iPon Hírek

Vezeték nélküli internetkapcsolat a Holdon? Lehetséges!

Dátum | 2014. 05. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A NASA és az MIT kutatói meglehetősen érdekes kísérletet végeztek el nemrégiben, amelynek keretein belül arra keresték a választ, hogy sikerülhet-e a Föld és a Hold között olyan nagysebességű vezeték nélküli hálózati kapcsolatot létrehozni, mint amilyet földi körülmények között már manapság is élvezhetnek a szerencsésebbek. A bemutató alapján úgy tűnik, napjainkban az adatkommunikáció már azon a szinten van, ahol egy hasonló kihívást kellő eltökéltség, illetve kellő szakmai felkészültség mellett mindenképpen meg lehet oldani. A kísérlet meglehetősen érdekes eredménnyel zárult, a vele kapcsolatos részleteket pedig június 9-én osztják meg az érdeklődőkkel, méghozzá a CLEO lézertechnológiai konferencián. Természetesen a tesztrendszer legfontosabb paraméterei már most is ismertek. A kutatók négy darab földi teleszkópot használtak az adatcsomagok továbbításához. A teleszkópok Új Mexikóban, négy különböző területen foglaltak helyet, az adatkapcsolat pedig lézeralapú volt. A négy nagy teleszkóphoz egy 40 wattos teljesítményű lézeradó kapcsolódott. A teleszkópok egy műholdat vettek célba, amelyen ugyancsak volt egy teleszkóp, ami a beérkező lézersugarakat összegyűjtötte, majd egy fotodetektorral ellátott, optikai kábel alapú infrastruktúrához továbbította. Itt megtörtént a beérkező lézeres impulzusok elektronikus jelekké történő átalakítása, majd az adatok feldolgozása.
Fotó: Prescott Pym
A négy földi teleszkóp alkalmazására azért volt szükség, mert a négy lézerforrás négy különböző légoszlopon haladt keresztül, így nagyobb volt az esély, hogy valamelyik "eltalálja" a Hold körül keringő műhold teleszkópját. Komoly kihívás a lézersugarak átjuttatása az atmoszférán, ugyanis a jeleket turbulenciák torzíthatják, illetve el is téríthetik, így nehéz eltalálni a 384 633 kilométeres távolságban lévő műhold teleszkópját. A kísérlet a nehézségek ellenére sikerrel zárult, sőt, a korábbi világrekordot is sikerült túlszárnyalni, méghozzá jelentősen. A korábbi, rádiófrekvencia alapú rádiókapcsolat adatátviteli sebességét nagyjából 4800-szorosan sikerült felülmúlni. A földi teleszkópok és a Hold körül keringő műhold között 622 Mbps-os letöltési és 19,44 Mbps-os feltöltési sebességet sikerült elérni. A 40 wattos adóteljesítménynek csak egy nagyon kicsi, nagyjából egymilliárdod része érte el a műhold teleszkópját, de a kutatók szerint ez az érték is mintegy tízszer több, mint amire egy megbízható, stabil adatkapcsolat létesítéséhez feltétlenül szükség van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Cannapeace
2014.05.28. 10:42
Most már tudjuk hogy lehet netezni a holdon már csak ki kell oda települni ami persz még meg nem oldott de legalább az ufók tudnak netezni egykicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cannapeace
2014.05.28. 10:44
Már csak a vizet a gázt és a villanyt kell kivezetni nomeg az atmoszférát & a légkört telepíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Autszajder
2014.05.28. 13:49
Milelőtt nagyon belelkesül valaki, azért azt ne felejtsük el, hogy ekkora távolság (oda-vissza 770 000 km) ideális esetben is minimum kb. 2500 ms-os ping-et eredményez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2014.05.28. 14:05
Az a sávszél brutális ... még nagy arányú packet loss mellett is teljesen vállalható! (szerk: grr, autocorrect)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djgeg
2014.05.28. 14:50
Na és mekkora Ping?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2014.05.28. 15:58
Tehát "ágyúval" lőttek információt pontosan ideális körülmények között (mind földi, mint űrbeli időjárást tekintve) egy ideális pozíciójú műholdra, ami egy kis részét fogni is tudta. Ezt én nem nevezném adatkapcsolatnak főleg, hogy visszafelé könnyű jelet küldeni (könnyű, értsd: más galaxisokban rég felrobbant csillagoktól származó jelet is rendszeresen elfognak, olyannyira rá van hangolva minden földi eszköz az űrből jövő jelek fogadására)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.05.28. 16:10
Csézni nem lehet, de a torrent azért menne rajta rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.05.29. 07:51
- Te milyen AP-ra csatlakoztál hogy ilyen gyors a neted?
- A holdra, csakis a holdra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!