iPon Hírek

VIA Nano 3000: új processzorok érkeznek

Dátum | 2009. 11. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

VIA Nano 3000A VIA mérnökei időről-időre újabbnál-újabb processzorokkal örvendeztetik meg a piacot, és ez ,most sincs másképp. A vállalat bejelentette VIA Nano 3000-es sorozatú központi egységeit, amelyek a nem is oly távoli jövőben főként a vékony és könnyű noteszgépekben, valamint az olcsóbb egybegépekben és természetesen a beágyazott rendszerekben tűnhetnek fel.

Az egymagos, 64-bites processzorok órajelei 1 GHz-től 2 GHz-ig terjednek, a friss családban számos új modell foglal helyet. A 800 MHz-es FSB-vel büszkélkedő termékek rendelkeznek az SSE4-es utasításkészlet támogatásával, valamint a gyártó a VIA VT névre keresztelt virtualizációs technológiával is felvértezte őket, amelynek többek között a Windows 7 Windows XP módjának használatakor vehetjük hasznát. Az Isaiah architektúrára épülő processzorok a gyártó állítása szerint 20%-kal gyorsabbak, mint a jelenleg forgalomban lévő VIA Nano processzorok, emellett viszont 20%-kal kevesebbet is fogyasztanak azoknál, így igen ütőképesek a maguk kategóriájában.

Ennyivel gyorsabbak az új processzorok a régieknél, na meg az N270-es Atomnál.
A friss központi egységek a gyártó PadLock Securyti Engine technológiájával is büszkélkednek és kompatibilisek mind a Linux, mind pedig a Windows operációs rendszerekkel. Érdekesség, hogy a gyártó az új modellek esetében is ugyanazt a NanoBGA2-es tokozást használja, mint a korábbi egységeknél, sőt, a processzorok láb kompatibilisek a Nano 1000-es, Nano 2000-es, C7-es, C7-M és Eden processzorokkal is.

Lesz választék bőven, csak végre használják is ki a különböző gyártók.
A Nano 3000-es processzorok első mintapéldányainak szállítását már megkezdte a vállalat, ezeket az egységeket elsőként az OEM gyártók kapják meg. Az újdonságok sorozatgyártása a tervek szerint a jövő év első negyedévében indulhat meg. Remélhetőleg az új, alacsony fogyasztással és az előző generációs megoldásoknál nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező processzorokat több gyártó is alkalmazni fogja majd, így a piac színesebbé válhatna és nem utolsó sorban az Intel Atom processzorai is kaphatnának végre egy kis konkurenciát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. twollah
2009.11.03. 17:46
"és nem utolsó sorban az Intel Atom processzorai is kaphatnának végre egy kis konkurenciát" Kapnak, de az Intel lobbijanak koszonhetoen csak elenyeszo mennyisegben lesz jelen a CPU a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vardar
2009.11.03. 19:25
L2 mennyi lesz? Amúgy igen, ez a baj, hogy az nVidia, Intel, AMD, trió mindent lekartellezik és a többieknek nem marad semmilyen hely a piacon. Jobban kellene érvényesíteni az érdekeiket. Én majd megpróbálok a kicsik alkatrészeiből gépet összerakni ha laptopom lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. badclyde
2009.11.03. 20:40
Egyet értek. Én is Via-s netbookot keresek. Ez a sorozat nagyon ígéretesnek tűnik. szeretem az alternatív megoldásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2009.11.03. 20:54

ezzel a hírrel több baj is van:1. valójában mennyit ehet ez a proci, max TDP ? (Intel Atom 270: 2,5Watt)2. mire kijön ez a már az Intel is kijön az új atomjával, a régi lassan 2 éves atomhoz hasonlítgatja magát, nevetséges...3. én maradok a BEVÁLT megoldásoknál, a kísérletezgetést másokra bízom, pl.: badclyde-re.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2009.11.04. 08:26

Nem volt még TDP infó, tippelgetni meg nem akartunk a hírben, pedig van miből. Már ez előtt is voltak Nano processzorok, ezek csak az újak, a Lenovo S12-es netbookban (teszteltük) is Nano volt, csak régebbi. Az Atom belseje kőkorszaki technológiára épül egyébként, a Nano előnye, hogy azonos órajelen gyorsabb lesz. A fenti listán ha az előző sorozat TDP-jéből indulunk ki, akkor 4-20W lesz (az idle értékek meg láthatóak a táblázatban 0,1-0,5).

 

A jelenlegi atomok rákfenéje meg a chipset, úgyhogy igazából az érdekelne, hogy ki mit társít majd az új Nano mellé, mert a többletfogyasztást ott be lehet fogni. (A köv atomok chipsete már keveset fog enni a CPU integráció miatt, de ha tényleg megtartják a GMA950-et a falbaverem a fejem, négy és fél éves grafikus vezérlőről beszélünk, ami már akkor is rossz volt amikor megjelent)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vardar
2009.11.04. 22:37
Ezt hívják úgy, hogy az Intel technológiai előnyben van és emiatt később tudnak hozzá felzárkózni a riválisok. Nincs ezen semmi megdöbbentő. A Nano-kat erre a célre fejlesztették, a Sempronokat meg nem az Atom ellen szánták nem ugyanaz a kategória. Az elektromos trabit ne a Ladával mérjük össze. Mivel hasonlítgassa össze magát, ha csak azt tudja elverni? Majd talán olyan tesztet fog csinálni amiben elverik az új Atomok. Ti se lesztek marketingesek... A TDP hűtésre vonatkozó adat, szóval nem hiszem, hogy sokat érsz vele. Valami támpontot ad a fogyasztásra vonatkozólag, de nem valós kép. Az meg, hogy lemajmolósöpredékezed azt aki megpróbál felzárkózni, fejleszt megér egy misét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!