iPon Hírek

VGA piac: az Nvidia gyengült, az AMD erősödött

Dátum | 2011. 05. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A videó vezérlők piacáról már a napokban érkeztek friss statisztikák, ám azok nem csak a videokártyák, hanem az integrált videó vezérlők statisztikáit is magukban foglalják. A Jon Peddie Research elemzői most nyilvánosságra hozták a diszkrét videokártya piac első negyedéves teljesítményéről szóló eredményeket, amelyek az alábbiakban olvashatóak.

Csökkent az Nvidia piaci részesedése.
Az adatok szerint az elmúlt negyedév folyamán világszerte nem kevesebb, mint 19,03 millió videokártyát szállítottak le az egyes gyártók partnerei. Ez az eredmény 0,2%-kal magasabb, mint az elmúlt év negyedik negyedéves teljesítménye, ami 18,84 milliós értéket képviselt, de nem múlja felül az egy évvel ezelőtti eredményeket.

Az AMD erősödött.
Az idei év első negyedévében ismét az Nvidia uralta a videokártyák piacát: a gyártó 59,12%-os részesedésre tett szert, ám a 2010-es év negyedik negyedévéhez képest csökkent a részesedés, ugyanis akkoriban még a videokártya piac 60,77%-át uralta a vállalat. Éves szinten a csökkenés mértéke még szembetűnőbb, mert 2010 első negyedévében még 64,5%-os piaci részesedést könyvelhetett el az Nvidia. Az említet eredmények az AMD szemszögéből jók, ugyanis az Nvidia gyengülésével az AMD erősödött, így már a VGA piac 40,46%-át tudhatja magáénak.

A Jon Peddie Research elemzői most úgy vélik, hogy az idei év folyamán a videokártya piac 19,8 milliárd dolláros árbevételre tehet szert, ami az elmúlt éves forgalomhoz képest 4,5%-os csökkenést jelent, amennyiben tényleg így lesz. Az árbevétel-csökkenés mögött az átlagos eladási árak (ASP - Average Selling Prices) csökkenése áll.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

43. sensejke
2011.05.11. 10:49
Na várom már a közelgő veszekedéseket, miért sz@r az egyik vagy másik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. melwilya
2011.05.11. 10:58
jogos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Ipadnak
2011.05.11. 10:58
Nem miért sz@r az egyik vagy a másik. A vásárlók szavaztak a pénzükkel, számítástechnikában remélhetőleg szakmai/műszaki alapon. Tehát hiába a sok csilivili, az emberek valahogy nem veszik be. Ha a physix technológiát feloldaná az nvidia hogy fusson cpu-n/akárhány magon/szálon igazán gyorsítva a rendszert mindjárt visszaszerezné a részesedését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Parano1d
2011.05.11. 11:09
Ezt nem állítom, de esetleg kérhetne érte jogdíjat, és anyagilag jobban járna.
Végre terjedhetne a technológia is a játékokban, nem csak pár az Nvidia által támogatott projektben kapna helyet. És végre nem csak látvány, hanem valódi játékmenetet befolyásoló tényezőként is használható volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Terror
2011.05.11. 11:14
Vagy mondjuk jelenthetne valami pluszt is ennyi év után, mert az 1999-es AGEIA demó látványosabb effekteket mutatott, mint amit a játékokban most PhisX néven látni lehet. Vagy esetleg megoldhatnák, hogy attól a minimális effekttől ne rokkanjon meg a kártya. Vagy kevesebbet is fogyaszthatnának a gpu-k, esetleg tisztességesebb is lehetne a cég, bár így tizenöt év után már biztos, hogy kutyából nem lesz szalonna. A végtelenségig nem adhatják el a kártyáikat azzal a névvel, amit a 8800 Ultrával csináltak maguknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. necropedo
2011.05.11. 11:18
Mennyire szar lenne már ha csak egy gyártó lenne: Minden cuccát annyiért adná amennyiért nem szégyenli, ha nincs rivális akármennyit kérhet érte a gamer megveszi mert kell. De így megy a rivalizáció és egymásnak /üzletileg/ alávágnak. Nagyon jó ez így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Asagrim necro...
2011.05.11. 11:32
Mindig lesz alternatíva, olyan nincs hogy nem.

