iPon Hírek

VIA Eden került a Fujitsu új vékony kliensébe

Dátum | 2009. 07. 21.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A vékony kliensek olyan, minimális teljesítményű, alacsony energiaigényű hardverrel rendelkező számítógép-konfigurációk, melyek egy távoli szervergépre támaszkodva képesek működni. A vékony kliensek feladata általában a szerver által küldött adatok megjelenítése, valamint a billentyűzet és egér által bevitt információk továbbítása a kiszolgáló felé, ahol a valódi számítások, adatmozgások történnek.

A netbookok egyre növekvő népszerűségével együtt a vékony klienseket is egyre több helyen használják előszeretettel, ugyanis a döntéshozók rájönnek, jobban megéri nekik ilyen csendes, alacsony fogyasztású gépek használata a hagyományos asztali munkaállomások helyett az egyre drágább energiaárak miatt. Ennek fényében a Fujitsu most bemutatott FUTRO S100 elnevezésű vékony kliensébe a VIA ultra-alacsony feszültségű Eden központi egysége került, mely 500 MHz-es órajelen működik, és mindössze 1 W a teljesítménye. A CPU mellett egy szintén VIA-gyártmányú VX800 lapkakészlet és egy Chrome9 HC3 grafikus processzor dolgozik.


A Futro S100 két darab USB 2.0-porttal, VGA-kimenettel, 100-megabites Ethernet-interfésszel és flash-alapú tárolóegységgel rendelkezik. Mivel a számítógép maximális terhelés alatt is megelégszik 11 W-tal, ezért a vállalat nem rakott semmiféle aktív hűtést a gépbe, mely így csendben végzi a dolgát. Richard Brown, a VIA Technologies marketing alelnöke ezt így kommentálta: "A VIA Eden ULV-processzoraink segítségével olyan ventillátor-nélküli, halk eszközöket tudunk építeni, melyek manapság egyre népszerűbbek a vállalati-körökben. A Fujitso FUTRO vékony kliens sorozata az energiahatékony kliens-alapú számítógépek vezető tagja, amire teljes mértékben büszkék vagyunk."


Pontos árakat egyelőre még nem közölt a vállalat a gépről, azt azonban még elmondta, hogy a FUTRO S100 együttműködik számos szerver-kliens infrastruktúrával, többek között a Linux-alapú eLux RL-lel, eLux Lite-tal, valamint a VMware-rel, Citrix-szel és Windows CE 6.0-val.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. raiden
2009.07.22. 03:21
VISSZA A HIRHEZ

Ehh, 11 W nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. badclyde
2009.07.22. 08:21
a design is nagyon kellemes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.07.22. 14:02
"Pontos árakat egyelőre még nem közölt a vállalat a gépről, ..."

Pedig éppen ez az egyetlen érdekes kérdés. Ugyanis vékonyklienst szinte bármikor bárki összedob ötvenezer forintból, igaz picit többet fogyaszt, mert robosztusabb és bővíthetőbb dolgokból áll.

Ezekután legyártanak bővíthetetlen gépet, minimalisztikus teljesítményű tápegységet, lényegesen kevesebb anyagból álló dobozt, ...

... azaz mindenen vastagon spórolnak, miközben én még nem láttam vékonyklienst, amely ne haladna meg IGEN JELENTŐSEN azt az ötvenezres árat, amely alapján itt a web shopban bárki seperc alatt összeklityeghet magának egy sokkal izmosabb és bővíthetőbb vékonyklienst.

Engem nagyon érdekelnének a vékonykliensek, ha az áruk is vékony lenne.

Ezt a szappanosdobozt reális árazás esetén valahol harminc uszkve harmincöt ezer környékén kellene adniuk.

Többet nem is ér, mert nem bővíthető, csak arra jó, de arra viszont tényleg jó, amire gyártották.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!