iPon Hírek

VIA Mini ITX alaplap Nano processzorral

Dátum | 2008. 10. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA, aki a beágyazott rendszerek piacvezető fejlesztője, ma bemutatta első olyan MIni ITX alaplapját, amelyen a vállalat új, Nano processzora foglal helyet. A termék bemutatójára Boston-ban, az ESC (Embedded Systems Conference - Beágyazott Rendszerek Konferenciája) keretein belül került sor.


A VIA VB8001-es típusjelzésű alaplap egy teljes értékű Mini ITX megoldás, amelyen a sokak által várt 1,6 GHz-es VIA Nano processzor teljesít szolgálatot. Az új alaplap DDR2-es memóriatámogatással érkezik, és összesen 4 GB DDR2-es rendszermemória kezelésére képes. Az újdonságon gigabites ethernet csatlakozó, valamint két darab SATA port is található, a terméken elhelyezkedő mini-PCI slot segítségével pedig akár vezeték nélküli szélessávú kapcsolatot is igénybe vehetünk. A VIA újdonsága rendkívül alacsony hőtermelés mellett üzemel, ugyanakkor a rendszer a gyártó állítása szerint kitűnő 64-bites teljesítményt kínál.


A VIA CN896-os IGP jóvoltából az új alaplap kategóriájában kitűnő multimédiás képességekkel van felruházva, a termék Chrome9-es integrált videó vezérlőt hordoz magában, amely DirectX 9.0-s támogatással érkezik. A chip tartalmaz egy integrált VIA Vinyl audio vezérlőt is, amely 5.1-es támogatással bír. Különlegesség, hogy a pici alaplapon egy teljes értékű PCI Express x16-os bővítőhelyet is találunk, amelybe  egy erősebb videokártyát helyezve egy ütőképesnek mondható pici rendszert kapunk.

Az ESC rendezvény résztvevői megtekinthették a gyártó hamarosan megjelenő Pico-ITX formátumú újdonságát is, valamint a VIA VIPRO névre hallgató érintőképernyős rendszerét, és az új, szegmens specifikus alaplapokat, amelyeket a VIA a NAS (Network Attached Storage) és NAB (Network Appliance Board) rendszerekhez szán. A NAS alaplapok hálózati adattároló megoldásokban, míg a NAB termékek főként biztonságtechnikai rendszerekben kapnak helyet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tomboy1986
2008.10.28. 22:00
vissza a cikkhez

Na csak elkészült végre. Jó volna tudni, hogyan teljesít a konkurens rendszerekhez képest - meg úgy egyébként mik is a konkurens rendszerek? Az Atom? MiniITX piacot tekintve elég hiányos a tudásom. :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. twollah
2008.10.29. 04:40
Ha letolto gepet akarsz inkabb vegyel egy olcso notebookot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!