Tegyük fel egyik megszűnik, nem telne fél évbe, és jönne a következő gyártó egy kevesebbet tudó, de sokkal olcsóbb alternatívával a piacra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. prohlep
2011.05.11. 11:40
"Nem miért sz@r az egyik vagy a másik. A vásárlók szavaztak a pénzükkel, számítástechnikában remélhetőleg szakmai/műszaki alapon."

NEM!, ez igy csak elmelet: "A vásárlók szavaztak a pénzükkel".

Ugyanis van olyan, hogy marketing, media, ... es KORRUPCIO.

MicroSoft eseten nyilvan nem mondhatjuk, hogy a vasarlok szavaztak a penzukkel.

Sokkal inkabb, hogy a vasarlok engedtek a kenyszerito korulmenyeknek, es megfelelo tajekozodas helyett beadtak a derekukat az elso ramenosen becsongeto porszivo ugynoknek.


Noha en szemely szerint az AMD-nek drukkolok, ... objektiven azt tapasztalom, hogy nVidia elegendoen jo lehet, mert a felhasznaloik igenis elegedettek.

nVidia felhasznalok nem beszelnek kekhalal-rol es egyeb microsoftos betegsegekrol. Itt nalunk is a vita csak olyanokon megy, hogy mi hany wattot fogyaszt, meg hogy ilyen olyan helyzetben mi hany fps, es hasonlok. De nem latom a vitaban, hogy az egyik tripla olyan jo lenne mint a masik. Azaz mindketto elegendo mertekben jo.

Az mas kerdes, hogy grafika teruleten az AMD mintha picit jobban allna.

Cserebe sajnos proci teruleten mintha picit mar tul sokat varatna az AMD rajongokat.

Hosszu tavon szemlelve: a legjobb cegek fej-fej mellett kuzdenek/haladnak, ... de a piaci verseny egy kis muszaki elteresbol atmenetileg hatalmas piaci reszesedesbeli elterest okoz.

Ha valami 20%-al jobb, akkor nem az van, hogy az emberek picit tobb mint fele a jobbikat veszi, hanem nehany fanatikustol eltekintve az emberek elsopro tobbsege a jobbikat veszi. ILYEN SZELSOSEGES DOLOG A VERSENY. Kis elteresbol szelsoseges elterest csinal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. pal07
2011.05.11. 11:46
Mostanában az ár a döntő kategóriánként .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. _DiEGO_
2011.05.11. 12:38
Ipadnak - 2011-05-11
Nem miért sz@r az egyik vagy a másik. A vásárlók szavaztak a pénzükkel, számítástechnikában remélhetőleg szakmai/műszaki alapon. Tehát hiába a sok csilivili, az emberek valahogy nem veszik be.


