iPon Hírek

Vezetékmentes töltési lehetőséget kapott az Xperia Z2

Dátum | 2014. 05. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sony legújabb csúcsmodellje, az Xperia Z2 az egyik legjobb konstrukció képében tetszeleg piacon, de mint elkerülhetetlenül mindennek, ennek is akadnak azért hiányosságai a konkurensekhez mérten. Ezúttal egy ilyen dolgot szeretne kiküszöbölni utólag a Sony, mégpedig egy kétdarabos vezeték nélküli töltő csomag segítségével.
A csomagban megtalálható egy, a szóban forgó készülékre szabott tok, ami a WCR12 típusjelöléssel lett ellátva, valamint egy WCH10 azonosítóval megbélyegzett töltőpult. Az indukciós töltőket általában nem szokták túlbonyolítani a gyártók, és különösen igaz ez a Sony megoldására, ugyanis a WCH10 olyan mint egy apró poháralátét, ami a konnektorba van csatlakoztatva. A kör alakú töltőfelület 78 mm-es átmérővel rendelkezik, így akár le is billenhetne róla a tölteni kívánt mobil, ám különösebb veszély nem fenyegeti az okostelefont, ugyanis mindössze 7,7 milliméterre emelkedik ki a síkból a töltő. Természetesen ez a konnektorból veszi fel a töltéshez szükséges energiát, azonban az elhelyezésével nem lesz gond, ugyanis egy nagy szabadságot nyújtó, 1,8 méteres kábelen lóg az apróság. Ez a kiegészítő nem jelent különösebben nagy terhet, csak 51 gramm a tömege, így a nyaraláskor is elfér a táska mélyén.
A fém testbe öltöztetett töltőn egyetlen fehér LED szolgál a töltés visszajelzésére, ameddig folyik a töltés lassan pulzáló fényt bocsájt ki, ha pedig végzett, akkor folyamatosan világít. A töltés során 400 mAh-s erősséggel bír a WCH10, ám a vezeték nélküli töltésről köztudott, hogy nem a gyorsaságáról híres, így meglepetés nem érheti a vásárlókat. Mivel ez akkor is be van dugva, mikor éppen nincs töltés, így akkor is felemészt némi energiát, mikor csak pihen, a Sony viszont leszögezte, hogy ilyenkor kevesebb mint 300 mW-ot igényel. Mint a legtöbb esetben, ezúttal is egy Qi szabványnak megfelelő töltőről van szó, ebből fakadóan minden olyan készülék töltésére használható lesz a Sony újdonsága, ami Qi kompatibilitással büszkélkedhet. Az Xperia Z2 alapjában véve nem támogatja ezt, azonban a WCR12 borítással már igen.
A Sony a Z2 tervezése során nem tartották fontosnak, hogy a vezeték nélküli töltéshez szükséges egységet is beépítsék a hátlap mögé, és mivel a borítását nem is egyszerű eltávolítani, így egy utólag megvásárolható hátoldal sem jöhetett szóba. Ebből fakadóan döntöttek úgy, hogy egy remekbe szabott tokkal fogják Qi kompatibilissé tenni az új csúcs-Xperiát. A WCR12 néven elérhető termék körülöleli az egész telefont, és még növeli is a prémium érzetet, hála a műbőr-bevonatnak, azonban kétségtelenül negatív hatása van a telefon fizikai jellemzőire. Ezzel együtt az amúgy sem a kompaktságáról híres Z2 már 149 x 78 x 14 milliméteres térfogattal büszkélkedhet, és 66 gramm extra tömeget is jelent ez a megoldás. Öröm az ürömben, hogy úgy alakították ki a tokot, hogy az akár állvánnyá is alakítható, amennyiben a szükség úgy hozza, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy átfogó védelmet nyújt a fizikai behatásokkal szemben. Feketében és fehérben is megvásárolható lesz a WCR12. Ennek a használatával egyébként nemcsak a WCH10 Qi töltővel, hanem értelemszerűen minden más szabványos megoldással is összetársítható majd a Sony Xperia Z2.
A kiegészítők árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Sony, és arról sem szól a fáma, hogy pontosan mikor is kerülhet kereskedelmi forgalomba az WCR12 borítás és a WCH10 indukciós töltő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Chavalier
2014.05.30. 16:23
Ahhh.. Van értelme ennek? Nem hiszem hogy ér annyit hogy megspóroljon 1 másodpercet azzal hogy nem kell ki vagy bedugni a töltőt hanem csak rárakni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Chava...
2014.05.30. 16:46
Nem 1 másodpercet spórol meg, hanem mondjuk azt, hogy kikopjon az az egy szem USB port a telefonon az állandó dugdosástól.

