iPon Hírek

VGA piac: éves szinten 17%-os csökkenés

Dátum | 2013. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Elkészült a Jon Peddie Research legfrissebb elemzése, amely ezúttal a videokártya piac helyzetéről ad némi képet. A napokban már kiderült, hogyan teljesített a videóvezérlő piac, az új számok pedig arról rántják le a leplet, hogy az idei év harmadik negyedévében mennyi videokártyát sikerült leszállítaniuk a piaci szereplőknek, illetve hogyan alakult az egyes gyártók piaci részesedése. A videovezérlő szegmens teljesítményéhez hasonlóan a videokártyák piacán is ugyanaz a tendencia figyelhető meg: negyedéves szinten apró növekedés mutatkozik, éves szinten azonban tekintélyes a szállítási mutatók csökkenésének mértéke. Az idei év harmadik negyedévében 14,5 millió videokártyát szállítottak le a piac szereplői, ami az előző negyedéves teljesítményhez képest 3,9%-os növekedésnek, az előző év azonos időszakában elért teljesítményhez képest pedig 17%-os csökkenésnek minősül. A negyedéves szinten tapasztalható növekedés megfelel a szezonális tendenciának, de messze elmarad a tízéves átlagtól, ami 12%. A piac egésze után nézzük, milyen teljesítményt nyújtottak az egyes vállalatok. Ebben a szegmensben az Nvidia a piacvezető, aki mind negyedéves, mind pedig éves szinten növelte piaci részesedését: negyedéves szinten 2,5%-os, éves szinten pedig 0,5%-os növekedés figyelhető meg, így a vállalat jelenleg a szegmens 64,5%-át tudhatja magáénak. A növekedés természetesen az AMD kárára történt: a rivális gyártó negyedéves szinten 2,5%-os, éves szinten pedig 0,2%-os csökkenést szenvedett el, így jelenleg a szegmens 35,5%-át tartja kézben. Érdekesség, hogy a Jon Peddie Research adatai a Matrox és az S3 esetében 0%-os piaci részesedést mutatnak, tehát ez a két gyártó együtt sem tud mérhető eredményt produkálni napjainkban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Riddick77
2013.11.27. 09:20
Nincs mit csodálkozni,alig mentek le az árak,sőt sok esetben még inkább emelkedtek is,pont akkor,amikor akciózni kéne. Ráadásul nem is új technológiák kerültek ki,hanem "ránc felvarrottak".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. goofej
2013.11.27. 09:42
Pontosan.... ez a gáz, hogy ha említésre méltó kártyát akarunk manapság venni, ami mondjuk bírja is legalább 2 évig a gépben, akkor bizony 100.000 HUF felett kell keresgélnünk. Ennyit meg azért a lakosság igen nagy százaléka nem képes kiadni. Én 1,5 éve tervezem, hogy veszek új gépet, de még nem érzem hogy eljött volna az ideje a váltásnak. Az összerakott gép, amit megvennék, cirka 380.000 FT-ot kóstál (monitor nélkül!), de ennyit nem fogok kiadni rá. Gyengébbet meg nem fogok venni.....felesleges. A másik probléma, hogy a mostani új játékok sem igazán nyerik el a tetszésem, legalábbis nem annyira, hogy megérje 380K-t kidobni az ablakon. Maradok a régi játékoknál, azokkal is bőven elvagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MrFox
2013.11.27. 10:44
Ja, a kedvetekért jöjjön ki évente vadi új technológia, persze olcsón, a régieket meg darálják be. Gyártói szempontból ez lenne a csőd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. wishformor...
2013.11.27. 11:06
@goofej:
en jol elvagyok a Zotac 560Ti AMP-al 2 eve vettem kb 70k hufert, es egy evig meg legalabb ki fog szolgalni, szoval szerint joval olcsobb kartya joval hosszabb idore ki lehet tolni, nyivan nem fogja meghajtani a BF4-et 3 monitorral, de fullHD be visz mindent maxon, mind a mai napig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2013.11.27. 11:13
goofej :
Semmi értelme 100 ezerért videokártyát venni, mert jellemzően 1 év múlva feléért lehet kapni ugyanolyan erősségűt. Ha valaki mindig fullon szeretne játszani az aktuális legújabb játékokkal, annak persze évente mélyen a zsebébe kell nyúlnia, de egyébként minden nem pénzszóró embernek érdemes kompromisszumokat kötnie. Ha meg abban gondolkodsz, hogy 100-ért veszel videokártyát, majd 3 év múlva cseréled, akkor az sokkal drágább, mint 50-ért 2 évente cserélni, holott a következő vétele előtt kb. ugyanott vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Swarczi
2013.11.27. 11:24
Nem kell évente új kártyának kijönni. Az előző évtizedben kb. 2 évente jöttek új generációk és látványos volt az ugrás a szériák között. Még mindig emlékszem h anno a 7800gtx-et úgy promózták hogy veri a 2 6800-ast egymagában - és kiderült h ha nem is mindig képes erre, teljesítményben majdnem ott volt. Akkor ott volt az nvidia 8-as szériája ami sztem mai napig a legjobb nv széria, valós konkurencia nélkül az akkori vga-piac igazi királya volt - egy 2006 végén vett 8800gtx simán jó volt 2-3 évig. A későbbi középkategóriás vga-k is jól sikerültek(3870-ati, 8800gt/8800gts 512m nvidia).