Vagy csak lassan ráébrednek hogy van ám más netán jobb alternatíva is ...
Csak ehhez valakiknek terjeszteni , széleskörűbben bemutatni is kellene AMD / ATI termékeket ... Mert ugye itt nagyon elvoltak ezzel maradval ... Alaplap volt a kérdés , hogy mellik márka - de a proci az Pentium vagy Celeron volt a kérdés , Geforcenál meg játékra vagy dolgozni kell ? Konkurencia mintha nem is létezett volna ... Emberek nem kell venni negyed milliós gépet, ha ugyanazt közel megkapod 200ezer alatt ! de csak egyszer felébrednek és látják majd fától az erdőt is
És ha majd AMD procik is elkezdenek látványosan terjedni - tuti Intel leadja az árait , addig nem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zsohi
2011.05.11. 13:28
Nem tudom mi ez az ellenszenv az NV-val kapcsolatban?
Én már az ötödik Geforce kártyámat használom és egyetlen egy kártyában se csalódtam . Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a játékok nagy része NV termékei alá készül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. MaximumGam...
2011.05.11. 13:31
Zsohi: Igaz hogy NV alá készülnek, de nekem War Head pl Szaggatott 9600GT én HD4850 en már nem 65ezer volt a HD4850 amikor 28ért hozzájutottam újjonan!
Ár Értékben AMD a jobb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Richard83
2011.05.11. 13:36
Az emberek tudatlanságból és a márkanévből válasszák a drágább terméket, mert ha drágább akkor biztos jobb is. Ha proci akkor Intel ha graf kártya akkor Grill Force, én ezt tapasztalom már évek óta.Ha meg telefon akkor f@szom Nokia(mert csak az A Telefon)aztán 2011-re kicsit megroppant, amikor elérte a pofátlanság határát az árazással, és az azért a pénzért kínált technológia kezdi rádöbbenteni az embereket hogy hoppá, álljon csak meg a menet azért a pénzért van jobb alternatíva is. Igaz még mindig vezeti a piacot (és még mindig nagyon sok hülye ember van de) de ha így folytassa akkor megfog lepődni a pofátlanja! jön a sánta kutya és utoléri
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. atti2010
2011.05.11. 13:39
[/b]MaximumGame2011[/b] Nem beszélve a mostani akcióról HD 5850 30K, biztos megdobja az eladásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gery84
2011.05.11. 13:59
Az nvidia ha megint leálítaná a fejlesztéseket úgy mint annó 8800GT után, akkor is sokan vennék a kártályukat mert a név miatt veszik GEFORCE, nem érdekelnék hogy mennyire rossz a koknkurens márkától!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gargoyl
2011.05.11. 14:03
50-50% lenne nekünk az ideális.
Had dolgozzanak meg,a pénzükért és persze az egymást felül überelendő vga-ért.))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. skateout
2011.05.11. 14:22
Én ATI-s voltam míg az AMD fel nem vásárolta, mivel, hogy Intel-es vagyok.
Na de azért lettem inkább nVidia-s mert a munkámhoz az kellett, PL: Quadro, aztán GTX a 3D Vision miatt. És tapasztalatból tudom, hogy nekem ez kell. Nem tudok objektív maradni, így több véleményt nem mondok, ez csak az a rész, ami elárulja 1 vásárlónak az átállási okát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. 8800gtx
2011.05.11. 14:35
Nekem csak Geforce kártyám volt mindig is, nagyon meg vagyok elégedve velük egyszer füstölt le a 7600GT-m de addigra az már nyugdíjba került Most egy 8800GTX et használok több mint 3 éve. Mióta megvettem minden játék full graf.-on megy.
Én az mellet állok hogy érdemes egyszerre többet költeni egy erősebb karira és utána évekig nincs gond vele és cserélgetni se kell. Ebből a szempontból szerintem az NV. a legjobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Juliska
2011.05.11. 14:48
Ipadnak: Nagyon jól csinálja az Nvidia, hogy zárva tartja a technológiáit. Amíg nincs processzoruk, addig nem tudnak versenyezni a jövedelmező piacokon, de vannak saját technológiáik, amik hasznosíthatók, ha lesz az NV-nek saját platformja. Erre nem kell sokat várni, mert a Kepler utáni fejlesztés bevallottan nem grafikus processzor.
Amit vesztenek ezzel a stratégiával az a haszon szempontjából jelentéktelenné vált VGA-piac. Nyerhetnek viszont egy sokkal jövedelmezőbb üzletágat, mert a CUDA platformra szabható. A cég eldobja a Geforceot azért, hogy az Intel és az AMD helyét átvegyék a PC-s piacon. Saját szoftveres háttérrel nagyon is sok esélyük van erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Phantomstr...
2011.05.11. 15:26
Kíváncsi lennék a statisztikára az OEM kártyák nélkül is.
Gyanítom ott az AMD még erősebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror
2011.05.11. 16:01
"Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a játékok nagy része NV termékei alá készül. "