Nem utolsó sorban védőtok is egyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba
2014.05.30. 16:51
Nem csak az USB port kopik ki, hanem az azt takaró kis ajtó tömítése is, ami után már nem lesz vízálló...
Mondjuk ezért van a Z/Z1-en oldalt két kis érintkező, amiken keresztül szintén tölteni lehet, ha dokkolóba teszik.
Nem tudom ezen van-e ilyen, gondolom van. Szerintem az jobb megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2014.05.30. 16:52
Baromság az ilyen töltő. Nekem még sose kopott ki a töltő nyílás még a 15 éves Siemens M35-ön sem. Ráadásul egy konnektoraljzatot állandóan elfoglal. Régen azért több eszük volt a gyártóknak mikor töltővel felszerelt telefontartót gyártottak amibe csak bele kellett állítani a telefont. Még jobban is mutatott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Samanoske
2014.05.30. 17:14
Ha kikopik a csati akkor az olyan is,nem kophat ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ncc1701
2014.05.31. 08:18
Tetszik, jó lenne ha elterjedne ez a töltési mód.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kajafun
2014.05.31. 09:00
Jó dolog ez, én kocsiba a rádió fölé akarok ilyet beépíteni! Csak bedobom a telót amikor beszálltam, és kész! Sőt még a töltő kábelt se látom! Később kocsikba gyárilag is beszerelhetnék, nem egy drága cucc!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. aragon89
2014.05.31. 12:05
sőt van ilyennel felszerelt telefon tartó autóhoz! sokkal kényelmesebb azoknak, akik sokat használják a GPS-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. No.1.
2014.05.31. 16:06
Es ezzel nem puposodik az aksi?
Mert mintha valamelyik telefonnal mintha lett volna olyan, hogy deformalodik az aksi, illetve a hatlap is vele egyutt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kajafun No.1.
2014.05.31. 16:11
Á, dehogy púposodik! Nem szabadna hiszen lassabban tudja tölteni mint a kábellel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2014.06.01. 14:17
Nem hiszem hogy el fog terjedni, ennyire azért csak nem ostobák az emberek. Arra lusták hogy egy kábelt bedugjanak. Másfelől meg siránkoznak hogy mindenféle sugárzás éri őket. Egy ilyen töltő 100 ezer forint körül mozog. Ki az akinek megéri? Samu is próbálkozott hasonlóval, bukott is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vorosokt
2014.06.01. 17:40
ha jól tudom először a nokia csinált vezeték nélküli töltőt egy lumiához, a megjelenés után 2-3 napig láttam híreket hogy ez ilyen meg olyan, de után semmi, mintha nem is csinálták volna, ebből arra következtetek hogy nem lett túl népszerű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun pdx06
2014.06.01. 19:00
Egy nullával többet írtál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pandion
2014.06.02. 09:38
Remélem elkezd elterjedni ez a dolog végre. A technológia már rég ismert, csak valamiért nem foglalkoztak vele, pedig jó lenne végre elfelejteni a kábeleket. Valahol olvastam, hogy Tesla már a 19. század végén feltalálta és alkalmazta a vezeték nélküli energia továbbítást. Kellett vagy 120 év mire elkezdik alkalmazni Viccet félretéve, nem arról az 1-2 másodpercről van szó, amíg beledugom a kábelt, hanem az a nyomi kábel mindig útban van, mindig leesik a földre, sötétben nem találom, csak a baj van vele, ezzel meg csak lerakom a megszokott helyére a telót és tölt is. Persze, ez nem létfontosságú, csak egy kényelmi dolog, de annak nagyon jó! Én vevő lennék rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2014.06.02. 17:32
Mert maga a töltő nem kábellel működik? Nincs jövője, annak a pár embernek aki igényli pedig nem gyártják le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shadowstri...
2014.06.03. 09:51
Menyi negatív ember van itt az hihetetlen... "nem fog elterjedni" meg "egy másodpercet nyersz vele nem is éri meg..."!
Butaság tetőfoka az ilyen kijelentés! Ha valami vezeték nélküli sokkal kényelmesebb praktikusabb! Aki ezzel vitázna gondolkodjon el a wifin!
Ne mondja nekem senki hogy nem kényelmesebb az ha hazamész és csak rádobod a telód egy ilyen blokkra minthogy keresgéled a kábelt amit jaj hova tettem.... emellett a technológiát belehet építeni számos mindennapi használati tárgyba pl egy asztalba is, így amíg ott hever melletted az asztalon töltődik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun Shado...
2014.06.03. 16:05
Szerintem rohattul nagy jövője van, csak tökéletesíteni kellene, első sorban egy súlyérzékelővel hogy ne fogyasszon ha nincs rajta semmi. Nameg a hatékonyságon kicsit még javítani kell és ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!