kompatibilis. Az iOS 4.0-s, illetve ennél újabb mobil operációs rendszerekhez készített alkalmazás az alábbi fájltípusokkal kompatibilis:
Az Android 2.1-es, illetve újabb mobil operációs rendszerrel szerelt eszközökön futó natív alkalmazással az alábbi tartalmak kezelhetőek:
A hasznos kis kiegészítő egy külső tápadapterrel, egy USB 3.0-s kábellel és gyors üzembehelyezési útmutatóval kerül az üzletek polcaira. Az Akasa illetékesei nem árulták el a termék pontos ajánlott végfelhasználói árát, de egy kis keresgélés után azért találtunk némi információt ebben a témakörben: az egyik neves Egyesült Királyságbeli webshopban 54,7 fontos áron tűnt fel a DuoDock X WiFi, ami átszámítva 19 300 forint körüli összeget jelent.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Lugi
2013.08.19. 10:00
Gondolom 3Tb akart lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2013.08.19. 10:13
Lugi: már elnézést, de Te meg Tbit-et (Tb) írtál azzal a rövidítéssel, helyesen: TB
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Janus27
2013.08.19. 11:14
Szerintem ez 1 kicsit későn érkezett és drága is. 20k-ért 2013-ban már nyugodtan lehetne ac-s szabványú wifi benne, úgy már érdemes lenne elgondolkodni rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44
2013.08.19. 13:32
Hát igen... ez így elég necces.
Egy Wifi router USB-vel már kb 12k környékén kapható. Ha nem lenne, akkor egy külső rack kb 3k...
Persze, lehet, hogy az annyira nem hatékony, mint ez a megoldás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. m76
2013.08.19. 23:10
Ennek mi értelme? Ha az áramot is vezeték nélkül kapná akkor megérteném, de ha az áramnak úgyis kábelezni akkor, már aztán marha nagy nehézség egy usb vagy esata kábelt is bekötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44 m76
2013.08.21. 07:52
Jó, de kösd be az USB vagy eSATA kábeled smartphone-ba, tabletbe, notebookba, PC-be, szomszédba, kiskutyába. (pláne EGYSZERRE)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. m76
2013.08.21. 10:00
Notebookba és pc-be bármikor be lehet kötni. Azt a szituációt meg nem igazán látom amikor tabletbe vagy smartphonba akarnék hdd dokkolót kötni. A dokkoló ideális felhasználási módja az, hogy az asztalon van és könnyedén be tudj kötni merevlemezeket ideiglenesen.

Állandó médiaszerverként használni egy dokkolót elég elvetemült ötlet. A hdd teljesen védleten, porosodik, hűtése gyakorlatilag nincsen.

Bicskával fagylalt tipikus esete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 m76
2013.08.21. 11:58
PC-t, notit csak az "egyidejűleg használni több eszközön" téma miatt említettem.

Szerintem a PC házban is porosodik rendesen, hűtése pedig ott sem jobb. (főleg a gynegébb házakban)
Külsőként használva, rack-be téve se sokkal jobb a hűtés, csak ha tényleg valami nagyon tutit veszel.
(egy csomó - főleg olcsóbbak - rack műanyag rögzítőket használ, és sehol nem érintkezik a fém burkolattal a merevlemez - így nem tud hatékonyan hőt átadni)
Ha ezt így kiteszed a polcra szobahőmérsékleten, akkor nem ártasz vele többet, mint egy rosszul szellőző házban, vagy egy gyenge minőségű rackben elhelyezett verzióval.

Amúgy pedig ilyen stream funkcióra is teljesen jó ötlet a dokkoló. Nem feltétlenül csak ideiglenes adatmentés céllal lehet használni. Ha több merevlemezed van, akkor egyszerűen csak cseréled és már tolja annak a tartalmát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!