Az a nagy része összesen két játék eddig idén (ebből az egyik a nemtomhányéves UT3 motorra épül), az összes többit az AMD támogatta. Szóval újfent látszik, hogy urban legendekre és a hülyeség járványos terjedésére épül ez az iparág is. Ha az nVidia megszűnne, még öt évre rá is azzal nyugtatgatnák magukat a tulajok, hogy "legalább erre készülnek a játékok".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Heroes27
2011.05.11. 16:12
Terrornak ebben teljesen igaza van. Az AMD nagyon belehúzott. Az idei kollekció eddig: Test Drive Unlimited 2, Dawn of War: Retribution, Dragon Age 2, Total War: Shogun 2, NFS Shift 2, és majd jön a Deus Ex: Human Revolution.

NV-től meg a nagyobb nevek idén eddig a Crysis2, Portal 2. A Dirt 3-at viszont nem tudom, de most azt nem az AMD fogja ha jol tudom.

Bocs, a Duke Nukem Forever is NV támogatású lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gery84 Heroe...
2011.05.11. 16:23
kihagytad a legnagyobb durranást! BF3!!! Azt is AMD támogatja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. JackFeryll Heroe...
2011.05.11. 16:39
Hát igen, régen megszoktuk, hogy az nVidia logóval találkoztunk a játékok elején, de úgy tűnik, hogy ezt a szerepet lassan (sőt nem is olyan lassan) az AMD veszi át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Ipadnak
2011.05.11. 16:51
És akkor megint egy olyan hülyeségen vitatkoztok aminek semmi értelme. Nem mindegy neked hogy ki fizet be a játék elején egy képernyőre? Ha a film elején Pepsi reklámot adnak attól te még ihatsz Coca-Colát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2011.05.11. 17:22
Ez az eredmény 0,2%-kal magasabb, mint az elmúlt év negyedik negyedéves teljesítménye, ami 18,84 milliós értéket képviselt, de nem múlja felül az egy évvel ezelőtti eredményeket.