Manapság már kisebb a fejlődés(10%-os teljesítmény növekedés ne legyen már a világ 7. csodája) és lassan már évente jönnek új vga-k holott az elmúlt években egészen mostanáig az egyes csúcs-engineken kívül(frostibte/cry engine) egyik játék hardverigénye sem igazán indokolta meg ezeket a gyors generáció váltásokat. Ráadásul az árak is kezdenek egyre jobban elszállni - emlékszem, sokan ki voltak akadva a 8800ultra 150k-s árán anno, ma meg már a csócskártyák 200kba kerülnek, sőt a felső kategória is 100 ezer felé költözött. Ráadásul az átnevezések virágkorát éljük évek óta. És mindezek után csodálkoznak h nem fogynak az új kártyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bosshunter...
2013.11.27. 11:27
@MrFox

Nem feltétlen kell a folyton megújuló technológia, Elég lenne, ha kicsit nagyobb teljesítményt kapnánk a pénzünkért(értsd: egy egyszerű árcsökkentés)

Példa: Ha egy BF4 multihoz akarsz gépet újonnan venni ami kimaxolja 1080-as felbontáson miközben folyékonyan is viszi, akkor kb. már egy 7970-ben vagy R9 280X-ben kell gondolkodnod, ami VGA-ra csak 80-85 ezer forint, Nvidiaban gondolkodva pedig még annál is több.....Persze lehet ennél gyengébb kártya is elég ha nem vagy konstans 60FPS-hez szokva, de akkor megint csak nem gondolkodtunk túlságosan előre.....Ami pedig a régebbi GPU-kat illeti, lehet, hogy egyese "példányokban" van elég kakaó egy szép Fraps által mutatott FPS szám eléréséhez, viszont ha közelebbről megvizsgálnánk ezek teljesítményét(frametime, stb.) akkor láthatnánk(olyan eseteknél, mint amit [i]wishformore
kolléga is felhozott előttem), hogy ezek képtelenek folyékonyan vinni a legújabb játékokat, mivel azok mindig a legfrissebb architektúrára vannak optimalizálva....

Szóval rövid verdiktben arról van szó, hogy az elmúlt években nem nőtt eleget a teljesítmény amit a pénzünkért kaphatunk ahhoz, hogy sokkal vonzóbb legyen az asztali "gamer" PC piac kínálata....Sőt, ha megnézzük egyes komponensek árváltozását(pl.: RAM)......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bosshunter...
2013.11.27. 11:29
....De jó, mágikus módon sikerült majdnem az egész hozzászólásomat dőlt formátumúvá tennem -.-'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02
2013.11.27. 12:53
Ez a durva,hogy én is el akartam adni az 5870-et de amikor +láttam ebayen,hogy
az 560 Ti és a HD5870-es 70-80 euróért mennek,úgy döntöttem ezt a kártyát addig
használom amíg szét nem esik!

úgy is öregszem és egyre kevésbé kötnek le a játékok.
a BF4-et még ki sem pörgettem de 2hete nem nyúltam hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2013.11.27. 13:18
Az árazással szerintem nincsenek komoly gondok. A 270X 50 ezer körül megvásárolható, ami a 7850 kezdőára alatt van, annál pedig elég tisztességesen gyorsabb. A 280X alja 80 ezer körül mozog, az már a 7870 kezdőára körül forgolódik. Ahol gondok vannak, az lentebb van. A a sima 270 alig valamivel olcsóbb az X-nél, a 260X Szintén jó, de ami alatta van, az semmit sem ér. Néhány előző generációs kártya, amik FullHD alatt még úgy ahogy elboldogulnak és alig nyújtanak több teljesítményt ugyanazért a pénzért, mint amikor a HD4000 sorozat kifutó széria volt.

Extrém nagy teljesítményekre (280X és afelett) pedig csak FullHD fölött van feltétlen szükség. A mai napig, akinek van egy HD5800 vagy HD6900 sorozatú kártyája, még bőven benne van a középkategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2013.11.27. 16:49
Teljesen érthető a visszaesés. Alig fejlődtek valamit a vga-k, közben kezdenek terjedni az integrált rendszerek, amik olyan helyeken ahol nem fontos a dedikált vga. Eddig jóformán ha új gépet vettél akkor kellett egy vga, mert az alaplapi egy rakás trágya tudott lenni. Aki pedig nem a legújabb címekkel játszik és/vagy munkára veszi a gépet az minek vegyen egy külön vga-t mikor a közepes árú AMD cpu-ban ott figyel egy nem is túl béna vga.

Szerintem ez a csökkenés jelzi azt hogy az eddigi PC-k hány százaléka volt direkte csak munkára építve, és előfordulhat hogy ez az eladási szint így is marad pár évig.

MrFox: Na nehogy a szíved csücske miatt ne fejlődjön a technológia. Nem a PC-s játékostábor tehet arról hogy már most karcsú a konzolok teljesítménye. Ennyi erővel mondhatnád azt is hogy mivel van akinek még mindig "butatelefonja"van, feleslegesnek tartja az okostelefonok fejlődését. Hiszen telefonálni eddig is lehetett velük.. netezni meg netezz a laposon, vagy otthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!