Illetve a cikk vége:
elmúlt éves forgalomhoz képest 4,5%-os csökkenést jelent,,
és ez még csak a kezdet! Erősitett az Intel a Sandy videóvezérlőjével, ha nem is tul jó, és még rá dob majd az Ivy, illetve jön az AMD Llano.
Kiváncsi leszek a jövő ilyenkor közzétett számadotokra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror Heroe...
2011.05.11. 17:40
A Dirt 3 is AMD-s játék. A Control Center kezdőlapján is ott volt minap az Eyefinity-s reklámja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Heroes27 Terro...
2011.05.11. 17:46
a hivatalos honlapon nincs kint, a Deus Ex meg igen, pedig a dirt 3 nemsokára megjelenik. Ha jól tudom e-hónap végén. amd.com/games support De ettől függetlenül hiszek neked
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. JackFeryll Ipadn...
2011.05.11. 17:59
Nem feltétlen mindegy mire van optimalizálva. (nem?)
Amúgy én mindenben ár-érték arány párti vagyok. Azt viszont lehet jó követni, hogy alakul a verseny. Minél inkább kedvezőbbek az árak annál jobban örül a user.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010
2011.05.11. 18:02
józsef m Simán lesz olyan 4,5-5% bukta de lehet keveset mondok, a Brazos-t kifelejtetted az sem éppen az Nvidia szekerét tolja és nagyon veszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Joachim21
2011.05.11. 18:52
Biztos én vagyok a kivétel, de én sokkal elégedettebb vagyok, mióta Nvidiám van. Az meg h az Nv a szemét, az AMD meg az angyal, ez a legnagyobb városi legenda, egy két hangadó azért szépen felült neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror Joach...
2011.05.11. 19:00
Ez csak legenda. Végül is nem csalnak 3DMarkban, nem felejt el a kártyájuk képalkotó elemeket kirajzolni pár plusz fps-ért, nem adattak ki patchet az Assassins Creedhez, hogy kilőjék a DX10.1 támogatást, nem reklámoznak irodai megoldásokat játékkártyaként, és nem mutogatnak üres dobozt új videokártyaként. Ez mind csak legenda, igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Joachim21 Terro...
2011.05.11. 19:10
Ezek mind súlyosan nem érintik azt a tényt, hogy amit ígértek, azt a kártyám tudja, az AMD meg nem tudta, csak ígérte. Egyébként pont letojom, mert ha annyira jó lesz az AMD egyszercsak, akkor azt fogok venni, de tőled meg pont nem vártam ezt a fajta multiért való picsogást. Kényszerpályán mozogva persze, hogy óvatosabb vagy, aztán ahogy megerősödik, ez is csak egy rohadt pénzéhes céggé válik, ezért felesleges itt beállítani angyalkának, mert ennek jeleit már az 5000-es széria óta érezzük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror Joach...
2011.05.11. 19:43
Pontosan ezért nem dicsértem az AMD-t semmiért, viszont nem is felejtem el az nV disznóságait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pal07
2011.05.11. 19:48
b]8800gtx[/b] Én is sem használok uj VGA-t most is egy gtx 285 Matrix van és maximálisan elégedett vagyok vele majd talán a 6xxx-os Nv-t veszek de az is jövőre lesz . De ha most vennék akkor Asus gtx580 DC2 vagy Gainward Phatom 3GB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm Joach...
2011.05.11. 20:06
Az 5000-es széria nagyon jó példa volt arra mit jelent az ha huzamos ideig konkurens nélkül van egy gyártó valamely szegmensben.Egészen a piacra kerülésüktől a 460 megjelenéséig, és annak gyors 60-ról 39-re történő leárazásáig olyan cédulákat rakhatott a DX11-es kártyáira amilyet akart az ATI-AMD. A 6970 jóval olcsóbb most, mint anno az 5870 volt,azzal hogy a 40nm leváltásának elhúzódásával az nVidia valamelyest fel tudott zárkózni, és újra versenyhelyzet teremtődött.Nagyon remélem a 7000-es széria nyári debütálásával nem ismétlődik az 5000-es széria hosszu egyeduralmának, és aranyárának időszaka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2011.05.11. 20:08
Joachim21 Minek a jeleit is érzed mikor 30K egy HD5850 a HD 4XXX sorozatban is voltak hatalmas léárazások, mikor kapsz te Nvidiat ilyen árba?? Sőt mikor csak ők voltak nyeregbe képesek voltak egy közép kat kártyát is 30-40k közzé beárazni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Heroes27
2011.05.11. 20:48
attinál a pont. Atinál most olyan leárazások voltak, hogy hihetetlen. Ilyen NV-nél nem látunk sokat, bár múltkor néztem gtx470 60K-ért. Meg 55K
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gery84 Heroe...
2011.05.11. 20:54
Nem GTX480 ra gondóltál? Mert ha a gtx470 leviszik 55-60-ra az még mindíg nem éri meg mert egy HD5870 olcsobb nála.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Heroes27 gery8...
2011.05.11. 20:56
őőő 480-at még nem láttam 60K-ért, csak asszem hardveraprón. 470-et láttam olyan olcsón, OC-s Gigát, ami azért nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2011.05.11. 20:59
Azok késöbb jöttek, majd lesz 6 hónap mulva 480-470-is annyiért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21 atti2...
2011.05.11. 21:21
Raktársöprést miért kevered ide? Van aki szerint nálad a pont, de a felesleget mégsem lehet aranyárban mérni, valahogy el kell adnia, és ez a kényszer erősebb most mint az, hogy extraprofitot zsebeljen be, amit egyébként meg is tett jó sokáig.
Egy üzleti döntést próbálsz megint jótékonyságnak beállítani. Az érveléseddel ezen kívül semmi más bajom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Heroes27
2011.05.12. 13:06
Kit érdekel Joachim az exprofit, ha te erős karihoz olcsón jutsz hozzá? Olyan karikat kapsz kb szaré-hugyé, amiket NV-nél nem igen látsz. És ha raktársöprés is, akkor is ez neked meg nekem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!